Uttaranchal Gramin Bank Office Assistant Exam, 2011 : General Knowledge Solved Paper

Uttaranchal Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011
(Held on 10-4-2011)
General Knowledge : Solved Paper

1. Which one of the following acts was passed recently to undo the “historic injustice done to tribals and other forest dwellers in India”?
(A) Forest Rights Act
(B) Right to Education Act
(C) Human Rights Act
(D) Civil Rights Act
(E) Forestry Development Act
Ans: (A)

2. Who is Dr. Subir Gokarn ?
(A) Chairman, SEBI
(B) Chairman, SBI
(C) Dy. Governor, RBI
(D) Member, Planning Commission
(E) None of these
Ans: (C)

3. With which one of the following companies, the Cairn India has signed a deal ?
(B) Devon Energy
(C) Imperial Oil
(D) Vedenta
(E) Hindustan Petroleum
Ans: (D)

4. Who is Dr. Narendra Jadhav ?
(A) Chief Statistician, GOI
(B) Chief Economist, GOI
(C) Member, Planning Commission of India
(D) Economic Advisor to Govt. of India
(E) None of these
Ans: (C)

5. Which one of the following conducts economic census in India ?
(A) Planning Commission
(B) Central Statistical Organisation
(C) Ministry of Rural Development GOI
(D) Census Commission
(E) None of these
Ans: (B)

6. According to RBI Governor, which one of the following is a major challenge to its monetary policy ?
(A) Policies of World Trade Organisation
(B) High cost of imports
(C) Fiscal deficit
(D) Inflation and supportive recovery of Economy
(E) None of these
Ans: (D)

7. Who is C. P. Joshi ?
(A) Rural Development Minister
(B) Public Distribution Minister
(C) Civil Aviation Minister
(D) Minister of State for Agriculture
(E) None of these
Ans: (A)

8. Cricketer, Mitchell Johnson, belongs to which one of the following countries ?
(A) Zimbabwe
(B) Australia
(C) New Zealand
(D) South Africa
(E) None of these
Ans: (B)

9. Who amongst the following in ICC Cricketer of the year ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Jimmy Kamande
(C) Kevin Pietersen
(D) Jocques Kallis
(E) None of these
Ans: (A)

10. In which one of the following cities, 2012 Olympic games are proposed to be held ?
(A) Paries
(B) Munich
(C) Athens
(D) London
(E) None of these
Ans: (D)

11. With which one of the following sports is Nicolas Anelka associated ?
(A) Cricket
(B) Football
(C) Hockey
(D) Badminton
(E) Table Tennis
Ans: (B)

12. Rio de-Janeiro is in which of the following countries ?
(A) Mexico
(B) Argentina
(C) Chile
(D) Brazil
(E) Australia
Ans: (D)

13. With which one of the following games is Vishwanathan Anand associated ?
(A) Billiard
(B) Chess
(C) Tennis
(D) Table Tennis
(E) None of these
Ans: (B)

14. Surjit Singh Barnala is the Governor of which one of the following States ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans: (C)

15. In which one of the following States, is Melghat Tiger Reserve located ?
(A) Gujarat
(B) M. P.
(C) Kerala
(D) Maharashtra
(E) Rajasthan
Ans: (D)

16. Who is Dr. C. Rangarajan ?
(A) PMAEC, Chairman
(B) Economic Advisor to Finance Minister
(C) Chief Economist, Planning Commission
(D) Chief Vigilance Officer, GOI
(E) None of these
Ans: (A)

17. According to Economic Survey, which one of the following countries has shown highest Real GDP percentage growth during 2010 ?
(B) UK
(C) India
(D) Germany
(E) China
Ans: (E)

18. Expand the term EEFC A/c—
(A) Exchange Earners’ Foreign Currency Accounts
(B) Export Earners’ Foreign Currency Accounts
(C) Exchange Earners’ Forward Contract Accounts
(D) Export Earners’ Forward Contract Accounts
(E) None of these
Ans: (A)

19. According to Economic Survey, which one of the following is the biggest global economic power in the world ?
(A) China
(C) Japan
(D) Britain
(E) India
Ans: (A)

20. According to current Economic Survey, which of the following is/are some of the areas of concern for India ?
1. Unrest in the middle east
2. Widening current account deficit
3. Volatile capital flow
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans: (A)

21. Which one of the following banks has decided not to accept bulk deposits for a while ?
(D) Yes Bank
(E) None of these
Ans: (A)

22. The Government has decided to amend the Banking companies Act to give public sector banks, the Rights of Passage. What is a
Rights of Passage ?
(A) The banks can raise equity capital through rights issue
(B) The banks can seize the hypothecated goods
(C) The banks can rise tier I capital
(D) The banks can issue innovative Perpetual Bonds
(E) None of these
Ans: (A)

23. Which one of the following recommendations has been made by the PMEAC ?
(A) To withdraw some of the stimulus packages
(B) To withdraw all the stimulus packages
(C) To raise the collection of direct taxes
(D) To raise the rate of indirect Taxes
(E) None of these
Ans: (B)

24. Which one of the following organisations sets targets for various Ministries in India ?
(A) Department of Expenditure
(B) Department of Economic Affairs
(C) Department of Revenue
(D) The Planning Commission
(E) None of these
Ans: (D)

25. Sinotruk, Beiqui Foton Motors is planning to set up assembly units in India. This company belongs to which of the following countries
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) Singapore
(E) None of these
Ans: (C)

26. In the unique number issued by UIDAI (Unique Identification Authority of India), how many digits are there ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
(E) None of these
Ans: (D)

27. Which one of the following denomination of plastic notes is proposed to be introduced by RBI ?
(A) 5
(B) 10
(C) 20
(D) 50
(E) 100
Ans: (B)

28. In which one of the following States, Indian Railways has proposed to set up a 700 MW gas power project ?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
(E) Orissa
Ans: (B)

29. In which one of the following States, Jaitapur Nuclear Plant is being set up ?
(A) Gujarat
(B) West Bengal
(C) Rajasthan
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans: (E)

30. Head Office of which of the following banks is in Mumbai ?
(A) Punjab National Bank
(B) Bank of India
(C) UCO Bank
(D) Corporation Bank
(E) Syndicate Bank
Ans: (B)

31. The Kumbha Mela takes place in which of the following cities in Maharashtra ?
(A) Solapur
(B) Shirdi
(C) Ratnagiri
(D) Pandharpur
(E) Nashik
Ans: (E)

32. Which of the following is the largest stock exchange of India ?
(A) Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans: (C)

33. Hillary Clinton, who visited India recently, is the……of U.S.A.
(A) Secretary of Defence
(B) Secretary of Finance
(C) Secretary of State
(D) Secretary of Political Affairs
(E) None of these
Ans: (C)

34. Which of the following is the abbreviated form of an organization engaged in the service of child welfare ?
(E) None of these
Ans: (B)

35. World Environmental day is celebrated on which of the following dates ?
(A) July 5
(B) June 5
(C) April 5
(D) May 5
(E) None of these
Ans: (B)

36. Recently Saina Nehwal had been in news. She is associated with which of the following games ?
(A) Basket ball
(B) Tennis
(C) Cricket
(D) Chess
(E) Badminton
Ans: (E)

37. Which of the following nations is not a member of SAARC ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Sri Lanka
(E) South Africa
Ans: (E)

38. Who among the following is the author of the book entitled, ‘Five Point Someone’ ?
(A) Amrita Pritam
(B) Mulkaraj Anand
(C) Nirmal Verma
(D) Anita Desai
(E) Chetan Bhagat
Ans: (E)

39. Booker Prize is awarded for original contributions in which of the following fields ?
(A) Politics
(B) Sports
(C) Literature
(D) Cinema
(E) None of these
Ans: (C)

40. Euro is the currency of—
(A) Iran
(B) Iraq
(C) China
(D) Italy
(E) Japan
Ans: (D)

41. Which of the following has magnetic properties ?
(A) Chromium
(B) Copper
(C) Iron
(D) Silver
(E) Lead
Ans: (C)

42. Which of the following is the function of RADAR ?
(A) To look for sound waves
(B) To identify the direction only
(C) To determine the direction and the distance
(D) To send photographs
(E) None of these
Ans: (C)

43. Which of the following terms is not associated with banking ?
(A) Loan
(B) Microfinance
(C) Pulse rate
(D) Cheque transaction
(E) Basal criteria
Ans: (C)

44. Which of the following names is popular in the field of banking ?
(A) Y. V. Reddy
(B) Vinod Dua
(C) Indra Nui
(D) Vijaypat Singhania
(E) Ratan Tata
Ans: (A)

45. Chief of the RBI is designated as—
(A) Chairman
(B) Managing Director
(C) Director-General
(D) Chief Executive Officer
(E) Governor
Ans: (E)

46. RBI does not take a decision regarding which of the following ?
(C) Bank rate
(D) Repo rate
(E) Inflation
Ans: (E)

47. Who among the following is the chess player of international repute ?
(A) Rajnikant
(B) Sania Mirza
(C) Tiger Woods
(D) Koneru Humpy
(E) Yuvraj Singh
Ans: (D)

48. Nobel Prize is not awarded in which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Medical Sciences
(D) Economics
(E) Sports
Ans: (E)

49. Olympic Games and Sports are organized after every……years.
(A) Two years
(B) Three years
(C) Four years
(D) Five years
(E) Six years
Ans: (C)

50. For excellence in sports, which of the following awards is given ?
(A) Nargis Datta Award
(B) Kalidas Samman
(C) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(D) Shramajivi Award
(E) Arjun Awrd
Ans: (E)


Comments & Contact Form


Email *

Message *