SSC CPO SI 2017 Solved Question Paper with AnswerKey Download


Staff Selection Commission (SSC) Sub Inspector (SI) in CPOs Examination of the year 2017 held on dated 1 January, 2017. We are giving 50 questions of General English of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.


SSC CPO SI Solved Question Paper
Directions (1-5) : In the following questions, some parts of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error'.

1. Several visitors are (A)/ expected to visit the (B)/ trade fair this weekend. (C)/ No error (D)  (Ans : D)

2.Our professor taught us that (A)/ one should respect the (B)/ religions. of others as much as his own. (C)/ No error (D) (Ans : C)

3. No sooner had she arrive that her (A)/ friends arranged a reception in her (B)/ honour in the best resort in the town. (C)/ No error (D) (Ans : A)

Also Read : SSC CPO SI 2017 Solved Question Paper in Hindi

4. Tell me (A)/ what all you know about it (B)/ before I take a decision in the matter. (C)/ No error (D) (Ans : C)

5. During India's struggle for (A)/ freedom many brilliant students (B)/ gave up their studies by Bhagat Singh's call. (C)/ No error (D) (Ans : C)

Directions (6-10) : In the following questions, the sentence given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and mark it by selecting the appropriate option.

6. Suman has ................... for the final round of the competition.
(A) superior (B) decided (C) declared (D) qualified (Ans : D) 

7. Her supporters began to ................... and she was left alone.
(A) fall over (B) fall away (C) falloff (D) fall on (Ans : B)

8. No ................... than fifteen boys failed in a class of forty.
(A) little (B) less (C) few (D) fewer (Ans : D)

9. Sania was compensated ................... the loss of her belongings at the airport.
(A) for (B) of (C) against (D) over (Ans : A)

10. Suraj is acquainted ................... Kapil.
(A) of (B) with (C) from (D) to (Ans : B)

Directions (11-15) : In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

11. Amateur
(A) Timid (B) Beginner (C) Weary (D) Dispirited (Ans : B)

12. Gumption
(A) Acumen (B) Starry (C) Futile (D) Fallow (Ans : A)

13. Laconic
(A) Shrewd (B) Whim (C) Climax (D) Concise (Ans : D)

14. Valedictory
(A) Hesitant (B) Terminal (C) Ridicule (D) Deception (Ans : B)

15. Denouement
(A) Climax (B) Systematic (C) Improper (D) Glorious (Ans : A)

Directions (16-20) : In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

16. Bucolic
(A) Rustic (B) Dull (C) Tranquil (D) Fierce (Ans : D)

17. Compendium
(A) Expansion (B) Reference (C) Precis (D) Outline (Ans : A)

18. Chastise
(A) Praise (B) Resist  (C) Prefer (D) Repel (Ans : A)

19. Daunt
(A) Rejoice (B) Encourage (C) Decrease (D) Discard (Ans : B)

20. Oblivious
(A) Hideous (B) Victorious (C) Conscious (D) Advantageous (Ans : C)

Directions (21-25) : In the following questions, out of the, four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

21. An iron will
(A) A widely debated issue (B) A fair bargain
(C) An impracticable plan (D) A firm opinion(Ans : D)

22. Get into a soup
(A) To make things difficult (B) To be worrisome
(C) To be familiar of (D) To get an advantage (Ans : A)

23. Haul over the coals
(A) Talk irrelevantly (B) Laugh heartily (C) To scold (D) Without hope (Ans : C)

24. To carry the day
(A) To run away (B) To die while in service
(C) To take an unimportant task (D) To succeed (Ans : D)

25. Go over
(A) Continue (B) Review (C) Harmonize (D) Terminate (Ans : B)

Directions (26-30) : Improve the bold part of the sentence.

26. Neha was too clever to see through Rohan's tricks.
(A) see at Rohan's tricks. (B) see into Rohan's tricks. (C) see Rohan's tricks. (D) No improvement (Ans : D)

27. He has been working off and on for several years on this theory.
(A) regularly (B) on or off (C) on and off (D) No improvement (Ans : C)

28. I am definitely late, the bus will have left the bus stop by the' time I reach 'there.
(A) would have left (B) will be leaving (C) will leave (D) No improvement (Ans : A)

29. Having had in the USA Embassy for a long time, Mr. Gupta has met many prominent personalities.
(A) He has been (B) Having been (C) Had he been (D) No improvement (Ans : B)

30. The guest stood quietly for few moments.
(A) a few moments (B) the few moments (C) few time (D) No improvement (Ans : A)

Directions (31-35) : In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

31. Government by a few people
(A) Aristocracy (B) Oligarchy (C) Dictatorship (D) Bureaucracy (Ans : B)

32. The state of living unmarnied
(A) Celibacy (B) Neogamist (C) Chaperon (D) Iimplorer (Ans : A)

33. An event which happens once in five years
(A) Septennial (B) Quinquennial (C) Interregnum (D) Pun (Ans : B)

34. A person who looks after horses at an inn
(A) Matron (B) Chandler (C) Ostler (D) Effeminate (Ans : C)

35. To struggle helplessly
(A) Implorer (B) Yokel (C) Flounder (D) Chum (Ans : C)

Directions (36-40) : In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

36. (A) Adherent (B) Aironaut (C) Adversary (D) Admissible (Ans : B)

37. (A) Passenger (B) Quarrelled (C) Remittance (D) Attendence (Ans : D)

38. (A) Beautisian (B) Bilingual (C) Barbarian (D) Balloon (Ans : A)

39. (A) Embarrassment (B) Exasperation (C) Emanicipation (D) Fermentation (Ans : C)

40. (A) Gorgeous (B) Granduer (C) Gratuitous - (D) Glutton (Ans : B)

Directions (41-45) : In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
Youth is the ......41...... gift of the god, says an old "upanishad". Let us ......42...... in it. It is the great formative ......43...... of our life, brief but powerful. We are then able to ......44...... the world with feelings pure and with ......45...... unworldly.

41. (A) inexpensive (B) best (C) useless (D) small (Ans : B)

42. (A) rejoice (B) live (C) dance (D) sleep (Ans : A)

43. (A) lesson (B) resource (C) period (D) idea (Ans : C)

44. (A) challenge (B) roam (C) target (D) face (Ans : D)

45. (A) ambitions (B) passively (C) religiously (D) resources (Ans : A)

Directions (46-50) : A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

Antarctica is a mostly unpopulated continent. It is the coldest, driest and most remote place in the world. And it is the world's only continent that does not have a native population. No single country owns the Antarctic. However a number of countries, including Argentina, Australia, Chile, New Zealand, France and the United Kingdom, have already laid claim to the Antarctic and others will probably follow. In some areas of the continent, two countries claim the same land.

The Antarctic Treaty was signed in 1959 and creates the rules for the exploration of the Antarctic. The treaty forbids military activity in the Antarctic, as well as mining. Many countries, however, think that there are valuable materials and minerals locked up under the frozen Antarctic ice. In addition, the treaty bans nuclear testing as well as dumping nuclear waste. The Antarctic Treaty was made to protect the continent and avoid further disputes. By 2048, the treaty must be renewed. New rules and regulations could be imposed by then.

Currently, almost all of the 70 bases in the Antarctic are used for research and scientific activity. The snow-covered continent is perfect for tracking satellites and space research because it offers clear blue, cloudless skies. Climatologists are studying the development of the ozone layer with growing concern. It was here that a hole in the layer was discovered for the first time. More than 4000 scientists operate the research stations in the Antarctic summer, while only about a thousand populate the continent during the harsh and severe winters.

Environmentalists fear that exploiting Antarctica for military and economic reasons will damage the environment. At present, there is no economic activity in Antarctica, except for cruise ships that travel around the continent. This could change, if a new treaty allows mining in the Antarctic. As mineral resources are dwindling in other areas, nations could turn to Antarctica to find and exploit valuable raw materials.

Some geologists say that there are over 200 billion barrels of oil under the Antarctic ice. At the moment getting at these reserves would be very expensive. In addition, economic experts claim that there are large amounts of coal, nickel and copper under the Antarctic ice.

46. Which country's name is not being mentioned in the passage?
(A) Argentina (B) Chile (C) New Zealand (D) Austria (Ans : D)

47. When was the Antarctic Treaty signed?
(A) 1959 (B) 1958 (C) 1960 (D) 1969 (Ans : A)

48. Why was Antarctic Treaty signed?
(A) To protect the continent (B) To ban dumping of nuclear waste
(C) To create rules for its exploration (D) All of the above (Ans : D)

49. Why did environmentalists have fear of exploiting Antarctica for military and economic reasons?
(A) Unfavourable weather conditions (B) High involvement of cost
(C) Damage to environment (D) None of the above (Ans : C)

50. According to the passage, the reserves of which mineral is not found under the Antarctic ice?
(A) Coal (B) Iron (C) Nickel (D) Copper (Ans : B)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *