MP Police Sub Inspector (SI) Solved Questions Paper 2016 Download

MP Police Sub Inspector (Pre.) Exam of the year 2016 held on dated 18 September, 2016. We are giving 30 questions of General English of this exam with answers. These all questions will very helpful to you for the upcoming government competitive exams.

English Language Solved Paper
Directions–
(Q. 1–3) Fill in the blank with the correct option.
1. We ....................... see the ocean from the window of the cabin.
(A) should (B) must
(C) could (D) ought to (Ans : C)



2. Every ....................... car seat belts.
(A) can have (B) must have
(C) could have (D) must not have (Ans : B)

3. It ....................... John you saw this morning. He is away on holiday.
(A) couldn't have been (B) could have been
(C) might have been (D) must have been (Ans : A)

Directions – (Q. 4–7) Fill in the blank with the correct preposition.
4. Some poisonous gases can enter the body by absorption ....................... the skin.
(A) for (B) from
(C) off (D) through (Ans : D)

5.There are four bridges ....................... the River Danube.
(A) across (B) below
(C) under (D) along (Ans : A)

6. The fair takes place every June with bands, theatre and much more.......................
(A) besides (B) beside
(C) along (D) across (Ans : A)

7. There's an old pair ....................... shoes of yours lying ....................... the bottom of the wardrobe.
(A) of, at (B) of, into
(C) of, about (D) of, besides (Ans : A)

Directions – (Q. 8–15) In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If there is no error, mark your answer as 'No error'.
8. (A) The information was (B) contained in a
(C) article on biology. (D) No error (Ans : B)

9. (A) Mr. Mukherjee became an union member (B) after he won
(C) the general election. (D) No error (Ans : A)

10. (A) If I had not told Sarah the address, (B) she wouldn't have found
(C) your local residence. (D) No error (Ans : D)

11. (A) Modern office buildings have false floors (B) under which computer
(C) and phone wires can be lay. (D) No error (Ans : C)

12. (A) The autopsy revealed that his murderer (B) had strike him on the head
(C) with an iron bar. (D) No error (Ans : B)

13. (A) All charges against them were withdrew (B) after the prosecution's
(C) case collapsed. (D) No error (Ans : A)

14. (A) If you had revised (B) all your answers,
(C) you may go to bed. (D) No error (Ans : A)

15. (A) Students are not allowed to handle these chemicals, (B) unless they are not under
(C) the supervision of a teacher. (D) No error (Ans : B)

Directions – (Q. 16–18) Out of the given options, choose the one which is the correct indirect speech of the sentence given below.
16. He said to me, "You answered correctly."
(A) He said to me that I answered correctly.
(B) He said to me that I have answered correctly.
(C) He said to me that I had answered correctly.
(D) He said to me that I was answering correctly. (Ans : C)

17. Maria said to Sam, "Do you like mangoes ?"
(A) Mari asked Sam if he liked mangoes.
(B) Mari asked Sam if he like mangoes.
(C) Mari asked Sam if he has liked mangoes.
(D) Mari asked Sam if he was liking mangoes. (Ans : A)

18. John said to David "How often do you go to the theater ?"
(A) John asked David how often he goes to the theater.
(B) John asked David how often did he went to the theatre.
(C) John asked David how often he went to the theater.
(D) John asked David how often he was going to the theater. (Ans : C)

19. Out of the given options, choose the one which is the correct passive voice of the sentence given below.
The old man is ringing the bell.
(A) The bell has been rung by the old man.
(B) The bell was being rung by the old man.
(C) The bell is rung by the old man.
(D) The bell is being rung by the old man. (Ans : D)

20. Out of the given options, choose the one which is the correct active voice of the sentence given below.
He was being taken to the cell by the police.
(A) The police had been taking him to the cell.
(B) The police had taken him to the cell.
(C) The police took him to the cell.
(D) The police were taking him to the cell. (Ans : D)

21. Out of the given options, choose the one which is the correct passive voice of the sentence given ahead.
The students had not completed the French assignment.
(A) The French assignment have not been completed by the students
(B) The French assignment was not being completed by the students
(C) The French assignment was not completed by the students.
(D) The French assignment had not been completed by the students (Ans : D)

22. Choose the grammatically correct sentence out of the given options–
(A) Surdas is Milton of India (B) Surdas is the Milton of India
(C) Surdas is a Milton of India (D) Surdas is an Milton of India (Ans : B)

Directions–(Q. 23–25) Fill in the blank with the correct option. 23. ....................... we know about the people who lived here suggests that they had a very sophisticated society.
(A) Little (B) A little
(C) The little (D) Some (Ans : C)

24. We got ....................... help from the training scheme.
(A) a little (B) few
(C) a few (D) the little (Ans : A)

25. She had trained herself to show ....................... or no emotion, no matter what happened to her.
(A) little (B) a little
(C) . the little (D) few (Ans : A)

Directions–(Q. 26–30) Read the following passage carefully and complete the following sentences–
When we are suddenly confronted with any terrible danger, the change of nature we undergo is equally great. In some cases fear paralyses us. Like animals we stand still, powerless to move a step in fright or to lift a hand in defence of our lives and sometimes we are seized with panic and again, act more like the inferior animals than rational beings. On the other hand, frequently in cases of sudden extreme peril, which cannot be escaped by flight and must be instantly faced, even the most timid men at once as if by miracle, become possessed of the necessary courage, sharp quick apprehension and swift decision. This is a miracle very common in nature. Man and the inferior animals alike, when confronted with almost certain death 'gather resolution from despair' but there can really be no trace of so debilitating a feeling in the person fighting, or prepared to fight for dear life. At such time the mind is clearer than it has ever been; the nerves are steel, there is nothing felt but a wonderful strength and daring. Looking back at certain perilous moments in my own life, I remember them with a kind of joy, not that there was any joyful excitement then; but because they brought me a new experience– a new nature, as it were and lifted me for a time above himself.

26. What is the meaning of the word 'peril' ?
(A) Safety (B) Danger
(C) Condition (D) Circumstances (Ans : B)

27. What would be the synonym of the word 'fright' ?
(A) Calmness (B) Terror
(C) Composure (D) Abscond (Ans : B)

28. What does the author wish to convey by the expression "gather resolution from despair" ?
(A) Starts yelling out of panic
(B) Become extremely frightened and start trembling
(C) Become bold in an extremely fearful or life threatening condition
(D) None of the above (Ans : C)

29. What is the similarity between animals and human beings?
(A) In case of sudden fear both are unable to respond or react
(B) Both fight fearlessly with any kind of danger and enemy
(C) Both run away when confronted with sudden danger
(D) None of the above (Ans : A)

30. Which word in the passage means 'a very lucky event that is surprising and unexpected' ?
(A) Apprehension (B) Confronted
(C) Miracle (D) Timid (Ans : C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *