Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Question Paper - Economics

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)
Social Science : Economics Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.
Economics
(Question No. 1-25)

26. Which of the following is a Multi-National Company ?
(A) Coca-Cola (B) Samsung
(C) Ford Motors (D) All of these
Ans : (D)

27. Which Multi-National Company purchased the first group of 'Thums Up' brand ?
(A) LG (B) Nokia
(C) Reebok (D) Coca-Cola
Ans : (D)

28. Which standardised mark is necessary for ensuring the purity of golden jewellery ?
(A) Hallmark (B) ISI mark
(C) Agmark (D) None of these
Ans : (A)

29. What is the National Consumer HelpIine number ?
(A) 2000-11-4000 (B) 1800-11-4000
(C) 1000-100 (D) 100
Ans : (B)

30. The most popular source of Non-Institutional Financer is–
(A) Trader (B) Mahajan
(C) Cooperative Bank (D) Indigenous Banker
Ans : (B)

31. How many are the main parts of Globalization ?
(A) 5 (B) 4
(C) 2 (D) 1
Ans : (B)

32. What is included in the New Economic Policy ?
(A) Globalization (B) Liberalization
(C) Privatization (D) All of these
Ans : (D)

33. When was the Consumer Protection Act promulgated in India ?
(A) 1988 (B) 1987
(C) 1986 (D) 1980
Ans : (C)

34. What amount of fee is required by the consumer to lodge a complaint ?
(A) Rs. 70 (B) Rs. 50
(C) Rs. 10 (D) None of these
Ans : (D)

35. When is the Consumer Rights Day observed ?
(A) April 22 (B) April 19
(C) March 15 (D) March 17
Ans : (C)

36. What is the per capital income of India as per the 2008-09 ?
(A) Rs. 25,494 (B) Rs. 54,850
(C) Rs. 22,553 (D) Rs. 6,610
Ans : (A)

37. The Financial Year in India is known as–
(A) April1 to March 31 (B) September 1 to August 31
(C) July 1 to June 31 (D) January 1 to December 31
Ans : (A)

38. What is the number of Central Cooperative Banks functioning in Bihar?
(A) 25 (B) 23
(C) 50 (D) 75
Ans : (B)

39. In which year were the commercial banks nationalised. ?
(A) 1980 (B) 1975
(C) 1969 (D) 1966
Ans : (C)

40. How many Regional Rural Banks are functioning in India ?
(A) 199 (B) 196
(C) 83 (D) 190
Ans : (C)

41. The most important source of irrigation in Bihar is–
(A) Pond (B) Canal
(C) River (D) Well and tubewell
Ans : (D)

42. Which card is useful for the poorest of the poor ?
(A) APL Card (B) BPL Card
(C) Antyodaya Card (D) None of these
Ans : (B)

43. Which Dairy project is working in Bihar as Non-Government Organization?
(A) Mother Dairy (B) Amul Dairy
(C) Patna Dairy (D) None of these
Ans : (C)

44. The agricultural labourers of Bihar are–
(A) Educated (B) Uneducated
(C) Intelligent (D) Skilled
Ans : (B)

45. In 2001, the per cent of agricultural labourers in Bihar was–
(A) 52% (B) 48%
(C) 42% (D) 26.5%
Ans : (D)

46. Which district of Bihar has the highest population ?
(A) Madhubani (B) Muzaffarpur
(C) Patna (D) East Champaran
Ans : (C)

47. What was the per cent of rural population living below poverty line in Bihar during 1999-2000 ?
(A) 54.3% (B) 44.3%
(C) 42.6% (D) None of these
Ans : (C)

48. What is the per capita calorie requirement for urban population ?
(A) 2100 calorie (B) 2200 calorie
(C) 2300 calorie (D) 2400 calorie
Ans : (A)

49. What was the amount fixed per month for the rural areas for determining the poverty line by the MPCE?
(A) Rs. 524 (B) Rs. 454
(C) Rs. 354 (D) Rs. 328
Ans : (C)

50. When was the SGSY scheme introduced ?
(A) 1988 (B) 1999
(C) 2000 (D) 2001
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *