CDS Exam Question Papers 2017 Free Download | CDS Answer Key 2017



Here, we are presenting solved paper of General English for CDS exams. This exam was held on 5 February, 2017 on different examination centers. You can understand the pattern of Combined Defence Services (CDS) exams with the study of these questions and then you can get sure success in the next bank exams.




CDS General English Solved Paper– 
Directions (Q. Nos. 1-20) : In each of the items in this section, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts, which are labelled P, Q, Rand S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark accordingly.

1. he/(P) almost/(Q) planned the entire strategy of operation/(R) single-handed/(S).
The correct sequence should be–
(a) RSPQ (b) PRQS (c) SQRP (d) QPSR (Ans : b)

2. it is a fact that rice is one of the most prolific/(P) than almost any other crop/(Q) yielding a greater return per acre of/(R) food crops/(S).
The correct sequence should be–
(a) SRQP (b) RPSQ (c) QRSP (d) PSRQ (Ans : d)

3. up to the end of the eighteenth century, not only because it was often fatal,/(P) smallpox was a particularly dreaded disease,/(Q) but also because those who recovered/(R) were permanently disfigured/(S).
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) QRSP (c) PRSQ (d) QPRS (Ans : d)

4. a person bitten by a rabid dog/(P) would be seized by violent symptoms/(Q) after an incubation period of a month/(R) or two and die an agonizing death/(S)
The correct sequence should be–
(a) PRSQ (b) SRQP (c) PRQS (d) PQRS (Ans : d)

5. The traveller,/ sat down/(P) to rest/(Q) by the roadside/(R) being weary/( S).
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) RSPQ (c) SPQR (d) RPQS (Ans : c)

6. the house was/(P) away/(Q) with its liveliest member/(Q) gloomy/(S).
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) PSRQ (c) RSPQ (d) QRPS (Ans : b)

7. he was a tiny man/(P) with a sprightly walk/(Q) tall/(R) barely five feet/(S)
The correct sequence should be–
(a) RSQP (b) SRQP (c) QSPR (d) PSRQ (Ans : d)

8. rules and regulations/(P) he cheerfully ignored its demands/(Q) a life of/(R) unaccustomed to/(S)
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) QRPS (c) SRPQ (d) QSRP (Ans : c)

9. The man/ for a moment/(P), looked at me/(Q) and thus emptied my pockets/(R) turned me upside down/(S)
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) QPRS (c) QPSR (d) PQSR (Ans : c)

10. The lady/ today/(P) is visiting/(Q) us/(R) who composed this poem/(S)
The correct sequence should be–
(a) RQPS (b) PRQS (c) QRPS (d) SQRP (Ans : d)

11. Animals/ are able to measure/(P) the passing of the seasons/(Q) changes in day-length/(R) by recognising/(S)
The correct sequence should be–
(a) PQSR (b) SQPR (c) PRSQ (d) SRPQ (Ans : a)

12. Many people/ inaudible to others/(P) in the ears or head/(Q) suffer persistent noises/(R) with hearing problems/(S)
The correct sequence should be–
(a) RQSP (b) PSQR (c) SRQP (d) RSQP (Ans : c)

13. Researchers/ found that allergic reactions are brought about/(P) in the bloodstream/(Q) in the 1940s/(R) by the liberation of small quantities of a substance called histamine/(S).
The correct sequence should be–
(a) RPSQ (b) QRPS (c) RQSP (d) PSQR (Ans : a)

14. Attempts at transplanting other organs'; but that which most caught the public fancy/(P) was the heart transplant/(Q) such as the lungs or the liver/(R), have been made/(S)
The correct sequence should be–
(a) SRQP (b) RSPQ (c) RPSQ (d) QRPS (Ans : b)

15. sports cars/(P) appeal/(Q) to some motorists only/(R) with noisy exhausts/(S)
The correct sequence should be–
(a) RQSP (b) PSQR (c) RSPQ (d) PQSR (Ans : b)

16. Friendship has its place/ in/(P) truth and justice/(Q) but it cannot override/(R) life/(S)
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) RSPQ (c) PSRQ (d) RQPS (Ans : c)

17. the workaholic often/(P) becomes a prisoner of success/(Q) inadvertently/(R) reaping greater and greater rewards/(S).
The correct sequence should be–
(a) SPRQ (b) SPQR (c) RPQS (d) PQRS (Ans : c)

18. the school masters and the professors tend to believe/(P) that innate intelligence is a quality/(Q) but that you can't do much about it except measure it/(R) which varies very greatly from one individual to another/(S)
The correct sequence should be–
(a) PSQR (b) PRSQ (c) PQSR (d) QSRP (Ans : c)

19. People/ do not realise/(P) that modern society/(Q) who object to driver education/(R) is built around the automobile/(S)
The correct sequence should be–
(a) RPQS (b) QRSP (c) RSPQ (d) SPQR (Ans : a)

20. with an idea to reach the deprived child/(P) by the United Nations Organisation/(Q) the year 1979 has been declared as/(R) the International Year of the Child/(S)
The correct sequence should be–
(a) PQRS (b) PSQR (c) PRSQ (d) RSPQ (Ans : c)

Directions (Q. Nos. 21-46) : Each question in this section has a sentence with three parts labelled (a), (b), and (c). Read each sentence to find out, whether there is any error in any part and indicate your response against the corresponding letter i. e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

21. I waited/(a) for her return/(b) with growing unease (c). No error (d) (Ans : b)

22. I do not understand why/(a) in spite of my best efforts to please him/(b) my boss is so angry at me (c). No error (d). (Ans : c)

23. Being a rainy day/(a), we did not feel like going out or doing anything/(b) except playing chess in our room/(c). No error/(d) (Ans : a)

24. It is not difficult to believe that a man/(a) who has lived in this city for a long time/(b) he will never feel at home anywhere else in the world. (c) No error (d) (Ans : c)

25. Although we reached his house on time/(a) he was left/(b) for the airport (c). No error (d) (Ans : b)

26. If a thing/(a) is worth doing at all/(b) it is worth done well (c). No error (d) (Ans : c)

27. All the boys/(a) returned back home/(b) well in time for lunch (c). No error (d) (Ans : b)

28. Tell me the name/(a) of a country where every citizen is law-abiding/(b) and no trouble is there (c). No error (d) (Ans : c)

29. Considering about these facts/(a) the principal has offered/(b) him a seat (c). No error (d) (Ans : a)

30. His friends feel that/(a) he will be suspended/(b) unless he does not report for duty immediately. (c) No error (d). (Ans : c)

31. One of the most interesting feature of travel in Himachal Pradesh is/(a) the large number of travellers' lodges/(b) provided by the State government (c). No error (d) (Ans : a)

32. It/(a) was raining/(b) cats and dogs (c) No error (d) (Ans : d)

33. I prefer/(a) this book/(b) than that one. (c) No error (d) (Ans : c)

34. Their belongings/(a) were lost/(b) in the fire. (c) No error (d) (Ans : c)

35. Tell him to take/(a) another photograph/(b) of the group. (c) No error (d) (Ans : d)

36. I courteously asked him/(a) where was he going/(b) but he did not reply (c). No error (d) (Ans : c)

37. The memoranda/(a) are/(b) on the table. (c) No error (d) (Ans : d)

38. Nandita asked me/(a) if I was working/(b) hardly these days. (c) No error (d) (Ans : c)

39. He couldn't/(a) find/(b) an answer. (c) No error (d) (Ans : d)

40. Whom you think/(a) will be dismissed/(b) first? (c) No error (d) (Ans : a)

41. Of the many problems that confront the leaders of the world/(a) none are of grave consequence/(b) than the problem of saving the normal human race from extinction. (c) No error (d) (Ans : b)

42. All of them/(a) speak/(b) good English. (c) No error (d) (Ans : a)

43. The peon/(a) has not sweeped/(b) the floor today. (c) No error (d) (Ans : b)

44. Her Parents/(a) has not permitted her/(b) to marry Sunil. (c) No error (d) (Ans : b)

45. Emperor Ashoka/(a) have conquered Kalinga/(b) before he embraced Buddhism. (c) No error (d) (Ans : b)

46. Every student/(a) should be asked/(b) to give their ideas on the subject. (c) No error (d) (Ans : c)


Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *