NDA & NA Entrance Exam 2017 Solved Papers with PDF Download


NDA & NA Entrance Exam Solved Papers : The written exam of NDA is scheduled to be conducted on 9 September, 2017. Candidates appearing for the exam can download here the Solved paper of NDA. Solving National Defence Academy and Naval Academy Exam papers 2017, candidates will get a better understanding of the question pattern, number of questions, division of marks, weight age of topics.


The National Defence Academy and Naval Academy Exam 2017 question papers has been provided in a PDF file. Candidates can download the PDF file through the links given below. Read below for more details on NDA sample papers.

General Studies Solved Questions–
1. Which one of the following statements about a satellite orbiting  around the Earth is correct ?
(A) Satellite is kept in orbit by remote control from ground station
(B) Satellite is kept in orbit by retro-rocket and solar energy keeps it moving around the Earth
(C) Satellite requires energy from solar panels and solid fuels for orbiting
(D) Satellite does not require any energy for orbiting (Ans : D)

2. Which one of the following statements about energy is correct?
(A) Energy can be created as well as destroyed
(B) Energy can be created but not destroyed
(C) Energy can neither be created nor destroyed
(D) Energy cannot be created but can be destroyed (Ans : C)

3. Step-up transformers are used for–
(A) increasing electrical power (B) decreasing electrical power
(C) decreasing voltage (D) increasing voltage (Ans : D)


4. Which one among the following waves carries the maximum energy per photon?
(A) X-rays (B) Radio waves
(C) Light waves (D) Microwaves (Ans : A)

5. How much CO2 is produced on heating of 1 kg of carbon ?
(A) 11/3 kg (B) 3/11 kg
(C) 4/3 kg (D) 3/4 kg (Ans : A)

6. Zinc is used to protect iron from corrosion because zinc is–
(A) more electropositive than iron
(B) cheaper than iron
(C) a bluish white metal
(D) a good conductor of heat and electricity (Ans : A)

7. Which one of the following gases is placed second in respect of abundance in the Earth's atmosphere?
(A) Oxygen (B) Hydrogen
(C) Nitrogen (D) Carbon dioxide (Ans : A)

8. Which one of the following is a chemical change?
(A) Cutting of hair (B) Graying of hair naturally
(C) Swelling of resin in water (D) Cutting of fruit (Ans : B)

9. Which one among the following chemicals is used as washing soda?
(A) Calcium carbonate (B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate (D) Sodium bicarbonate (Ans : C)

10. Why is potassium permanganate used for purifying drinking water?
(A) It kills germs (B) It dissolves the impurities
(C) It is a reducing agent (D) It is an oxidizing agent (Ans : D)

11. Consider the following movements:
1. Moplah Rebellion 2. Bardoli Satyagraha
3. Champaran Satyagraha 4. Salt Satyagraha
Which one of the following is the correct chronological order of the above in ascending order?
(A) 1-3-4-2 (B) 3-1-2-4
(C) 2-3-1-4 (D) 4-2-1-3 (Ans : B)

12. Which one of the following travelogues has given an insight on the reign of Muhammd Bin Tughlaq?
(A) Ibn Battuta's Rihla
(B) Francois Bernier's Travels in the Mogul Empire
(C) Niccolao Martucci's Storia do Magar
(D) Tavernier's Travels in India (Ans : A)

13. Which one of the following was not a Chishti Sufi saint?
(A) Khwaja Moinuddin (B) Baba Fariduddin Ganj-i-Shakar
(C) Nizamuddin Auliya (D) Shaikh Bahauddin Zakariya (Ans : D)

14. In April 2017, India celebrated 100 years of Mahatma Gandhi's–
(A) Satyagraha in Kheda (B) Dandi March
(C) Satyagraha in Champaran (D) Return from South Africa (Ans : C)

15. A rainbow is produced due to which one of the following phenomena?
(A) Dispersion of light (B) Interference of light
(C) Diffraction of light (D) Scattering of light by atmospheric dust (Ans : A)

16. Bats detect obstacles in their path by receiving the reflected–
(A) Infrasonic waves (B) Ultrasonic waves
(C) Radio waves (D) Microwaves (Ans : B)

17. The statement that 'heat cannot flow by itself from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature', is known as–
(A) Zeroth law of thermodynamics (B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics (D) Third law of thermodynamics (Ans : C)

18. Which one of the following waves does not belong to the category of the other three?
(A) X-rays (B) Microwaves
(C) Radiowaves (D) Sound waves (Ans : D)

19. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Human eye is a refracting system containing a diverging lens
(B) The retina of the human eye contains millions of light sensitive cells, called rods and cones, which convert the light into electrical messages
(C) Every image that is focused on the retina is upside down
(D) We need both eyes to judge the relative positions of objects accurately (Ans : A)

20. Which one of the following statements is not correct?
(A) Ultrasonic waves cannot get reflected, refracted or absorbed
(B) Ultrasonic waves are used to detect the presence of defects like cracks, porosity, etc. in the internal structure of common structure materials
(C) Ultrasonic waves can be used for making holes in very hard materials like diamond
(D) Ultrasonic waves cannot travel through vacuum (Ans : A)

21. Which one of the following was set as a target of average growth of GDP of India over the plan period 2012-2017 by the Approach Paper to the Twelfth Five Year Plan ?
(A) 7 per cent (B) 8 per cent
(C) 9 per cent (D) 10 per cent (Ans : C)

22. Which one of the following is not a subject that has been devolved to the Panchayati Raj Institutions by the 11th Schedule of the Constitution of India?
(A) Non-conventional energy resources (B) Roads
(C) Higher education (D) Libraries (Ans : C)

23. Who among the following used the term Industrial Revolution for the first time in English to describe the changes that occurred in the British industrial development between 1760 and 1820 ?
(A) Friedrich Engels (B) Eric Hobsbawm
(C) Arnold Toynbee (D) Georges Michelet (Ans : C)

24. Who among the following is the author of the book 'The Indian Struggle, 1920-1934'?
(A) Maulana Abul Kalam (B) Jayprakash Narayan
(C) Subhash Chandra Bose (D) Manabendra Nath Roy (Ans : C)

25. Which one of the following about the Swadeshi Campaign in 1896 is not correct?
(A) Its centre was Maharashtra
(B) Its main participants were students
(C) It opposed the levy of tariff on imports
(D) It publicly burnt foreign clothes (Ans : C)

26. Which one of the following associations was founded in London by Dadabhai Naoroji in 1866 ?
(A) The Bengal British India Society (B) The East India Association
(C) The British Indian Association (D) The Madras Native Association (Ans : B)

27. Mariana Trench is located in the ocean floor of–
(A) Southern Atlantic Ocean (B) Western Pacific Ocean
(C) Eastern Pacific Ocean (D) Northern Atlantic Ocean (Ans : B)

28. Taklamakan Desert is situated in–
(A) Western Asia (B) Southern fringe of Sahara in Africa
(C) South America (D) Central Asia (Ans : D)

29. Rudraprayag is situated at the confluence of rivers Alaknanda and–
(A) Bhagirathi (B) Mandakini
(C) Nandakini (D) Dhauliganga (Ans : B)

30. Arrange the following Indian cities according to their locations from west to east:
1. Bilaspur 2. Jodhpur
3. Bhopal 4. Ranchi
Select the correct answer using the code given below:
(A) 3-2-1-4 (B) 2-3-1-4
(C) 4-1-2-3 (D) 2-1-3-4 (Ans : B)

31. The Kashmir region receives additional amount of precipitation during the winter brought by–
(A) South-west-Monsoon (B ) Western Disturbances
(C) Retreating Monsoon (D) Temperate Cyclone (Ans : B)

32. Which part of India has the Kalakot tertiary coal field ?
(A) Brahmaputra river basin of Assam
(B) Damodar river basin of Jharkhand and West Bengal
(C) Himalayan mountain region
(D) Cardamom hills in Kerala (Ans : C)

33. Tendons through which muscles are connected to bones are tightly compacted bundles of which one of the following long fibrous protein ?
(A) Fibrin (B) Collagen
(C) Elastin (D) Cellulose (Ans : B)

34. Which one of the following is the scientific name of the causal organism of elephantiasis?
(A) Ascaris lumbricoides (B) Culex pipiens
(C) Wuchereria bancrofti (D) Fasciola hepatica (Ans : C)

35. Melanin is the natural pigment that gives colour to human skin, hair and the iris. It provides protection against
(A) Ultraviolet radiation (B) Infrared radiation
(C) X-ray radiation (D) Short wave radio radiation (Ans : A)

36. Who among the following is the Chairman of the Inter-disciplinary Committee constituted recently by the Government of India to examine framework for virtual currencies ?
(A) Secretary, Department of Financial Services
(B) Special Secretary, Department of Revenue
(C) Special Secretary, Department of Economic Affairs
(D) Deputy Governor, Reserve Bank of India (Ans : C)

37. SAMPADA scheme is being implemented by the Ministry of–
(A) Finance (B) Housing and Urban Affairs
(C) Food Processing Industries (D) Earth Sciences (Ans : C)

38. The shortest day length that occurs in the Northern hemisphere is on–
(A) 21st March (B) 23rd September
(C) 22nd November (D) 22nd December (Ans : D)

39. The Indian Railways have gone in for qualitative improvements since independence. Which of the following have taken place in recent years ?
1. Gauge conversion 2. Track electrification 3. Automatic signals
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3 (Ans : D)

40. In India, maximum amount of rainfall is received from–
(A) Western Disturbances (B) North-east Monsoon
(C) South-west Monsoon (D) Retreating Monsoon (Ans : C)

41. Which set of the following biosphere reserves in India is included in the World Network of Biosphere Reserves?
(A) Gulf of Mannar, Nokrek, Panchmarhi and Simlipal
(B) Gulf of Mannar, Kanchanjunga, Nokrek and Seshachalam
(C) Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Panna
(D) Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Seshachalam (Ans : A)

42. Which of the following statements about magnetite ore of iron is / are correct?
1. It is known as black ore.
2. It contains 60% to 70% of pure iron.
3. It possesses magnetic properties
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3 (Ans : C)

43. Which one of the following vitamins has a role in blood clotting?
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : D)

44. The term 'Probiotic' is applied to–
(A) Organic food (B) Antacid
(C) Antibiotic (D) Live microbial food/feed supplement (Ans : D)

45. Which one of the following microbes causes acidification and curding of milk ?
(A) Lactic Acid Bacillus (B) Clostridium botulinum
(C) Vibrio cholerae (D) Saccharomyces cerevisiae (Ans : A)

46. Who among the following shared the Nobel Prize in 1962 along with Francis Crick and James Watson for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids?
(A) Erwin Chargaff (B) Maurice Hugh Frederick Wilkins
(C) Rosalind Franklin (D) Phoebus Levene (Ans : B)

47. Water boils at a lower temperature at high altitudes, because–
(A) the air pressure is less (B) outside temperature is less
(C) latent heat is less (D) None of the above (Ans : A)

48. Concave mirror is used in headlights of vehicles, because it–
(A) focuses light from the bulb onto nearby vehicles
(B) sends parallel rays
(C) fits well into the shape of the headlight
(D) is cheaper than other mirrors (Ans : B)

49. If some object is weighed when submerged in water, what will happen to its weight compared to its weight in air?
(A) Increase (B) Decrease
(C) Remain exactly the same (D) Increase or decrease cannot be predicted (Ans : B)

50. Light year is a measure of–
(A) time (B) distance
(C) total amount of light falling on the Earth in a year
(D) average intensity of light falling on the Earth in a year (Ans : B)

51. Intake of which one of the following food components should be minimized by patients having Gouty Arthritis due to elevated serum uric acid level?
(A) Food fibres (B) Nucleic acids
(C) Lipids (D) Carbohydrates (Ans : B)

52. Which one of the following statements about microbes is not correct?
(A) They are used in sewage treatment plants
(B) They are used in industrial fermenters for the production of beverages
(C) No antibiotic has been obtained from any microbe
(D) They are used to get many bioactive molecules for the treatment of diseases (Ans : C)

53. Golden rice is a genetically- modified crop plant where the incorporated gene is meant for biosynthesis of–
(A) Omega-3 fatty acids (B) Vitamin A
(C) Vitamin B (D) Vitamin C (Ans : B)

54. An object moves in a circular path with a constant speed. Which one of the following statements is correct ?
(A) The centripetal acceleration of the object is smaller for a gentle curve (i. e. , curve of larger radius) than that for a sharp curve (i. e. , curve of smaller radius)
(B) The centripetal acceleration is greater for a gentle curve than that for a sharp curve
(C) The centripetal acceleration is the same for both, the gentle and sharp curves
(D) The centripetal acceleration causes the object to slow. down (Ans : B)

55. The force acting on a particle of mass m moving along the x-axis is given by F(x) = Ax 2 - Bx. Which one of the following is the potential energy of the particle?
(A) 2Ax- B  (B) -x2/6 (2Ax-3B)
(C) Ax3 - Bx2 (D) Zero (Ans : D)

56. The symbol of 51 unit of inductance is H. It stands for–
(A) Holm (B) Halogen
(C) Henry (D) Hertz (Ans : C)

57. In a vacuum, a five-rupee coin, a feather of a sparrow bird and a mango are dropped simultaneously from the same height. The time taken by them to reach the bottom is t1, t2 and t3 respectively. In this situation, we will observe that–
(A) t1 > t2 > t3 (B) t1 > t3 > t2
(C) t3 > t1 > t2 (D) t1 = t2 = t3 (Ans : D)

58. Electron emission from a metallic surface by application of light is known as–
(A) Thermionic emission (B) Photoelectric emission
(C) High field emission (D) Autoelectronic emission (Ans : B)

59. How long does light take to reach the Earth from the Sun ?
(A) About 4 minutes (B) About 8 minutes
(C) About 24 minutes (D) About 24 hours (Ans : B)

60. Radioactivity is measured by–
(A) GM Counter (B) Polarimeter
(C) Calorimeter (D) Colorimeter (Ans : A)

61. The mirrors used as rear-view mirrors in vehicles are–
(A) concave (B) convex
(C) cylindrical (D) plane (Ans : A)

62. Which one of the following waves is used for detecting forgery in currency notes ?
(A) Ultraviolet waves (B) Infrared waves
(C) Radio waves (D) Microwaves (Ans : A)

63. The majority charge carriers in a p-type semiconductor are–
(A) free electrons (B) conduction electrons
(C) ions (D) holes (Ans : D)

64. The ionization energy of hydrogen atom in the ground state is–
(A) 13-6 MeV (B) 13.6 eV
(C) 13-6 Joule (D) Zero (Ans : B)

65. When pure water boils vigorously, the bubbles that rise to the surface are composed primarily of,–
(A) air (B) hydrogen
(C) hydrogen and oxygen
(D) water vapour (Ans : A)

66. Which compound, when dissolved in water, conducts electricity and forms a basic solution?
(A) HCI (B) CH3COOH
(C) CH3OH (D) NaOH (Ans : B)

67. According to the Travel and Tourism Competitiveness Index (TICl) 2017 released by the World Economic Forum, among the 136 economies across the world, India ranked–
(A) 50th (B) 40th
(C) 30th (D) 20th (Ans : B)

68. Which one of the following is the theme of the World Health Day, 2017 celebrated by the World Health Organization?
(A) Diabetes (B) Food Safety
(C) Depression: Let's Talk (D) Ageing and Health (Ans : C)

69. Which one of the following Ministries has launched a new programme on Interdisciplinary Cyber Physical Systems (ICPS) to foster and promote R & D ?
(A) Ministry of Earth Sciences
(B) Ministry of Science and Technology
(C) Ministry of Information and Broadcasting
(D) Ministry of New and Renewable Energy (Ans : B)

70. Consider the following statements about the Nagara style of temple architecture:
1. This style of temples are commonly found in the areas between Himalayas and Vindhyas.
2. The most striking feature of this style is its pyramidal shikhara
Which of the statements -given above is / are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

71. Ashoka's connection with Buddhism is evident from which one of the following edicts ?
(A) Major Rock Edict 13 (B) Rock Edict 6
(C) Minor Rock Edict 1 (D) Pillar Edict 4 (Ans : C)

72. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a–
(A) Federation (B) Confederation
(C) Unitary form of Government (D) Union of States (Ans : D)

73. The creation of the institution of Lokpal was first recommended by–
(A) Law Commission (B) Santhanam Committee
(C) Shah Commission (D) Administrative Reforms Commission (Ans : D)

74. Which one of the following is a cause of acid rains ?
(A) Ozone (B) Ammonia
(C) Sulphur dioxide (D) Carbon monoxide (Ans : C)

75. The desirable range of pH for drinking water is–
(A) 6.5 to 8.5 (B) 5.0 to 6.5
(C) 6.5 to 7.0 (D) 7.0 to 8.5 (Ans : C)

76. Consider the following reaction:
CH4+2O2 --> CO2+2H2O
Which of the following about the reaction given above is/ are correct?
1. Carbon is oxidized
2. Hydrogen is oxidized
3. Hydrogen is reduced
4. Carbon is reduced
Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 2 and 4 only (Ans : A)

77. Sunrise in eastern Arunachal Pradesh would be about how many hours before the sunrise in western Gujarat ?
(A) One hour (B) Two hours
(C) Three hours (D) Four hours (Ans : B)

78. Consider the following States of India in terms of percentage of forest area in relation to the total area of the State :
1. Karnataka 2. Odisha
3. Kerala 4. Andhra Pradesh
Which one of the following is the correct descending order?
(A) 1-2-4-3 (B) 3-1-2-4
(C) 3-2-1-4 (D) 2-3-1-4 (Ans : C)

79. Which one of the following States in India has the longest constline?
(A) Odisha (B) Tamil Nadu
(C) Karnataka (D) West Bengal (Ans : B)

80. Which one of the following States in India has the largest area under forest cover?
(A) Maharashtra (B) Chhattisgarh
(C) Madhya Pradesh (D) Andhra Pradesh (Ans : C)

81. Which one of the following is not an igneous rock ?
(A) Gabbro (B) Granite
(C) Dolomite (D) Basalt (Ans : C)

82. The Coriolis effect is the result of–
(A) Pressure gradient (B) Earth's axis of inclination
(C) Earth's rotation (D) Earth's revolution (Ans : C)

83. Where is Mekong Delta located?
(A) Thailand (B) Cambodia
(C) Myanmar (D) Vietnam (Ans : D)

84. Which one of the following pairs of rivers and tributaries is not correctly matched ?
(A) Godavari: Indravati (B) Ganga: Penganga
(C) Krishna: Bhima (D) Luni: Sukri (Ans : B)

85. Consider the following characteristics of tropical cyclone:
1. A warm sea temperature of > 26°C
2. High relative humidity of atmosphere at a height of >700m
3. Atmospheric instability
The above mentioned characteristics are associated with which one of the following cycles of its development?
(A) Formulation and initial stage
(B) Modification stage
(C) Full maturity
(D) Decay (Ans : C)

86. In the Mesopotamian records, which one of the following terms was used for the Indus Valley (Harappans) ?
(A) Dilmun (B) Meluha
(C) Magan (D) Failaka (Ans : A)

87. The principal use of hydrofluoric acid is–
(A) in etching glass
(B) as a bleaching agent
(C) as an extremely strong oxidizing agent
(D) in the preparation of strong organic fluorine compounds (Ans : A)

88. The species that has the same number of electrons as 35/17Cl is :
(A) 32/16 S (B) 34/16 S+
(C) 40/18 Ar+ (D) 35/16S2 (Ans : C)

89. The compound C6H12O4 contains
(A) 22 atoms per mole
(B) twice the mass per cent of H as compared to the mass per cent ofC
(C) six times the mass per cent of C as compared to the mass per cent ofH
(D) thrice the mass per cent of H as compared to the mass per cent of 0 (Ans : C)

90. The proposition 'equal volumes of different gases contain equal numbers of molecules at the same temperature and pressure' is known as–
(A) Avogadro's hypothesis (B) Cay-Lussac's hypothesis
(C) Planck's hypothesis (D) Kirchhoff's theory (Ans : A)

91. Which one of the following statements about the Ilbert Bill is correct?
(A) It proposed that the Indian magistrates would try Europeans in criminal cases
(B) It allowed Indians to file criminal cases against Europeans
(C) It authorized Indian ICS officers to try Europeans in courts
(D) It was an agitation led by Ilbert in support of the nationalists (Ans : A)

92. Who among the following can attend the meetings of both Houses of Parliament while not being a member of either House?
(A) The Solicitor General of India
(B) The Vice-President of India
(C) The Comptroller and Auditor General of India
(D) The Attorney General of India (Ans : D)

93. Who among the following was believed to be a leader of the Sanyasis and Fakirs conspiring against the British in 1857 ?
(A) Mangal Pandey (B) Bahadur Shah II
(C) Queen Zeenat Mahal (D) Nana Sahib (Ans : D)

94. Who among the following was the founder of the Avadh Kingdom in the 18th century ?
(A) Murshid Quli Khan (B) Saadat Khan
(C) Alivardi Khan (D) Sarfaraz Khan (Ans : B)

95. Who among the following was the founder of the Young Bengal Movement?
(A) Henry Vivian Derozio (B) David Hare
(C) Dwarkanath Tagore (D) Prasanna Kumar Tagore (Ans : A)

96. Which one of the following statements about the Quit India Movement is not correct?
(A) It broke out in August 1942
(B) Ahmedabad Textile Mills went on strike for more than three months
(C) Muslim League and Hindu Mahasabha actively participated in the movement
(D) Communist Party did not support the movement (Ans : D)

97. Who among the following is the winner of the Singapore Open Superseries Badminton Men's Singles title 2017 ?
(A) Kidambi Srikanth (B) Lin Dan
(C) B. Sai Praneeth (D) Kento Momota (Ans : C)

98. Koradi Thermal Power Station is located in–
(A) Nagpur (B) Raipur
(C) Mumbai (D) Secunderabad (Ans : A)

99. Which one of the following is the theme of the International Day for Monuments and Sites (World Heritage Day) 2017?
(A) The Heritage of Sport (B) Cultural Heritage and Sustainable Tourism
(C) Past and Present Heritage (D) Heritage and Science (Ans : B)

100. In April 2017, USA dropped MOAB (Massive Ordnance Air Blast popularly known as the Mother of All Bombs) in the suspected hideouts of militants in which one of the following countries?
(A) Iran (B) Syria
(C) Afghanistan (D) Somalia (Ans : C)


Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *