UPPSC RO / ARO Exam Solved Question Paper 2016 Free Download



U.P Review Officer/Asst. Review Officer (Pre.) Exam of the year 2016 held on dated 27 November, 2016. We are giving questions of General Studies  of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.




General Studies Solved Questions


1. The Blue Nile river originates from–
(A) Lake Victoria (B) Lake Tana (C) Lake Edward (D) Lake Albert
(Ans : B)

2. Which one of the following is not correctly matched?
Shipbuilding Centre (USA) – State
(A) Houston – Texas
(B) Sparrows Point – Maryland
(C) New Orleans – Louisiana
(D) Camden – Florida
(Ans : D)

3. The correct sequence of the following seas from West to East is–
(A) Black Sea, Mediterranean Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(B) Caspian Sea, Mediterranean Sea, Black Sea, Aral Sea
(C) Mediterranean Sea, Black Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(D) Black Sea, Mediterranean Sea, Aral Sea, Caspian Sea
(Ans : C)

4. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the code given below the lists–
List-I (Rivers)
(a) Lena (b) Amur (c) Tigris (d) Mahi
List-II (Flowing into)
1. Persian Gulf 2. Arctic Ocean 3. Arabian Sea 4. Pacific Ocean
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2
(D) 1 3 2 4
(Ans : A)

5. In August 2016, China developed a system nick-named 'Micius' which is–
(A) an ancient Chinese musical system
(B) a quantum satellite communication system
(C) a computer game (D) None of the above
(Ans : B)

6. For the first time in the history of Paralympics, two Indians stood on the podium together in Rio Paralympics 2016 after participating in the event–
(A) Shooting (B) Swimming (C) Javelin Throw (D) High Jump
(Ans : D)

7. 'LEMOA' has been signed on August 29, 2016 between–
(A) India and USA (B) India and France (C) India and Israel (D) India and Russia
(Ans : A)

8. Kariba dam has been built on the river–
(A) Kafue (B) Zambezi (C) Chambeshi (D) Kabompo
(Ans : B)

9. Which of the following States of India has the largest percentage of geographical area under forest as per the report of the Forest Survey of India ?
(A) Manipur (B) Meghalaya (C) Mizoram (D) Nagaland
(Ans : C)

10. The correct sequence in descending order of the following states in terms of the proved coal reserves, as per the report of the Ministry of Coal as on 1-4-2014 is–
(A) Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh
(Ans : D)

11. Consider the following statements–
Assertion (A) : National resources are those that exist in a region and can be used also in future,
Reason (R) : The development of an actual natural resource depends upon the technology and cost of production. Select the correct answer from the code given below:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) does not correctly explain (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
(Ans : A)

12. In their book 'Introducing Cultural Geography', J. E. Spencer and W. L. Thomas have divided the world into how many Cultural Worlds?
(A) 9 (B) 10
(C) 11 (D) 12
(Ans : A)

13. What is the correct North-South sequence of the following civilizations?
(A) Maya - Aztec - Muisca - Inca
(B) Maya - Muisca - Inca - Aztec
(C) Aztec - Muisca - Maya - Inca
(D) Aztec - Maya - Muisca - Inca
(Ans : D)

14. A gradual change in the manner of population growth occurring over a long period of time is known as–
(A) Demographic transition (B) Population explosion
(C) Demographic dynamism (D) Demographic transformation
(Ans : D)

15. According to the Indian State of Forest Report 2015 released by the Ministry of Environment, what is the percentage of total geographical area of India under forest and tree cover?
(A) 22.48 (C) 21.34
(B) 23.00 (D) 24.48
(Ans : C)

16. Arrange the following National Parks in their chronological order from the earliest to the latest and select the correct answer from the codes given below the parks–
1. Silent Valley 2. Jim Corbett 3. Kaziranga 4. Kanha
Codes:
(A) 1, 3, 2, 4 (B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 1, 4, 2 (D) 2, 4, 3, 1
(Ans : D)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *