Information Technology Quiz Questions and Answers

Following are the Multiple Choice Quiz Questions on Basic Information Technology which are helpful for IAS, RAS, PCS, NET, Bank Exams and other upcoming competitive exams.

1. System Software is/ are–
(A) Programming language (B) Word Processing (C) Browsers
(D) Graphics (E) All of these (Ans : A)

2. B 2 B stands for–
(A) Business to Book (B) Business to Business (C) Business to Bull
(D) Bull to Business (E) Best-to-Best (Ans : B)

3. The CPU contains a Special set of memory cells called–
(A) Registers (B) Rule for Accounting (C) Journalization
(D) Accounts (E) Ledger (Ans : A)

4. RAM is–
(A) Random Access Memory (B) Rate As Memory (C) Rate All Money
(D) Rate as per Man (E) None of these (Ans : A)

5. Which is the brains of the Computer?
(A) Network and LAN (B) CPU (C) Computer Language (D) Bits (E) Web (Ans : B)

6. Match the following–
List-I (Generations of Computer)
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
List-II (Language)
1. Machine 2. Basic, COBOL and FORTRAN 3. PL/1 4. C 5. C+
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 3 1
(C) 3 1 2 4
(D) 5 2 4 3
(E) 5 1 2 4 (Ans : A)

7. LAN is–
(A) Local Act Note (B) Local Area Network (C) Law Act Notice
(D) Live-Act Network (E) None of these (Ans : B)

8. Which is / are language of Computer?
(A) BASIC, COBOL and Pascal (B) CD (C) U+
(D) D+ (E) B++ (Ans : A)

9. POST is–
(A) Power on Self Test (B) Mail (C) Language
(D) Design (E) Mobile (Ans : A)

10. Components of Personal Computer includes-
(A) Worker (B) Wage (C) Hardware, Software and Data
(D) Room (E) All of these (Ans : C)

11. Which is/are components of Hardware of Personal Computer?
(A) Input and Output Devices (B) Processor (C) Memory
(D) Storage (E) All of these (Ans : E)

12. ROM memory includes–
(D) DRAM (E) None of these (Ans : A)

13. Control Bus is-
(A) Special Interest Group (B) An electronic Path (C) Mouse
(D) POST (E) LAN (Ans : B)

14. Types of Network is/are–
(A) Local Area Network (B) Metropolitan Area Network (C) Wide Area Network
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

15. Which is the type of operating System?
(A) LYNUX and MS-DOS (B) MIS (C) C+
(D) D++ (E) CPU (Ans : A)

16. Which is/are e-commerce transaction?
(A) B2C (B) B2B (C) B2G
(D) Electronic Communication to Communication (E) A, B and C (Ans : E)

17. Which is the information of MIS?
(A) Internet Explorer and LAN settings (B) Search (C) Internet options
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

18. ROM is–
(A) Read or Money (B) Read only Memory (C) Random on Money
(D) All of these (E) None of these (Ans : B)

19. A Central Processing Unit (CPU) is a machine that can execute–
(A) Role of System (B) Computer Programs (C) Recent change and Community Portal
(D) Portal (E) Web (Ans : B)

20. Which is a Processor of Computer?
(A) CPU (B) Local Area Network (C) Computer
(D) Technology (E) Link (Ans : A)

21. Java is a–
(A) Product of Computer System (B) Design (C) Language of Computer
(D) Memory (E) None of these (Ans : C)

22. Analog Computer includes–
(A) Voltage meter and Thermometer (B) Watches (C) Speedometer
(D) Electricity meter (E) All of these (Ans : E)

23. BIOS is–
(A) Control Unit (B) Basic Unit (C) Basic Input-Output Service
(D) Mouse (E) All of these (Ans : C)

24. Input devices is / are–
(A) Keyboard, Mouse and Track-ball (B) Touchpad (C) Scanner
(D) Microphone (E) All of these (Ans : E)

25. Output devices includes–
(A) Scanner (B) Speaker, Monitor and Printer (C) Trackball
(D) Touch Pad (E) Keyboard (Ans : B)

26. WWW is–
(A) World Working Web (B) World Wide Web (C) Week-Working Worker
(D) Web-Wide-Worker (E) All of these (Ans : B)

27. MH2 is–
(A) Money for Hertz (B) Mega Hertz (C) Management in Hertz
(D) Bytes (E) Adaptors (Ans : B)

28. Which is / are the part of LAN Topology ?
(A) Bus (B) Star, Ring and Tree (C) Data
(D) C++ (E) A and B are both (Ans : E)

29. C is–
(A) System (B) Language of the Computer (C) Mouse
(D) Bite (E) Network (Ans : B)

30. The volume of B2B transaction is much higher than the volume of–
(A) B2B transaction (B) B2C transactions (C) B2G
(D) C2C (E) C2G (Ans : B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *