West Bengal General Knowledge (GK) Question Answer 2017


1. State Animal of West Bengal?
(A) Asian golden cat (B) Fishing cat
(C) Prionailurus (D) Rusty‑spotted cat
Ans : (B)


2. Total Number of Rajya sabha seats in West Bengal?
(A) 12 (B) 16 (C) 10 (D) 13
Ans : (B)


3. Total Number of Lok sabha seats in West Bengal?
(A) 25 (B) 35 (C) 41 (D) 28
Ans : (C)





4. Who is the Current Chief Minister of West Bengal?
(A) Jyoti Basu (B) Mamata Banerjee
(C) Buddhadeb Bhattacharya (D) Ajoy Kumar Mukherjee
Ans : (B)

5. Who is the Current Governor of West Bengal?
(A) C. Vidyasagar Rao (B) M. Fathima Beevi
(C) Marri Chenna Reddy (D) Keshari Nath Tripathi
Ans : (D)
Read More : Jammu and Kashmir GK Question 2017

6. Who was the first Chief Minister of West Bengal?
(A) Bidhan Chandra Roy (B) Prafulla Chandra Ghosh
(C) Ajoy Kumar Mukherjee (D) Jyoti Basu
Ans : (B)

7. Total Number of districts in West Bengal ?
(A) 23 (B) 19 (C) 20 (D) 18
Ans : (C)

8. Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award?
(A) Aruna Asaf Ali (B) Ravi Shankar
(C) Satyajit Ray (D) Bidhan Chandra Roy
Ans : (D)

9. Which of the Following City is Second largest City in West Bengal ?
(A) Asansol (B) Malda (C) Siliguri (D) Bardhaman
Ans : (A)

10. In India, West Bengalis the largest producer of–
(A) Wheat (B) Rice (C) Barley (D) Mango
Ans : (B)

11. Which of the following Corporate headquarters is located in Kolkata ?
(A) Britannia Industries (B) ITC Limited
(C) Bata India (D) All of these
Ans : (D)

12. Which of the following bridge is called as Second hooghly bridge ?
(A) Nivedita setu (B) Vivenkananda setu
(C) Vidyasagar Setu (D) none of these
Ans : (C)

13. The West Bengal Partition took place in which year ?
(A) 1905 (B) 1913 (C) 1909 (D) 1910
Ans : (A)

14. Which Vegetable is produced largely in West Bengal ?
(A) Tomato (B) Brinjal (C) Potato (D) Carrot
Ans : (C)

15. In Which year Cooch behar merged with West Bengal ?
(A) 1948 (B) 1950 (C) 1954 (D) 1971
Ans : (B)

16. Which of the following River is Once known as “Sorrow of Bengal” ?
(A) Ajay (B) Teesta (C) Jaldhaka (D) Damodar
Ans : (D)

17. Who is first British Governor General of West Bengal ?
(A) John Adam (B) Warren Hastings
(C) John Shore (D) Edward Law
Ans : (B)

18. Which nawab transferred Capital from Dacca (Now Dhaka) to Murshidabad ?
(A) Sarfaraj Khan (B) Alvardi Khan
(C) Siraj-ud-daula (D) Murshid Quli khan
Ans : (D)

19. Which state is to the north of West Bengal?
(A) Sikkim (B) Odisha (C) Nagaland (D) Haryana
Ans : (A)

20. Which coalition came to power in West Bengal in 1977?
(A) NDA (B) UNPA (C) Left Front (D) National Front
Ans : (C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *