Common Law Admission Test Solved Paper-GK and Current Affairs

Common Law Admission Test, 2012
(Undergraduate Programme - Held on 13-5-2012)

General Knowledge and Current Affairs : Solved Paper

1. The longest highway in India runs from–
(A) Kolkata to Jammu (B) Shillong to Amritsar
(C) Ambala to Nagercoil (D) Varanasi to Kanyakumari
Ans : (D)

2. The longest irrigation canal in India is called–
(A) Upper Bari Doab Canal (B) Indira Gandhi Canal
(C) Sirhind Canal (D) Yamuna Canal
Ans : (B)

3. Leukemia is a disease related to–
(A) Kidney (B) Throat
(C) Blood (D) Eyes
Ans : (C)

4. In which city was Osama Bin Laden killed in May 2011 ?
(A) Islamabad (B) Abbottabad
(C) Faisalabad (D) Peshawar
Ans : (B)

5. The XI Five Year Plan envisaged the highest growth in the sector of–
(A) Industry (B) Agriculture
(C) Services (D) Manufacturing
Ans : (C)

6. Light year is a unit of–
(A) Distance (B) Time
(C) Sound (D) Light intensity
Ans : (A)

7. The IV Summit of BRICS was held in New Delhi on–
(A) January 11, 2012 (B) April 1, 2012
(C) March 29, 2012 (D) February 28, 2012
Ans : (C)

8. An indigenous nuclear submarine still under construction has been named as–
(A) Chakra (B) Sudarshan
(C) Arihant (D) Ghaatak
Ans : (C)

9. Government of India has launched a publicity campaign for census 2011 in association
with which of the following UN organization ? .
(A) United Nations Development Programme (UNDP)
(B) World Health Organization (WHO)
(C) United Nations Children's Fund (UNICEF)
(D) United Nations Population Fund (UNPF)
Ans : (D)

10. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) completed how many years of operation in 2011 ?
(A) 3 years (B) 4 years
(C) 5 years (D) 6 years
Ans : (C)

11. The first ever formula one race in India was held in–
(A) Greater Noida (B) New Delhi
(C) Faridabad (D) Pune
Ans : (A)

12. Name the actor who has been honoured with the Dadasaheb Phalke Awarq in 2012 ?
(A) Naseerudin Shah (B) Kamal Hasan
(C) Soumitra Chatterjee (D) Amol Paleker
Ans : (C)

13. In which city was the Arab Summit held in the last week of March 2012 ?
(A) Bagdad (B) Cairo
(C) Beirut (D) Riyadh
Ans : (A)

14. The two Supreme Court Judges who delivered the famous 2-G judgment in February 2012 were–
(A) Justice G. S. Singhvi and Justice Gyan Sudha Mishra
(B) Justice G. S. Singhvi and Justice A. K. Ganguly
(C) Justice S. H. Kapadia and Justice A. K. Ganguly
(D) Justice Chandramauli Kumar Prasad and Justice H. L. Gokhale
Ans : (B)

15. Who presides over the joint sitting of both houses of Parliament ?
(A) Speaker of Lok Sabha (B) President
(C) Chairman of Rajya Sabha (D) Prime Minister
Ans : (A)

16. Christian Lagarde heads the–
(A) World Bank (B) UNICEF
(C) International Monetary Fund (D) WHO
Ans : (C)

17. The seat of International Criminal Court is at–
(A) The Hague (B) Geneva
(C) Washington (D) Tokyo
Ans : (A)

18. First Indian to ski to North Pole is–
(A) Arun Nayyar (B) Ajeet Bajaj
(C) Sq. Ldr. Sanjay Thapar (D) Neal Paramjeet
Ans : (B)

19. First woman Director General of Police in India was–
(A) Kanchan Choudhary Bhattacharya (B) Kavitha Choudhary
(C) Kiran Bedi (D) Aswathy Tonge
Ans : (A)

20. Which countries co-hosted the One-day Cricket World Cup in 2011 ?
(A) India, Bangladesh and Sri Lanka
(B) India, Bangladesh and Pakistan
(C) India, Sri Lanka and Pakistan
(D) India, Sri Lanka, Bangladesh and Pakistan
Ans : (A)

21. Priyanka Choprahas been named National Ambassador of–
(C) UNESCO (D) International Red Cross Society
Ans : (C)

22. Who is leading in the Republican primaries to contest the American Presidential election scheduled in November 2012 ?
(A) Sara Palin (B) Newt Gingrich
(C) Rich Santorum (D) Mitt Romney
Ans : (D)

23. Supreme Court recently declared 'salva Judum' unconstitutional. What is 'salva Judum' ?
(A) A terrorist outfit
(B) An armed civilian group formed to combat Maoists
(C) A money-chain business
(D) Custom of killing a girl for intercaste marriage in the name of honour
Ans : (B)

24. As per the Indian Union Budget of 2012-13, the income-tax exemption limit for persons below 65 years of age is–
(A) Rs. 175000 (B) Rs. 200000
(C) Rs. 250000 (D) Rs.190000
Ans : (B)

25. The U. N. Climate Change Conference 2011 was held in–
(A) New Delhi (B) Doha
(C) Durban (D) Geneva
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *