Latest CGPSC Solved Previous Years Question Paper 2016


CHHATTISGARH P.S.C. (Pre.) EXAM., 2015 
General Studies Solved Paper (Held on : 20-2-2016) 


1. Who are main characters of folk lyric 'Chandaini' ?
(A) Ranjha-Heer (B) Dushyant-Shakuntala (C) Lorik-Chanda (D) Nal-Damyanti (E) None of the above (Ans : C)

2. Where is the 'Dhankul Song' sung?
(A) Bastar District (B) Sarguja District (C) Bilaspur District (D) Raipur District (E) None of the above (Ans : A)

3. Who sings the 'Bans Geet' ?
(A) Dewar (B) Basadeva (C) Raut (D) Bhat (E) None of the above (Ans : C)

4. Who celebrate the 'Matar' festival?
(A) Cultivator (B) Yadav (Raut) (C) Fisherman (D) Weaver (E) None of the above (Ans : B)

5. What is the meaning of Chhattisgarhi riddle?
Kari gay, Kalinder Khay I
Duhte jay, Panhate jay II
(A) Kalinder Khana (Eating watermelon) (B) Janta (Mill stone) (C) Kunwa (Well)
(D) Gay (Cow) (E) None of the above (Ans : C)

6. What is the percentage of small and marginal farmers in Chhattisgarh State as per Agricultural Census 2010-11 ?
(A) 73 per cent (B) 74 per cent (C) 76 per cent (D) 78 per cent (E) None of the above (Ans : C)

7. What is the growth rate of agriculture and animal husbandry of C. G. in the year 2014-15 at constant prices under quick estimate?
(A) 4.88 per cent (B) 1.65 per cent (C) 1.01 per cent (D) 2.40 per cent (E) None of the above (Ans : B)

8. In which place of Chhattisgarh State, Kisan Shopping Mall is established?
(A) Rajnandgaon Mandi (B) Ambikapur Mandi (C) Bilaspur Mandi (D) Jagadalpur Mandi (E) None of the above (Ans : A)

9. In which Five Year Plan 'National Horticulture Mission' was started in Chhattisgarh State?
(A) 12th Five Year Plan (B) 10th Five Year Plan (C) 11th Five Year Plan
(D) 9th Five Year Plan (E) None of the above (Ans : A)

10. By which of the following according to Advait Vedant, Mukti can be obtained?
(A) Gyana (B) Karma (C) Bhakti (D) Yoga (E) None of the above (Ans : A)

11. Singhanpur of Raigarh District is famous for–
(A) Sculpture (B) Wood craft (C) Silk craft (D) Cave paintings (E) None of the above (Ans : D)

12. In India per capita net national income (at factor cost) at current prices in the year 2013-14 was–
(A) Rs. 73,450 (B) Rs. 72,580 (C) Rs. 74,380 (D) Rs. 71,628 (E) None of the above (Ans : C)

13. Who was the Chairman of 14th Finance Commission?
(A) Shri Mahaveer Tyagi (B) Shri N. K. P. Salve (C) Prof. A. M. Khusaro
(D) Dr. Y. V. Reddi (E) None of the above (Ans : D)

14. The most appropriate measure of a country's economic growth is–
(A) Per capita Real Income (B) Gross Domestic Product (C) Net National Product
(D) Net Domestic Product (E) None of the above (Ans : A)

15. The share of income tax in Gross Domestic Product in the year 2013-14 was–
(A) 2.1 per cent (B) 3.4 per cent (C) 2.8 per cent (D) 3.3 per cent (E) None of the above (Ans : A)

16. In the State Secretariate through which of the following every files have to be sent to the Cabinet?
(A) Departmental Secretary (B) Deputy Secretary (C) Under Secretary
(D) Chief Secretary (E) None of the above (Ans : D)

17. In which State of India Paragliding World Cup 2015 was held?
(A) Chhattisgarh (B) Maharashtra (C) Odisha (D) Himachal Pradesh (E) None of the above (Ans : D)

18. In which State of India the 7th South Asian Ragbi Championship will hosted in the year 2016 ?
(A) Punjab (B ) West Bengal(C) Jammu-Kashmir (D) Karnataka (E) None of the above (Ans : C)

19. Which Indian female pistol shooter has woned the 8th Asian Airgun Championship?
(A) Sweta Singh (B) Hina Siddhu (C) Chhunga Hamar (D) Lallakima (E) None of the above (Ans : B)

20. Which country has made Corporate Social Responsibility Act first?
(A) America (B) Russia (C) England (D) India (E) None of the above (Ans : C)

21. Match the following List-,I (Name of Sanctuaries) with the List-Il (District)–
List-I (Sanctuaries)
(a) Semarsot (b) Badalkhol (c) Gomarda (d) Sita nadi
List-II (District)
1. Raigarh 2. Dhamtari 3. Balrampur 4. Jashpur
Choose the correctly matched group of district out of the following–
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 1 4
(D) 4 1 3 2
(E) None of the above (Ans : B)

22. The Kondagaon is situated on the bank of which river?
(A) Shabari (B) Doodhriver (C) Narangee (D) Indrawati (E) None of the above (Ans : C)

23. The hills of Ramgiri are part of these mountain series–
(A) Vindhyachal (B) Satpura (C) Maikel (D) Sahyadri (E) None of the above (Ans : A)

24. Judicial review in the Indian Constitution is based on–
(A) Due Process of Law (B) Procedure established by Law (C) Rule of Law
(D) Precedents and conventions (E) None of the above (Ans : B)

25. Article 370 of Indian Constitutions–
(A) A Regular Provision (B) A Permanent Provision (C) A Temporary and Transitional Provision
(D) An Acting Provision (E) None of the above (Ans : C)

26. What is not correct about Gram Sabha?
1. 1/10 Quorum is essential in the meeting of Gram Sabha.
2. The presence of 1/3 women is essential in the meeting of Gram Sabha.
3. Sarpanch and Panch are responsible for Quorum.
4. The meeting of Gram Sabha can be adjourned in the absence of Quorum.
5. Quorum is essential in adjourned meeting.
6. Budget can be passed in the adjourned meeting where Quorum is not present.
7. Audit report can be passed in the adjourned meeting where Quorum is not present.
8. Sarpanch can be dismissed if Quorum is not present in five subsequent meetings of Gram Sabha.
(A) 1, 2 and 5 (B) 3, 6 and 8 (C) 4, 7 and 8 (D) 5, 6 and 7 (E) 6, 7 and 8 (Ans : D)

27. What is not correct about Gram Panchayat?
1. The maximum strength is 20 panches in a Gram Panchayat.
2. If 15 panches are elected in Gram Panchayat, then 5 panches are nominated.
3. The President of Janpad Panchayat nominates 5 panches.
4. The strength may be 10 panches in a Gram Panchayat.
5. If equal votes are found in the election of panch it is decided by lottery.
6. Nominated members can participate in the meeting and vote.
(A) 1, 4 and 6 (B) 3, 5 and 6 (C) 2, 3 and 6 (D) 4, 5 and 6 (E) None of the above (Ans : C)

28. Who presides over the meeting of Gram Sabha in Schedule Areas?
(A) Sarpanch (B) Deputy Sarpanch (C) Sarpanch or Deputy Sarpanch
(D) Schedule Tribe member present who is elected by Gram Sabha (E) None of the above (Ans : D)

29. In the last Panchayat Election State Election Commission had decided the colour of ballot paper, match it.
List-I
(a) Panch (b) Sarpanch (c) Member of Janpad Panchayat (d) Member of Zila Panchayat
List-II
1. Blue 2. Pink 3. White 4. Yellow
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 4 1 2
(C) 2 4 1 3
(D) 1 2 3 4
(E) None of the above (Ans : C)

30. Under which Article of the Constitution can the Governor refer any bill for the approval of the President?
(A) Article 166 (B) Article 200 (C) Article 239 (D) Article 240 (E) None of the above (Ans : B)

31. Who was main Leader of Gattasill Satyagrah in Chhattisgarh ?
(A) Shri Narayan Rao Meghawale (B) Shri Nathuji Jagtap (C) Above mentioned both
(D) Shri Vaman Rao Lakhe (E) None of the above (Ans : C)

32. Match List-I with List-II–
List-I (Events of C. G. during Quit India Movement)
(a) Raipur Conspiracy Case (b) Raipur Dynamite Case
(c) Fire in Durg District Court (d) Student's procession in Raipur
List-II (Related Person)
1. Iswari Charan Shukla 2. Raghunandan Singral
3. Ranvir Singh Shastri 4. Parasram Soni
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 2 3 1
(C) 4 1 3 2
(D) 4 1 2 3
(E) 4 2 1 3 (Ans : D)

33. In which of the following year. Chhattisgarh become a Division of the Central Province?
(A) 1860 (B) 1862 (C) 1863 (D) 1865 (E) None of the above (Ans : E)

34. Revolts at the following places occurred during the Maratha rule in Chhattisgarh–
1. Dhamdha 2. Bargarh 3. Kawardha 4. Tarapur
Choose the correct answer–
(A) 1, 2, 3 (B) 2, 3, 4 (C) 1, 2, 4 (D) 1, 3, 4 (E) None of the above (Ans : C)

35. Which of the following is correct order of the Himalayan ranges from south to north in the Western Section?
(A) The Great Himalaya-Lesser Himalaya-Siwalik (B) The Siwalik-Lesser Himalaya-Great Himalaya
(C) The Lesser Himalaya-Great Himalaya-Siwalik (D) The Siwalik-Great Himalaya Lesser Himalaya
(E) None of the above (Ans : B)

36. In which of the following site remnant of three townships have been revealed ?
(A) Mohenjodaro (B) Sanghol (C) Kali Bangan (D) Bhoulavira (E) None of the above (Ans : D)

37. Who is the author of Shahjahannama?
(A) Gulbadan Begum (B) Shahjahan (C) Abdul Hamid Lahori (D) Inayat Khan (E) None of the above (Ans : E)

38. Who was the first President of the Muslim League?
(A) Agha Khan (B) Hamid Khan (C) Hasan Khan (D) M. A. Zinnah (E) None of the above (Ans : E)

39. In which of the following place Akbar was enthroned on getting the information of Humayuns death ?
(A) Kabul (B) Lahor (C) Sarhind (D) Kalanour (E) None of the above (Ans : D)

40. Who was the first women President of the Indian National Congress?
(A) Smt. Sarojani Naidu (B) Sucheta Kriplani (C) Rajkumari Amrita Kour (D) Annie Besant (E) None of the above (Ans : D)

41. "Hockey World League Final 2015" was played in Raipur of Chhattisgarh. How many countries teams including India participated in it ?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8 (E) None of the above (Ans : D)

42. How many times Chhattisgarh received Krishi Karman A ward for best performance in production and productivity of paddy?
(A) Three times (B) Two times (C) Four times (D) One times (E) None of the above (Ans : A)

43. Bhairamgarh Sanctuary is in which District?
(A) Bijapur (B) Dantewada (C) Kabirdham (D) Jashpur (E) None of the above (Ans : B)

44. Which dancer of Chhattisgarh got the first position in Kuchipudi dance in 20th National Youth Festival ?
(A) Anisha Sinha (B) Ruchi Krishnan (C) Milli Verma (D) Aneshwara (E) None of the above (Ans : B)

45. Which District has the least interstate boundary in the State?
(A) Dhamtari (B) Raigarh (C) Jashpnr (D) Rajnandgaon (E) None of the above (Ans : A)

46. In which year was the first cloth mill established in Bombay?
(A) 1842 (B) 1845 (C) 1850 (D) 1854 (E) None of the above (Ans : D)

47. In which ground of Bombay the proposal was passed for 'Quit India' Movement?
(A) Marrine drive ground (B) Kala Ghoda ground (C) Chainboor ground (D) Gwaliya Tank (E) None of the above (Ans : D)

48. In which year Jatra Oraon started Tana Bhagat Movement?
(A) 1919 (B) 1917 (C) 1914 (D) 1922 (E) None of the above (Ans : C)

49. Who was the first ruler of Ratanpur Kalturi Branch in Raipur ?
(A) Brahmdeo (B) Ramchandra (C) Mohan Singh (D) Ajit Singh (E) None of the above (Ans : B)

50. On January 21, 1922 which Satyagraha was organised in Sihava Nagari?
(A) Individual Movement (B) Salt Movement (C) Farmer Movement (D) Jangal Movement (E) None of the above (Ans : D)

51. Which of the following constitute a food chain ?
(A) Grass, wheat and mango (B) Grass, goat and human (C) Goat, cow and elephant
(D) Grass, fish and goat (E) None of the above (Ans : B)

52. The most important indoor air pollutant is–
(A) Sulphur Dioxide (B) Carbon Dioxide (C) Nitrogen Dioxide (D) Radon gas (E) None of the above (Ans : B)

53. Chernobyl accident is related with–
(A) Nuclear accident (B) Earthquake (C) Flood (D) Acid rain (E) None of the above (Ans : A)

54. Combustion of petrol in automobiles pollute air by producing following metal–
(A) Mercury (B) Cadmium (C) Lead (D) Carbon Dioxide (E) None of the above (Ans : C)

55. In 'Digital India Week' organised !it Delhi in July 2015, which State received first position for remarkable work done in the field of information Technology?
(A) Himachal Pradesh (B) Delhi (C) Meghalaya (D) Chhattisgarh (E) None of the above (Ans : D)

56. With which of the following the Nava Anjora Programme is related to?
(A) Rural Electrification (B) Solar Project (C) Programme of Blind Child (D) Rural Industries (E) None of these (Ans : D)

57. Which one of the following pairs is not correctly matched?
District – Minerals
(A) Karia – Coal
(B) Rajpur – Diamond
(C) Raigarh – Iron ore
(D) Sarguja – Gold
(E) None of the above
(Ans : C)

58. In which of the following groups of rivers of Chhattisgarh, sequence of rivers in descending order of length is correct?
(A) Indravati, Sheonath, Rihand, Mand (B) Sheonath, Indravati, Mand, Rihand (C) Indravati, Sheonath, Mand, Rihand
(D) Sheonath, Indravati, Rihand, Mand (E) None of these (Ans : B)

59. Montreal protocol is related with–
(A) To protect the Ozone layer depletion (B) Global warming (C) Acid rain
(D) Photochemical smog (E) None of the above (Ans : A)

60. What was the title of the declaration letter of Rio-20 ?
(A) The future we want (B) The future we seek (C) The future we have (D) The future we see (E) None of the above (Ans : A)

61. In which place the climate change conference was held in the year 2015 ?
(A) Paris (B) Quata (C) Bon (D) Colombo (E) None of these (Ans : A)

62. What is the object of Green Highway Policy ?
(A) Tree plantation (B) Poverty alleviation (C) To provide health facilities
(D) To increase the enrolment of drop out students (E) None of these (Ans : A)

63. When the Chhattisgarh State Electricity Board was instituted?
(A) 15th November, 2000 (B) 15th November, 2001 (C) 15th November, 2002
(D) 15th November, 2003 (E) None of these (Ans : A)

64. Match the following List-I with List-II–
List-I (Industrial Development Centre)
(a) Siltara (b) Borai (c) Sirgitti (d) Lara
List-II (District)
1. Bilaspur 2. Raigarh 3. Durg 4. Raipur
Choose the correct answer from the following groups–
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 3 4 2
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
(E) None of the above (Ans : D)

65. Match the following List-I with the List-II–
List-I (Irrigation Project)
(a) Sanjay Gandhi Project (b) Rajiv Gandhi Project (c) Dudhawa Project (d) Sikasar Project
List-II (River)
1. Pairi 2. Mahanadi 3. Kharang 4. Maniyari
Choose the correct answer from the following–
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 3 4
(C) 3 1 2 4
(D) 3 4 2 1
(E) None of the above (Ans : D)

66. Which of the following National Waterways connects Kottapuram with Kollam ?
(A) Ganga - Bhagirathi - Hugli Waterways (B) Brahmaputra river water-Ways (C) Kerala coastal canal water-ways
(D) Godavari-Krishna Basin waterways (E) None of the above (Ans : C)

67. Which of the following is not correct pair of waterfall and area of its location?
(A) Amritdhara waterfall – Koria (B) Satdhara waterfall – Mungeli (C) Ranidaraha waterfall – Sukma
(D) Chitrakoot waterfall – Bastar (E) None of the above (Ans : B)

68. In which of the following groups, the sequence of the districts in descending order of sex ratio as per 2011 Census is correct?
(A) Dantewara-Rajnandgaon Kondagaon (B) Dantewara-Kondagaon-Rajnandgaon (C) Kondagaon-Dantewara-Rajnandgaon
(D) Rajnandgaon-Kondagaon Dantewara (E) None of the above (Ans : C)

69. Match the following List-I with the List-II–
List-I (District)
(a) Durg (b) Dhamtari (c) Rajnandgaon (d) Raipur
List-II (% of urban population)
(1) 18.65 (2) 59.08 (3) 64.15 (4) 17.73
Choose the correctly matched group out of the following:
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 3 4
(C) 3 1 4 2
(D) 4 1 3 2
(E) None of the above (Ans : C)

70. Out of the following group of districts of Chhattisgarh, districts of which group do not touch the boundaries of other states?
(A) Surguja, Dhamtari, Janjgir Champa, Korba (B) Durg, Raipur, Dhamtari, Dantewara (C) Korba, Raipur, Durg, Sarguja
(D) Dhamtari, Durg, Raipur, Janjgir Champa (E) None of the above (Ans : C)

71. Which one of the following is not the part of 'Ashtanga-yoga' ?
(A) Anusmriti (B) Pratyahar (C) Dhyana (D) Dharana (E) None of the above (Ans : A)

72. 'Samadhi Maran' is related to which Philosophy?
(A) Buddhist Philosophy (B) Jain Philosophy (C) Yoga Philosophy
(D) Lokayat Philosophy (E) None of the above (Ans : B)

73. The famous book 'Foundation of Indian Culture' is authorised by–
(A) Ravindranath Tagore (B) Shri Aurobindo (C) Radhakrishnan (D) Bhagwan Das (E) None of the above (Ans : B)

74. Kailash temple of Ellora was constituted by–
(A) Govind III (B) Krishna I (C) Krishna II (D) Krishna III (E) None of the above (Ans : B)

75. Where the word 'Stupa' has been used for the first time ?
(A) Rigveda (B) Jatak Katha (C) Artha Shastra (D) Astadhyayee (E) None of the above (Ans : A)

76. Which of the following phenomenon happens in India when the sunshines vertically over the Tropic of capricorn ?
(A) High pressure develops over North-West India (B) Low pressure develops over North-West India
(C) No change in pressure occurs over North-West India (D) Temperature increases in North-West India
(E) None of the above (Ans : A)

77. Which one of the following is the largest linguistic group of India?
(A) Sino-Tibetan (B) Indo-Aryan (C) Austro-Asiatic (D) Dravidian (E) None of the above (Ans : B)

78. Which One of the following states is the largest-producer of petroleum in 2013-14?
(A) Assam (B) Gujarat (C) Rajasthan (D) Andhra Pradesh (E) None of the above (Ans : C)

79. Which of the following renewable power resources has highest installed capacity in the country in 2014 ?
(A) Biomass power (B) Solar power (C) Waste to energy (D) Wind power (E) None of the above (Ans : D)

80. At present, which country out of the following is the largest partner of India in total international trade?
(A) United Arab Emirate (B) Saudi Arabia (C) United States of America
(D) China (E) None of the above (Ans : C)

81. Economic Survey of India is related to–
(A) NITI Ayog (B) Reserve Bank of India (C) Ministry of Finance
(D) Finance Commission (E) None of the above (Ans : C)

82. As per RBI monetary policy review on 29th September, 2015 the bank rate was–
(A) 8.75 per cent (B) 6.75 per cent (C) 7.75 per cent (D) 9.75 per cent (E) None of the above (Ans : C)

83. If potential difference and current flowing through a wire is increased twice each then electric power–
(A) Will remain unaffected (B) Will increase four times (C) Will increase two times
(D) Will decrease half (E) None of the above (Ans : B)

84. Which type of image of an object is formed by eye lense on retina ?
(A) Erect and Real (B) Erect and Virtual (C) Inverted and Real (D) Inverted and Virtual (E) None of the above (Ans : C)

85. Which of the following is used by dentist to see the image of teeth of a patient?
(A) Concave lense (B) Convex lense (C) Convex mirror (D) Plane mirror (E) None of the above (Ans : A)

86. What is the meaning of Chhattisgarhi idioms 'Kariya Achchar, Bhains Barabar' ?
(A) Bhains (Buffalo) (B) Machchar (Mosquito) (C) Appad (Illiterate) (D) Gadaha (Donkey) (E) None of the above (Ans : C)

87. Who is the famous Artist of 'Kabir Gayan' in Chhattisgarh ?
(A) Smt. Teejan Bai (B) Bharti Bandhu (C) Devadas Banjare (D) Smt. Mamta Chandrakar (E) None of the above (Ans : B)

88. 'Pandawani' gayan is based on which granth ?
(A) Shrimadbhagwat (B) Ramayan (C) Mahabharat (D) Shivpuran (E) None of the above (Ans : C)

89. Where is the birth place of 'Mahaprabhu Vallabhacharya' ?
(A) Shivarinarayan (B) Bilaspur (C) Ratanpur (D) Champaranya (E) None of these (Ans : D)

90. Raja Chakradhar Singh is famous for development of which dance?
(A) Katthak dance (B) Katthakali dance (C) Kaksad dance (D) Karma dance (E) None of these (Ans : A)

91. Chemically vermillion is–
(A) Calcium Carbonate (B) Potassium Nitrate (C) Potassium Sulphide (D) Mercury (II) Sulphide (E) None of the above (Ans : D)

92. Which of the following do not react with water at all ?
(A) Iron (B) Lead (C) Magnesium (D) Aluminium (E) None of the above (Ans : E)

93. 'Joule' is related to energy in the same way as 'Pascal' is related to–
(A) Mass (B) Pressure (C) Density (D) Purity (E) None of the above (Ans : B)

94. What was the contribution of forest in Chhattisgarh State Gross Domestic Product in the year 2014-15 at 2011-12 constant prices?
(A) 3.44 per cent (B) 4.33 per cent (C) 3.02 per cent (D) 4.15 per cent (E) None of the above (Ans : E)

95. What is the percentage of land in irrigated land from reservoirs / canals in C. G. for the year 2013-14 ?
(A) 35 per cent (B) 34.2 per cent (C) 55.0 per cent (D) 52.0 per cent (E) None of the above (Ans : D)

96. Which of the following is unitary element in Indian Federal System?
1. Decentralisation of Powers 2. Appointment of Governors 3. Unequal representation in Rajya Sabha
4. Judicial Review 5. All India Services 6. Bicameral Legislature
(A) 1 3 6 (B) 2 3 5 (C) 3 5 6 (D) 2 4 5 (E) None of the above (Ans : B)

97. On which matter, it is not essential to take advise from council of ministers for President?
(A) Appointment of Ambassadors (B) To assent on bills (C) To assent on bills referred from Governors
(D) To dissolve Lok Sabha (E) To assent on constitutional amendment bill (Ans : B)

98. Which of the following President has exercised a power which is called 'Pocket veto' in constitutional terminology ?
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) V. V. Girl (C) Gyani Zail Singh (D) Dr. A. P. J. Abdul Kalam (E) None of the above (Ans : C)

99. After resigning a Minister needs the permission of whom, to give a personal statement in Lok Sabha about his resignation in India?
(A) Prime Minister (B) Speaker (C) President (D) Supreme Court (E) None of the above (Ans : B)

100. Which book is written by Gopal Kavi of Ratanpur (Chhattisgarh) ?
(A) Jaimani Ashwamegh (B) Rampratap (C) Bhakti Chintamani (D) All the above (E) None of the above (Ans : D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *