Download UPSC CDS Previous Year Solved Questions Paper 2016


UPSC CDS exam of the year 2016 held on dated 23 October, 2016. We are giving 25 questions of General English Section - E of this exam with answers. These questions not only better prepared for exam but will useful for upcoming CDS exams also.




Selecting Words Solved Questions


Directions (Q. Nos. 91-120) : In the following passages, at certain points you are given a choice of three words marked (a), (b) end (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. Mark the letter, viz. (a), (b) or (c), relating to this word. Examples K and L have been solved for you.

91. Many of us believe that science is something moder, if (a)/ though (b)/ unless (c)(Ans : b)

92. the truth is that, men (a)/ people (b)/ man (c) – has been (Ans : c)

93. using science for, the (a)/ a (b)/ that (c) – very long time. However. it has (Ans : b)

94. has (a)/ have (b)/ had (c) – a greater effect on human lives in (Ans : c)

95. the last 25,  and (a)/ or (b)/ either (c) – 30 year than in the hundreds of years (Ans : b)

96. from (a)/ for (b)/ since (c) – the invention of the plough. the (Ans : c)

97. marvellous (a)/ costly (b)/ inexpensive (c) – gifts of science have made modern life (Ans : a)

98. dull (a)/ exciting (b)/ aimless (c) – and comfortable. But science has (Ans : b)

99. at (a)/ in (b)/ within (c) – the same time created new problems. One of these which may become (Ans : a)

100. bad (a)/ worse (b)/ good (c) – in the year to (Ans : b)

101. come is, those (a)/ this (b)/ that (c) –  of 'jet-lag'. With the coming of modern jets, flying at more than 900 km an hour, the (Ans : c)

102. world, can become (a)/ become (b)/ has become (c) – very small indeed. Today if you (Ans : c)

103. leave (a)/ will leave (b)/ would leave (c) – New Delhi at 4.00 in the morning. (Ans : a)

104. you, will (a)/ can (b)/ must (c) – eat an early breakfast in the sky (Ans : b)

105. at (a)/ on (b)/ over (c) – Kabul, and be in London by about 1.00 p.m. (Ans : a)

Passage–2
All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy.

106. Since (a)/ Although (b)/ When (c) – most metals are hard and strong, they (Ans : b)

107. can be (a)/ cannot be (b)/ a (c) – hammered, pulled and pressed into (Ans : a)

108. various shapes, by mean of (a)/ by meaning of (b)/ by means of (c) – strong machines. It is more easy to shape (Ans : c)

109. the (a)/ that (b)/ a (c) – piece of metal after (Ans : c)

110. it has just been, lightly (a)/ warmly (b)/ now (c) – heated because heat softens it. Very great heat (Ans : a)

111. must need (a)/ been needed (b)/ is needed (c) – to melt a (Ans : c)

112. metal to its liquid, flow. (a)/ condition. (b)/ content. (c) – Metal workers always pour the liquid metal (Ans : b)

113. out of (a)/ into (b)/ onto (c) – a hollow form (Ans : b)

114. called a mould, usually made of, specialist (a)/ specified (b)/ specially (c) – prepared moulding sand held in a box of wood or iron. (Ans : c)

115. Before (a)/ After (b)/ While (c) – the metal (Ans : b)

116. has cooled (a)/ have cooled (b)/ has been cooled (c) – the moulding boxes are broken open and the (Ans : c)

117. liquid (a)/ solid (b)/ Soiled (c) – metal shapes are taken out of the moulds. (Ans : b)

118. That (a)/ This (b)/ Thus it (c) – process is called casting. Metal objects that (Ans : b)

119. have been fashion (a)/ have been fashioned (b)/ are in fashion (c) – by this process break more easily than those made by hammering. When (Ans : b)

120. those (a)/ two (b)/ all (c) – metals are melted they can be mixed together. the mixture is called an alloy. (Ans : a)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *