SSC (CPO) Sub-Inspectors Exam, 2011 : English Solved Paper

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

3. The girls watched intently (A) / as the model applied her make-up (B) / with a practiced hand. (C) No Error. (D)
Ans : (C)

4. If he is a millionaire (A) / he would help (B) / the millennium project. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

5. The Prime Minister along with his Cabinet colleagues (A) / have been welcomed by the Chief Minister (B) / at a formal ceremony. (C) No Error (D)
Ans : (B)


Directions–(Q. 6–10) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate rectangle (●) in the Answer Sheet.

6. I am exhausted, let’s …… a day.
(A) call it
(B) call at
(C) call off
(D) call in
Ans : (A)

7. The worker used …… to patch up the hole in the wall.
(A) Sand
(B) Cement
(C) Soil
(D) Grass
Ans : (B)

8. She made her stepson her ……to her large fortune.
(A) Hare
(B) Heir
(C) Hair
(D) Here
Ans : (B)

9. The stewardess showed the passenger …….
(A) When to start travelling
(B) Where to land the plane
(C) How to fasten the seat belt
(D) How to judge the altitude of the plane
Ans : (C)

10. Many people reported …… a noise in the night.
(A) To hear
(B) Having heard
(C) To have heard
(D) Been hearing
Ans : (C)

Directions–(Q. 11–15) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses
the meaning of the given word.

11. Stringent
(A) Flexible
(B) Inflexible
(C) Staunch
(D) Tough
Ans : (B)

12. Deliberately
(A) Spontaneously
(B) Inadvertently
(C) Intentionally
(D) Naturally
Ans : (C)

13. Flaunt
(A) Cut
(B) Deceive
(C) Exhibit
(D) Blame
Ans : (C)

14. Subjugate
(A) Capitulate
(B) Conquer
(C) Strike
(D) Confuse
Ans : (B)

15. Behaviour
(A) Conduct
(B) Blessing
(C) Character
(D) Response
Ans : (A)

Directions–(Q. 16–20) In these questions, choose the word that is opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.

16. Impede
(A) Obstruct
(B) Advance
(C) Linger
(D) Guarantee
Ans : (B)

17. Perilous
(A) Carefree
(B) Impetuous
(C) Safe
(D) Impure
Ans : (C)

18. Brittle
(A) Weak
(B) Strong
(C) Fragile
(D) Bright
Ans : (A)

19. Callous
(A) Rude
(B) Insensitive
(C) Indifferent
(D) Sympathetic
Ans : (A)

20. Dishevelled
(A) Composed
(B) Tidy
(C) Confident
(D) Jovial
Ans : (B)

Directions–(Q. 21–25) In these questions, four alternatives are given for the idiom/Phrase Printed in Bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

21. He and his friend are sailing in the same boat.
(A) Sailing together in the same boat
(B) Sharing the financial and social condition
(C) Being in the same difficult situation
(D) Getting rid of the difficult situation
Ans : (C)

22. To be successful in Today’s world, we require the gift of the gab.
(A) Ability to speak well
(B) Good interpersonal skills
(C) Divine help and guidance
(D) A fierce competitive spirit
Ans : (A)

23. Winter was so bad that the nomadic tribesmen found it difficult to keep the wolf from the door.
(A) Hunt wild animals
(B) Escape starvation
(C) Get woollen clothes
(D) Walk on ice
Ans : (B)

24. There is no soft option to the crisis now.
(A) Popular opinion
(B) Popular solution
(C) Easy and agreeable option
(D) Difficult choice
Ans : (C)

25. The teacher’s announcement to conduct a snap test came as a bolt from the blue to many students.
(A) Imaginary
(B) Unexpected
(C) Forbidden
(D) Heavenly
Ans : (B)

Directions–(Q. 26–30) In these questions, A part of the sentence is bold part of which may need improvement. Alternatives are given at (A), (B) and (C) below which may be a better option. In case no improvement is needed, your answer is (D).

26. He work hard will succeed.
(A) Who will work hard
(B) Who will be working hard
(C) Who works hard
(D) No improvement
Ans : (C)

27. It is high time you started revising your lessons.
(A) Start
(B) Had started
(C) Will start
(D) No improvement
Ans : (A)

28. With these extra people you can work easily with this job.
(A) Deal
(B) Improve
(C) Cope
(D) No improvement
Ans : (C)

29. I visited my aunt just before a week.
(A) A week before
(B) A week earlier
(C) A week ago
(D) No improvement
Ans : (C)

30. Foreigners often come a cross with serious difficulties in studying English.
(A) Have to come across with
(B) Come cross with
(C) Come across
(D) No improvement
Ans : (C)

Directions–(Q. 31–35) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

31. The study of insects—
(A) Anthropology
(B) Zoology
(C) Etymology
(D) Entomology
Ans : (D)

32. List of issues to be discussed at a meeting—
(A) Schedule
(B) Agenda
(C) Time-table
(D) Plan
Ans : (B)

33. Speed of an object in one direction—
(A) Pace
(B) Tempo
(C) Velodrome
(D) Velocity
Ans : (D)

34. The place where public, government or historical records are kept—
(A) Coffer
(B) Pantry
(C) Archives
(D) Scullery
Ans : (C)

35. Theft of another person’s writings or ideas and passing them off as one’s own—
(A) Plagiarism
(B) Burglary
(C) Piracy
(D) Pilferage
Ans : (A)

Directions–(Q. 36–40) In these questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

36. (A) Embarass
(B) Embarrass
(C) Embaras
(D) Embarras
Ans : (A)

37. (A) Separetion
(B) Seperation
(C) Seperetion
(D) Separation
Ans : (D)

38. (A) Discrepancy
(B) Descrepancy
(C) Discripancy
(D) Discrepansy
Ans : (A)

39. (A) Adviceable
(B) Advicable
(C) Advisable
(D) Adviseable
Ans : (C)

40. (A) Millenium
(B) Millennium
(C) Milennium
(D) Milenium
Ans : (A)

Directions–(Q. 41–50) In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer sheet.



PASSAGE
(Questions No. 41–50)

Martin Luther King, Jr., was born Michael Luther King, Jr., …41… his grandfather had his name …42… to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia, …43… from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948 …44… Morehouse college, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of …45… study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a …46… white senior class, he was awarded the B.D. in 1951. …47… a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence …48… the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he …49… and married Coretta Scott, a young woman of …50… intellectual and artistic attainments.

41. (A) And
(B) So
(C) Since
(D) But
Ans : (A)

42. (A) Given
(B) Changed
(C) Become
(D) Made
Ans : (B)

43. (A) Graduating
(B) Finishing
(C) Graduated
(D) Finished
Ans : (C)

44. (A) In
(B) From
(C) By
(D) With
Ans : (B)

45. (A) Theological
(B) Intellectual
(C) Educational
(D) Psychological
Ans : (A)

46. (A) Predetermined
(B) Predominantly
(C) Significantly
(D) Somewhat
Ans : (B)

47. (A) From
(B) By
(C) With
(D) Through
Ans : (C)

48. (A) For
(B) Of
(C) About
(D) To
Ans : (A)

49. (A) Saw
(B) Eloped
(C) Met
(D) Watched
Ans : (C)

50. (A) Common
(B) Particular
(C) Uncommon
(D) General
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *