General Awareness Questions asked in RBI Grade B Officer Exam 2017

If you are preparing for Bank exams and want to get strong catching on General Awareness, then don’t forget to study of these questions on General Awareness given below. Study of these questions will helpful to learn the exams pattern and to get sure success.

Reserve Bank of India Grade 'B' Officer (Pre.) Exam., 2017
(Held on 17-6-2017)
General Awareness Solved Question Paper

1. India's very own Global Positioning System (GPS) which is set to hit the market for public use in early 2018 is known as the 'Indian Regional Navigation Satellite System' (IRNSS). Its operational name is–
(D) NAVIK (E) NAVIS (Ans : C)

2. The 'Dalong Village' covering an area of 11.35 sq. km. has recently (May 2017) been declared as Biodiversity Heritage Site under Section 37(1) of Biological Diversity Act, 2002. The village is situated in the Indian State of–
(A) Manipur (B) Madhya Pradesh (C) Mizoram
(D) Maharashtra (E) Assam (Ans : A)

3. The' Almatti Dam' is a hydroelectric project on the Krishna River in the Indian State of–
(A) Andhra Pradesh (B) Maharashtra ( C) West Bengal
(D) Karnataka (E) Telangana (Ans : D)

4. The first Indian State which has recently launched its official 'T-wallet' offering anything anywhere platform for digital payments with an additional charge for the citizens is–
(A) Chhattisgarh (B) Telangana (C) Kerala
(D) Maharashtra (E) Andhra Pradesh (Ans : B)

5. Which of the following categories of banks are not allowed to accept deposits under 'Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme' (PMGKDS), 2016 ?
(A) Private Sector Banks (B) Public Sector Banks (C) Regional Rural Banks
(D) Cooperative Banks (E) State Bank of India (Ans : D)

6. A 'banking outlet' is one which opens for at least five days a week for at least–
(A) two hours a day (B) five hours a day (C) three hours a day
(D) four hours a day (E) six hours a day (Ans : D)

7. Which of the following instruments is 'not' a debt instrument?
(A) Stocks (B) Debentures (C) Bonds
(D) Mortgages (E) Promissory Note (Ans : A)

8. The working and activity of NBFCs are registered by the Reserve Bank of India within the framework of the–
(A) Reserve Bank of India Act, 1934 (Chapter 10-12)
(B) Banking Regulation Act, 1949
(C) Companies Act, 1956
(D) Banking Companies Act, 1970 (Chapter No. 4)
(E) Corporate Act, 2001 (Ans : C)

9. The Union Home Minister, Shri Rajnath Singh has recently (May 2017) released the book 'India 2017 : Yearbook'. The book is authored by–
(A) Dr. Arvind Panagariya (B) Shri Rajiv Malhotra (C) Shri Kamal Kishore
(D) Shri Tanay Pant (E) Shri Rajiv Mehrishi (Ans : E)

10. The 'Sonai Rupai Wildlife Sanctuary' is situated in the Indian State of–
(A) Arunachal Pradesh (B) Tripura (C) Meghalaya
(D) Sikkim (E) Assam (Ans : E)

11. The 2017 'North Atlantic Treaty Organisation' (NATO) Summit was recently (May 2017) held in–
(A) New York, United States of America (B) London, United Kingdom
(C) Paris, France (D) Brussels, Belgium (E) Rome, Italy (Ans : D)

12. The 'CGFMU' is a Credit Guarantee Fund established for guaranteeing loans sacrificed under the–
(A) PMRY Scheme (B) PMMY Scheme (C) PMGSY Scheme
(D) PMA Y Scheme (E) PMUY Scheme (Ans : B)

13. The 'Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries' (FICCI) Smart Policing Award for the year 2017 has recently (May 2017) been conferred upon–
(A) Jammu City Police (B) Pune City Police (C) Kolkata City Police
(D) Delhi City Police (E) Mumbai City Police (Ans : B)

14. Which of the following is an integrated payment system which uses the customer's Smart or Credit Card by scanning a code of the merchant's place?
(A) Aadhaar Pay (B) UPI (C) Bharat Bill
(D) Bharat QR (E) BhimApp (Ans : D)

15. Disha Microfin Private Limited has recently (May 2017) received the final approval from the Reserve Bank of India to commerce–
(A) Local Area Bank Operations (B) Universal Banking Operations
(C) Small Finance Bank (D) Insurance Company (E) Export License (Ans : C)

Also Check: General Awareness Questions asked in Bank of Baroda PO Exam 2017

16. With an intention of increasing Digital transactions, the Reserve Bank of India has recently permitted cooperative banks to deploy their own or third party point of sale terminals only, if their net assets are more than–
(A) Rs. 15 crore (B) Rs. 25 crore (C) Rs. 50 crore
(D) Rs. 10 crore (E) Rs. 35 crore (Ans : B)

17. 'Kanwar Pal Singh Gill' who recently (May 2017) passed away at the age of 82 was a former–
(A) Indian Civil Rights Activist (B) Indian Police Officer (C) Indian Intelligence Officer
(D) Indian Football Player (E) Indian Civil Servant (Ans : B)

18. The currency of the 'Republic of Maldives' is–
(A) Riyal (B) Rupee (C) Ringgit
(D) Rufiyaa (E) Rupiah (Ans : D)

19. A new cheaper, quicker and pollution-free 'soil-to-soil technology' to manufacture 'biofuel' has recently (June 2017) been developed by researchers at–
(A) IIT-Gandhinagar (B) IIT-Jamshedpur (C) IIT-Kanpur
(D) IIT-Kharagpur (E) IIT-Bhubanesewar (Ans : D)

20. The 'European Extremely Large Telescope' which when completed will be the world's largest optical telescope is being setup on a 3000 meter high mountain in–
(A) Arctic Desert in Canada (B) Gobi Desert in China (C) Taklimakan Desert
(D) Sahara Desert in Chad (E) Atacama Desert in Chile (Ans : E)

21. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently approved a loan of USD 160 million for a power project in the Indian State of–
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh (C) Andhra Pradesh
(D) Himachal Pradesh (E) Odisha (Ans : C)

22. Payment solutions provider 'Oxigen Services' and 'PayU India' have been granted in-principle approval from Reserve Bank of India (RBI) to operate as–
(A) Payments Bank (B) Small Finance Bank (C) White Label ATM
(D) Universal Bank (E) Bharat Bill Payments Operating Unit (Ans : E)

23. The archaeological site of the Paleolithic period, the 'Bhimbetka rock shelters' is situated in the Indian State of–
(A) Andhra Pradesh (B) Chhattisgarh (C) Madhya Pradesh
(D) Himachal Pradesh (E) Odisha (Ans : C)

24. The 'Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex' also known as Balewadi Stadium, is situated in–
(A) Nashik, Maharashtra (B) Mumbai, Maharashtra (C) Aurangabad, Maharashtra
(D) Nagpur, Maharashtra (E) Pune, Maharashtra (Ans : E)

25. The 'Cash and ATM Management Companies' are now not required to comply with the Private Security Agencies (Regulation) Act (PSARA). As a result they may not be allowed to attract Foreign Dire'ct Investment (FDI) up to–
(A) 51 per cent (B) 28 per cent (C) 100 per cent
(D) 75 per cent (E) 68 per cent (Ans : C)

26. At anyone time, the minimum balance in a BSBDA Small Account should not exceed–
(A) Rs. 40,000 (B) Rs. 50,000 (C) Rs. 30,000
(D) Rs. 20,000 (E) Rs. 1,00,000 (Ans : B)

27. The Union Cabinet has recently approved the public testing of five state-owned general insurance companies and making the government's stake in them from 100% to–
(A) 75 per cent (B) 49 per cent (C) 51 per cent
(D) 61 per cent (E) 68 per cent (Ans : A)

28. In India the Credit rating agencies are regulated by–
(D) PFRDA (E) IRDA (Ans : A)

29. The Dadasaheb Phalke Academy A ward in the newly introduced 'Internationally Acclaimed Actress' Category has recently been awarded to film actress–
(A) Aishwarya Rai Bachchan (B) Malika Sherawat (C) Priyanka Chopra
(D) Deepika Padukone (E) Freida Pinto (Ans : C)

30. The HCL Asian Junior Tennis Championship 2017 was recently (27th May 2017-3rd June, 2017) held in–
(A) Jakarta, Indonesia (B) Pune, India (C) Kuala Lumpur, Malaysia
(D) Mumbai, India (E) Kolkata, India (Ans : B)

3l. The Reserve Bank of India has advised banks to adhere to timelines prescribed for formulation and implementation of the 'CAP' by resolution of stressed loans. The alphabet 'C' in abbreviation 'CAP' stands for–
(A) Convertible (B) Corproate (C) Company
(D) Corrective (E) Currency (Ans : D)

32. The 1,980 MW 'Ghatampur Thermal Power Project' is proposed to be set up at an estimated cost of Rs. 17,237 crore in the Indian State of–
(A) Uttar Pradesh (B) Chhattisgarh (C) Bihar
(D) Odisha (E) Uttarakhand (Ans : A)

33. The city of ' Abu Dhabi' is the capital of–
(A) Republic of Turkey (B) Lebanese Republic (C) The Hashemite Kingdom of Jordan
(D) Kingdom of Saudi Arabia (E) United Arab Emirates (Ans : E)

34. The 'Singareni Collieries Company Limited' (SCCL) is a government-owned coal mining company in India. The company is jointly owned by the Government of India and the–
(A) Government of Madhya Pradesh (B) Government of Andhra Pradesh
(C) Government of Uttar Pradesh (D) Government of Telangana
(E) Government of Tamil Nadu (Ans : D)

35. The 'IRS' is a liquid financial derivative instrument which can be used to hedge against charges in–
(A) Income streams (B) Interest rates swap (C) Stock notices
(D) Exchange Rates (E) Repo rates (Ans : B)

36. Punjab National Bank (PNB) has recently (May 2017) received USD 100 million as the first tranche of the USD 500 million multi-tranche finance facility for Solar Rooftop Investment Progranune (SRIP) approved in 2016 by–
(A) Asian Development Bank (B) New Development Bank (C) International Monetary Fund
(D) International Development Association (E) International Finance Corporation (Ans : A)

37. According to the 2011 Census data, the sex ratio of the population in the country in 2011 stood at–
(A) 931 females to 1000 males (B) 967 females to 1000 males (C) 940 females to 1000 males
(D) 943 females to 1000 males (E) 970 females to 1000 males (Ans : D)

38. During the recent (May 2017) sixday four nation tour Prime Minister Narendra Modi visited 'Madrid' the capital city of–
(A) Slovakia (B) Spain (C) Switzerland
(D) Sweden (E) Swaziland (Ans : B)

39. According to RBI guidelines, a scheduled commercial bank can own stake in a payments bank to the extent permitted under Section 19(2) of the–
(A) Public Financial Institutions Act, 1956 (B) Banking Regulation Act, 1949
(C) State Bank of India Act, 1955 (D) Reserve Bank of India Act, 1934
(E) Reserve Bank of India Act, 1953 (Ans : B)

40. July 11, every year is observed as the–
(A) World Population Day (B) World Literacy Day (C) World Heart Day
(D) Malala Day (E) World Hepatitis Day (Ans : A)

41. The 'Ease of Doing Business Index' is an index proposed by the–
(A) World Trade Organisation (B) New Development Bank (C) World Economic Forum
(D) Asian Development Bank (E) World Bank Group (Ans : E)

42. The Reserve Bank of India has been opening the bank license window only periodically. Under the 'un- op' mechanism, however an application can be made–
(A) as and when RBI notifies (B) only for specified corporations
(C) at any time subject to conditions (D) only for specified branches
(E) only for private banks (Ans : C)

43. In a breakthrough in military aviation technology, its largest indigenously built transport aircraft Y-20, was inducted by–
(A) Russia (B) Pakistan (C) China
(D) France (E) America (Ans : C)

44. The two-day 'G7 Summit 2017' was recently (May 2017) held in–
(A) Italy (B) United Kingdom (C) Japan
(D) France (E) Germany (Ans : A)

45. In order to move towards a cashless economy, the RBI has recently prohibited non-banking, finance companies (NBFCs) from disbursing loans against gold for an amount over–
(A) Rs. 20,000 (B) Rs. 99,000 (C) Rs. 50,000
(D) Rs. 15,000 (E) Rs. 40,000 (Ans : A)

46. India's largest bridge, the 'Dhola-Sadiya Bridge' has recently (May 2017) been inaugurated by PM Shri Narendra Modi. The bridge in the Indian State of Assam is built over the–
(A) Manasa River (B) Dhansiri River (C) Lohit River
(D) Teesta River (E) Dihing River (Ans : E)

47. The largest of White Label ATM Kiosks under the brand name 'Indicash' is owned and operated by–
(A) BTI Payments (B) Tata Communications Payment Solutions (C) Muthoot Finance Limited
(D) Prize Payments Solutions Limited (E) Sun Infra Finance (Ans : B)

48. The only Indian cricketer of the country to feature in the top 10 of the ICC Player Rankings for ODIs on May 2017 ?
(A) Virat 'Kohli (B) Amit Mishra (C) Shikhar Dhawan
(D) M. S. Dhoni (E) Rohit Sharma (Ans : A)

49. Based on the UN Habitual Data, the World Economic Forum has recently named two Indian cities as the world's most crowded cities. The cities are Mumbai and–
(A) New Delhi (B) Kolkata (C) Surat
(D) Kota (E) Bengaluru (Ans : B)

50. 'LAF' is a monetary policy instrument which allows banks to borrow money through repurchase agreements. The alphabet 'L' in the abbreviation 'LAF' stands for–
(A) Leverage (B) Legitimate (C) Liquidity
(D) Liability (E) Local (Ans : C)

51. 'Aparna Pop at' is a famous Indian–
(A) Hockey Player (B) Tennis Player (C) Cricket Player
(D) Badminton Player (E) Volleyball Player (Ans : D)

52. A nationwide campaign 'Darwaza Band' to promote use and freedom from open defecation across the villages of the country has recently (May 2017) been launched by the–
(A) Ministry of Water Resources and River Development
(B) Ministry of AAYUSH
(C) Ministry of Drinking Water and Sanitation
(D) Ministry of Health and Family Welfare
(E) Ministry of Human Resource Development (Ans : C)

53. The Tarun Ramadorai panel set up by the Reserve Bank of India (RBI) has been tasked to "look at the various facets of the–
(A) Household finance in India (B) Digital Banking initiatives (C) Demonetisation
(D) Payment Banks (E) Payment Wallet (Ans : A)

54. The 'Bandodkar Gold Trophy' is associated with the game of–
(A) Basketball (B) Badminton (C) Football
(D) Cricket (E) Tennis (Ans : C)

55. Which of the following Indian wrestlers clinched a Gold medal in the 65 kg category in the 2017 Asian Wrestleing Championships final recently (May 2017) ?
(A) Bajrang Punia (B) Kavita Dalal (C) Sushil Kumar
(D) Yogeshwar Dutt (E) Geeta Phogat (Ans : A)

56. Who has been appointed as the first woman President of Confederation of Indian Industry (CII) ?
(A) Preeti Jain (B) Shobana Kamineni (C) Nita Ambani
(D) Vimala Mehta (E) Shobha Bharatia (Ans : B)

57. Which state has become the first Indian state to shift to January to December financial year?
(A) Maharashtra (B) Kerala (C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh (E) Gujarat (Ans : D)

58. Which of the following is not a money market instrument?
(A) Certificates of Deposit (B) Commercial Bills (C) Bills of exchange
(D) Trade Bill (E) Short Term Exempts (Ans : D)

59. The '2017 World Table Tennis Championships was recently (29 May-5 June, 2017) held in which of the following country ?
(A) Japan (B) France (C) Germany
(D) UK (E) Singapore (Ans : C)

60. The statutory base for the Depositor Education and Awareness Fund (DEAF) constituted by the Reserve Bank of India is provided by–
(A) Section 21A of the Reserve Bank ofIndia Act, 1935
(B) Section 21A of the Banking Companies Act, 1976
(C) Section 26A of the Reserve Bank of India Act, 935
(D) Section 26A of the Banking Regulation Act, 1949
(E) Section 21A of the Banking Regulation Act, 1949 (Ans : D)

61. Which of the following mountaineers is the first Indian to summit Mount Everest a record six times?
(A) Loveraj Singh (B) Mohan Singh Gunjyal (C) H. P. S. Ahluwalia
(D) Harish Kapadia (E) Jamling Tenzing Norgay (Ans : A)

62. . . . . . . provide liquidity for global financial system and capital markets make up financial market.
(A) Capital Markets (B) Derivative Markets (C) Money Markets
(D) Bullion Market (E) Share Market (Ans : C)

63. The India Aspiration Fund (IAF) is a fund of funds that would invest in venture capital funds for meeting the capital requirement of–
(A) Agriculture Sector (B) Housing Sector (C) Mid Corporates
(D) MSME start-ups (E) Electronics Sector (Ans : D)

64. The new Index of Industrial Production (IIP) series for India will be calculated on which base year?
(A) 2006-07 (B) 2008-09 (C) 2010-11
(D) 2011-12 (E) 2015-16 (Ans : D)

65. A security whose income payments and hence value are arrived from and assets is known as–
(A) Structured security (B) Asset backed security (C) Money Bond
(D) Mutual Fund (E) Cash Order (Ans : B)

66. 'Equity-linked Savings Scheme' (ELSS) are open-ended diversified equity schemes offered by–
(A) Stock exchanges (B) Commercial Banks (C) Primary Dealers
(D) Mutual Funds (E) Public (Ans : D)

67. India's first Small Finance Bank, the 'Capital Small Finance Bank' is headquartered in–
(A) Chennai (B) Jaipur (C) Bengaluru
(D) Mumbai (E) Jalandhar (Ans : E)

68. The alphabet 'D' in the abbreviation 'NSDL' stands for–
(A) Derivative (B) Debt (C) Dematerialisation
(D) Depository (E) Demand (Ans : D)

69. The 'LTV ratio' is a financial term commonly used by lenders and building securities to express the ratio of a loan to the value of an asset purchased. The alphabet 'V' in the abbreviation 'LTV' stands for–
(A) Virtual (B) Valuation (C) Voluntary
(D) Value (E) Visua1 (Ans : D)

70. India's first underwater metro rail tunnel has recently (May 2017) been completed under the–
(A) Yamuna River (B) Gomati River (C) Hooghly River
(D) Krishna River (E) Narmada River (Ans : C)

71. The recently launched 'Paytm Payments Bank' is permitted to open savings accounts wherein customers shall be able to hold maximum amounts of up to–
(A) Rs. 2,00,000 (B) Rs. 1,00,000 (C) Rs. 50,000
(D) Rs. 5,00,000 (E) Rs. 10,00,000 (Ans : B)

72. The 'External Commercial Borrowing' (ECB') guidelines and policies are regulated andmonitored by the Reserve Bank of India along with–
(A) Department of Economic Affairs (B) Department of Revenue
(C) Department of Investment and Asset Management
(D) Department of Expenditure (E) Department of Finance (Ans : A)

73. Which of the following Indian businessman is amongst the Forbes list of annual '25 Global Game Changers' 2017 in transforming their industries and changing the lives of billions of people around the globe?
(A) Gautam Adani (B) Rakesh Jhunjhunwala (C) Vijay Shekhar Sharma
(D) Mukesh Ambani (E) Radhika Prasad (Ans : D)

74. Under the NEFT system, fund transfers are presently settled at hourly intervals from 8 am to 7 pm on all working days in periodical batches. The RBI has recently announced to raise the number of hourly batches from 12 to–
(A) 24 (B) 25 (C) 23
(D) 21 (E) 22 (Ans : C)

75. The Reserve Bank of India (RBI) has recently permitted baks to open 'banking outlets' in Tier-1 to Tier-6 centres without having the need to take RBI permission. The rationalisation is however not applicable to–
(A) Private Sector Banks (B) Public Sector Banks (C) Payment Bank
(D) Small Finance Bank (E) Regional Rural Banks (Ans : A)

76. The 'International Fertiliser Industry' Association' (IFIA) having about 500 members, worldwide including 68 countries is based in–
(A) Strasbourg, France (B) Washington DC, USA (C) Ceneva, Switzerland
(D) Paris, France (E) Frankfurt, Germany (Ans : D)

77. The author of the book, 'Mann Ki Baat : A Social Revolution on Radio' is–
(A) Shri Rajesh Jain (B) Shri Anand Jain (C) Shri Suresh Jain
(D) Shri. Kailash Jain (E) Shri Naveen Jain (Ans : A)

78. According to the recent data (May 2017) released by the international Stainless Steel Forum (ISSF), the largest producer of Stainless Steel in the world in 2016 was–
(A) Russia (B) China (C) India
(D) USA (E) UK (Ans : B)

79. Who from amongst the following has recently been elected as one of the members of 'Badminton World Federation' (BWF) Athletes' Commission?
(A) Saina Nehwal (B) Jwala Gutta (C) P. C. Thulasi
(D) P. V. Sindhu (E) Meena Shah (Ans : D)

80. Mobile Wallets which do not permit cash withdrawal as redemption, but allows customers to buy goods and services at billed merchants and perform financial services at billed locations are known as–
(A) Open Wallets (B) Closed Wallets (C) Semi-open Wallets
(D) Semi-closed Wallets (E) Semi-blocked Wallets (Ans : D)

Comments & Contact Form


Email *

Message *