General Science Objective Questions

More Science Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus (B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus (D) Black Phosphorous (Ans : A)

2. Stainless steel is an alloy of–
(A) Iron, Carbon and Nickel (B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc (D) Iron, Chromium and Nickel (Ans : D)

3. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide (B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate (D) Calomel : Mercurous Chloride (Ans : B)

4. Potassium nitrate is used in–
(A) Salt (B) Glass
(C) Fertiliser (D) Medicine (Ans : B)

5. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous (B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic (D) New metamorphic (Ans : A)

6. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Ammonia (D) Chlorine (Ans : C)

7. A super conductor is characterised by–
(A) Zero permeability (B) Low permeability
(C) High permeability (D) Infinite permeability (Ans : A)

8. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?
(A) Diamond (B) Graphite
(C) Coke (D) Wood Charcoal (Ans : D)

9. The main constituents of Pearl are–
(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate (B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin (D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate (Ans : A)

10. The age of most ancient geological formation is estimated by–
(A) Potassium-Argon method (B) Ra-Si method
(C) C14 method (D) Uranium-lead method (Ans : C)

11. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor ?
(A) Ordinary water (B) Radium
(C) Thorium (D) Graphite (Ans : D)

12. Isotopes are separated by–
(A) Filtration (B) Sublimation
(C) Distillation (D) Crystalization (Ans : C)

13. The combustible material at the tip of a safety match stick is–
(A) Sulphur (B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus (D) Antimony sulphide (Ans : D)

14. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab (B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete (D) None of these (Ans : B)

15. The material used for bleaching paper pulp is–
(A) Chlorine (B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite (D) Lime (Ans : C)

16. Water is neither acidic nor alkaline because–
(A) it cannot accept or donate protons (B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions (D) it cannot donate or accept electrons (Ans : C)

17. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) Propene (B) Vinyl Chloride
(C) Styrene (D) Acetylene (Ans : B)

18. Which of the following metals can displace zinc from a solution of zinc sulphate ?
(A) Lead (B) Magnetism
(C) Iron (D) Mercury (Ans : B)

19. Which set of conditions represents easiest way to liquify gas ?
(A) Low temperature, high pressure (B) High temperature, low pressure
(C) Low temperature, low pressure (D) High temperature, high pressure (Ans : A)

20. Artificial rain is caused by spraying small pellets of which of the following over clouds ?
(A) Ice (B) Dry Ice
(C) NaOH (D) NH4Cl (Ans : C)

21. Galvanisation is deposition of–
(A) Zinc of iron (B) aluminium on Iron
(C) tin on iron (D) copper on iron (Ans : A)

22. Antibiotics are drugs used for the cure of–
(A) Bacterial diseases (B) Cancer
(C) Malaria (D) Nervous disorders (Ans : A)

23. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of–
(A) haemoglobin (B) heparin
(C) fibrin (D) plasma (Ans : B)

24. Blood pressure is dependent on–
(A) systolic force (B) cardiac output
(C) peripheral resistance (D) all of these (Ans : D)

25. LPG contains–
(A) Butane and isobutene (B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane (D) Butane, Isobutane and Propane (Ans : B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *