UPPSC Previous Year Paper with Answer Key Download


General Studies Solved Paper
(Uttar Pradesh P.C.S. Special (Pre.) Exam., 2008)

1. Cardamom hills lie along the border of—
(A) Karnataka and Tamil Nadu (B) Karnataka and Kerala
(C) Kerala and Tamil Nadu (D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

2. Damodar is a tributory of river—
(A) Ganga (B) Hugli (C) Padma (D) Suvarn Rekha

3. The Asteroids are small celestial bodies in the solar system which are found between the planets—
(A) Mercury and Venus (B) Mars and Jupiter
(C) Jupiter and Saturn (D) Neptune and Saturn

4. Which one of the following regions of India is highly affected by soil erosion ?
(A) Malwa Palteau (B) U. P. Tarai
(C) Andhra Coast (D) Chambal Valley

5. Which one of the following four Foreign Banks operating in India, has the largest number of branches in the country ?
(A) City Bank (B) BNP Paribus Bank
(C) Standard Chartered Bank (D) HSBC

6. The Mandal Commission whose suggestions have given rise to unabated controversy, was constituted by—
(A) Indira Gandhi (B) Morarji Desai
(C) Rajiv Gandhi (D) Vishwa Nath Pratap Singh

7. Recently Pt. Bhimsen Joshi, the renowned classical singer, has been awarded—
(A) Bharat Ratna (B) Kalidas Samman
(C) Padma Bhushan (D) Padma Shri

8. Which part of the Indian Constitution has been described as the ‘Soul’ of the Constitution ?
(A) Fundamental rights (B) Directive Principles of State Policy
(C) The Preamble (D) Right to Constitutional Remedies

9. Select the State from amongst the following, with the maximum number of wild-life sanctuaries.
(National Park and Sanctuaries)
(A) Uttar Pradesh (B) Rajasthan (C) Madhya Pradesh (D) West Bengal

10. The National Environment Engineering Institute is located in—
(A) Cuttack (B) Jamshedpur (C) Nagpur (D) Ranchi

11. Name the Governor of Reserve Bank of India who also became Finance Minister—
(A) H. M. Patel (B) C. D. Desmukh (C) C. Subramaniam (D) Sachin Chaudhari

12. The Supreme Court of India is a ‘Court of Record’. It implies that—
(A) It has to keep a record of its decisions
(B) All its decisions have evidentiary value and cannot be questioned in any court
(C) It has the power to punish for its contempt
(D) No appeal can be made against its decisions

13. The G-8 group of countries includes—
(A) Britain, China, Germany and Japan (B) Britain, Japan, South Africa and USA
(C) Britain, France, China and Russia (D) Britain, Canada, Germany and Italy

14. From the list given below, select the one which is declared a ‘‘World Heritage Site’’.
(A) Corbett National Park (B) Nanda Devi Biosphere Reserve
(C) Rajaji National Park (D) Gir Forest

15. From the list given below, name the T. V. channel which will cover Engineering and Technology subjects :
(A) Vigyan Darshan (B) Eklavya (C) Parivartan (D) Avishkar

16.

17. If an electric train is moving from North to South, in which direction will smoke from the engine go ?
(A) South-East (B) North-East (C) No smoke (D) South-North

18. Find the missing number in the following figure :


(A) 139
(B) 81
(C) 121
(D) 93

19. The concept of ‘‘Navratna’’ is associated with—
(A) selected categories of technical manpower
(B) selected export-oriented units
(C) selected food-processing industries
(D) selected Public Sector Enterprises

20. Before being elected as US President Barack Obama was Senator from—
(A) Colorado (B) Florida (C) Georgia (D) Illinois

21. If ‘PRINT’ is coded as ‘RUMSZ’, then the code for ‘‘DRINK’’ will be—
(A) FUMSP (B) FUMSQ (C) GUMSR (D) GUMSP

22. The missing number in
0, 4, 18, 48, 100, ………
(A) 170 (B) 180 (C) 196 (D) 216

23. In the following sequence of boxes, the values of X and Y are—


(A) X = f, Y = 200
(B) X = f, Y = 250
(C) X = g, Y = 290
(D) X = g, Y = 343

24. The value of x in the equation
is—

(A) 42 (B) 35 (C) 21 (D) 27

25. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—
(A) 50% (B) 100% (C) 125% (D) 225%

26. The ages of A and B are in the ratio of 6 : 5 and the sum of their ages is 44 years. What will be the ratio of their ages after 8 years ?
(A) 7 : 6 (B) 3 : 4 (C) 8 : 7 (D) 9 : 8

27. A room is 12 metre long, 9 metre broad and 8 metre high. The length of the longest bamboo pole that can be placed in it will be—
(A) 17 metre (B) 16 metre (C) 15 metre (D) 14 metre

28. In the circle below-


AB = 16 cms, OC = 6 cms then the radius of the circle is—
(A) 6 cms
(B) 8•5 cms
(C) 10 cms
(D) 12•5 cms

29. A train starts from station A with some passengers. At station B 10% of the passengers get down and 100 passengers get in. At station C 50% get dwon and 25 get in. At station D 50% get down and 50 get in making the total number of passengers 200. The number of passengers who boarded the train at station A was—
(A) 400 (B) 500 (C) 600 (D) 700

30.


In the above figure, the circle represents ‘‘the powerful’’, the square represents ‘‘the rich’’, and the triangle represents ‘‘the leaders’’. How many are with all the three characteristics ?
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 8

31. The missing number in the following series :
4, 8, 9, 27, 16, 64, ……, 125 is—
(A) 90 (B) 35 (C) 25 (D) 20

32. If x–1 – 1 is divided by x – 1, then the quotient is—



33.

In the above diagram, three circles represent businessmen, politicians and the educated respectively. The intersections of the circles give us the numbered space. No. 7 refers to—
(A) Some politicians are educated businessmen
(B) Some educated are businessmen
(C) Some educated are politicians
(D) Some businessmen are politicians

34. According to the Approach Paper of the 11th Five Year Plan, with the achievement of targeted growth rate and population growing at 1•5 per cent per annum, the real income of the average Indian would double
in—
(A) 5 years (B) 10 years (C) 15 years (D) 20 years

35. Which one of the following is not the problem of Small Scale Industries (SSIs) ?
(A) Finances (B) Marketing (C) Raw materials (D) Strikes and lockouts

36. Market in gilt-edged is related to trade in—
(A) metals (B) debentures (C) Government Securities (D) Arms


37. Black soil of India is highly suited for the production of—
(A) Cotton crop (B) Paddy crop (C) Sugarcane crop (D) Wheat crop


38. Folk drama ‘‘Rahula’’ is associated with one of the following regions of U. P. ?
(A) Eastern Region (B) Western Region
(C) Central Region (D) Bundelkhand Region

39. The U. P. Financial Corporation does not finance—
(A) The acquisition of permanent assets (B) Tourism related industries
(C) Long-term working capital requirements (D) Handloom industries

40. Amir Khusrau played a pioneering role in the development of—
(A) Brij Bhasha (B) Awadhi (C) Khari Boli (D) Bhojpuri

41. Which one of the following crop cycles is considered most suitable for Eastern U. P. ?
(A) Rice/Maize-Wheat (B) Maize-Potato-Moong
(C) Maize-Rape-Wheat (D) Cotton-Wheat-Moong

42. Every year a fair is held at the tomb of famous Sufi saint Haji Waris Ali Shah at—
(A) Fatehpur Sikri (B) Kaliar (C) Deva Shareef (D) Garhmukteshwar

43. The functions of the Department of Culture set up to look after the historical, ancient and artistic wealth of UP do not include—
(A) Its preservation and exhibition (B) Its publication (C) Its documentation (D) Its sale

44. Sarnath Stambh was built by—
(A) Harshwardhan (B) Ashok (C) Gautam Buddha (D) Kanishka

45. The word ‘‘Actuaries’’ is related to—
(A) Banking (B) Insurance (C) Share-market (D) None of the above

46. Which one of the following States had the lowest per capita income at current prices in the year 2004-05 ?
(A) Assam (B) Bihar (C) Orissa  (D) Uttar Pradesh

47. Hydrogen gas can be conveniently used as a fuel for running vehicles it is absorbed at very low temperature by a substance only to be released at the temperature generated by the exhaust.
What is that substance found in India ?
(A) Hydrites (B) Coals (C) Soap stone (D) Resins

48. Radar is used mainly for—
(A) Detecting objects by using light waves
(B) Reflecting sound waves to detect objects
(C) Determining the presence and location of objects with radio waves
(D) Tracking rain bearing clouds

49. The globally programmed ‘‘Human Genome Project’’ deals with—
(A) Establishment of a society of super-humans
(B) Identifiction of races based on apartheid
(C) Genetic improvement of human races
(D) Identification and mapping of human genes and gene sequences

50. Which one of the following is the bioethically non-controversial source of stem cells as an alternative to the highly controversial embryonic stem cells ?
(A) Bone marrow-derived stem cells
(B) Amniotic fluid derived stem cells
(C) Blood of foetus
(D) Blood of babies

51. The Minamata disease of Japan in 1953 was caused by eating fish contaminated by—
(A) Nickel (B) Lead (C) Mercury (D) Cadmium

52. Identify a non-CSIR Institute situated at Lucknow in U. P.—
(A) I. I. S. R. (B) N. B. R. I. (C) C-MAP (D) I. T. R. C.

53. Select with the help of the codes given below, the components of Green Revolution :
1. High yielding variety seeds 2. Irrigation
3. Rural Electrification 4. Rural roads and marketing
Codes :
(A) 1 and 2 only (B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 4 only (D) All the four

54. Which one of the following forms an irreversible complex with haemoglobin of the blood ?
(A) Carbon di-oxide (B) Pure Nitrogen gas
(C) Carbon-mono-oxide (D) A mixture of carbon dioxide and helium

55. Given :
1. Blood cells 2. Bone cells 3. Hair strands 4. Saliva
Samples taken for DNA testing in criminal investigation can be—
(A) 1, 2 and 3 only (B) 1 and 4 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2, 3 and 4

56. Capital Market means—
(A) share market (B) commodity market (C) money market (D) All of the above

57. Among the following places which one gets the least rainfall ?
(A) Bikaner (B) Jaisalmer (C) Jodhpur (D) Leh

58. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Abhinav Bindra—Shooting
(B) Michael Phelps—Swimming
(C) Maria Sharapova—Badminton
(D) Mohammad Asif—Cricket

59. How many gold medals Michael Phelps won in Beijing Olympics ?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8

60. In 2010 FIFA 19th World Cup Football Tournament will be held in—
(A) France (B) Germany (C) South Africa (D) Spain

61. India is developing Cryogenic Technology. Which Country/Agency from amongst the following does not possess this technology ?
(A) European Space Agency (B) Brazil
(C) United States of America (USA) (D) Japan

62. Which one of the following statements is not correct about Shenzhou-7, the Chinese spacecraft ?
(A) It was manned by four astronauts
(B) It was launched by a Long March 2F rocket
(C) It was for the first time that the Chinese astronauts performed spacewalk
(D) The astronauts returned safely to earth

63. India won Junior Asia Cup Hockey Tournament, held in July 2008 in Hyderabd, by defeating which country in the final ?
(A) South Korea (B) Pakistan (C) Japan (D) China

64. The winner of U. S. Open 2008, Women’s Singles, was—
(A) Dinara Safina (B) Elena Dementieva (C) Jalena Jankovic (D) Serena Williams

65. In 2008 Sachin Tendulkar broke the recored of Brian Lara for most runs in Test Cricket, while playing against Australia in—
(A) Bangalore Test (B) Mohali Test (C) Nagpur Test (D) New Delhi Test

66. ‘‘The Himalayan Mountaineering Institute’’ is located at—
(A) Uttarkashi (B) Dehradun (C) Darjeeling (D) Shillong

67. The mascot of the 19th Commonwealth Games, to be held in 2010 in New Delhi, is—
(A) Shera (B) Chital (C) Cheetah (D) Bhaloo

68. Who has been given the ‘‘Cricketer of the year Award’’ by the ICC in September 2008 ?
(A) D. Steyn (B) G. Smith (C) S. Chanderpaul (D) S. Tendulkar

69. The winner of the World Junior Badminton Championship, held in Pune in October-November 2008, was—
(A) Gurusai Dutt (B) Saina Nehwal (C) Sayako Sato (D) Shixian Wang

70. Among the following greenhouse gases, which does not cause ozone pollution in troposphere ?
(A) Methane (B) Carbon mono-oxide (C) Nitrogen oxides (NOX) (D) Water vapours

71. HAL is related to manufacturing of—
(A) Telecommunication equipments (B) Aircrafts
(C) Space missiles (D) War missiles

72. ‘‘Radioactive dating’’ is a technique which can be used to measure—
(A) The age of rocks (B) Composition of rocks
(C) Colour of rocks (D) Weight of rocks

73. ‘Euro norms’ are meant for—
(A) Regulating vehicular speed (B) Classifying size of the vehicle
(C) Regulating vehicular emission of harmful gases (D) Specifying power of the engine

74. The disease caused by swelling of the membrane over spinal cord and brain is—
(A) Leukaemia (B) Paralysis (C) Sclerosis (D) Meningitis

75. Which one of the following is evergreen fruit plant ?
(A) Apple (B) Almond (C) Peach (D) Loquat

76. Which one of the following agriculture practices is ecofriendly ?
(A) Cultivation of high yielding varieties (B) Growing plants in glass houses
(C) Shifting cultivation (D) Organic farming

77. When does heart rest ?
(A) Never (B) While sleeping (C) Between two beats (D) While doing yoga

78. If the doors of a refrigerator are left open for a few hours, the room temperature—
(A) Will decrease (B) Will increase
(C) Will remain the same (D) Will decrease only in the area in the vicinity of the refrigerator

79. Under which Article of Indian Constitution, President of India enjoys power to withhold his assent on any Bill ?
(A) Article 63 (B) Article 108
(C) Article 109 (D) Article 111

80. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because—
(A) They draw more current which is inversely proportional to the voltage
(B) They draw more current which is inversely proportional to the square root of the voltage
(C) They draw heat proportional to v2
(D) Low voltage sets in electrical discharge

81. Which one of the following sites has yielded the cultural remains from Neolithic to Harappan period ?
(A) Amri (B) Mehrgarh (C) Kotdiji (D) Kalibangan

82. Mother of Gautam Buddha belonged to which dynasty ?
(A) Shakya dynasty (B) Maya dynasty (C) Lichchavi dynasty (D) Koliya dynasty

83. Who became the first follower of Mahavira ?
(A) Jamalis (B) Yashoda (C) Aanojja (D) Trishala

84. Which one of the following Buddhist texts speaks of the ‘‘Sixteen Mahajanapadas’’ ?
(A) Anguttar Nikaya (B) Majjhim Nikaya (C) Khuddaka Nikaya (D) Digha Nikaya

85. Earliest evidence of rice cultivation in the Ganga valley has been found at—
(A) Lahuradeva (B) Senuwar (C) Sohgaura (D) Kaushambi

86. Name the Pala King who founded the Vikramshila University—
(A) Dharmapala (B) Devapala (C) Ramapala (D) Gopala

87. In which of the following conditions wet clothes will dry earliest?
(A) 100% RH, 60°C temperature (B) 100% RH, 20°C temperature
(C) 20% RH, 20°C temperature (D) 20% RH, 60°C temperature

88. Which rock-shelter in India bears largest number of paintings ?
(A) Ghagharia (B) Bhimbetka (C) Lekhahia (D) Adamgarh

89. In which battle did Mohammad Ghori defeat Jaichand ?
(A) Battle of Tarain (1191 AD) (B) Battle of Tarain (1192 AD)
(C) Battle of Chandawar (1194 AD) (D) Battle of Kannauj (1194 AD)

90. Which medieval Indian ruler started the system of ‘‘Patta’’ and ‘‘Qabuliyat’’ ?
(A) Alauddin Khalji (B) Mohammad Bin Tughlaq (C) Sher Shah (D) Akbar

91. In whose reign was the ‘‘Treaty of Chittor’’ signed between the Mughals and Rana of Mewar ?
(A) Akbar (B) Jehangir (C) Shahjahan (D) Aurangzeb

92. In the Vedic period, which animal was known as ‘‘Aghanya’’ ?
(A) Bull (B) Sheep (C) Cow (D) Elephant

93. Which one of the following is a rich source of iron ?
(A) Carrot (B) Pea (C) Rice (D) Spinach

94. ‘‘Jiatrang Movement’’ started in—
(A) Nagaland (B) Tripura (C) Manipur (D) Mizoram

95. Where was the Hindustan Socialist Republican Association founded in 1928 ?
(A) Kanpur (B) Delhi (C) Allahabad (D) Lahore

96. Who addressed Gandhiji as the ‘‘Father of the Nation’’ for the first time ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) Rabindra Nath Tagore
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel (D) Pandit Jawaharlal Nehru

97. The Ghadar Party was formed in—
(A) Afghanistan (B) Burma (C) England (D) United States of America

98. We have a system of Judicial Review in—
(A) Indian only (B) U. K. only
(C) U. S. A. only (D) Both in India and U. S. A.

99. In which of the following sessions of Indian National Congress. Mahatma Gandhi had said, ‘‘Gandhi may die but Gandhism will remain forever.’’?
(A) Ramgarh Session, 1940 (B) Lahore Session, 1929
(C) Calcutta Session, 1928 (D) Karachi Session, 1931

100. Sarkaria Commission was set up to review—
(A) the relations between the President and the Prime Minister
(B) the relations between the Legislature and the Executive
(C) the relations between the Executive and the Judiciary
(D) The relations between the Union and the States

Answers :

1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (D) 6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (C)
11. (B) 12. (B) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (D) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (D)
21. (B) 22. (B) 23. (D) 24. (C) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (C) 29. (B) 30. (A)
31. (C) 32. (D) 33. (A) 34. (B) 35. (D) 36. (C) 37. (A) 38. (D) 39. (C) 40. (C)
41. (A) 42. (C) 43. (D) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (B) 48. (C) 49. (D) 50. (C)
51. (C) 52. (A) 53. (A) 54. (C) 55. (D) 56. (A) 57. (D) 58. (C) 59. (D) 60. (C)
61. (B) 62. (A) 63. (A) 64. (D) 65. (B) 66. (C) 67. (A) 68. (C) 69. (B) 70. (D)
71. (B) 72. (A) 73. (C) 74. (D) 75. (D) 76. (D) 77. (A) 78. (B) 79. (D) 80. (A)
81. (B) 82. (D) 83. (A) 84. (A) 85. (A) 86. (A) 87. (D) 88. (B) 89. (C) 90. (C)
91. (B) 92. (C) 93. (D) 94. (A) 95. (B) 96. (A) 97. (D) 98. (D) 99. (A) 100. (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *