Common Law Admission Test Solved Paper -English 2012

Common Law Admission Test, 2012
(Undergraduate Programme - Held on 13-5-2012)

English : Solved Paper

Directions–(Q. 1 to 5) Choose the correct synonym out of the four choices given.

1. Lethargy
(A) Serenity (B) Listlessness
(C) Impassivity (D) Laxity
Ans : (C)

2. Emaciated
(A) Tall (B) Languid
(C) Very thin (D) Wise
Ans : (C)

3. Latent
(A) Concealed (B) Apparent
(C) Lethargic (D) Prompt
Ans : (A)

4. Sporadic
(A) Epidemic (B) Whirling
(C) Occasional (D) Stagnant
Ans : (C)

5. Compendium
(A) Summary (B) Index
(C) Reference (D) Collection
Ans : (A)

Directions–(Q. 6 to 15) Choose the correct option out of the four choices given.

6. Give an example pertinent…………….the case.
(A) with (B) on
(C) for (D) to
Ans : (D)

7. My voice reverberated …………….the walls of the castle.
(A) with (B) from
(C) in (D) on
Ans : (B)

8. The reward was not commensurate …………….the work done by us.
(A) for (B) on
(C) with (D) order
Ans : (C)

9. Our tragic experience in the recent past provides an index …………….the state of lawlessness in this region.
(A) of (B) in
(C) at (D) by
Ans : (A)

10. Your conduct smacks …………….recklessness.
(A) of (B) with
(C) from (D) in
Ans : (B)

11. A good judge never gropes …………….the conclusion.
(A) to (B) at
(C) on (D) for
Ans : (D)

12. Nobody in our group is a genius …………….winning friends and in convincing people.
(A) for (B) in
(C) of (D) at
Ans : (D)

13. If you are averse …………….recommending my name, you should not hesitate to admit it.
(A) about (B) for
(C) to (D) against
Ans : (C)

14. Religious leaders should not delve …………….politics.
(A) in (B) with
(C) at (D) into
Ans : (D)

15. What you say has hardly any bearing …………….the lives of tribals.
(A) about (B) for
(C) on (D) with
Ans : (C)

Directions–(Q. 16 to 20) Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.

16. He burnt his fingers by interfering in his neighbor's affair.
(A) got himself into trouble (B) burnt himself
(C) got himself insulted (D) got rebuked
Ans : (A)

17. Mr. Gupta, who is one of the trustees of a big charity, is suspected of feathering his own nest.
(A) being lazy in doing his work (B) being too generous
(C) neglecting his job (D) making money unfairly
Ans : (D)

18. Mrs. Hashmi has been in the blues for the last several weeks.
(A) abroad (B) unwell
(C) depressed (D) penniless
Ans : (C)

19. For the first week, the apprentice felt like a fish out of water .
(A) frustrated (B) homeless
(C) disappointed (D) uncomfortable
Ans : (D)

20. His friends failed to see why he should ride the high horse just because he had won an election.
(A) become abnormal (B) appear arrogant
(C) indulge in dreams (D) hate others
Ans : (B)

Directions–(Q. 21 to 25) Given below are the jumbled sentences of a paragraph. The first and the last sentence of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

21. (i) On one hand we are proud of being Indians,
(ii) on the other hand we behave as if we were still at the dawn of our civilization
(iii) murders of our own brothers and sisters is not the way to please Ram or Rahim
(iv) the citizens of the land where Buddha and Gandhi taught
(v) the principles of love and non-violence
(vi) nor does it fetch us any prosperity
(A) (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (iii), (iv), (v), (ii)
(C) (iv), (v), (iii), (ii)
(D) (iv), (v), (ii), (iii)
Ans : (D)

22. (i) On the basis of experiments with rats
(ii) health experts here say that
(iii) exercise more and consume vitamins,
(iv) they will live up to 100 years or more
(v) if humans eat less,
(vi) and be vigorous in their eighties and nineties
(A) (ii), (iii), (v), (iv)
(B) (ii), (v), (iii), (iv)
(C) (ii), (v), (iv), (iii)
(D) (v), (ii), (iii), (iv)
Ans : (B)

23. (i) The release of atomic energy is the greatest achievement which science has yet attained,
(ii) but the first invention to which their discoveries were applied was a bomb
(iii) the atom was split by physicists whose minds were set on the search for knowledge
(iv) it was more deadly than any other weapon invented so far
(v) it is with dread that scientists regard the first use to which their greatest discovery was put .
(vi) however, they are gratified by the numerous applications oaf atomic energy for peaceful and constructive population.
(A) (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (v), (iii), (ii), (iv)
(C) (iii), (ii), (iv), (v)
(D) (iv), (v), (iii), (ii)
Ans : (C)

24. (i) The problem of food is intimately connected with population
(ii) wages will seldom rise in proportion to the rising prices
(iii) the market is governed by demand and supply
(iv) without enough food, such people lack health, strength of efficiency
(v) if too many people demand goods to go round, prices will rise and poor classes will starve
(vi) they fall an easy prey to all sorts of diseases.
(A) (iii), (v), (ii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (v)
(C) (iv), (ii), (v), (iii)
(D) (v), (iii), (iv), (ii)
Ans : (A)

25. (i) India's message has always been one of love and peace.
(ii) our Buddha was the light of Asia
(iii) it has been a source of light and wisdom to the rest of the world
(iv) Ashoka, moved by the horrors of Kalinga War, adopted the message of non-violence
(v) the greatest apostle of non-violence in recent years was Mahatma Gandhi
(vi) he shook the foundation of the British rule in India through non-violence.
(A) (ii), (v), (iii), (iv)
(B) (iv), (ii), (iii), (v)
(C) (v), (iv), (iii), (ii)
(D) (iii), (ii), (iv), (v)
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *