NABARD Agriculture and Rural Development Quiz for IBPS SSC UPSC

NABARD Agriculture and Rural Development Quiz provided by allexamgurublog useful for IBPS, SBI, SSC, Railway, RBI, TET, UPSC Exams etc.

Start Quiz
1. Which of the following States has launched 'Mukhyamantri Jal Swavalamban Abhiyan Scheme' ?
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh
(C) Kerala (D) Goa (Ans : A)
See Answer:



2. The interdisciplinary scientific study of the atmosphere is known as–
(A) Zoology (B) Neurology
(C) Meteorology (D) Meteorite (Ans : C)
See Answer:

3. National Rural Health Mission has been launched in the country in–
(A) 2003 (B) 2005
(C) 2007 (D) 2009 (Ans : B)
See Answer:

4. The Panchayati Raj System in India was introduced by which constitutional amendment?
(A) Constitutional Amendment, 1982 (B) Constitutional Amendment, 1992
(C) Constitutional Amendment, 2002 (D) Constitutional Amendment, 2012 (Ans : B)
See Answer:

5. How often under the Mid-day Meal Programme, should the assessment of Percentage of Underweight children at school level be done?
(A) Yearly (B) Half-yearly
(C) Quarterly (D) Monthly (Ans : B)
See Answer:


6. Which forest community of Central India sent a petition against stopping of shifting cultivation in 1892 ?
(A) Muria (B) Biagas
(C) Bhatra (D) Maria (Ans : B)
See Answer:

7. The deficiency of which of the following causes poor plant growth and pale green or yellow leaves?
(A) Potassium (B) Phosphorus
(C) Nitrogen (D) Sulphur (Ans : D)
See Answer:

8. Which of the following is responsible for the whitening of leaves?
(A) Chlorosis (B) Transpiration
(C) Respiration (D) Photosynthesis (Ans : A)
See Answer:

9. What is the scientific name of cotton plant?
(A) Ocimum sanctum (B) Coriandrum sativum
(C) Curcuma longa (D) Gossypium herbaceum (Ans : D)
See Answer:

10. Where is the headquarter of International Fund for Agriculture Development located?
(A) Vienna, Austria (B) Rome, Italy
(C) New York, USA (D) Berlin, Germany (Ans : B)
See Answer:

11. A 'plantation crop' is grown on a large piece of land usually in a tropical or semi-tropical area specifically planted for widespread commercial sale and usually tended by resident labourers. Which of the following crops may be treated as a plantation crop?
(A) Cereals and Pulses (B) Fruits and Vegetables
(C) Wheat, Rice, Maize and Millets (D) Tea, Coffee, Coconut, Rubber (Ans : D)
See Answer:

12. What is the initial fund allocated to the Dairy Processing Infra-structure Fund ?
(A) Rs. 2,000 crore (B) Rs. 4,000 crore
(C) Rs. 6,000 crore (D) Rs. 8,000 crore (Ans : D)
See Answer:

13. The Blue Revolution is related with–
(A) Fish production (B) Meat production
(C) Grains production (D) Pulses production (Ans : A)
See Answer:

14. The aggregate limit per borrower for loans to corporate farmers engaged in Agriculture and Allied Activities considered as agriculture under priority sector advances is–
(A) Rs. 2.1 crore (B) Rs. 2 crore
(C) Rs. 6.8 crore (D) Rs. 4.5 crore (Ans : B)
See Answer:

15. What is the average weight of annual drawn mouldboard plough?
(A) 1.2 kg (B) 4.5 kg
(C) 2.5 kg to 3.8 kg (D) Other than those given as options (Ans : D)
See Answer:

16. The sugarcane production in the country has exceeded ............... lakh tonnes for the year 2016-17, as per the estimate of agriculture production by Govt. of India.
(A) 4200 (B) 3700
(C) 3200 (D) 3060 (Ans : D)
See Answer:

17. Soil Health Card is a nationwide program to conduct farm level soil analysis. In which year, the Soil Health Card Scheme was launched?
(A) 2013 (B) 2014
(C) 2016 (D) 2015 (Ans : D)
See Answer:

18. Which of the following becomes the first State to use Automated Weather Stations (AWS) for farmers?
(A) Rajasthan (B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra (Ans : D)
See Answer:

19. SAMPADA is a scheme launched by the Union Government for reducing food wastage and increasing farmers' income by 2022. What is the full form of SAMPADA?
(A) Scheme for Agro-Marine Produce Processing and Development of Agro-Processing Clusters
(B) Scheme for Agro-Marine Production Processed and Developed Agriculture
(C) Scheme for Agriculture, Marine, Processing and Development Aid
(D) Scheme for Agriculture Mega Processing and Developing Aid (Ans : A)
See Answer:

20. In which of the following States, City 'Centre on Integrated Rural Development for Asia and the Pacific' (CIRDAP) is established?
(A) Chennai (B) Lucknow
(C) Bhopal (D) Hyderabad (Ans : E)
See Answer:

21. The scientific study of the movement, distribution and quality of water on earth, including water resources and environmental watershed sustainability is known as-
(A) Hydrology (B) Meteorology
(C) Aerography (D) Cerography (Ans : A)
See Answer:

22. The practice of raising, grazing livestock such as, cattle or sheep for meat or wool is known as–
(A) Silviculture (B) Permaculture
(C) Ranching (D) Breeding (Ans : C)
See Answer:

23. Maximum number of operational land holdings in India is which type of holding?
(A) Small Holdings (B) Large Holdings
(C) Medium Holdings (D) Marginal Holdings (Ans : D)
See Answer:

24. Which of the following Institute has recently developed genetically-modified cotton varieties?
(A) G. B. Pant University of Agriculture and Technology
(B) Punjab Agricultural University
(C) Tamil Nadu Agricultural University
(D) Indian Agricultural Research Institute (Ans : B)
See Answer:

25. Sciences, Bengaluru, Karnataka Sugarcane crops are examples of which type of croping ?
(A) Ratoon (B) Multiple
(C) Mixed (D) Parallel (Ans : A)
See Answer:

26. India's first Agriculture University is established in which State?
(A) Jharkhand (B) Haryana
(C) Uttar Pradesh (D) Maharashtra (Ans : C)
See Answer:

27. The Union Ministry of Commerce has launched pilot 'RISPC' for protecting growers of plantation crops from twin risks of yield loss. What does 'R' in 'RISPC' stands for?
(A) Regeneration (B) Revenue
(C) Rigorous (D) Raise (Ans : B)
See Answer:

28. Which of the following States has won the best horticulture award organised by Indian Council of Food and Agriculture?
(A) Maharashtra (B) Uttar Pradesh
(C) Haryana (D) West Bengal (Ans : C)
See Answer:

29. Which of the following green manure crops contains highest amount of nitrogen?
(A) Dhaincha (B) Sunnhemp
(C) Cowpea (D) Guar (Ans : A)
See Answer:

30. Which of the following is not a nitrogenous fertilizer?
(A) Ammonium Sulphate (B) Urea
(C) Ammonium Nitrate (D) Super Phosphate (Ans : D)
See Answer:

31. The first phase of Saurastra Narmada Avataran Irrigation (SAUNI) Yojana was launched at which of the following Indian States?
(A) Madhya Pradesh (B) Haryana
(C) Andhra Pradesh (D) Gujarat (Ans : D)
See Answer:

32. Asia's first Rice Technology Park to be established in–
(A) Andhra Pradesh (B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh (D) Kamataka (Ans : D)
See Answer:

33. Crop rotation helps to–
(A) lessen use of pesticides (B) yield more crops
(C) produce a greater choice of plant products (D) eliminate parasites, which have selective hosts (Ans : B)
See Answer:

34. Which of the following Committee has been constituted for doubling farmers' income by 2022 ?
(A) Ashok Mehta Committee (B) Sachar Committee
(C) Ashok Dalwai Committee (D) Naresh Chandra Committee (Ans : C)
See Answer:

35. Which of the following chemical is used for controlling the mites?
(A) Fungicides (B) Mematicides
(C) Acaricides (D) Insecticides (Ans : C)
See Answer:

36. Parthenocarpy occurs in which of the following?
(A) Peach (B) Mango
(C) Jackfruit (D) Banana (Ans : C)
See Answer:

37. At the vegetative growth stage, flowering is stopped in foodgrain crops known as.
(A) sigmoid growth curve (B) determinate growth
(C) indeterminate growth (D) grand growth period (Ans : B)
See Answer:

38. 'NABARD' (National Bank for Agriculture and Rural development–a Apex Banking Institution provides finance for agriculture and rural development, was established on–
(A) 12 July, 1982 (B) 12 July, 1985
(C) 10 August, 1986 (D) 15 September, 1987 (Ans : A)
See Answer:

39. Jute cultivation in India is concentrated in delta area of which of the following rivers?
(A) Ganga (B) Mahanadi
(C) Brahmaputra (D) Godavari (Ans : A)
See Answer:

40. What culture should be given priority in. groundnut cultivation?
(A) Mycorrhiza (B) Rhizobium
(C) Phosphobacteria (D) Azospirillum (Ans : B)
See Answer:

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *