TGT (Trained Graduate Teacher) Exam English Solved Paper

Trained Graduate Teacher Exam., 2005English : Solved Paper

1. Which is the correct spelling ?
(A) Quintessence (B) Qintessence (C) Quentesence (D) Quintesence 
Ans : (A)

2. Venus and Adonis is by—
(A) Shakespeare (B) Milton (C) Galsworthy (D) Wordsworth
Ans : (A)

3. Pun is—
(A) Opposite word (B) A play on words (C) A funny word (D) Identical words
Ans : (B)

4. Vers libre is—
(A) Colophon (B) Closed form (C) Rhymed form (D) Open form
Ans : (D)

5. Choose the correct verb—
They …… to school by bus.
(A) going (B) goes (C) go (D) to go
Ans : (C)

6. Insert the correct verb form—
Barcelona …… the world to the Montjuic Stadium.
(A) brought (B) took (C) welcomed (D) welcome
Ans : (C)

7. Which of the following is a pastoral poem by Milton ?
(A) Adonis (B) Thyrsis (C) Lycidas (D) None of the above
Ans : (C)

8. Punctuate correctly—
At sunset the general taking decision marched forward.
(A) At sunset, the general, taking decision marched forward
(B) At sunset the general, taking decision, marched forward
(C) At sunset, the general taking decision, marched forward
(D) At sunset, the general, taking decision, marched forward
Ans : (D)

9. The Solitary Reaper is a—
(A) Ballad (B) Ode (C) Lyric (D) Pastoral
Ans : (C)

Directions—(Q. 10 and 11) Ascertain the correct tense of the following in the verb—

10. Yesterday at school, I …… the echo of a roar of laughter.
(A) were startled (B) was startled (C) was startling (D) were startling
Ans : (B)

11. We …… by a strange sound.
(A) were startle (B) was startled (C) was startling (D) were startling
Ans : (A)

12. “Milton's poetry is a mirror in which the writer's character is very clearly reflected.” Who made this statement ?
(A) Verity (B) Macmillan (C) Pattison (D) Bush
Ans : (B)

13. The passive voice of—“Jack was forcing through the crowd”…… is—
(A) Jack was being forced through the crowd
(B) The crowd was forcing through by Jack
(C) The crowd forced through Jack
(D) The crowd was being forced through by Jack
Ans : (D)

14. ‘Incredible’ means—
(A) surprising (B) interesting (C) disgusting (D) unbelievable
Ans : (D)

15. The period known as the age of Milton is—
(A) 1621-1681 (B) 1620-1665 (C) 1625-1660 (D) 1628-1655
Ans : (C)

Directions—(Q. 16 and 17) Fill in with prepositions—
16. Ask …… me tomorrow and you shall find me a grave man.
(A) in (B) by (C) for (D) from
Ans : (C)

17. It is a translation …… Horace's Ars Poetica.
(A) to (B) in (C) from (D) of
Ans : (D)

18. The originator and namer of ‘deconstruction’ is—
(A) Jacques Derrida (B) Friedrich Nietzsche
(C) Martin Heidegger (D) Sigmund Freud
Ans : (A)

19. Which is the correct spelling ?
(A) rythym (B) ryhthm (C) rhythm (D) rhithym
Ans : (C)

20. The age of Milton had three kinds of poets—
(A) Religious, Heroic, Puritan (B) Metaphysical, Cavalier, Puritan
(C) Metaphysical, Romantic, Dramatic (D) Cavalier, Religious, Classical
Ans : (B)

21. Lyrical Ballads was written by Coleridge and—
(A) Arnold (B) Keats (C) Wordsworth (D) Blake
Ans : (C)

22. Legitimate means—
(A) valid (B) correct (C) rightful (D) possessive
Ans : (A)

23. We …… dinner at the Park Hotel yesterday.
(A) had eaten (B) ate (C) were eating (D) got
Ans : (B)

24. Paradise Lost was written by Milton in the …… phase of his life.
(A) Middle (B) Last (C) Student (D) First
Ans : (B)

25. One who hates mankind is called—
(A) egoist (B) egotist (C) introvert (D) misanthrope
Ans : (D)

26. Wordsworth composed some of his finest poems during the years—
(A) 1798-99 (B) 1778-79 (C) 1788-89 (D) 1768-69
Ans : (A)

27. The regular ode is a close imitation of—
(A) Petrarch (B) Shelley (C) Tata (D) Pindar
Ans : (D)

28. Gita……hundred times everyday.
(A) skip (B) skips (C) skipped (D) skipping
Ans : (B)

29. ‘Skilful’ is—
(A) Advent (B) Adopt (C) Adroit (D) Adverse
Ans : (C)

30. Find the mis-spelt word—
(A) appropriate (B) title (C) mission (D) passege
Ans : (D)

31. ‘The Dark Lady’ appears in the sonnets of—
(A) Surrey (B) Wyatt (C) Shakespeare (D) Spenser
Ans : (C)

32. Which is the correct meaning of the idiom backed up ?
(A) sold (B) corroded (C) supported (D) fabricated
Ans : (C)

33. Tick the correct Infinitive—
…… is difficult for a sinner.
(A) Saying prayer (B) To pray (C) Praying to (D) Being praying
Ans : (B)

34. The plural for ‘handfull’ is—
(A) handfuls (B) handfulls (C) handsfull (D) handsfulls
Ans : (A)

35. John Galsworthy was the son of a—
(A) novelist (B) merchant (C) lawyer (D) doctor
Ans : (C)

36. ‘Dastard’ means—
(A) destitute (B) becoming (C) brave (D) coward
Ans : (D)

Directions—(Q. 37 and 38) Identify the type of adverb in the bold word—

37. She often goes to the cinema—
(A) Adverb of time (B) Adverb of Degree
(C) Adverb of Frequency (D) Adverb of Manner
Ans : (C)

38. She barely left the room when the roof fell in.
(A) Adverb of Time (B) Adverb of Degree
(C) Adverb of Frequency (D) Adverb of Manner
Ans : (B)

39. Which is not Shakespeare's drama ?
(A) Titus Andronicus (B) Edward the Second
(C) Hamlet (D) Richard III
Ans : (B)

40. Tick the correct meaning of the idiom come about
(A) get (B) take place (C) happen (D) recover
Ans : (C)

41. Galsworthy began his literary career as—
(A) a journalist (B) a dramatist (C) a novelist (D) a poet
Ans : (C)

42. ‘Novella’ is a word from—
(A) India (B) France
(C) Italy
(D) England
Ans : (C)

43. Which of the following is a masque written by Milton ?
(A) Comus
(B) Adeopagitica
(C) Lycidas
(D) None of the above
Ans : (A)

44. Put in the correct prepositions—
We heard……it……our meeting.
(A) of, through
(B) at, during
(C) of, during
(D) of, in
Ans : (C)

Directions—(Q. 45 to 49) The following sentences are given with blank spaces. Choose the correct alternative to fill in the blank.

45. I am looking forward …… you.
(A) to seeing (B) to see (C) to have seen (D) for seeing
Ans : (B)

46. He says he is not …… for the job of a doctor.
(A) cut up (B) cut off (C) cut down (D) cut out
Ans : (D)

47. He is repairing his car with a view …… it.
(A) to sell (B) to selling (C) for selling (D) to have sold
Ans : (A)

48. Our school library boasts of many …… editions of the …… classical writers.
(A) old, ancient (B) ancient, ancient (C) ancient, new (D) old, old
Ans : (A)

49. As sheep are to a flock, so are cattle to a ……
(A) swarm (B) multitude (C) pack (D) herd
Ans : (D)

50. Next to, but not necessarily touching, is—
(A) Adjoin (B) Adjacent (C) Adhere (D) Adapt
Ans : (B)

51. ‘Poetic Justice’ was a term coined by—
(A) Samuel Johnson (B) Geoffrey Leech
(C) John Dryden (D) Thomas Rymer
Ans : (A)

52. Which among the following bold words is the correct Adverbial qualifications—
(A) The flames spread everywhere
(B) The flames spread everywhere
(C) The flames spread everywhere
(D) The flames spread everywhere
Ans : (A)

53. Shakespeare was born in—
(A) 1574 (B) 1563 (C) 1564 (D) 1589
Ans : (C)

54. In which poem does the following statement apear ?
“Solitude, sometimes is best society.”
(A) Paradise Regained (B) Lycidas
(C) Paradise Lost (D) Comus
Ans : (A)

55. The plural for ‘man-servant’ is—
(A) manworkers (B) man-servants
(C) mans-servant (D) men-servant
Ans : (D)

56. She slept soundly. Identify the nature of the bold verb—
(A) Transitive verb (B) Intransitive verb
(C) Regular verb
(D) Verb of complete predication
Ans : (B)

Directions—(Q. 57 and 58) Fill in the gaps with the correct prepositions—

57. Chased by the dog, the thief ran …… the lawn.
(A) across
(B) around
(C) over
(D) through
Ans : (A)

58. He vanished …… the darkness.
(A) to
(B) in
(C) into
(D) through
Ans : (C)

59. ‘To refurbish’ is—
(A) to repair
(B) to survey
(C) to apply
(D) to renovate
Ans : (D)

60. Punctuate correctly—
Amrit sharma is a metro railway employee
(A) Amrit sharma is a metro railway employee.
(B) Amrit Sharma is a Metro Railway employee.
(C) Amrit Sharma is a metro railway Employee
(D) None of the above
Ans : (B)

61. Which is the correct spelling ?
(A) canceled
(B) canciled
(C) cancelled
(D) canscelled
Ans : (C)

62. Put in the correct verb form—
I know that you …… twenty on your last birthday.
(A) were
(B) was
(C) are
(D) is
Ans : (A)

Directions—(Q. 63 to 67) Read the following passage carefully and answer the questions which follow—

SANTINIKETAN, Aug. 17, 1998 : The rainy season has returned, and the man is back at his work, He is Pannalal Patel, the man who has completed 96 years, and is still going strong.

Pannalal was once a ‘terrorist’. Then he turned into a Gandhian. At present his mission is ‘Meen Mangal’ or ‘the well-being of fish’, as he calls it.

Come the rains, and Pannalal would release millions of young salmons into rivers following through the neighbourhood. He says that water without fish is just as absurd as fish without water.

On Independence Day Eve he had, as if, an appointment with the Ajoy, the river he loves and adores.

Choked up with silt and sand from bank to bank, the river remains almost dry throughout the year except in the rainy season. Once called ‘the crazy river’ for often changing its course. Ajoy is now better known for the great destruction it causes, at intervals of some years, by flooding the villages on its banks. It then washes away people and cattle and houses, and brings great misery.

The appointed day arrived. It was a cloudy afternoon at Palitpur, the venue of the programme where a new bridge has been built across the river.

Short speeches were made. Songs were sung. Mr. Patel took a handful of the young salmon and threw them into the water–once, twice, thrice. Others followed him. The hero of the day looked happy, and a smile lit up his wrinkled face.

But some fisherman in the crowd were rather sceptical about the usefulness of the programme. Will the fish, when grown up, return to the same waters and be caught in their nets ? perhaps not. They talked among themselves.

Mr. Patel, However, does not bother himself about who catches how much fish in which waters. He himself is a complete vegetarian. His only concern is the well-being of fish.

63. Pannalal Patel, who is very old, is still—
(A) strong
(B) fond of fishing
(C) very alert
(D) can walk fast
Ans : (A)

64. Pannalal had an appointment with the river Ajoy—
(A) on 15th August
(B) on 14 August
(C) on 15th August morning
(D) on 14th August evening
Ans : (D)

65. The Ajoy floods its banks—
(A) every rainy season
(B) very rarely
(C) every few years
(D) quite often
Ans : (C)

66. According to Pannalal, water without fish is—
(A) unthinkable
(B) tasteless
(C) impure
(D) unprofitable
Ans : (A)

67. The object of Pannalal's programme at Palitpur was the welfare of—
(A) the fishermen
(B) the Ajoy
(C) society
(D) fish
Ans : (D)

68. The meaning of ‘solicited’ is—
(A) advice requested
(B) to do a court case
(C) to form a party
(D) None of the above
Ans : (A)

69. Select the correct spelling—
(A) Staff Quarters
(B) Stuff Quarters
(C) Staff Quaters
(D) None of the above
Ans : (A)

70. ‘Compact’ means—
(A) Face powder for women
(B) Computer software
(C) Put together in a small space
(D) None of the above
Ans : (C)

Directions—(Q. 71 and 72) Choose the correct word for the blanks—

71. …… the boy return to his village ?
(A) Shall
(B) Will
(C) Was
(D) Shan't
Ans : (B)

72. Songs …… sung in his memory.
(A) is
(B) were
(C) had
(D) been
Ans : (B)

73. Change the following into a complex sentence—
He received the call of his friend and left for Delhi right away.
(A) Receiving the call of his friend, he left for Delhi right away
(B) He received the call of his friend therefore the call of his friend, therefore he left for Delhi right away
(C) As soon as he received the call of his friend. He left for Delhi
(D) He received the call of his friend and soon left for Delhi
Ans : (C)

74. Change the following simple sentence into a complex sentence—
His senior colleagues have been transferred to Dehradun.
(A) His colleagues having a seniority over him have been transferred to Dehradun
(B) His Colleagues who are senior to him have been transferred to Dehradun
(C) Some of his colleagues are senior to him there or they have been transferred to Dehradun
(D) Being senior some of his colleagues have been transferred to Dehradun
Ans : (B)

75. The most common form of closing a letter to a close relative is—
(A) Yours sincerely
(B) Yours affectionately
(C) Yours faithfully
(D) Yours truly
Ans : (B)

76. Punctuate the following—
Dont worry father said he Ill soon leave the village and find a job in Delhi.
(A) Dont worry father, “said he” Ill soon leave the village and find a job in Delhi
(B) Don't worry father, said he “I'll soon leave the village and find a job in Delhi.”
(C) “Don't worry father,” said he, “I'll soon leave the village and find a job in Delhi.”
(D) “Don't worry father said he” I'll soon leave the village and find a job in Delhi
Ans : (C)

77. Find out the correct narration of the following direct speech—
“I know this area because I used to live here,” he informed.
(A) He informed that he knew that area because he used to live there
(B) He informed that he knew that area because he had lived there
(C) He informed that he knew that area because he had been living there
(D) He informed that he knew that area because he lived there
Ans : (A)

Directions—(Q. 78 to 82) Each of the following sentences is divided into four parts (A), (B), (C) and (D). Some of the sentences have errors is one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error.

78. He explained to the government why (A) / the manufacturing of cars (B) / have stopped in his new factory. (C) No error (D)
Ans : (C)

79. We have lived (A) / in this house ever since (B) / my father has died. (C) No error (D)
Ans : (A)

80. The principal claimed that (A) / there were less than fifty students present in the building (B) / when it caught fire. (C) No error (D)
Ans : (D)

81. The examinations of the undergraduate students (A) / are likely to commence (B) / from Friday. (C) No error (D)
Ans : (C)

82. Few people know (A) / that the climate of Shimla (B) / is better than Srinagar. (C) No error (D)
Ans : (C)

83. “A violet by a mossy stone / Half hidden from the eye !” is a quote from the—
(A) Ode to Duty
(B) Lucy Poems
(C) The Green Linnet
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)

84. Tick the correct one—
(A) Gita asked me where I lived.
(B) Gita asked to me where I lived.
(C) Gita asked me where did I live ?
(D) Gita asked me where do you live ?
Ans : (A)

85. Informal essay is also known as—
(A) Funny essay
(B) Scholarly essay
(C) Familiar essay
(D) Impersonal essay
Ans : (B)

86. Tick the correct auxiliary to indicate discontinued habit—
(A) There was a house there
(B) There used to be a house there
(C) There is a house there
(D) There was used to be a house there
Ans : (B)

87. Wordsworth's poems, mostly, deal with—
(A) politics
(B) city life
(C) humble and rustic life
(D) revolution
Ans : (C)

Directions—(Q. 88 to 97) In question you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

We were in class when the headmaster came in, followed by a ‘new fellow’, not wearing the school uniform and a school servant carrying a large desk. Those who had been asleep woke up, and everyone rose as if surprised at his work. The headmaster made a sign to us to sit down. Then turning to the class master, he said to him in a low voice : “Mr. Roger, here is a pupil whom I recommend to your care.” The new boy was wearing a tight green jacket, yellow trousers and a strange cap which soon attracted the attention of the hole class.

The new boy was still holding his strange cap on his knees even after the prayers were over. ‘Rise,’ said the master. The boy stood up. His cap fell. The whole class began to laugh. He stood to pick it up. A neighbour knocked it down again with his elbow. He picked it up once more, ‘Get rid of your helmet,’ said the master, who was a bit of a joker. There was a burst of laughter from the boys, which so throughly shamed the boy that he didn't know whether to keep his cap in his hand, leave it on the ground, or put it on his head. He sat down again and placed it on his knee.

‘Rise,’ repeated the master, ‘and tell me your name.’ The new boy articulated in a stammering voice an unintelligible name, ‘Again !’ said the master. The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class ‘Louder !’ cried the master; ‘louder !’ The new fellow opened a large mouth and shouted at the top of his voice as if calling someone the word ‘Charbovari’. A hubbub broke out; they shouted, barked,
stamped and repeated ‘Charbovari ! Charbovari !’

88. Who distrubed the peace of the class ?
(A) the new boy
(B) the mischievous boys of the class
(C) the master
(D) the headmaster
Ans : (B)

89. What is the function of the clause “a school servant carrying a large desk” in the opening sentence ?
(A) just to provide an extra information
(B) to describe the atmosphere
(C) to create seriousness
(D) to create humour
Ans : (B)

90. What contributed most to the misery of the new boy ?
(A) the appearance of the boy
(B) his shyness
(C) the sadistic attitude of the master
(D) insenitive classmates
Ans : (D)

91. Which of the following is true about the description of the new boy ?
(A) The boy has been sketched sympathetically
(B) The boy has been caricatured
(C) It is a serious description
(D) The writer seems to hate the boy
Ans : (A)

92. The last part of the episode proves to be an anticlimax to—
(A) the class
(B) the boy
(C) the teacher
(D) all of them
Ans : (D)

93. The boy was ‘sputtering’ syllables because he was—
(A) angry
(B) sad
(C) shy
(D) calm
Ans : (C)

94. In the command of the master ‘Get rid of your helmet’ in the second paragraph—
(A) there is a cruel joke
(B) there is nothing cruel about it
(C) the master wants to help the boy
(D) the master wants to discipline the class
Ans : (B)

95. Which literary device has been used in the following sentence of the last paragraph ?
“The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class”.
(A) Metaphor
(B) Irony
(C) Apostrophe
(D) Onomatopoeic
Ans : (D)

96. The word ‘hubbub’ in the last sentence of the passage means—
(A) complete silence
(B) noise and excitement
(C) dullness
(D) atmosphere
Ans : (B)

97. Which of the following would be the most suitable title for the passage ?
(A) The mischievous master
(B) The mischievous class
(C) A funny boy in the class
(D) A new boy in the class
Ans : (B)

98. Wordsworth, before his death, resided at—
(A) Rydal Mount
(B) Grasmere Parsonage
(C) Dove Cottage
(D) Allan Bank
Ans : (A)

99. He …… sitting beside a river. (Fill in with the correct verbs) :
(A) shall find
(B) is saw
(C) is finded
(D) was found
Ans : (D)

Directions—(Q. 100 and 101) Give the meaning of the idiom—

100. The new play has fallen flat—
(A) The play is a success
(B) The play met with a cold reception
(C) The play received good review
(D) None of the above
Ans : (B)

101. Life is a bed of roses—
(A) Pleasant living
(B) Bed made of roses
(C) Simple living
(D) None of the above
Ans : (A)

102. ‘Charming and witty’ may be expressed as—
(A) Schism
(B) Scintillating
(C) Scion
(D) Sanguine
Ans : (D)

103. Split into simple sentence—
In the night the thief came into the garden.
(A) It was night. The thief came into the garden
(B) Night came. The thief came into the garden
(C) At night. The thief was in the garden
(D) Night fell. The thief came into the garden
Ans : (A)

104. ‘Alliteration’ may be defined as—
(A) a literary genre
(B) repeated consonants in a sentence
(C) a repetition of a speech sound in a sequence of words
(D) Literary aptitude
Ans : (C)

105. Which is the correct spelling ?
(A) bivouck
(B) bivouk
(C) bivouac
(D) bivoak
Ans : (C)

106. Fill in the gap with correct preposition—
On Saturday, he left Delhi …… Mumbai.
(A) at
(B) for
(C) near
(D) to
Ans : (B)

107. Join into a single sentence—
He was absent from school. He was ill.
(A) As he was ill he was absent from school
(B) He was absent from school because of his illness
(C) He was ill and so he was absent from school
(D) None of the above
Ans : (B)

Directions—(Q. 108 to 110) Fill in the blanks according to subjectverb concord—

108. A pair of trousers …… to go into his suitcase.
(A) should
(B) were
(C) are
(D) is
Ans : (D)

109. There …… some books in his bag.
(A) is
(B) was
(C) were
(D) have
Ans : (C)

110. You go first and I …… you.
(A) shall follow
(B) shall following
(C) am follow
(D) am following
Ans : (A)

111. William Wordsworth's Tintern abbey is—
(A) a dramatic monologue (B) a dramatic lyric
(C) a dramatic epic
(D) none of the above
Ans : (A)

112. Which is the correct spelling ?
(A) Tyrannize (B) Tyrannise (C) Tyranize (D) Tyrranise
Ans : (A)

113. ‘Epic’ is—
(A) A story of a battle
(B) A long narrative poem on a serious subject
(C) A dramatic monologue
(D) A dramatic monologue
Ans : (B)

114. To find fault with, in one word, is—
(A) Cryptic (B) Cruciate (C) Criticize (D) Curtail
Ans : (C)

115. In 1805, Wordsworth's which poem was written—
(A) Tintern Abbey (B) The Prelude (C) Lucy Poems (D) The Solitary Reape
Ans : (B)

116. Insert the correct word—
He …… his application when he heard he has not got the necessary certificates.
(A) withdraw
(B) withdrew
(C) had withdrawn
(D) got withdrawn
Ans : (B)

117. The Prelude by Wordsworth was part of a vast work which was to be called—
(A) The Excursion
(B) The Recluse
(C) Yarrow Revisited
(D) Peter Bell
Ans : (B)

Directions—(Q. 118 and 119) Tick the correctly punctuated sentence—

118. (A) “You know, he isn't dead, sir !”
(B) “You know he isnt dad, sir.”
(C) “You know, he is'nt dead, sir”
(D) “You know-He ins't dead-sir !”
Ans : (A)

119. (A) Alas ! The king is dead.
(B) Alas, the King is dead.
(C) Alas, the King is dead !
(D) Alas. The King is dead.
Ans : (A)

120. ‘Schematic’ means—
(A) disturbing (B) diabolical
(C) grammatic (D) diagrammatic
Ans : (D)

121. Use the correct preposition—
She tuned …… to the music programme.
(A) on (B) into (C) onto (D) with
Ans : (A)

122. ‘Act’ is—
(A) a major division in the action of a play (B) an acting category in a play
(C) chapter of a play (D) acting by actors
Ans : (A)

123. Indicate the correct verb—
Before the Aryans …… to India, Dravidians had lived there.
(A) coming (B) come (C) came (D) did come
Ans : (C)

124. The lower class was represented in Galsworthy's—
(A) The Country House (B) The Forsyte Saga (C) Fraternity (D) None of the above
Ans : (A)

125. Tick the correct sentence—
(A) Not a girls was injured (B) Neither nor girl was injured
(C) Neither girl was injured (D) None girl was injured
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *