SBI PO 2015 Reasoning Solved Questions Paper Free Download


SBI Probationary Officer (PO) Exam 2015 
(Held on 27-06-2015)
Reasoning Ability Solved Questions
Directions (1-5) : In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known/acts.
Give answer :
(a) If only conclusion I is true
(b) If neither conclusion I nor II is true
(c) If only conclusion II is true
(d) If both conclusion I and conclusion II are true
(e) If either conclusion I or II is true

1. Statements : No factory is an industry. All workshops are industries. Some plants are workshops.
Conclusions : I. No workshop is a factory.
II. Atleast some plants are industries. (Ans : d)

2. Statements : Some sands are particles. Some particles are glasses.
Conclusions : I. Some glasses are definitely not particles.
II. Some glasses being sands is a possibility. (Ans : c)

3. Statements : Some movies are films. No film is a show. All shows are pictures.
Conclusions : I. Atleast SOJ11e pictures are films.
II. No show is a movie. (Ans : b)

(4-5) :
Statements :
Some actors are singers. All singers are
dancers. Some dancers are players.

4. Conclusions : I. All actors being dancers is a possibility.
II. All dancers are singers. (Ans : a)

5. Conclusions :
I.
Atleast some dancers are actors.
II. No player is an actor. (Ans : a)

Directions (6-10) : Study the following information to answer the given questions.
Eight friends G, H, I, J, N, O, P and Q are seated in a straight line, but not necessarily in the same order.
H sits second to right of O. O sits at one of the extreme ends of the line.
Only three people sit between H and N.
I sits third to the left of J. Only two people sit between J and G.
P is not an immediate neighbour of N.

6. Who amongst the following represents the person seated at the extreme right end of the line?
(a) P (b) Q (c) O (d) I (e) G (Ans : e)

7. Who amongst the following sit exactly between J and G ?
(a) O, Q (b) H, O (c) O, P (d) N, Q (e) H, N (Ans : d)

8. What is the position of P with respect to N ?
(a) Third to the left (b) Second to the right (c) Fourth of the right (d) Third to the right (e) Second to the left (Ans : a)

9. Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to Q?
(a) Only two persons sit between Q and N (b) Only two persons sit to the right of Q (c) None of the given options is true
(d) Both I and G are immediate neighbours of Q (e) P sits to immediate right of Q (Ans : b)

10. How many persons are seated between P and G ?
(a) None (b) One (c) Two (d) Four (e) Three (Ans : e)

Directions (11-15) : Study the information carefully and answer the questions.
N, O, P, Q, R, S, T and U are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside (i. e. in a direction opposite to the centre).
Note : Same direction means that if one person is facing the centre then the other person also faces the centre and vice-versa.
Opposite direction means that if one person is facing the centre then the other person faces outside and vice-versa. R sits second to the right of T. T faces the centre. O sits third to the left of R. Rand O face opposite directions.
Immediate neighbours of O face the centre. P sits second to the right of O. U sits to the immediate left of P. N sits second to the left of Q. Q faces the same direction as O. Q is not an immediate neighbour of T. Immediate neighbours of R face opposite directions. (i.e. if one neighbour faces the centre, the other neighbour faces outside and vice-versa.)

11. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) U (b) S (c) P (d) N (e) Q (Ans : d)

12. Who sits second to the left of U ?
(a) T (b) O (c) S (d) Q (e) Other than those given as options (Ans : c)

13. Which of the following is true regarding S as per the given seating arrangement?
(a) U is one of the immediate neighbours of S. (b) S sits third to the right of R. (c) S faces the centre.
(d) Only two people sit between Sand T. (e) Only one person sits between Sand N. (Ans : c)

14. What is P's position with respect to N ?
(a) Second to the left (b) Second to the right (c) Third to the right (d) Third to the left (e) Fourth to the left (Ans : b)

15. How many people in the given arrangement face outside?
(a) Three (b) Two (c) Four (d) Five (e) One (Ans : b)

Directions (16-20) : Study the given information carefully to answer the given questions.
J, K, L, M, N, O and P live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them also likes a different subject namely- English, History, Commerce, Biology, Accounts, Geography and Computer. (But not necessarily in the same order. )
J lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who likes Accounts lives immediately above J. Only two people live between M and the one who likes Accounts.
The one who likes History lives on one of the odd numbered floors above M. Only three people live. between L and the one who likes History. The one who likes Commerce lives immediately above L.
The one who likes English lives immediately above the one who likes Computer. P lives on an odd numbered floor.
Only one person lives between K and N. K lives on one of the floors above N. Neither K nor J likes Biology. N does not like Commerce.

16. Which of the following subjects does J like?
(a) Geography (b) Computer (c) Commerce (d) History (e) English (Ans : d)

17. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement?
(a) Geography – L (b) History – O (c) Computer – P (d) Accounts – M (e) Biology – K (Ans : a)

18. If all the people are made to sit in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged ?
(a) Four (b) None (c) Two (d) One (e) Three (Ans : c)

19. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
(a) The one who likes Computer lives immediately below J. (b) O likes History. (c) None of the given options is true.
(d) Only four people live between M and P. (e) P lives immediately below N. (Ans : c)

20. Who amongst the following lives on the floor numbered 2 ?
(a) K (b) The one who likes English (c) The one who likes Computer (d) M (e) O (Ans : e)

21. Point A is 30 m to the South of point B. Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15 m to the South of point C. Point D is exactly midway between points E and F in such a manner that point E, D and F form a horizontal straight line of 40 m. Point E is to the West of point D. How far and in which direction is point E from point B ?
(a) 45 m towards South (b) 25 m towards South (c) 30 m towards West
(d) 35 m towards North (e) 45 m towards North (Ans : a)

Directions (22-24) : Study the following information and answer the given questions.
T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.
T is the mother of J. Y is the father of U.
Y has only one son and only one daughter.
U is the daughter of T. Q is the son of D.

22. How is P related to T?
(a) Brother (b) Cannot be determined (c) Brother-in-law (d) Cousin brother (e) Uncle (Ans : c)

23. How is J related to D ?
(a) Son (b) Niece (c) Son-in-law (d) Nephew (e) Daughter (Ans : d)

24. How is Q related to M?
(a) Son-in-law (b) Grandson (c) Nephew (d) Son (e) Cannot be determined (Ans : b)

25. A person starts walking from his home towards his friend's place. He walks for 25 m towards West. He takes a 90° right turn and walks for 20 m. He again takes a 90° right turn, and walks for 10m. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn. Turning 90° towards his right, he walks for 15 m to reach his friend's place. How far and in which direction is the friend's place from his home?
(a) 30 m towards East (b) 30 m towards North (c) 40 m towards South
(d) 30 m towards South (e) 40 m towards North (Ans : b)

Directions (26-30) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.
Give answer :
(a) If only conclusion I is true
(b) If neither conclusion I nor II is true
(c) If only conclusion II is true
(d) If both conclusion I and conclusion II are true
(e) If either conclusion I or II is true

26. Statements : M > A ≥ B = Q ≤ P < J ≤ Y ; Z ≥ A > X
Conclusions : I. B < Y II. X ≥ J (Ans : a)

27. Statements : M > A ≥ B = Q ≤ P < J ≤ Y ; Z ≥ A > X
Conclusions : I. Z = Q II. Z > Q (Ans : e)

28. Statements : G < R = A ≤ S ; T < R
Conclusions : I. G < S II. S > T (Ans : d)

29. Statements : P = U < M < K ≤ I > N ; D ≥ P ; I ≥ C
Conclusions : I. M < C II. N > U (Ans : b)

30. Statements : P = U < M < K ≤ I > N ; D ≥ P ; I ≥ C
Conclusions : I. D ≥ K II. I > P (Ans : c)

Directions (31-35) : Study the given information carefully to answer the given questions.
In a certain code language,
'Cinderella shouted for rescue' is written as 'pr co ly bu'
'rescue all the bugs' is written as 'ke mt co rx'
'bugs ate all carrots' is written as 'vg rx ke sh'
'carrots for pretty Cinderella' is written as 'ly pr vg as'
(All codes are two letter codes only)

31. In the given code language, what does the code 'pr' stand for?
(a) Either 'bugs' or 'shouted' (b) rescue (c) Either 'Cinderella' or 'for' (d) for (e) pretty (Ans : c)

32. What will be the code for 'the pretty' in the given code language?
(a) bu rx (b) ke as (c) as mt (d) mt bu (e) Other than those given as options (Ans : c)

33. What is the code for 'bugs' in the given code language?
(a) Other than those given as options (b) co (c) sh (d) Either 'co' or 'vg' (e) Either 'ke' or 'rx' (Ans : e)

34. What may be the possible code for 'shouted and ate' in the given code language?
(a) bu sh mt (b) rx co gy (c) gy sh as (d) sh gy bu (e) ly rx vg (Ans : d)

35. What is the code for 'carrot' in the given code language?
(a) vg (b) sh (c) rx (d) ke (e) ly (Ans : a)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *