CGPSC Prelims General Studies Exam Solved Paper 2017 Download


Chhattisgarh P.S.C Prelims Exam of the year 2016 held on dated 19 February, 2017. We are giving 100 questions of General Studies of this exam with answers.
General Studies (Paper-I)

1. What is the qualification to contest the election of Municipal  Council?
(i) For the office of the President, his age should not be less than 25 years.
(ii) For the office of the councillor, his age should not be less than 21 years.
(iii) Whose name is in the voter list, he can contest the election.
(iv) A person can contest the election of councillor from two wards simultaneously.
(v) A person can contest the election of president and councillor simultaneously.
(A) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (ii) (v)
(C) (ii) (iv) (v)
(D) (iii) (iv) (v)
(E) None of above (Ans : B)

2. If there is dispute between Panchayat and Cantonment Board, who will decide finally?
(A) Collector, subject to approval of Divisional Commissioner
(B) Divisional Commissioner, subject to approval of Panchayat and Rural Development Department
(C) Panchayat and Rural Development Department, subject to approval of State Government
(D) State Government, subject to approval of Central Government
(E) None of the above (Ans : D)



3. Who notify the alteration in limits of Block and Zila Panchayat ?
(A) Governor (B) State Election Commission (C) Divisional Commissioner
(D) Collector and District Returning Officer (E) None of the above (Ans : A)

4. What is correct about the recall of President of Municipal Council ?
(i) The procedure of recall may be initiated with a proposal signed by 3/4 members of council.
(ii) The procedure of recall mabe initiated with a proposal signed by 3/4 elected members of council.
(iii) If the council passed a resolution by majority, collector will take action.
(iv) President may be recalled by general voters with majority.
(v) President may be recalled by general voters with 2/3 majority.
(vi) The process of recall may be initiated once in his  whole term.
(vii) The process of recall may be initiated twice in his whole term.
(A) (i) (iii) (v)
(B) (ii) (iv ) (vi)
(C) (i) (v) (vii)
(D) (ii) (iv) (vii)
(E) None of the above (Ans : B)

5. What is correct about the powers of Zila Panchayats of Scheduled Areas?
(A) To plan minor water bodies (B) To control over institutions ill all social sectors
(C) To control on tribal sub-plans (D) To exercise other functions as conferred by State Govt.
(E) All of the above (Ans : E)

6. Which pulse has maximum production in Chhattisgarh in the year 2015-16 ?
(A) Tiwada (B) Tuar (C) Urad
(D) Gram (E) None of the above (Ans : D)

7. What is the contribution of animal husbandry in Gross State Domestic Product of Chhattisgarh State (CG.) at constant prices in the year 2015-16?
(A) 2.56 per cent (B) 1.27 per cent (C) 2.27 per cent
(D) 1.33 per cent (E) None of the above (Ans : D)

8. Which crop has the maximum area under horticulture - in Chhattisgarh State?
(A) Fruits (B) Vegetables (C) Medicinal plants
(D) Flowers (E) None of the above (Ans : B)

9. What percentage of grants in aid of cost is given to small and marginal farmers for drip irrigation yojana by the State?
(A) 50 per cent (B) 60 per cent (C) 40 per cent
(D) 30 per cent (E) None of the above (Ans : B)

10. What contribution of tax-revenue is estimated in total revenue- receipts of CG. in the year 2015-16 ?
(A) 18.18 percentage (B) 31.55 percentage (C) 24.17 percentage
(D) 34. 66 percentage (E) None of the above (Ans : E)

11. Who was the prominent Indian Historian he did not accepted 1857 Revolution as a Revolution? 
(A) Tarachand (B) Dr. S. N. Sen (C) Sawarkar
(D) Dr. R. C Majumdar (E) None of the above (Ans : D)

12. Who of the following was the President of 'All Parties' Conference held in February 1928 ?
(A) Motilal Neharu (B) Dr. M. A. Ansari (C) Subhaschandra Bose
(D) M. K. Gandhi (E) None of the above (Ans : B)

13. Among the following which moun range is the oldest in India?
(A) Nilgiri (B) Aravali (C) Satpura
(D) Western Ghat (E) Himalaya (Ans : B)

14. 'Govind Ballabh Sagar' is located in–
(A) Uttara Khand (B) Uttar Pradesh (C) Bihar
(D) Odisha (E) West Bengal (Ans : B)

15. 'Khetri' is famous for–
(A) Iron ore (B) Coal (C) Manganese
(D) Bauxite (E) Copper (Ans : E)
 16. Who perform the 'Mandan Dance' ?
(A) Muria (B) Kamar (C) Bhatara
(D) Oraon (E) None of the above (Ans : A)

17. Whose contribution paved the way for development of 'Katthak Dance' in Chhattisgarh ?
(A) Raja Kamsen (B) Raja Ratnadeo (C) Raja Chakradhar Singh
(D) Raja Kamal Narayan Singh (E) None of the above (Ans : C)

18. Which tribe celebrate the 'Sarhul Festival' ? 
(A) Oraon (B) Kamar (C) Baiga
(D) Gond (E) None of the above (Ans : A)

19. Which is the scheduled tribe, who makes 'Catechu'?
(A) Binjhwar (B) Dhanwar (C) Khairwar
(D) Majhwar (E) None of the above (Ans : C)

20. What was the name of ancient language of Chhattisgarh ?
(A) Halbi (B) Awadhi (C) Kosali
(D) Mahakantriya (E) None of the above (Ans : C)

21. What was the Current Daily Status (CDS) unemployment rate in India as per National Sample Survey 2011-12 ?
(A) 2.2 per cent (B) 5.6 per cent (C) 8.0 per cent
(D) 7.1 per cent (E) 7.3 per cent (Ans : B)

22. Which of the following sectors has attracted the highest foreign direct investment flow in India in the last one decade?
(A) Other chemical except fertilizer (B) Service sector (C) Food-processing
(D) Electronics (E) None of the above (Ans : B)

23. Who among the following doesn't take oath of the office?
(A) President (B) Vice President (C) Prime Minister
(D) Speaker (E) Judges of Supreme Court (Ans : D)

24. Which of the following Article of Indian Constitution mentions the 'Doctrine of Pleasure' ?
(A) Article 200 (B) Article 301 (C) Article 310
(D) Article 311 (E) None of the above (Ans : C)

25. Which of the following doesn't consist in the power 'To Pardon' of President?
(i) Pardon (ii) Commutation (iii) Remission (iv) Respite (v) Reprieve
(vi) Detention (vii) Continuation
(A) (i)
(B) (ii), (iii)
(C) (iv), (v)
(D) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(E) (vi), (vii) (Ans : E)

26. In context of Indian culture who among the following is called Ananga?
(A) Shiva (B) Krishna (C) Kama
(D) Laxman (E) None of the above (Ans : C)

27. Who among the following is called the founder of Indian Atomism?
(A) Maharshi Kapil (B) Maharshi Goutam (C) Maharshi Kanad
(D) Maharshi Patanjali (E) None of the above (Ans : C)

28. In context of Indian culture 'Rit' means–
(A) Naturallaw (B) Artificiallaw (C) Human law
(D) Social law (E) None of the above (Ans : A)

29. The statement 'Tamsoma Jyotirgamaya' was originally mentionedin–
(A) Upanishadas (B) Mahakavyas (C) Puranas
(D) Shaddarshanas (E) None of the above (Ans : A)

30. The writer of 'Satyartha Prakasha'is–
(A) Swami Vivekanand (B) Swami Nishchalanand (C) Swami Chinmayanand
(D) Swami Haridas (E) None of the above (Ans : E)

31. In the period of Mahabharat, the name of Mahanadi was–
(A) Kaveri (B) Tapti (C) Mahananda
(D) Ganga (E) None of the above (Ans : E)

32. Kisan Shopping Mall constructed in which place?
(A) Jagdalpur (B) Bilaspur (C) Rajnandgaon
(D) Raipur (E) None of the above (Ans : C)

33. In which district 'The Kutumsar' cave is situated?
(A) Sarguja (B) Jashpur (C) Bastar
(D) Dantewada (E) None of the above (Ans : C)

34. 'Chitawa Dongari' of Rajnandgaon district is famous for what?
(A) Panther reserve forest (B) Waterfall (C) Prehistorical rock paintings
(D) Temple (E) None of the above (Ans : C)

35. Where the Tibetian refugees are being settled in Chhattisgarh ?
(A) Samaripat (B) Mainpat (C) Narayanpur
(D) Bacheli (E) None of the above (Ans : B)

36. Read the following statements.
1. On 20 June, 1915 a Conference of about 300 Malguzars of Chhattisgarh was held in the Town-hall of Raipur.
2.This Conference was presided by Raosaheb Dani.
3. The Conference discussed National issues.
Select the correct answer
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1 and 3 are correct
(E) Only 1 is correct (Ans : E)

37. Which of the following pair (tribal revolt in e.G. and leader) is correctly matched?
(A) Bhopalpatnam Revolt 1795 – Kora Manjhi
(B) Lingagiri Revolt 1856-57 – Dalganjan Singh
(C) Koi Revolt 1859 – Jugga DorIa
(D) Muria Revolt 1876 – Jhada Sirha
(E) Bastar Revolt 1910 – Dinanath (Ans : D)

38. The Kutumsar cave was invented by-
(A) Prof. Shankar Tiwari (B) Prof. Shankaranand Tiwari (C) Prof. Sewa Shankar Tiwari
(D) Prof. Ramshankar Tiwari (E) None of the above (Ans : A)

39. Who was the director of first Chhattisgarhi film 'Kahi Deve Sandesh' ?
(A) Manu Naik (First) (B) Sathish Jain (C) Ramadhar
(D) Devilal (E) None of the above (Ans : A)

40. Suraj Dhara Yojna is related–
(A) Loan related (B) Exchange of seeds (C) Tikakaran
(D) Insurance related (E) None of the above (Ans : B)

41. Read the following statements.
1. On 29 July, 1938 Pt. Ravi shankar Shukla of Chhattisgarh formed second congress cabinet of the central provinces.
2. This cabinet introduced the 'Vidya Mandir' scheme in the province.
3. On 8 November 1939 this cabinet tendered resignation.
Select the correct answer.
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1 and 3 are correct
(E) Only 1 is correct (Ans : D)

42. In which of the following year Chhattisgarh became a division of the central provinces ?
(A) 1860 (B) 1862 (C) 1863
(D) 1865 (E) 1868 (Ans : B)

43. Read the following statements.
1. On 9 August, 1942 the Congressmen of Raipur took out a procession and shouted slogan ' Angrezon Bharat Chhodo'.
2. One youth of Raipur Ramkrishna Singh Thakur hoisted tricolour on the High Court building of Nagpur.
3. In Bilaspur students observed 'hartal' on 9 August, 1942.
Select the correct answer– 
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1 and 3 are correct
(E) Only 1 is correct (Ans : B)

44. Revolts at the following places occurred during the Maratha Rule in Chhattisgarh.
1. Dhamdha 2. Bargarh 3. Kawardha 4. Tarapur
Select the correct answer–
(A) 1, 2, 3 (B) 2, 3, 4 (C) 1, 2, 4
(D) 1, 3, 4 (E) 1, 2, 3, 4 (Ans : C)

45. Which of the following pair (event and person) is not correctly matched?
(A) Political conference at Samada, 7-8 December 1946 — Dr. Khoobchand Baghel
(B) Students week in Bilaspur, 13-15 December 1946 — Bhuvan Bhaskar Singh
(C) Tahsil Political Conference, Bemetara, 31 December, 1946 — Mohanlal bakliwal
(D) Tricolour hoisting at Gandhichowk, Raipur, 15 August 1947 — Pt. Ravishankar Shukla
(E) Tricolour hoisting in Bilaspur, 15 August, 1947 — Ramgopal Tiwari (Ans : D)

46. 10 per cent law is related with–
(A) Transfer of energy as food from one tropic level to other
(B) Transfer of heat from one matter to another
(C) Transfer of Birds from one zone to another
(D) Transfer of water from one zone to another
(E) None of the above (Ans : A)

47. Which is main component of natural gas ?
(A) Methane (B) Ethane (C) Propane
(D) Benzene (E) None of the above (Ans : A)

48. Water gas is–
(A) CO + H2 (B) CO + H20
(C) CO2 + H2 (D) CO2 + H20
(E) None of the above (Ans : A)

49. In which year Central Water Commission established 'Irrigation Research and Management Organisation' ?
(A) 1984 (B) 1948 (C) 1964
(D) 2004 (E) None of the above (Ans : E)

50. Which is not Green House Gas?
(A) CH4 (B) CFC (C) S02
(D) N20 (E) None of the above (Ans : C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *