Indian Geography Objective GK Questions and Answers

Indian Geography-Objective GK Questions
More Questions : [ 2 ] [ 3 ]
1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari (B) Krishna (C) Kaveri (D) Tapi

2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
(A) Arabian Sea (B) Baltic Sea (C) Caspian Sea (D) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(A) Sikkim (B) Himachal Pradesh (C) Jammu and Kashmir (D) Uttarakhand

4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(A) Anaimalai hills (B) Cardamom hills (C) Nilgiri hills (D) Javari hills

5. Where are the Coal Reserves of India largely concentrated ?
(A) Son valley (B) Mahanadi valley (C) Damodar valley (D) Godavari valley

6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Lake)
(a) Chilika Lake (b) Kolleru Lake (c) Sambhar Lake (d) Vembanad Lake
List-II (State)
1. Andhra Pradesh 2. Kerala 3. Odisha 4. Rajasthan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2

7. Indian Standard Time is governed by which of the following longitude ?
(A) 72½° East longitude (B) 77½° East longitude
(C) 80° East longitude (D) 82½° East longitude

8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh

9. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Mountain Range — Location in the Himalayas(A) Zanskar range — Kashmir
(B) Dhauladhar Range — Himachal Pradesh
(C) Singalila Range — Arunachal Pradesh
(D) Kumaon Range — Uttarakhand

10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
(A) Siwalik and Pir Panjal
(B) Pirpanjal and Dhauladhar
(C) Zanskar and Pir Panjal
(D) Dhauladhar and Zanskar

11. Indravati is a tributary of which river ?
(A) Ganga (B) Godavari (C) Krishna (D) Mahanadi

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Town)
(a) Bhadravathy (b) Coimbatore (c) Kapurthala (d) Surat
List-II (Industry)
1. Gem cutting 2. Electrical motors 3. Steel 4. Railway coach
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 4 2 1

13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?
(A) INS Kadamba (B) INS Vikramaditya (C) INS Harshvardhan (D) INS Kushan

14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Karnataka (D) Andhra Pradesh

15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?
(A) Nagaland (B) Himachal Pradesh (C) Sikkim (D) Arunachal Pradesh

16. What is the average life expectancy in India ?
(A) 50 years (B) 72 years (C) 64 years (D) 36 years

17. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) NH 2 — Delhi - Kolkata
(B) NH 4 — Chennai - Thane
(C) NH 3 — Agra - Mumbai
(D) NH 9 — Delhi – Mumbai

18. Nagda is well known as a centre of production of—
(A) Steel (B) Automobiles (C) Viscose staple fibre (D) Electric motors

19. Where is the college of defence management Located ?
(A) Dehradun (B) Wellington (C) Pune (D) Secunderabad

20. In which state is the hydel power project Nathpa Jhakari located ?
(A) Himachal Pradesh (B) Uttarakhand (C) Jammu and Kashmir (D) Madhya Pradesh

21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Steel Plant)
(a) Bhilai Steel Plant (b) Bokaro Steel Plant (c) Visvesvaraya Steel Plant (d) Salem Steel Plant
List-II (State)
1. Karnataka 2. Tamil Nadu 3. Andhra Pradesh 4. Chhattisgarh
5. Jharkhand
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 4 3 1
(B) 4 5 1 2
(C) 5 4 2 3
(D) 4 5 3 1

22. Assertion (A) : The Gangatic plains are among the most beautiful agricultural areas of the world.
Reason (R) : The Gangetic plains contain predominatly regur soil.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explaination of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

23. Which of the following states has the highest production of coffee in India ?
(A) Karnataka (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) Andhra Pradesh

24. The length of the entire Indian coast line is—
(A) 5000 km (B) 5500 km (C) 7516·6 km (D) 5800 km

25. The Bodo language is spoken in which of the following states ?
(A) Mizoram (B) Tamil Nadu (C) Asom (D) Arunachal Pradesh
Answers :
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (C) 10. (C)
11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (D) 20. (A)
21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (C) 25. (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *