IAS Civil Service General Studies Preliminary Solved Paper 2017



Civil Services Preliminary Exam
of the year 2017 held on dated 18 June, 2017. We are giving 100 questions of General Studies of this exam with answers. These all questions will very helpful to you for the upcoming IAS and other government competitive exams.


1. With reference to the Parliament of India, consider the following statements–
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently a private member's bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : D)

2. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is / are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : C)

3. 'Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with reference to–

(A) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels
(B) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes
(C) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings
(D) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme
(Ans : D)

4. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(A) Sathyamangalam Tiger Reserve (B) Nallamala Forest
(C) Nagarhole National Park (D) Seshachalam Biosphere Reserve
(Ans : A)

5. One of the implications of equality in society is the absence of–
(A) Privileges (B) Restraints (C) Competition (D) Ideology
(Ans : A)

6. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce / TRAFFIC)–
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme (UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.
Which of the above statements is / are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : B)

7. Which principle among the following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(A) Equal pay for equal work for both men and women
(B) Participation of workers in the management of industries
(C) Right to work, education and public assistance
(D) Securing living wage and human conditions of work to workers
(Ans : B)

8. Which one of the following statements is correct?
(A) Rights are claims of the State against the citizens
(B) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State
(C) Rights are claims of the citizens against the State
(D) Rights are privileges of a few citizens against the many
(Ans : C)

9. Which of the following gives 'Global Gender Gap Index' ranking to the countries of the world?
(A) World Economic Forum (B) UN Human Rights Council
(C) UN Women (D) World Health Organization
(Ans : A)

10. Which of the following statements is / are correct regarding Smart India Hackathon 2017 ?
1. It is centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 3 only (B) 2 only (C) 3 only (D) 2 and 3 only
(Ans : B)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *