CGPSC Prelims Exam GS Solved Question Paper with Answer Key


CGPSC Prelims Exam (Paper-I) of the year 2016 held on dated 19 February, 2017. We are giving 100 questions of General Studies of this exam with answers.

( Previous Questions No. 1 to 50 )
51. Antacids are–
(A) Base (B) Acid (C) Salt
(D) Buffer (E) None of the above (Ans : A)

52. Example of corrosion is–
(A) Black coating on Silver (B) Green coating on Copper (C) Brown coating on Iron
(D) Above three (E) None of the above (Ans : D)


53. Myopia is corrected by using–
(A) Concave lens (B) Concave mirror (C) Convex lens
(D) Convex mirror (E) None of the above (Ans : A)

54. An electric bulb is connected to 220 V generator. The current is 0.5 A. The power of the bulb is–
(A) 110 W (B) 110 V (C) 440 V
(D) 220 W (E) None of the above (Ans : A)

55. Which of the following constitute a food chain ?
(A) Grass Wheat Mango (B) Grass Goat Human (C) Goat Crow Elephant
(D) Grass Fish Goat (E) None of the above (Ans : B)

56. The first indigenous fighting plane of Indian Air force is–
(A) Tejas (B) Vinashak (C) Ojas
(D) Agni (E) None of the above (Ans : A)

57. On 13th January, 2015 FIFA declared player of the year–
(A) Cristiano Ronaldo (B) Lionel Messi (C) Manuel Neuer
(D) James Rodriguez (E) None of the above (Ans : A)

58. First CNG based train of India started on 13 January, 2015 run between–
(A) Rewari to Rohtak (B) Delhi to Mumbai (C) Rohtak to Nizamuddin
(D) Howrah to Delhi (E) None of the above (Ans : A)

59. Who is awarded Sahitya Academy Prize in Hindi for the year 2016 ?
(A) Prabha Verma (B) Geeta Upadhyay (C) Nasira Sharma
(D) Swarajbir (E) None of the above (Ans : C)

60. Who has been awarded 'Gyanpeeth Award' for the year 2016?
(A) Shankh Ghosh (B) Mridula Garg (C) Namver Singh
(D) Shankar Kurup (E) None of the above (Ans : A)

61. Match it–
(a) Habeas Corpus (b) Mandamus (c) Prohibition
(d) Certiorary (e) Quo-Warranto
(i) Be more fully informed (ii) By which authority (iii) We command
(iv) Let us have the body (v) Writto Subordinate Courts
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) (ii) (iv) (v) (iii) (i)
(B) (iv) (iii) (v) (ii) (i)
(C) (iv) (iii) (v) (i) (ii)
(D) (iv) (v) (iii) (i) (ii)
(E) (iii) (ii) (i) (v) (iv)(Ans:C)
62. Which of the following is not correct?
(i) Each money bill is finance bill.
(ii) Each finance bill is not a money bill.
(ill) Finance bill can be introduced in Lok Sabha only.
(iv) Finance bill is presigned by the President.
(v) Rajya Sabha can detain the finance bill for 14 days.
(vi) President can not refuse to sign on finance bill.
(vii) Rajya Sabha can amend the finance bill.
(viii) On deadlock on finance bill joint session can be called.
(A) (ii) (iv)
(B) (v) (vi)
(C) (ill) (vii)
(D) (i) (viii)
(E) (iv) (vi) (Ans : B)

63. Which of the following President was appeared before Supreme Court, when Supreme Court was hearing election dispute of the President?
(A) Dr. Zakir Hussain (B) V. V. Giri (C) Fakharuddin Ali Ahmad
(D) Neelam Sanjiva Reddy (E) Gyani Zail Singh (Ans : B)

64. The tenure of which Lok Sabha was about 6 years?
(A) 5th Lok Sabha (B) 7th Lok Sabha (C) 9th Lok Sabha
(D) 11th Lok Sabha (E) 13th Lok Sabha (Ans : A)

65. Baking Soda is–
(A) Sodium Hydrogen Carbonate (B) Sodium Dihydrogen Carbonate (C) Disodium Hydrogen Carbonate
(D) Sodium Carbonate (E) None of the above (Ans : A)

66. Which schedule tribe of Chhattisgarh is related to festival of Meghnad? .
(A) Baiga (B) Gond (C) Abushmariya
(D) Dorla (E) None of the above (Ans : B)

67. The founder of Kabir Panth in Chhattisgarh is–
(A) Charandas (B) Kabirdas (C) Chudamani Sahab
(D) Dharmdas (E) None of the above (Ans : C)

68. Which place of Madai is maximum famous ?
(A) Dantewada (B) Narayanpur (C) Dongargarh
(D) Sakti (E) None of the above (Ans : B)

69. Which is the most literary tribe of Chhattisgarh ?
(A) Binjhwar (B) Oraon (C) Kanwar
(D) Bhatara (E) None of the above (Ans : B)

70. Chhattisgarh State has achieved the average annual growth rate in Gross State Domestic Product during four years of 2012-13 to 2015-16-
(A) 8 per cent (B) 6.5 per cent (C) 6.35 per cent
(D) 7.1 per cent (E) None of the above (Ans : C)

71. Which is not included in manufacturing sector?
(A) Large Industry (B) Small Scale Industry (C) Micro Industry
(D) Medium Size Industry (E) Construction Industry (Ans : E)

72. Who has determined the povertyline, Rs.32 per day, per person consumption expenditure for rural area and Rs. 47 per day, per person consumption for urban area in India ?
(A) Prof. S. D. Tendulkar Committee (B) Prof. C. Rangrajan Committee (C) Dr. Montek Singh Ahluwalia
(D) Mr. Yashwant Sinha Committee (E) Dr. Bimal [alan (Ans : B)

73. Which is not included in 8 core sectors in India ?
(A) Coal (B) Fertiliser (C) Electricity
(D) Chemical (E) Cement (Ans : D)

74. From which sector of the following, largest quantity of cotton textile is produced in the country?
(A) Mill Sector (B) Handloom (C) Powerloom
(D) Hosiery (E) None of the above (Ans : C)

75. When was the National Manufacturing Policy (NMP) released by Government of India?
(A) 25 December, 2012 (B) 25 December, 2011 (C) 25 December, 2013
(D) 4 November, 2011 (E) 25 November, 2011 (Ans : D)

76. Which faculty is not available in the Indira Kala Sangeet University Khairagarh ?
(A) Dance (B) Music (C) Painting
(D) Education (E) None of the above (Ans : D)

77. Out of the following, which is the Chhattisgarh 'Pranay geet' (love song) ?
(A) Sohar (B) Dadaria (C) Fag
(D) Bhojali (E) None of the above (Ans : B)

78. Who is the author of the Chhattisgarhi novel 'Diyana Ke Anjor ?'
(A) Lakhan Lal Gupta (B) Shiv shankar Shukla (C) Banshidhar Pandey
(D) Keyur Bhushan (E) None of the above (Ans : B)

79. Who is the writer of the Natak (Drama) 'Ram Rajya' ?
(A) Thakur Jagmohan Singh (B) Shrikant Verma (C) Pt. Malik Ram Trivedi
(D) Purushottam Pandey (E) None of the above (Ans : C)

80. Who perform 'Poos Kolang (Po os Kalanga)' dance in the muria tribe?
(A) Male (B) Female (C) Male and Female
(D) Children (E) None of the above (Ans : A)

81. Which of the following pair (tax during Maratha rule in c.G. and ts meaning) is not correctly matched?
(A) Takoli-Annual tribute from the zarnindars (B) Sair-Tax on the sales of goods
(C) Pandari-Tax collected from non-agriculturists (D) Sewai-Amount of pecuniary tax or penalty
(E) Tarai-Tax collected on irrigation (Ans : E)

82. Who of the following was the first superintendent appointed in Chhattisgarh under the British protectorate over the Bhosla Kingdom of Nagpur ?
(A) Captain Edmund (B) Major P. Vans Agnew (C) Captain Hunter
(D) Major Sanells (E) Wilkinson (Ans : A)

83. Who is not honoured by 'Padma shri' Award in Chhattisgarh ?
(A) Smt. Teejan Bai (B) Smt. Phoolbasan Yadav (C) Dr. Khoobchand Baghel
(D) Dr. Mahadeo Pandey (E) None of the above (Ans : C)

84. In which river suspension bridge will be built in Chhattisgarh ?
(A) Mahanadi (B) Sheonath river (C) Jonk river
(D) Aarpa river (E) None of the above (Ans : A)

85. What was the number of Prime Minister [an Dhan Account in rural areas of Chhattisgarh till 7th December, 2016 ?
(A) More than 1 crore 19 lac 39 thousand (B) More than 80 lac  (C) More than 91 lac 15 thousand
(D) More than 91 lac 46 thousand (E) None of the above (Ans : B)

86. Which of the following pair (battle during the Mughal and Maratha period and its year) is correctly matched ?
(A) Battle of Chausa –1538 AD. (B) Battle of Kannauj –1539 AD. (C) Battle of Haldighati –1576 AD.
(D) Battle of Khajwa –1657 AD. (E) Battle of Khed –1699 AD. (Ans : C)

87. Which of the following statement is true about the active revolutionary movement in India during the years of World War?
(A) Chandrashekhar Azad founded the Anushilan Samiti
(B) Bhagat Singh was the founder of Naujawan Bharat Sabha
(C) Prafulla Chaki established the Hindustan Republican Association
(D) Surya Sen Organized the Hindustan Socialist Republican Association
(E) Shachindranath Sanyal was the founder of Yugantar (Ans : B)

88. Which of the following pair (A State of South India from 6th to 12th century and its Capital) is not correctly matched?
(A) Pallava - Kanchipuram (B) Pandya – Madurai (C) Chera – Puducheri
(D) Chola – Tanjvur  (E) Hoyasala – Dwarasamudra (Ans : C)

89. Which of the following pair (pact and year) is correctly matched?
(A) Lucknow pact –1916 (B) Gandhi – Irwin pact-1932 (C) Liyakat Ali – Bhulabhai Desai pact-1945
(D) Shimla pact –1946 (E) Poona pact – 1947 (Ans : A)

90. The revolt of Vellore occur during the regime of which Governor?
(A) Wellesley (B) Lord Minto (C) Lord Cornwallis
(D) Sir George Barlow (E) None of the above (Ans : D)

91. Which nationalized forest product is collected in C.G. on support price?
(A) Harra (B) Sal seed (C) Lakh
(D) Tendu leaves (E) None of the above (Ans : D)

92. In which year Raipur got a status of Municipal Corporation?
(A) In year 1951 (B) In year 1956 (C) In year 1961
(D) In year 1967 (E) None of the above (Ans : D)

93. In which Article, the provision of reservation of Scheduled Caste and Scheduled Tribes to Panchayat has been given?
(A) 243 A (B) 243 B (C) 243 C
(D) 243 D (E) None of the above (Ans : D)

94. The term District Judge is mentioned in which of the following Article of Constitution ?
(A) Article 230 (B) Article 231 (C) Article 232
(D) Article 233 (E) None of the above (Ans : D)

95. If budget is disclosed before introducing in the Legislative Assembly, what will happen?
(A) Council of Ministers will have to resign (B) Chief Minister will have to resign
(C) Finance Minister will have to resign (D) All of the above (E) None of the above (Ans : C)

96. Among the followings which river flows in rift valley?
(A) Kaveri (B) Yamuna (C) Son
(D) Tapti (E) Rihand (Ans : D)

97. Which of the following regions is NOT affected much by the Arabian Sea branch of Monsoon?
(A) The Western Ghat (B) Deccan Plateau (C) Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh Basin (E) None of the above (Ans : D)

98. Among the following which one is related to Blue Revolution in India?
(A) Horticulture (B) Floriculture (C) Pisciculture
(D) Sericulture (E) None of the above (Ans : C)

99. Jarva Tribe' is found in–
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya (C) Mizoram
(D) Sikkim (E) Nicobar Island (Ans : E)

100. The literal meaning of which Upanishada is white horse?
(A) Kathopanishad (B) Chhandogya Upanishad (C) Taittriya Upanishad
(D) Eshopanishad (E) None of the above (Ans : E)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *