UP B.Ed. Joint Entrance Exam GK Solved Paper

Uttar Pradesh B.Ed. Joint Entrance Exam. 2010
Solved Paper : General Knowledge :: English Language :: Efficiency Test

General Knowledge

1. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9 (B) 10
(C) 11 (D) 12
Ans : (D)

2. The Constitution of India was adopted in—
(A) 26 January, 1950 (B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949 (D) 31 December, 1949
Ans : (C)

3. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel—
(A) Coal (B) Uranium
(C) Radium (D) Diesel
Ans : (B)

4. The first muslim ruler to introduce the system of price control was—
(A) Balban (B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Alauddin Khalji
Ans : (D)

5. Tansen, a great musician, was in the court of—
(A) Akbar (B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha (D) Krishna Deva Rai
Ans : (A)

6. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel (D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

7. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur (B) New Delhi
(C) Lucknow (D) Gajrola
Ans : (A)

8. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is—
(A) J. B. Kriplani (B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) Sarojini Naidu
Ans : (C)

9. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river—
(A) Kaveri (B) Krishna
(C) Godavari (D) Indus
Ans : (B)

10. The Bermuada Triangle lies in—
(A) Western North Atlantic Ocean (B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean (D) South Indian Ocean
Ans : (A)

11. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam (B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi (D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

12. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat (B) INS Arihant
(C) INS Vikrant (D) INS Talwar
Ans : (B)

13. The speed of light will be minimum while passing through—
(A) Glass (B) Vacuum
(C) Water (D) Air
Ans : (A)

14. Galvanised iron sheets have a coating of—
(A) Tin (B) Lead
(C) Zinc (D) Chromium
Ans : (C)

15. I.B.R.D. is also known as—
(A) International Bank (B) World Bank
(C) Asian Development Bank (D) Bank of America
Ans : (B)

16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
(A) Skandagupta (B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II (D) Kumaragupta
Ans : (C)

17. Part IV of the Constitution of India deals with—
(A) Fundamental Rights (B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy (D) Union Executive
Ans : (C)

18. Which amidst the following countries of the European union has not adopted the single currency Euro ?
(A) France (B) U. K.
(C) Germany (D) Spain
Ans : (B)

19. Permanent members of U. N. Security Council are—
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
Ans : (D)

20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) Lal Krishna Advani (B) Jaswant Singh
(C) Dilip Kumar (D) Sunil Gavaskar
Ans : (A)

21. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year—
(A) 1907 (B) 1917
(C) 1911 (D) 1921
Ans : (C)

22. The first talkie film in India was—
(A) Raja Harish Chandra (B) Alam Ara
(C) Chandi Das (D) Jhansi Ki Rani
Ans : (B)

23. ‘Blue Revolution’ is related to—
(A) Space research (B) Irrigation
(C) Fisheries (D) Drinking water
Ans : (C)

24. India has the maximum foreign trade with—
(A) Japan (B) Germany
(C) U.S.A. (D) U.K.
Ans : (C)

25. The most urbanised country in the world is—
(A) Japan (B) Singapore
(C) Germany (D) Israel
Ans : (B)

26. Which is the highest finance body for small scale industries ?
Ans : (B)

27. What is the new name of the old region ‘Siam’ ?
(A) Myanmar (B) Thailand
(C) Philippines (D) Cambodia
Ans : (B)

28. Great poet Amir Khusarau’s birth place was—
(A) Patiyali (Etah) (B) Kanpur
(C) Tehran (D) Lahore
Ans : (A)

29. Bauxite is an ore of one of the following metals—
(A) Aluminium (B) Silver
(C) Tin (D) Steel
Ans : (A)

30. Who organized the fourth Buddhist council ?
(A) Ashoka (B) Harsha
(C) Bindusara (D) Kanishka
Ans : (D)

31. Who was the last ruler of Lodi dynasty ?
(A) Bahlol Lodi (B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi (D) Daulat Khan Lodi
Ans : (B)

32. The Capital of Andaman and Nicobar islands is—
(A) Port Blair (B) Diu
(C) Kolkata (D) Tirupati
Ans : (A)

33. Who among the following decides if a particular Bill is a Money Bill or not ?
(A) President (B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha (D) Finance Minister
Ans : (B)

34. ‘Bar’ is the unit of—
(A) Heat (B) Temperature
(C) Current (D) Atmospheric pressure
Ans : (D)

35. Right to vote is a—
(A) Political right (B) Civil right
(C) Economic right (D) Legal right
Ans : (A)

36. Koneru Humpy is associated with—
(A) Lawn Tennis (B) Hockey
(C) Chess (D) Badminton
Ans : (C)

37. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura (B) Vindhya
(C) Nilgiri (D) Aravalli
Ans : (C)

38. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium (B) Switzerland
(C) Netherlands (D) Luxembourg
Ans : (A)

39. In Uttar Pradesh, Charkula folk dance is related with—
(A) Ruhelkhand region (B) Brij region
(C) Bundelkhand region (D) Avadh region
Ans : (B)

40. Which among the following is a central university in Uttar Pradesh ?
(A) Dr. Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad
(B) Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi
(C) Chhatrapati Sahuji Maharaj University, Kanpur
(D) Allahabad University, Allahabad
Ans : (D)

41. Lucknow Congress session 1916, was presided over by—
(A) Sarojini Naidu (B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Ambika Charan Majumdar (D) Pt. J. L. Nehru
Ans : (C)

42. Rihand Project is located at—
(A) Lalitpur district (B) Mirzapur district
(C) Aligarh district (D) Sultanpur district
Ans : (B)

43. Where was ‘Tanchoi’ brocade developed ?
(A) Varanasi (B) Dhaka
(C) Surat (D) Tanjavur
Ans : (A)

44. Who wrote ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamare Dil Mein Hai’ ?
(A) Mohammed Iqbal (B) Kazi Nazrul Islam
(C) Anand Narayan Mulla (D) Ram Prasad Bismil
Ans : (D)

45. The chemical that is used in making artificial rain is—
(A) Silver Nitrate (B) Silver Iodide
(C) Silver Nitrite (D) Silver Chloride
Ans : (B)

46. Which of the following is the hardest substance in the human body ?
(A) Bone (B) Enamel
(C) Nail (D) None of these
Ans : (B)

47. Agricultural income tax is a source of revenue to—
(A) Central Government (B) State Government
(C) Local Administration (D) Centre and State Governments
Ans : (B)

48. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa (B) Australia
(C) Canada (D) India
Ans : (D)

49. Lalitpur district in U. P. is known for the—
(A) Uranium deposits (B) Sugar industry
(C) Polic training academy (D) None of these
Ans : (A)

50. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet ‘S’ ?
(A) Arctic Ocean (B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean (D) Pacific Ocean
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *