Combined Defence Services (CDS) Exam General Knowledge-Solved

UPSC Combined Defence Services Exam, 2012
(Held on September 2012)

General Knowledge Solved Question Paper


(Questions No. 1-30)
31. It is difficult to cut ‘things with a blunt knife because –
(A) the pressure exerted by knife for a given force increases with increase in bluntness
(B) a sharp edge decreases the pressure exerted by knife for a given force
(C) a blunt knife decreases the pressure for a given force
(D) a blunt knife decreases the area of intersection
Ans : (A)

32. The expression ‘South Asia’ usually includes –
(A) Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka
(B) Nepal, Bhutan, India, Afghanistan, China, Pakistan and Sri Lanka
(C) Bangladesh, India, China, Nepal, Japan, Pakistan and Maldives
(D) Bangladesh, Bhutan, China, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka
Ans : (A)

33. Which one among the following statements about the functioning of political parties in a democracy is not correct ?
(A) Political parties give political education to the people
(B) Political parties serve as a link between the government and the people
(C) Political parties fight elections and try to get the maximum number of their candidates elected
(D) None of the above
Ans : (A)

34. Delimitation of constituencies and determination of constituencies reserved for SCs and STc are done by –
(A) Election Commission
(B) Delimitation Commission
(C) Planning Commission
(D) Election Commission with the assistance of Delimitation Commission
Ans : (D)

35. Which one among the following statements about Veto Power with regard to United Nations is correct ?
(A) One veto can stall a Security Council resolution
(B) It is a kind of positive vote power
(C) The Secretary General uses this power when not satisfied with any decision of the Council
(D) All the members of the Security Council possess the veto power
Ans : (A)

Direction (Qs. 36 t 42) :
The following seven (7) items consist of two statements, statement I and statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below :
Code :
(a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b) Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c) Statement I is true but statement II is false
(d) Statement I is false but statement II is true


36. Statement I :
The planet Neptune appears blue in colour.
Statement II :
The presence of methane gas in the atmosphere of Neptune is responsible for its colour.
Ans : (C)

37. Statement I :
Comets revolve round the Sun only in long elliptical orbits.
Statement II :
A comet develops a tail when it gets close to the Sun.
Ans : (B)

38. Statement I :
Pulling a lawn roller is easier than pushing it.
Statement II :
Pushing increases the apparent weight and hence the force of friction.
Ans : (C)

39. Statement I :
All compounds contain more than one element.
Statement II :
All compounds are heterogeneous mixtures.
Ans : (C)

40. Statement I :
Tsunami is small in open ocean yet may be over 30 m high when it reaches a coastline.
Statement II :
Tsunamis have long wavelength and they travel across the open ocean at high speed. As they approach shore, the wavelength decreases and the wave height increases.
Ans : (D)

41. Statement I :
Operation Prakram involved the mobilisation of Indian troops along India’s border with Pakistan.
Statement II :
After the year 2001 Parliament attacks, India wanted to pressure Pakistan into acting against terror groups operating from areas under its control.
Ans : (A)

42. Statement I :
India supports the development and use of the Chabahar Port in Iran.
Statement II :
India does not subscribe to Western sanction on energy trade with Iran.
Ans : (A)

43. The ‘Partnership Council’ was launched in May 2012 to implement the ‘Strategic Partnership Agreement’ signed in the year 2011 between India and –
(A) United States (B) China
(C) Maldives (D) Afghanistan
Ans : (D)

44. The Indian Army undertook Operation Meghdoot to establish Indian control over –
(A) Sir Creek (B) Aksai Chin
(C) Siachen Glacier (D) Drass Sector
Ans : (C)

45. The ‘Treaty on Integrated Development of Mahakali River’ was signed between India and –
(A) Pakistan (B) Nepal
(C) Bhutan (D) Bangladesh
Ans : (B)

46. Farkhor Air Base, operated by the Indian Air Force, is situated in which one among the following countries ?
(A) Kazakhstan (B) Uzbekistan
(C) Afghanistan (D) Tajikistan
Ans : (D)

47. INS Vikramaditya, scheduled for induction into the Indian Navy soon, is the name given to –
(A) an aircraft carrier (B) a nuclear submarine
(C) an amphibious assault vessel (D) a stealth ship
Ans : (A)

48. In the year 2012 , India undertook its largest military exercise since independence. This was named –
(A) Yudh Abhyas (B) Rudra Akrosh
(C) Sudarshan Shakti (D) Shoor Veer
Ans : (D)

49. Model towns were created in India in the 1950s with the object of –
(A) providing urban planning skills to local governments
(B) creating housing at affordable rates
(C) paving the way for all inclusive growth
(D) providing housing for those displaced during partition and be an example of good town planning
Ans : (D)

50. Which one among the following depicts the correct meaning of the term Jins–i–kamil concerning crops in Mughal India ?
(A) Paddy crop (B) Cash crop
(C) Coarse crop (D) Crop grown in the arid zone
Ans : (B)

51. Sargasso Sea is characterised by –
(A) very cold water (B) very warm water
(C) highly saline water (D) typical marine vegetation
Ans : (D)

52. Ozone holes are more pronounced at the –
(A) Equator (B) Tropic of Cancer
(C) Tropic of Capricorn (D) Poles
Ans : (D)

53. In India, the ‘effective literacy rates’ are calculated from –
(A) total population (B) child population
(C) adult population (D) population above 7 years of age
Ans : (D)

54. In the parlance of financial investment, the term ‘bear’ denotes –
(A) an investor who feels that the price of a particular security is going to fall
(B) an investor who expects the price of a particular share to rise
(C) a shareholder who has an interest in a company, financially or otherwise
(D) any lender, whether by making a loan or buying a bond
Ans : (A)

55. Which one among the following is an appropriate description of ‘deflation’?
(A) It is a sudden fall in the value of a currency against other currencies
(B) It is a persistent recession in the economy
(C) It is a persistent fall in the general price level of goods and services
(D) It is a fall in the rate of inflation over a period of time
Ans : (C)

56. Withe reference to Lok Adalats, which one among the following statements is correct ?
(A) Lok Adalats have the jurisdiction to settle the matters at prelitigative stage and not those matters pending before any court
(B) Lod Adalats can deal with matters which are civil and not criminal in nature
(C) The Lok Adalat has not been given any statutory status so far
(D) No appeal lies in a civil court against the order of the Lok Adalat
Ans : (D)

57. There are three distinct characters of temperature stratification of atmosphere around the Earth. Which one among the following is the correct arrangement of the layers (from the Earth’s surface upwards)?
(A) Thermosphere–Stratosphere Troposphere
(B) Troposphere–Thermosphere Stratosphere
(C) Troposphere–Stratosphere Thermosphere
(D) Thermosphere–Troposphere Stratosphere
Ans : (C)

58. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?
(A) These are local winds
(B) They descend along the eastern slopes of the Rocky Mountain in mid–latitudes
(C) They bring lots of rain with them
(D) They benefit agriculture
Ans : (C)

59. Which one among the following statements is not true of the Jajmani system ?
(A) It was a non–market exchange system
(B) It was practised in many villages and regions during the precolonial period
(C) It was introduced under pressure from the colonial regime
(D) It was incorporated into wider networks of exchange through which agricultural products and other goods circulated
Ans : (C)

60. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House ?
(A) Akbar Nama (B) Babur Nama
(C) Humayun Nama (D) Badshah Nama
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *