CG Vyapam Solved Paper 2017 -Assistant Officer Question Paper PDF

If you are preparing for government exams and want to get strong catching on General Knowledge, then don’t forget to study of these questions on General Awareness and Current Affaires given below. Here a collection of questions on General Knowledge with answers asked in the previous exams is given. Study of these questions will helpful to learn the exams pattern and to get sure success.


Chhattisgarh Professional Examination Board
Assistant Project Officer Recruitment Exam 2017 (Hold on 13 May, 2017)

General Awareness and Current Affairs Solved Questions

1. Which of the following is defined as an  individual's competencies required to perform the tasks involved in completing a job/
(A) Job Description (B) Job Skills 
(C) Hobbies and talents (D) Intelligence Quotient (Ans : B)
2. The International Labour Organisation (ILO) defines skill as 
(A) the ability to complete a piece of work in more time than alloted 
(B) the training given to new joiners in a firm 
(C) the talent required to acquire a job 
(D) the ability to carry out the tasks and duties of a given job (Ans : D)

3. Which of the following statements about types of skills is correct? 
A. Hard skills are specific, teachable abilities that can be defined and measured, for example, cooking. 
B. Soft skills are more personality-oriented interpersonal skills, for example, communication. 
(A) A is correct, but B is incorrect. (B) B is correct, but A is incorrect. 
(C) Both A and B are correct. (D) Both A and B are incorrect. (Ans : C) 

4....................... is an autonomous body under Ministry of Skill Development and Entrepreneurship that anchors the National Skill Qualification Framework and allied quality assurance mechanisms for synergizing skill initiatives in the country. 
(A) The Indian Institute of Skill Development (IISD) 
(B) Indian Institutes of Technology (IIT) 
(C) National Skill Development Agency (NSDA) 
(D) National Skill Development Corporation (NSDC) (Ans : A)

5. Who is the Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship? 
(A) Rajiv Pratap Rudy (B) Rajnath Singh 
(C) Smriti Malhotra (Irani) (D) Prakash Javdekar (Ans : A)

6. Which of the following statements about 'Skill Development Initiative Scheme' launched by the Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship is not correct? 
(A) One of its objectives is to build capacity in the area of development of competency standards, course curricula, learning material and assessment standards in the country. 
(B) It was sstabflshed with an objective to provide vocational training to school leavers, existing workers, ITI graduates, etc. to improve their employability. 
(C) Under this scheme, Central government facilitates and promote training while industry. private sector and State government provide training to the persons. 
(D) The scheme is only for highly skilled professionals like doctors and engineers. (Ans : A)

7. What is the main objective of the STAR scheme under the National Skill Certification and Monetary Reward Scheme?
(A) To provide an interest-free. loan of Rs.100000 to unskilled graduates to start their own business. 
(B) To encourage skill development for youth by providing monetary rewards for successful completion of approved training. programmes. 
(C) To encourage athletes and sportsperson to open training institutes to promote their sport. 
(D) To support the educational requirer:nents of children from extremly poor households. (Ans : B)

8. For Year 2016-17, how many persons were trained as on February 28 under Deen Dayal Upadhyaya Garmeen Kushalya Yojana? 
(A) 123488 (B) 79401 
(C) 148227 (D) 270329 (Ans : D)

9. Under special component of Deen Dayal Upadhyaya Grarneen Kaushalya Yojana, what percentage of the funds would be earmarked for SCs and STs? . 
(A) 50% (B) 40% (C) 30% (D) 20% (Ans : A)

10. National Rural Livelihoods Mission (NRLM) launched by Ministry of Rural Development is also known as–
(A) Sampoorna Grameen Rozgar (B) Aajeevika
(C) Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana (D) Grameen Kaushalya Yojana (Ans : A)

11. NSDC's fmancing initiatives provide funding through–
A. Loan B. Equity C. Grants 
(A) A and B (B) B and C
(C) A and C (D) All of these (Ans : D)

12. The State government has established· Chhattisgarh Nirman Academy (CNA) to–
(A) cater to the tralninq needs in construction sector. 
(B) fulfil the infrastructure needs of the backward regions in the State. 
(C) train rural youth in primary health and medical services. 
(D) provide training and employment opportunities to poor girls in beauty culture and hair dressing. (Ans : A)

13. Which of the following statements about National Skills Qualifications Framework (NSQF) is not correct? 
(A) After the third anniversary ( December 12, 2016) government funding would not be avialable for any training/educational programme/course which is not NSQF-complianl. 
(B) All other frameworks, including the National Vocational Educational Qualification Framework (NVEQF) released by the Ministry of HRD, stand superceded by the NSQF. 
(C) The NSQF is a quality assurance framework. 
(D) After the fifth anniversary (December 12, 2018) no training/educational programme/course is required to be NSQF-compliant. (Ans : D) 

14. Roughly what percent of the persons trained under NSDC have been placed from 2010-11 to 2014-15? 
(A) 48% (B) 62% (C) 12% (D) 78% (Ans : C) 

15. Which of the following statements are true about Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)? 
(A) It is the flagship scheme of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE). 
(B) The objective of the Skill Certification Scheme is to enable a large number of Indian youth to take-up industry-relevant skill training. 
(C) Under this scheme, training and assessment fees are to be paid by the individual. 
(A) 1 and 3 (B) 1 and 2 
(C) 2 and 3 (D) All of these (Ans : B)
16. National Council of Vocational and Research Training (NCVRT) was established under which article of the Constitution of India? 
(A) Article-29 and 30(1) (B) Article-20 and 21 (A) 
(C) Article-43 and 44 (D) Article-26 (Ans : A)

17. Chhattisgarh Right to Skill Act 2013 has set the target of million workforce for skill Development/Skill Enhancement and Certification by the year 2022. 
(A) 12. 5 (B 200) (C) 300 (D) 100 (Ans : A)
18. A unique initiative in the form of a Livelihood College was successfully piloted in Dantewada district in South Bastar, where.................... are being provided training in a range of skills since 2011.
(A) tribal and naxal youth (B) unemployed rural youth
(C) unemployed women (D) dropouts from school (Ans : D)

19. What are the prevailing basic minimum daily wages (excluding the variable daily allowances) for unskilled workers in the agriculture sector in Chhattisgarh? 
(A) Rs. 150. 90 (B) Rs. 20.13 
(C) Rs. 143. 83 (D) Rs. 31.20 (Ans : B)

20. What is the prevailing Daily Minimum Basic Wage for unskilled workers listed under Schedule 'B' working in zone 'A' in Chhattisgarh?
(a) Rs. 370 (b) Rs. 130 
(c) Rs. 238 (d) Rs. 410 (Ans : A)

21. Which of the following statements about the State Project Livelihood College Society (SPLCS) is/are correct? 
1. The Chhattisgarh State government has established SPLCS to place the "Livelihood College initiative on a robust foundation with strong employment linkage.
2. The Chhattisgarh State government has established SPLCS to create a newtork of such Livelihood Colleges to provide a range of livelihood opportunities for studetns from across the State including in partnership with the private sector.
3. All costs under SPLCS are met with the CSR contributions of private companies in the State. 
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3 
(C) 2 and 3 (D) (d) All are correct (Ans : A)

22. ...................under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in the apex organisation-for development and coordination at National Level for the programmes relating to vocational training including Women's. Vocational Training and Employment Services. 
(A) State Project Livelihood College Society (SPLCS) 
(B) National Skill Development Corporation (NSDC) 
(C) National Council of Vocational Training (NCVT) 
(D) The Directorate General of Training (DGT) (Ans : A)
23. Which of the following is the target of the Mukhya Mantri Kaushal Vikas Yojana (MMKVY) scheme of the Chhattisgarh State Skill Development Authority (CSSDA)? 
(A) To ensure that the entire adult population of Chhattisgarh is trained as skilled labour by the end of the year 2020. 
(B) To train young adults (children from age 14 to 17) as skllled workers in heavy engineering and hazardous industries. 
(C) To enhance the skills of all working women fram the state of work in the handloom and handicraft sector. 
(D) To prepare a population of 1 crare 25 lakh (workers) as Certified Skilled Technicians till the end of the year 2022. (Ans : A)

24. Under which of the following is the Mukhya Mantrai Kaushal Vikas Yojana (MMKVY) being implemented? 
(A) Deen Dayal Upadhyay-Gramin Kaushal Vikas Yojana (DDU-GKY) 
(B) Skill Development Initiative Scheme (SDIS) 
(C) National Council of Vocational Training (NCVf) 
(D) Chhattisgarh State Skill Development' Mission (CSSDM) (Ans : B)

25. Under Mukhya Mantri Kaushal Vikas Yojana (MMKVY), the Chhattisgarh State Skill Development Authority (CSSDA) provides skill development courses in sectors. 
(A) 27 (B) 54 (C) 79 (D) 118 (Ans : C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *