LIC AAO Reasoning Ability Question Papers & Syllabus 2016

LIC AAO recruitment exam of the year 2015 held on dated 22-03-2015. We are giving 30 questions of Reasoning Ability (Test–I) of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

REASONING ABILITY Solved Questions
Directions (1-5) : Study the following information to answer the given questions.
Eight people-K, L, M, N, O, P, Q and R are seated in a straight line facing North but not necessarily in the same order.
L sits third from the left end of the line. Only three people sit between Land R.
O sits to the immediate left of Q. Only one person sits between M and Q.
P sits third to the left of N.
L is not an immediate neighbour of K.

1. What is the position of Q with respect to P ?
(a) Second to the left (b) Third to the left (c) Second to the right (d) Third to the right (e) Fifth to the left (Ans : b)

Also Solved Question Paper : General Awareness and English Language

2. Which of the following pairs represents persons seated at the two extreme ends of the line?
(a) L, K (b) Q, R (c) Q, N (d) O, N (e) O, R (Ans : d)

3. How many persons are seated between M and R ?
(a) Two (b) Four (c) One (d) Three (e) More than four (Ans : a)

4. Who amongst the following sits exactly between L and O?
(a) M (b) R (c) P (d) N (e) Q (Ans : e)

5. If each of the persons is made to sit in alphabetical order from left to right the positions of how many will remain unchanged as compared to the original seating arrangement?
(a) Two (b) Four (c) Three (d) One (e) None (Ans : e)

Directions (6-7) : Read the following information carefully and answer the questions.
B is the father of W and T. R is the son of W. R is the only brother of C. M is the mother of C. M is the daughter-in-law of Z. Z has only one daughter and only one son.

6. Which of the following is definitely true based upon the given relationships?
(a) None of the given options is definitely true. (b) W is the son-in-law of Z. (c) W has only one daughter.
(d) T is the aunt of C. (e) T is married to M. (Ans : d)

7. Which of the following is/are required to establish that C is the daughter of M ?
(a) No extra information is required as the relation can be established from the given information.
(b) T is unmarried. (c) Z is the mother of T. (d) M has only one son. (e) R is the grandson of B. (Ans : d)

Directions (8-12) : Study the given information and answer the questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, It arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement:
(All the numbers are two-digit numbers)
Input : 24 method 87 67 of data 34 collection 45 12 specified now
Step I : 12 method 87 67 of data 34 collection 45 specified now 24
Step II : 34 12 method 87 67 of data collection specified now 24 45
Step III : 67 34 12 method of data collection specified now 24 45 87
Step IV : collection 67 34 12 method of specified now 24 45 87 data
Step V : method collection 67 34 12 of specified 24 45 87 data now
Step VI : of method collection 67 34 12 24 45 87 data now specified
Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input : chemical 68 11 reaction 87 is 21 hard to 53 92 detect

8. In which step are the elements 'to 92 detect 21 ' found in the same order?
(a) Sixth (b) Third (c) The given order of elements is not found in any step. (d) Second (e) Fifth (Ans : d)

9. What is the position of '21' from the right end in the last step?
(a) Tenth (b) Eighth (c) Fifth (d) Fourth (e) Sixth (Ans : e)

10. Which of the words/numbers below would be at the fifth position (from the right end) in step V of the Input?
(a) chemical (b) 21 (c) 11 (d) 68 (e) to (Ans : b)

11. Which element is fifth to the left of the element which is ninth from the left end of the fourth step?
(a) 11 (b) 87 (c) 53 (d) reaction (e) chemical (Ans : a)

12. Which element is exactly between 'chemical' and '87' in the second step of the given arrangement?
(a) 53 (b) hard (c) reaction (d) is (e) 68 (Ans : c)

Directions (13-17) : Study the given information carefully to answer the given questions.
M, N, O, P, Q, R, Sand T are sitting around a circular table facing the centre with equal distances between each other (but not necessarily in the same order).
Each of them also belongs to a different field of work- Author, Designer, Doctor, Engineer, Journalist, Policeman, Singer and Teacher (but not necessarily in the same order).
Q sits second to the left of the Singer. Only two people sit between S and the Singer. Only one person sits between Q and the Designer. N sits second to the left of the Designer. P is neither an immediate neighbour of N nor Q. P is not a singer. T is an immediate neighbour of P. The Doctor sits second to the right of T. Only three people sit between the Doctor and the Engineer. R sits second to the left of the Engineer. T is not a Journalist. The Journalist is neither an immediate neighbour of S nor T. O sits to the immediate left of the Journalist. The Teacher sits to the immediate right of the Author.

13. Who sits exactly between N and the one sitting to the immediate right of M, when counted from the right of M?
(a) S (b) T (c) O (d) Other than those given as options (e) R (Ans : e)

14. Which of the following statements is TRUE as per the given arrangement?
(a) Only one person sits between Sand O. (b) The Engineer sits second to the left of O. (c) S is a Teacher.
(d) All the given options are true. (e) The Author sits to the immediate left of Q. (Ans : e)

15. Who amongst the following is a designer?
(a) M (b) R (c) S (d) T (e) P (Ans : e)

16. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) N, Teacher (b) T, Engineer (c) P, Policeman (d) S, Journalist (e) M, Author (Ans : a)

17. What does R work as ?
(a) Doctor (b) Engineer (c) Singer (d) Journalist (e) Designer (Ans : d)

18. This questions consists of an information and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statements weaken/s or strengthen/s the information and decide the appropriate answer.
Information : According to a report naval ship 'AquaEmp' met with the fatal accident owing to the fact that it was ageing and nearly two decades old.
Statements:
I. The accident took place when the seaman at the artillery section. accidently misfired the missile hitting certain crucial engine machinery.
II. Average age of all ships, battleships or cargo ships, is 30-35 years, before which these can be operated safely.
(a) Both Statement I and Statement II are neutral statements.
(b) Both Statement I and Statement II strengthen the information.
(c) Both Statement I and Statement II weaken the information.
(d) Statement I strengthens the information while Statement II weakens the information.
(e) Statement I weakens the information while Statement II strengthens the information. (Ans : c)

Directions (19-23 ) : In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer:
(a) If neither conclusion I nor II is true.
(b) If either conclusion I or II is true.
(c) If only conclusion II is true.
(d) If both conclusion I and II are true.
(e) If only conclusion I is true.

19. Statements : Some rooms are stores. All stores are godowns. All godowns are warehouses.
Conclusions :
I.
All rooms are godowns.
II. All stores are warehouses. (Ans : c)

20. Statements : Some rooms are stores. All stores are godowns. All godowns are warehouses.
Conclusions :
I.
All warehouses being rooms is a possibility.
II. Atleast some godowns are rooms. (Ans : d)

21. Statements : All kittens are cubs. No kitten is a puppy.
Conclusions :
I.
All puppies being cubs is a possibility.
II. All cubs are kittens. (Ans : e)

22. Statements : No sea is a lake. Some lakes are rivers. All rivers are oceans.
Conclusions :
I.
No sea is a river.
II. All oceans are lakes. (Ans : a)

23. Statements : No sea is a lake. Some lakes are rivers. All rivers are oceans.
Conclusions :
I.
Atleast some oceans are lakes.
II. All rivers are lakes. (Ans : e)

Directions (24-28) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and
Give answer :
(a) If neither conclusion I nor II is true.
(b) If either conclusion I or II is true.
(c) If only conclusion II is true.
(d) If both conclusion I and II are true.
(e) If only conclusion I is true.

24. Statements : B > E ≥ A < L; T ≥ A > S
Conclusions : I. T ≥ B
II. L > T (Ans : a)

25. Statements : L = I ≥ N < E; N ≥ S
Conclusions : I. S < E
II. E > L (Ans : e)

26. Statements : V < E > B = H ≥ N; B ≤ T
Conclusions : I. T > V
II. N : ≤T (Ans : c)

27. Statements : L = I ≥ N < E; N ≥ S
Conclusions : I. S = L
II. L > S (Ans : b)

28. Statements : B > E ≥ A < L; T ≥ A > S
Conclusions : I. B > S
II. L > S (Ans : d)

29. This question consists of a statement and two assumptions numbered I and II given below it. An assumption is something which is not directly given but can be assumed from the given information. You have to find out which of the given assumptions, numbered I and II are implicit in the given statement.
Statement : Exercising does not necessarily mean gymnasium with high technology machines. After all people living in villages are well maintained and are hardly overweight.
I. Gymnasiums are not very readily available or used in villages.
II. People living in villages do not believe in the use of high technology gymnasiums.
(a) Both I and II can be assumed from the given information.
(b) Either I or II can be assumed from the given information.
(c) Only I can be assumed from the given information.
(d) Neither I nor II can be assumed from the given information.
(e) Only II can be assumed from the given information. (Ans : a)

30. Read the given information and answer the question. "Although the State government has been funding College XYZ for the past 10 years, it has decided not to do so this year. " -Local news report. Which of the following may NOT be a reason for the decision of the government to discontinue the funding of the said college this year?
(a) College XYZ has doubled the fees charged from students this year as a result of which it has made three times profit as compared to other State run colleges.
(b) College has received the permission this year to lend its campus for marriages and other social events and this would be an additional source of income for the college.
(c) It was recently found out that most of the bills submitted about the usage of the money received by the college as government funds are fabricated and show much more amount than the actual expenditure.
(d) Despite repeated warning from the authorities since past two rears, the college has continued to reserve some seats for students who are willing to pay huge donation in addition to fees.
(e) Although the performance of students of XYZ has improved a little in academics this year, it has deteriorated drastically in sports and other extra- curricular activities. (Ans : e)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *