Oriental Insurance Company A.A.O. Exam : Solved Paper

Oriental Insurance Company A.A.O. Exam., 2010
(Held on 9-5-2010)
General Awareness : Solved Paper

1. Which of the following stars lies nearest to our solar system ?
(A) Barnard’s Star (B) Sirius A (C) Alpha Centauri A (D) Proxima Centauri
Ans : (D)

2. Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute approximately—
(A) 5•8% (B) 4•5% (C) 2•59% (D) 1•2% 
Ans : (C)

3. The term ‘Bishop’ in sports is related to—
(A) Chess (B) Hockey (C) Badminton (D) Bridge
Ans : (A)

4. Yakshagan is the famous dance form of the State of—
(A) Orissa (B) Andhra Pradesh (C) Tamil Nadu (D) Karnataka
Ans : (D)

5. Balance of Payments means—
(A) Difference between export and imports (B) Balance to be paid to the exporters
(C) Balance to be paid to the industrialists (D) Balance coming in allocation of funds for States
Ans : (A)

6. A light year is equivalent to about—
(A) 365 days (B) Six million miles (C) Six billion miles (D) Six trillion miles
Ans : (D)

7. Denmark, Iceland, Norway, Sweden and Finland are together called—
(A) Slovakia (B) Scandinavia (C) Netherlands (D) Australasia
Ans : (B)

8. The device used for locating submerged objects under sea is—
(A) Sonar (B) Radar (C) Laser (D) Maser
Ans : (A)

9. Which article of the Constitution provides the Parliament the power to ammend Constitution ?
(A) 376 (B) 370 (C) 368 (D) 390
Ans : (C)

10. What is the name of the first successfully cloned deer ?
(A) Dawn (B) Deluxe (C) Demor (D) Dewey
Ans : (D)

11. The idea of motion pictures was propounded by—
(A) N. R. Finsen (B) T. A. Edison (C) J. L. Baird (D) Berliner
Ans : (B)

12. In Greek mythology, Apollo is the god of which of the following ?
(A) Love (B) Peace (C) Prophecy (D) Medicine
Ans : (C)

13. NASA’s new space telescope is—
(A) Wise (B) Rise (C) Barack (D) Telle
Ans : (A)

14. Bull fighting is the national game of—
(A) Italy (B) Poland (C) Spain (D) Sudan
Ans : (C)

15. In a rare recognition, the Government of Mauritius decides to introduce a book written by Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal Nishank in the School Syllabus of the island nation, what is the name of the book ?
(A) Sound of Hills (B) Sparsh Ganga (C) Heaven (D) Amrit
Ans : (B)

16. Who has been selected for the ‘Niwano Peace Prize, 2010’ for her contribution to the uplift of poor women in India ?
(A) Ela Bhatt (B) Jhumpa Lahiri (C) Punam Suri (D) Mandakni Apte
Ans : (A)

17. On which of the following dates in 2010 did the safeguard agreement with regard to civilian nuclear facilities between India and the International Atomic Energy Agency (IAEA) come into force ?
(A) February 28 (B) February 21 (C) February 11 (D) February 4
Ans : (D)

18. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called—
(A) Bali (B) Vidatha (C) Varman (D) Kara
Ans : (B)

19. The cells which are responsible for the production of antibodies are—
(A) Red blood cells (B) Neutrophils (C) Lymphocytes (D) Platelets
Ans : (C)

20. Correct expansion of the term ‘http’ in Internet address is—
(A) Hybrid text transfer protocol (B) Hyper text transfer protocol
(C) Higher transfer text protocol (D) Higher text transfer protocol
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *