50+ GST General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) with PDF


Full form of GST is Goods and Services Tax .It is a single indirect tax for the whole nation, one which will make India a unified common market. It is a single tax on the supply of goods and services, right from the manufacturer to the consumer.

Under the important questions of GST a set of 45 questions with solution is given below.


1. What is GST ?
(A) Goods and Services Tax (GST) (B) Gods and Services Tax (GST)
(C) Goods and Services Total (GST) (D) None of these (Ans : A)

2. What is CGST?
(A) Center Goods and Service Tax (B) Capital Goods and Service Tax
(C) Capacity Goods and Service Tax (D) Central Goods and Service Tax (Ans : D)

3. What is SGST?
(A) State Goods and Service Tax (B) S Goods and Service Tax
(C) South Goods and Service Tax (D) None of these (Ans : A)

4. What is IGST?
(A) Integrated Goods and Service Tax (B) Indian Goods and Service Tax
(C) Initial Goods and Service Tax (D) None of these (Ans : A)



5. The concept of Goods and Services Tax (GST) is originated in–
(A) Canada (B) USA (C) Britain (D) Germany (Ans : A)

6. Which of the following country is the first one to implement GST?
(A) USA (B) France (C) China (D) Switzerland (Ans : B)

7. Which state became the first state of India to ratify GST bill?
(A) Bihar (B) Telangana (C) Assam (D) Andhra Pradesh (Ans : C)

8. In which year GST was first introduced in India?
(A) 2000 (B) 2002 (C) 2004 (D) 2006 (Ans : A)

9. The headquarters of GST council is located at–
(A) New Delhi (B) Lucknow (C) Ahmadabad (D) Mumbai (Ans : A)

10. Presently how many countries have implemented GST?
(A) 102 (B) 120 (C) 140 (D) 160 (Ans : D)

11. How many countries have dual – GST model?
(A) 5 (B) 8 (C) 10 (D) None of these (Ans : D)

12. Who is the head of the GST council?
(A) Shashi Kant Das (B) Amit Mitra
(C) Arun Jaitley (D) Hasmukh Adhia (Ans : C)

13. Which article spells formation of GST Council?
(A) 270 (B) 246A (2) (C) 269A (1) (D) 279A (Ans : D)

14. Which of the following tax will be abolished by the GST?
(A) Service Tax (B) Corporation tax (C) Income Tax (D) Wealth Tax (Ans : A)

15. What is Integrated Goods and Services Tax?
(A) Tax imposed on imported goods and services (B) Tax imposed on value additions to exports
(C) Tax imposed on interstate trade (D) Tax on international trade (Ans : C)

16. GST will be levied on–
(A) Manufacturers (B) Retailers (C) Consumers (D) All of the above (Ans : D)

17. What kind of Tax is GST?
(A) Direct Tax (B) Indirect Tax
(C) Depends on the type of goods and services (D) None of the above (Ans : B)

18. Which constitutional amendment is done to pass the GST bill?
(A) 101st (B) 120th (C) 122nd (d) 115th (Ans : A)

19. Who is the chairman of GST council?
(A) RBI Governor (B) Prime Minister (C) Finance secretary (D) Finance Minister (Ans : D)

20. The country with highest GST Rate in the world is–
(A) USA (B) India (C) China (D) Greece (Ans : B)

21. In India GST came affective from July 1st, 2017, India has chosen ................... model of dual – GST.
(A) USA (B) UK (C) Canadian (D) China (Ans : C)

22. The tax IGST charged by ................... Government.
(A) Central (B) State (C) Concerned department (D) Both A and B (Ans : A)

23. GST comes under which amendment bill?
(A) 118 (B) 120 (C) 122 (D) 115 (Ans : C)

24. How many types of GST in India?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 (Ans : B)

25. Which country has the second-highest GST rate of 27%?
(A) Colombia (B) Brazil (C) Argentina (D) Chile (Ans : C)

26. What kind of Tax is GST?
(A) Direct Tax (B) Indirect Tax (C) Depends on the type of goods and services (D) None of the above (Ans : B)

27. Which of the following tax will be abolished by the GST?
(A) Service Tax (B) Income Tax (C) Wealth Tax (D) Corporation tax (Ans : A)

28. India has chosen ................... model of dual-GST?
(A) Canadian (B) Cuba (C) Belize (D) Nicaragua (Ans : A)

29. GST was introduced as the ................... amendment Act.
A 100 (B) 101 (C) 102 (D) 103 (Ans : B)

30. A special purpose vehicle ................... has been launched to cater the needs of GST.
(A) GSTS (B) GSTR (C) GSTM (D) GSTN (Ans : D)

31. GST is a ................... based tax on consumption of goods and services.
(A) Origin (B) Destiny (C) Development (D) Destination (Ans : D)

32. Indian GST model has how many bands of tax rates?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 (Ans : C)

33. The highest rate of tax prescribed under IGST is–
(A) 5% (B) 12% (C) 18% (D) 28% (Ans : D)

34. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is–
(A) 20% (B) 25% (C) 49% (D) 51% (Ans : C)

35. The Central Board of Excise and Customs (CBE(C) announced that every year ................... will be considered as GST Day.
(A) April 1 (B) March 1 (C) June 1 (D) July 1 (Ans : D)

36. Who is the chairman of GST committee of state finance ministers?
(A) Amit Mitra (B) Amit kohli (C) Amit Sastri (D) Amit Malhodra (Ans : A)

37. What is Integrated Goods and Services Tax?
(A) Tax on international trade (B) Tax imposed on interstate trade
(C) Tax imposed on value additions to exports (D) Tax imposed on imported goods and services (Ans : B)

38. In India, the GST Council has come out with a four-rate structure. They are?
(A) 5%, 12%, 18% and 24% (B) 5%, 12%, 18% and 26%
(C) 5%, 12%, 18% and 28% (D) 5%, 12%, 16% and 28% (Ans : C)

39. The IGST is charged by?
(A) Central Government of India (B) State Government of Andhra (C) Only 1 (D) Only 2 (Ans : A)

40. Ayurvedic products comes under which rate structure?
(A) 14% (B) 15% (C) 12% (D) 11% (Ans : C)

41. Under which Act GST was introduced?
(A) 100 (B) 101 (C) 102 (D) 103 (Ans : B)

42. GST council formation based on Article number–
(A) 279A (B) 289A (C) 266A (D) 255A (Ans : A)

43. Under GST, Smartphones will be taxed at ................... per cent.
(A) 14% (B) 12% (C) 18% (D) 5% (Ans : B)

44. GSTN comes under which Act?
(A) Banking Regulation Act 1949 (B) RBI Act 1934
(C) Indian Partnership Act, 1932 (D) Companies Act, 2013 (Ans : D)

45. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is–
(A) 20% (B) 25% (C) 49% (D) 51% (Ans : C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *