Blood Relation Reasoning Questions with Answers in Hindi


Under the Reasoning Questions, we are giving 'Problem Based on Trains' questions to you in the previous years so that confidence can be created in the students. So that he can easily get success in SSC, Bank, LIC, Railway etc. examinations.

1. The time taken by a train 160 m long, running at 72 km/hr, in crossing an electric pole is : [SSC CGL TIER-1 (CBE)]
(A) 8 seconds (B) 9 seconds
(C) 6 seconds (D) 4 seconds
Ans : 8 seconds



2. A is faster than B. A and B each walk 24 km. The sum of their speeds is 7 km/hr and the sum of times taken by them is 14 hours. Then A’s speed is equal to : [SSC CGL TIER-1 (CBE)]
(A) 3 km/hr. (B) 4 km/hr.
(C) 5 km/hr. (D) 7 km/hr.
Ans : 4 km/hr.

3. A train crosses a platform in 30 s. travelling at a speed of 60 km/h. If the length of the train be 200 m, then the length of the platform is : [SSC CPO]
(A) 420 m (B) 500 m
(C) 300 m (D) 250 m
Ans : 300 m

4. Two trains, of the same length are running in parallel tracks in opposite directions with speeds 65 km/h and 85 km/h respectively. They cross each other in 6 s. The length of each train is : [SSC (10+2)]
(A) 100 m (B) 115 m
(C) 125 m (D) 150 m
Ans : 125 m

5. A train passes two persons who are walking in the direction opposite to the direction of train at the rate of 10 m/s and 20 m/s respectively in 12 s and 10s, respectively. Find the length of the train. [SSC CGL]
(A) 500 m (B) 900 m
(C) 400 m (D) 600 m
Ans : 600 m

6. Two trains are running 40km/h and 20 km/h respectively, in the same direction. The fast train completely passes a man sitting in the slow train in 5s. The length of the fast a train is : [SSC CGL]
(A) 23m (B) 27 m
(C) 27m (D) 23 m
Ans : 27m

7. Two trains A and B start from Howrah and Patna towards Patna and Howrah respectively at the same time. After passing each other, they take 4, h, 48 min and 3 h, 20 min to reach Patna and Howrah, respectively. If the train from Howrah is moving at 45 km/h, then the speed of the other train is : [SSC Multitasking]
(A) 60 km/h (B) 45 km/h
(C) 35 km/h (D) 54 km/h
Ans : 54 km/h

8. The distance between two stations P and Q is 145 km. A train with a speed of 25 km/h leaves stations at 8:00 am towards station Q. Another train with a speed of 35 km/h leaves station Q at 9:00 am towards station p. Then, at what time both trains meet? [SSC Multitasking]
(A) 10 : 00 am (B) 11 : 00 am
(C) 12 : 00 am (D) 11 : 30 am
Ans : 11: 00 am

9. Trains A, travelling at 's' m/sec can cross a platform double its length in 21 seconds. The same train, travelling at (s + 5) m/sec. can cross the same platform in 18 seconds. What is the value of 's' ? [SBI CLERK (PRELIM)]
(A) 27.5 (B) 32.5
(C) 30 (D) 35
Ans : 30

10. A train passes two bridges of lengths 500 m and 250 m in 100 seconds and 60 seconds respectively. The length of the train is :
(A) 152 m (B) 125 m
(C) 250 m (D) 120 m
Ans : 125 m

11. How many seconds will a train 120 metre long running at the rate of 36 km/hr takes to cross a bridge of 360 metres in length?
(A) 48 sec (B) 40 sec
(C) 46 sec (D) 36 sec
Ans : 48 sec

12. If a man running at 15 kmph crosses a bridge in 5 minutes, the length of the bridge is : [SSC CGL Tier-I Re-Exam]
(A) 1000 metres (B) 500 metres
(C) 750 metres (D) 1250 metres
Ans : 1250 metres


13. A train passes an electrical pole in 20 seconds and passes a platform 250 m long in 45 seconds Find the length of the train. [SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Exam]
(A) 400 m (B) 200 m
(C) 300 m (D) 250 m
Ans : 200m

14. A train 180 metres long is running at a speed of 90 km/h. How long will it take to pass a post? [SSC CGL Tier-I Exam]
(A) 8.2 secs (B) 7.8 secs
(C) 8 secs (D) 7.2 secs
Ans : 7.2 secs

15. A train is 250m long. If the train takes 50 seconds to cross a tree by the railway line, then the speed of the train in km/hr is : [SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Exam]
(A) 10 (B) 9
(C) 5 (D) 18
Ans : 18

16. If a man walks at the rate of 5 km/hour, he misses a train by 7 minutes. However, if he walks at the rate of 6 km/hour, he reaches the station 5 minutes before the arrival of the train. The distance covered by him to reach the station is : [SSC CGL Tier-II Exam]
(A) 6 km (B) 7 km
(C) 6.25 km (D) 4 km
Ans : 6 km

17. Two trains start at the same time from A and B and proceed toward each other at the speed of 75 km/hr and 50 km/hr respectively. When both meet at a point in between, one train was found to have travelled 175 km more than the other. Find the distance between A and B. [SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Exam]
(A) 875 km. (B) 785 km.
(C) 758 km. (D) 857 km.
Ans : 875 km.

18. Two trains of lengths 150m and 180m respectively are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds be 50 km/hr and 58 km/hr respectively, in what time will they cross each other? [SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Exam]
(A) 22 seconds (B) 15 seconds
(C) 30 seconds (D) 11 seconds
Ans : 11 seconds

19. Two trains start at the same time from Aligarh and Delhi and proceed towards each other at the rate of 14 km and 21 km per hour respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 70 km more than the other. The distance between two stations is : [SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Exam]
(A) 350 km (B) 210 km
(C) 300 km (D) 140 km
Ans : 350 km

20. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is : [DMRC JUNIOR ENGINEER]
(A) 100 km/h. (B) 110 km/h.
(C) 120 km/h. (D) 130 km/h.
Ans : 120 km/h.

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *