UPSC Civil Services Prelims 2017 GS Solved Question Paper Download


We are giving 100 questions with answers of General Studies asked in Civil Services Prelims Exam 2017. These all questions will very helpful to you for the upcoming government competitive exams and will increase your intelligence skills.
General Studies Solved Paper

1. With reference to the Parliament of India, consider the following statements–
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently a private member's bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : D)



2. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is / are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : C)

3. 'Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with reference to–
(A) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels
(B) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes
(C) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings
(D) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme
(Ans : D)

4. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(A) Sathyamangalam Tiger Reserve (B) Nallamala Forest
(C) Nagarhole National Park (D) Seshachalam Biosphere Reserve
(Ans : A)

5. One of the implications of equality in society is the absence of–
(A) Privileges (B) Restraints (C) Competition (D) Ideology
(Ans : A)

6. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce / TRAFFIC)–
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme (UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.
Which of the above statements is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : B)

7. Which principle among the following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(A) Equal pay for equal work for both men and women
(B) Participation of workers in the management of industries
(C) Right to work, education and public assistance
(D) Securing living wage and human conditions of work to workers
(Ans : B)

8. Which one of the following statements is correct?
(A) Rights are claims of the State against the citizens
(B) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State
(C) Rights are claims of the citizens against the State
(D) Rights are privileges of a few citizens against the many
(Ans : C)

9. Which of the following gives 'Global Gender Gap Index' ranking to the countries of the world ?
(A) World Economic Forum (B) UN Human Rights Council
(C) UN Women (D) World Health Organization
(Ans : A)

10. Which of the following statements is / are correct regarding Smart India Hackathon 2017 ?
1. It is centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financialtransactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 3 only (B) 2 only (C) 3 only (D) 2 and 3 only
(Ans : B)

11. Which of the following statements is / are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?
1. It decides the RBI's bench- mark interest rates.
2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 1 and 2 only (C) 3 only (D) 2 and 3 only
(Ans : A)

12. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements–
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 1 only
(Ans : B)

13. Who among the following was / were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis 2. Alexander Read 3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : C)

14. In the context of solving pollution problems, what is / are the advantage/ advantages of bio- remediation technique?
1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.
2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
3. Genetic engineering can be used to create micro-organisms specifically designed for bioremediation.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

15. The Trade Disputes Act of 1929 provided for–
(A) the participation of workers in the management of industries
(B) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes
(C) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute
(D) a system of tribunals and a ban on strikes
(Ans : D)

16. Local self-government can be best explained as an exercise in–
(A) Federalism (B) Democratic decentralisation (C) Administrative delegation (D) Direct democracy
(Ans : B)

17. Consider the following statements–
With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon–
1. Legislative function 2. Executive function
Which of the above statements is / are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : D)

18. The term 'Digital Single Market Strategy' seen in the news refers to–
(A) ASEAN (B) BRICS (C) ED (D) G-20
(Ans : C)

19. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenome- non is seen at–
(A) Bhavnagar (B) Bheemunipatnam (C) Chandipur (D) Nagapattinam
(Ans : C)

20. With reference to the 'Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act), consider the following statements–
1. A property transaction is not treated as a benami trans- action if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism.
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) 1 and 3 only (D) 2 and 3 only
(Ans : B)

21. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/ consequences ?
1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

22. It is possible to produce algae based biofuels, but what is/ are the likely limitation(s) of developing countries in promoting this industry ?
1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise / technology until the construction is completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 2 and 3 only (C) 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : B)

23. Which of the following are the objectives of 'National Nutrition Mission' ?
1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.
2. To reduce the incidence of anaemia among young children, adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.
4. To promote the consumption of poultry eggs.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 1, 2 and 3 only (C) 1, 2 and 4 only (D) 3 and 4 only
(Ans : A)

24. Consider the following statements–
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N. M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.
Which of the above statements is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : C)

25. In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?
1. Abandoned and uneconomic coal seams.
2. Depleted oil and gas reservoirs.
3. Subterranean deep saline formations.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

26. The object of the Butler Committee of 1927 was to–
(A) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments
(B) Define the powers of the Secretary of State for India
(C) Impose censorship on national press
(D) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States
(Ans : D)

27. The term 'Domestic Content Requirement' is sometimes seen in the news with reference to–
(A) Developing solar power production in our country
(B) Granting licences to foreign T. V. channels in our country
(C) Exporting our food products to other countries
(D) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country
(Ans : A)

28. Consider the following statements–
1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.
Which of the statements given above is / are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : D)

29. Who among the following can join the National Pension System (NPS) ?
(A) Resident Indian citizens only
(B) Persons of age from 21 to 55 only
(C) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments
(D) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1st April, 2004
(Ans : C)

30. With reference to river Teesta, consider the following statements–
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahma- putra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
Which of the statements above is / are correct ?
(A) 1 and 3 only (B) 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : B)

31. Consider the following statements–
1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : C)

32. Consider the following statements–
1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes.
2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and Agriculture Organisation (FAO).
Which of the statements given above is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : A)

33. What is/are the advantage/ advantages of implementing the 'National Agriculture Market' scheme?
1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.
2. It provides the farmers access to nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : C)

34. With reference to the 'National Intellectual Property Rights Policy', consider the following statements–
1. It reiterates India's commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.
Which of the above statements is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : C)

35. According to the Wildlife (Protection), Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law?
1. Gharial 2. Indian wild ass 3. Wild buffalo
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

36. Which of the following statements is/ are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are correlative to legal duties.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : D)

37. Consider the following pairs–
1. Radhakanta Deb-First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lekshminarasu Chetty-Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee - Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is / are correctly matched?
(A) 1 only (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : B)

38. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(A) Liberty of thought (B) Economic liberty (C) Liberty of expression (D) Liberty of belief
(Ans : B)

39. With reference to 'Quality Council of India' (QCI), consider the following statements–
1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.
Which of the above statements is / are correct?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : C)

40. What is the purpose of setting up of Small Finance Banks (SFBs) in India?
1. To supply credit to small business units.
2. To supply credit to small and marginal farmers.
3. To encourage young entre- preneurs to set up business particularly in rural areas.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : A)

41. With reference to 'Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD), consider the following statements–
1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme 'Emerging Urban Forms'-Policy Responses and Governance Structure:
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in partnership with ADB, APECASEAN.
Which of the statements given above is / are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
(Ans : A)

42. Democracy's superior virtue lies in the fact that it calls into activity–
(A) the intelligence and character of ordinary men and women
(B) the methods for strengthening executive leadership
(C) a superior individual with dynamism and vision
(D) a band of dedicated party workers
(Ans : A)

43. Which of the following is a most likely consequence of implementing the 'Unified Payments Interface' (UPI) ?
(A) Mobile wallets will not be necessary for online payments
(B) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades
(C) FDI inflows will drastically increase
(D) Direct transfer of subsidies to poor people will become very effective
(Ans : A)

44. The terms 'Event Horizon', 'Singularity', 'String Theory' and 'Standard Model' are sometimes seen in the news in the context of–
(A) Observation and understanding of the Universe
(B) Study of the solar and the lunar eclipses
(C) Placing satellites in the orbit of the Earth
(D) Origin and evolution of living organisms on the Earth
(Ans : A)

45. With reference to agriculture in India, how can the technique of 'genome sequencing', often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identity genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relation- ships in crops.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

46. The main advantage of the parliamentary form of government is that–
(A) the executive and legislature work independently
(B) it provides continuity of policy and is more efficient
(C) the executive remains responsible to the legislature
(D) the head of the government cannot be changed without election
(Ans : C)

47. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
(A) Rights are correlative with Duties
(B) Rights are personal and hence independent of society and Duties
(C) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen
(D) Duties, not Rights, are important for the stability of the State
(Ans : A)

48. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?
(A) The Preamble
(B) The Fundamental Rights
(C) The Directive Principles of State Policy
(D) The Fundamental Duties
(Ans : A)

49. If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9
(Ans : B)

50. The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through–
1. Adjournment motion 2. Question hour 3. Supplementary questions
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
(Ans : D)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *