General Science Objective Questions

More Science Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is–
(A) Solder (B) Alloysteel
(C) Nichrome (D) German Silver (Ans : C)

2. German Silver is an alloy of–
(A) Copper, Silver and Nickel (B) Silver, Copper and Aluminium
(C) Zinc, Copper and Nickel (D) Silver, Zinc and Nickel (Ans : C)

3. Air is a/an–
(A) Compound (B) Element
(C) Mixture (D) Electrolyte (Ans : C)

4. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
(A) Asbestos (B) Celluloid
(C) Purspecks (D) Mica (Ans : D)

5. Carborandum is–
(A) Silicon Dioxide (B) Silicon Carbide
(C) Silicon Nitride (D) Silicon Phosphide (Ans : B)

6. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Copper (B) Mica
(C) Zinc (D) Silver (Ans : D)

7. Soda water contains–
(A) Nitrous acid (B) Carbonic acid
(C) Carbon dioxide (D) Sulphuric acid (Ans : C)

8. Which of the following is basis of the modern periodic table ?
(A) Atomic mass (B) Atomic number
(C) Atomic size (D) Atomic volume (Ans : B)

9. Of the following metals, which one pollutes the air of a big city ?
(A) Copper (B) Cadmium
(C) Lead (D) Chromium (Ans : C)

10. Bell Metal is an alloy of–
(A) Brass and Nickel (B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper (D) Nickel and Copper (Ans : C)

11. The high temperature superconductors are–
(A) Metal alloys (B) Ceramic oxides
(C) Inorganic polymers (D) Pure rare earth metals (Ans : B)

12. The ingredients of Gun metal are–
(A) Iron, tin (B) Copper, tin
(C) Iron, brass, tin (D) Iron, zinc, titanium (Ans : B)

13. The neutral atom’s two isotopes differ in the number of–
(A) Electron shells (B) Protons
(C) Valence electrons (D) Neutrons (Ans : D)

14. Optical fibres are mainly used in–
(A) Communication (B) Weaving
(C) Musical Instruments (D) Food Industry (Ans : A)

15. The first synthetic fibre made by man was–
(A) Rayon (B) Nylon
(C) Polyester (D) Terycott (Ans : B)

16. Polythene is industrially prepared by the polymerization of–
(A) Methane (B) Styrene
(C) Acetylene (D) Ethylene (Ans : D)

17. A mixture of water and alcohol can be separated by–
(A) Filtration (B) Evaporation
(C) Distillation (D) Decantation (Ans : C)

18. A substance which changes readily into vapour without heating is called–
(A) Efflorescent (B) Synthetic
(C) Volatile (D) Effervescent (Ans : C)

19. German biochemist, Emil Fischer–
(A) gave Operon model (B) compared the fit between enzyme substrate to lock and key
(C) proposed the theory of competitive inhibition (D) proposed the feed back inhibition theory (Ans : B)

20. Enzymes generally have–
(A) same pH and temperature optima (B) same pH but different temperature optima
(C) different pH but same temperature optima (D) different pH and temperature optima (Ans : C)

21. Coenzyme is–
(A) always protein (B) often metal
(C) always inorganic compound (D) often a vitamin (Ans : D)

22. Cholesterol is one kind of–
(A) Saturated fatty acid (B) unsaturated fatty acid
(C) Steroid (D) Diglyceride (Ans : A)

23. Ethyl-alcohol is mixed completely with water. How ethyl alcohol is separated from the mixture ?
(A) by separation flannel (B) by evaporation
(C) partial-distillation (D) evaporation of water (Ans : C)

24. White vitriol is–
(A) FeSO4, 7H2O (B) ZnSO4, 7H2O
(C) MgSO4, 7H2O (D) CuSO4, 7H2O (Ans : B)

25. Combustion is a process by which–
(A) heat is produced (B) light is produced
(C) heat and light both are produced (D) None of these (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *