IGNOU B.Ed Entrance Exam Solved Previous Years Papers

IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year 2008 Solved Paper
Solved Papers : General English :: Reasoning :: General Awareness :: Teaching :: Science :: Mathematics :: Social Science :: English

Part-A Section–III
Educational and General Awareness Solved Paper

31. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule (B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade (D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee (B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji (D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel (B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury (D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?
(A) President (B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General (D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh (B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh (D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch (B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission (D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda (B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak (D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap (B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir (D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas (B) Parthians
(C) Indo-Greeks (D) Kushans

40. Light year is the unit of—
(A) Time (B) Distance
(C) Light (D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus (B) Mars
(C) Jupiter (D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice (B) Meat
(C) Cheese (D) Milk

43. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids (B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals (D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey (B) Brazil
(C) Venezuela (D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi (B) Tibetan
(C) Lepcha (D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh (B) Gujarat
(C) Punjab (D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi (B) Rohini
(C) Kamini (D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components

51. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was chaired by—
(A) Dr. D. S. Kothari (B) A. Lakshmiswami Mudaliar
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Triguna Sen

52. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all
aspects of education is known as—
(A) Saddler Commission (B) Hunter Commission
(C) Sargent Plan (D) Abbot-Wood Report

53. Tarachand Committee provided recommendations on—
(A) Student’s Unrest (B) Religious and Moral Education
(C) Vocationalisation of Education (D) Secondary Education

54. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by—
(A) Kothari Commission (1966)
(B) National Education Policy (1968)
(C) National Policy on Education (1986)
(D) Review Committee on NPE (1986)

55. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in—
(A) 2000 (B) 2004
(C) 2005 (D) 2006
Answers :
31. (D) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (D) 40. (B)
41. (A) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (B) 50. (B)
51. (B) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *