Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Solved Paper - Economics

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)
Social Science : Economics Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.

1. The country with high national income is called–
(A) Developed (B) Undeveloped
(C) Underdeveloped (D) None of these
Ans : (A)

2. The production and income calculation method is……from the economical point of view.
(A) Practical (B) Scientific
(C) Easy (D) All of these
Ans : (D)

3. Which is the long term credit financing institution ?
(A) Land Development Bank
(B) Agricultural Landlord
(C) Primary Agricultural Credit Society
(D) None of these
Ans : (A)

4. Which of the following is not a 'Bimaru' state ?
(A) Orissa (B) Madhya Pradesh
(C) Karnataka (D) Bihar
Ans : (C)

5. What is the tertiary sector of economic development ?
(A) Service sector (B) Education sector
C) Science sector (D) Agriculture sector
Ans : (A)

6. Which of the following is the source of Institutional Finance .?
(A) Commercial Bank (B) Mahajan
(C) Relative (D) Seth-Sahukar
Ans : (A)

7. Which is the Central Bank of India?
(A) Reserve Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Regional Rural Bank (D) State Bank of India
Ans : (A)

8. Which city is called the financial capital of India ?
(A) Patna (B) Delhi
(C) Mumbai (D) Bangalore
Ans : (C)

9. What is the main source of energy ?
(A) Electricity (B) Coal
(C) Petroleum (D) All of these
Ans : (D)

10. How many are main components of human capital ?
(A) 4 (B) 5
(C) 6 (D) 8
Ans : (A)

11. Which of the following countries has mixed economy ?
(A) India (B) China
(C) The USA (D) None of these
Ans : (A)

12. When was the Planning Commission established in India ?
(A) September 15, 1950 (B) October 15, 1951
(C) March15, 1950 (D) None of these
Ans : (C)

13. Which of the following is called a backward state ?
(A) Kerala (B) Punjab
(C) Bihar (D) Delhi
Ans : (C)

14. Which state of India has the highest per capital income ?
(A) Goa (B) Bihar
(C) Haryana (D) Punjab
Ans : (A)

15. Which district of Bihar has the highest per capital income ?
(A) Nalanda (B) Patna
(C) Gaya (D) Shivhar
Ans : (B)

16. What is the main economic problem of India ?
(A) Poverty and Unemployment
(B) Regional differences
(C) Ample foodgrains
(D) Higher Education
Ans : (A)

17. In the rural areas of Bihar………is found.
(A) Cyclic unemployment
(B) Industrial unemployment
(C) Invisible and seasonal unemployment
(D) None of these
Ans : (C)

18. What is the approximate per cent of illiterates in Bihar ?
(A) 65% (B) 53%
(C) 47% (D) 40%
Ans : (C)

19. In which province of India a terrible famine occurred in 1943 ?
(A) Bengal (B) Bihar
(C) Rajasthan (D) Orissa
Ans : (A)

20. What is the main crop under Kharif?
(A) Maize (B) Wheat
(C) Paddy (D) Gram
Ans : (C)

21. How many sources of production are there ?
(A) Two (B) Three
(C) Four (D) Five
Ans : (B)

22. What is the inactive source of production ?
(A) Land (B) Entrepreneur
(C) Labour (D) Organisation
Ans : (A)

23. Who is the producer among the following ?
(A) Beggar (B) Fraud
(C) Drunkard (D) Carpenter
Ans : (D)

24. What is not the human capital of the following ?
(A) Management (B) Training
(C) Health (D) Unskill
Ans : (D)

25. The literacy rate of India according to 2001 census was–
(A) 65.4% (B) 64.5%
(C) 54.2% (D) 75.9%
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *