MP Patwari Solved Question Paper 2018 with PDF Download

The Madhaya Pradesh (MP) Patwari Exam 2017 was conducted on 10 January 2018. The solved question paper provided here covers all segments namely General Knowledge, General Maths & General Aptitude, General Hindi, Rural Economy and Panchayati Raj, Computer Knowledge etc. solve the questions now and be better prepared for upcoming Patwari exams. To download these solved paper, click on the link given below. In which, in the next window the PDF file will be open. Which can be read easily and can save the file downloading the PDF.

Part A : General Knowledge Solved Questions

1. From a geological viewpoint, which is the oldest terrain of Madhya Pradesh?
(a) Gondwana land (b) Deccan plateau
(c) Bundelkhand region (d) Eastern terrian (Ans : a)

2. The Madhya Pradesh State Industrial Development Corporation was founded in :
(a) 1966 (b) 1965
(c) 1960 (d) 1972 (Ans : b)

3. Where is the Indira Gandhi National Forest Academy- a training institution for officers of the Indian Forest Service located?
(a) Mussoorie (b) Dehradun
(c) Coimbatore (d) Burnihat (Ans : b)

4. How many chapters or sections are there in the Bhagavad Gita?
(a) 12 (b) 14
(c) 16 (d) 18 (Ans : d)

5. Where exactly is the ancient town of Bagh?
(a) Near Gwalior (b) Near Indore
(c) Near Bhopal (d) Near Ujjain (Ans : b)

6. 'Global Family Day' is celebrated on …………….. of every year.
(a) January 1 (b) January 15
(c) January 25 (d) January 6 (Ans : a)

7. Which community has sought refuge in India after fleeing widespread persecutions in Myanmar?
(a) Rohingyas (b) Hutus
(c) Fulas (d) IIjos (Ans : a)

8. Who is the first and only Indian to compete in six Olympic Games?
(a) PT Usha (b) Leander Paes
(c) Saina Nehwal (d) Milkha Singh (Ans : b)

9. In which year was Indian National Army (INA) Founded?
(a) 1857 (b) 1900
(c) 1942 (d) 1946 (Ans : c)

10. Which of the following is the largest fort in India?
(a) Chittorgarh Fort (b) Golkonda Fort
(c) Agra Fort (d) Aguada Fort (Ans : a)

11. Vishal Sikka was in the news recently as he :
(a) resigned from the post of CEO & MD of Infosys (b) resigned as Vice-Chairman of NITI Aayog
(c) joined WIPRO as MD and CEO (d) took over as Chairman of Tata Group (Ans : a)

12. Who among the following is not a recipient of the Bharatiya Jnanpith Award?
(a) Suryakanth Tripathi Nirala (b) G. Shankara Kurup
(c) Ashapoorna Devi (d) K. Shivram Karanth (Ans : a)

13. The most important river island in Madhya Pradesh is :
(a) Kalbhairava (b) Omkareshwar
(c) Wainganga (d) Nauradehi (Ans : b)

14. Which one of the following cities is known as 'City of Lakes' in Madhya Pradesh?
(a) Khajuraho (b) Bhopal
(c) Indore (d) Ujjain (Ans : b)

15. What is Karvala in Shivpuri?
(a) Eco tourism centre (b) Archaeological centre
(c) Rock paintings (d) Muslik Art centre (Ans : a)

16. Name the famous fort which is also known as Badal Mahal :
(a) Rahatgarh Fort (b) Sanodha Fort
(c) Raheli Fort (d) Karrapur Fort (Ans : a)

17. Barahsingha, the State animal of Madhya Pradesh, is found in the :
(a) Pench National Park (b) Kanha National Park
(c) Ken Wildlife Sanctuary (d) Bandhavgarh National Park (Ans : b)

18. The Comptroller and Auditor General of India (CAG) is appointed by the :
(a) President (b) Prime Minister
(c) Lok Sabha (d) Supreme Court (Ans : a)

19. The famous Shakti Peeth in Datia is at :
(a) Pitambara (b) Neelambara
(c) Shewatambara (d) Sheetambara (Ans : a)

20. The founder of Chanderi, Raja Kirtipal, belonged to the Dynasty :
(a) Chandel (b) Pratihar
(c) Lodhi (d) Khilji (Ans : b)

Part B : General Maths and General Aptitude – See PDF File
Part C : General Hindi 
 – See PDF File
Part D : Rural Economy and Panchayati Raj 
 – See PDF File

Part E : Computer Knowledge Solved Questions

81. One byte is equal to ………… bits.
(a) 2 (b) 4
(c) 6 (d) 8 (Ans : d)

82. Macros in MS Excel 2007 can be executed from which of the following menu?
(a) Data (b) Insert
(c) Home (d) View (Ans : d)

83. A computer program that has the ability to copy itself from computer-to-computer and infect the machines is called
(a) Anti Virus (b) Macro Virus
(c) Trojan Horse (d) Worm (Ans : d)

84. Which of the following file format notepad cannot open?
(a) AVI (b) TXT
(c) LOG (d) OAT (Ans : a)

85. The default file extension of MS Excel is :
(a) .xlr (b) .exe
(c) .exl (d) .xls (Ans : d)

86. Where you will add the new e-mail id in your G-mail account?
(a) Inbox (b) Outbox
(c) Contact (d) Sent mail (Ans : c)

87. Which of the following is a wired type of internet connectivity?
(a) Cable Internet Access (b) 3G or 4G
(c) WIMAX (d) Wi-Fi (Ans : a)

88. Which of the following is directly addressed by the CPU?
(a) Alternative memory (b) Secondary memory
(c) Main memory (d) Auxiliary memory (Ans : c)

89. Which of the following option is not available in Paste Special dialog box in MS Excei 2007?
(a) Add (b) Subtract
(c) Divide (d) Font (Ans : d)

90. How can you apply exactly the same formatting you did to another text in MS Word 2007?
(a) Copy the text and paste in new location. Then type the new text again.
(b) Copy the text and click on Paste Special tool on new place.
(c) Select the text then click on Format Painter and select the new text.
(d) None of the above (Ans : c)

91. A web address is also called as
(a) URL (b) ULR
(c) LRU (d) LUR (Ans : a)

92. Exabyte (EB) is equivalent to :
(a) 260 (b) 270
(c) 250 (d) 280 (Ans : a)

93. A web site's front page is called
(a) Home page (b) Main Page
(c) Web Page (d) Any Page (Ans : a)

94. A ………… identifies a location or a selection of text that you name and identify for future reference.
(a) Page Number (b) Header
(c) Bookmark (d) Footer (Ans : c)

95. A device that is used for making drawings, graphics and for menu selection is known as :
(a) Keyboard (b) Trackball
(c) Touch screen (d) Light Pen (Ans : d)

96. Which of the following is used as a primary storage device?
(a) Magnetic drum (b) PROM
(c) Floppy disk (d) All of these (Ans : b)

97. How to view a cell comment in 1\15 Excel?
(a) Click the edit comment command on the insert menu
(b) Click the display comment command on the window menu
(c) Position the mouse pointer over the cell
(d) Click the comment command on the view menu (Ans : c)

98. 'Winword. exe' is responsible to start :
(a) MS Word (b) MS Excel (c) MS Power Point (d) MS Access (Ans : a)

99. The full form of TIFF is :
(a) Tool Information File Formula (b) Tagging Indian File Format
(c) Tagging Image For File (d) Tagged Image File Format (Ans : d)

100. What is the name of the drive where the primary operating systems reside?
(a) C Drive (b) A Drive
(c) H Drive (d) E Drive (Ans : a)

Comments & Contact Form


Email *

Message *