Current Affairs General Knowledge Test Questions for Competitive Exams


Current Affairs General Knowledge Test Questions

1. What is SARAL?
(A) It is an ocean study spacecraft based on cooperative altimetry technology mission of Indian Space Research Organisation (ISRO) and CNES (Space Agency of France)
(B) It is a satellite designed by ISRO and CNES (Space Agency of France) to study the exo-atmosphere
(C) It is a spacecraft designed by NASA to study the Lunar Surface
(D) None of these
Ans : It is an ocean study spacecraft based on cooperative altimetry technology mission of Indian Space Research Organisation (ISRO) and CNES (Space Agency of France)




2. The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet–
(A) Mars (B) Saturn (C) Venus (D) Mercury
Ans : Mars

3. What is Sequoia?
(A) It is the fastest supercomputer built by United States of America
(B) It is a supercomputer built by Japan that regained the top spot for the world's fastest supercomputer
(C) It is a Sun-bound spacecraft to study the outer atmosphere of the Sun
(D) None of these
Ans : It is the fastest supercomputer built by United States of America

4. Which group of States of India has the highest Fertility Rate'?
(A) Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand (B) Bihar, Haryana and Jammu and Kashmir
(C) Uttar Pradesh, Kerala and Punjab (D) None of these
Ans : Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand

5. Which among the following States of India are involved in the controversy associated with Mullaperiyar Dam?
(A) Tamil Nadu and Kerala (B) Karnataka and Tamil Nadu
(C) Kerala and Karnataka (D) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
Ans : Tamil Nadu and Kerala

6. Which of the following National Parks was in news due to massive forest fire outbreak that raged for many days?
(A) Nagarahole National Park, Karnataka (B) Kanha National Park, Madhya Pradesh
(C) Anshi National Park, Karnataka (D) Bhitarkanika National Park, Odisha
Ans : Nagarahole National Park, Karnataka

7. Rupesh Shah is associated with which of the following sport disciplines?
(A) Archery (B) Horse racing (C) Billiards (D) Polo
Ans : Archery

8. Who among the following is credited with conceiving and implementing a radically new mode of bringing water to crops in arid and dry land regions called “Micro Irrigation”?
(A) Daniel Hillel (B) Matt Apuzzo (C) Wang Shu (D) John Gordon
Ans : Daniel Hillel

9. Which of the following group of National Parks is located within the Nilgiri Biosphere Reserve?
(A) Guindy, Agasthymalai, Achanakmar-Amarkantak
(B) Sanjay Kangar Valley, Bandipur, Gulf of Mannar
(C) Silent Valley, Bannerghata, Guindy, Vansda
(D) Bannerghata, Nagorehole, Bandipur, Eravikulam
Ans : Bannerghata, Nagorehole, Bandipur, Eravikulam

10. Which of the following is the heaviest satellite successfully launched so far by India?
(A) RISAT- l (B) GSAT-12 (C) GSAT-l0 (D) GSAT-8
Ans : GSAT-l0

11. National Aeronautics and Space Administration conducted Gravity Recovery Experiment by a well-orchestrated crash landing on–
(A) Mars (B) Venus (C) Moon (D) Californian desert
Ans : Moon

12. What is the nationality of Victoria Azarenka?
(A) Moldova (B) USA (C) Belorussia (D) None of these
Ans : Belorussia

13. Who among the following is the author of the book ‘India-The Critical Years’?
(A) Chandra Shekhar (B) Khushwant Singh
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) Kuldip Nayar
Ans : Kuldip Nayar

14. ‘Mirroring’ is a technique in which same data is written to–
(A) two duplicate disk drives simultaneously
(B) multiple disk drives simultaneously
(C) a mainframe (D) None of these
Ans : two duplicate disk drives simultaneously

15. Which of the following scripts is the basis of newly introduced Indian rupee symbol?
(A) Roman and Devanagari Script (B) Roman and Latin Script
(C) Latin and Devanagari Script (D) None of these
Ans : Roman and Devanagari Script

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *