SBI Clerk Computer and Marketing Aptitude Questions

1. If text was highlighted and ‘Edit’ ‘Copy’ was clicked, what would happen ?(A) Text would be copied from the document and placed in the clipboard
(B) Text would be removed from the document and placed in the clipboard

(C) Text from the clipboard would be placed in the document at the place where the cursor is blinking
(D) Only (B) and (C)
(E) None of these (Ans : A)

2. The blinking point which shows your position in the text is called—
(A) Blinker (B) Cursor (C) Causer (D) Pointer (E) None of these (Ans : B)

3. For seeing the output, you use—
(A) Monitor (B) Keyboard (C) Mouse
(D) Scanner (E) None of these (Ans : A)

4. CDs are of which shape ?
(A) Square (B) Rectangular (C) Round
(D) Hexagonal (E) None of these (Ans : C)

5. A scanner scans—
(A) Pictures (B) Text (C) Both Pictures and Text
(D) Neither Pictures nor Text (E) None of these (Ans : C)

6. A directory within in directory is called—
(A) Mini Directory (B) Junior Directory (C) Part Directory
(D) Sub Directory (E) None of these (Ans : D)

7. For opening and closing of the file in Excel, you can use which bar ?
(A) Formatting (B) Standard (C) Title
(D) Formatting or Title (E) None of these (Ans : C)

8. Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system ?
(A) User interface (B) Language translator (C) Platform
(D) Screen saver (E) None of these (Ans : A)

9. Computer language used on the Internet is—
(A) BASIC (B) COBOL (C) Java
(D) Pascal (E) None of these (Ans : C)

10. You click at B to make the text—
(A) Italics (B) Underlined (C) Italics and Underlined
(D) Bold (E) None of these (Ans : D)

11. Which part is the ‘brain’ of the computer ?
(A) CPU (B) Monitor (C) RAM
(D) ROM (E) None of these (Ans : A)

12. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is—
(A) Memory-only (B) Write-only (C) Read-only
(D) Run-only (E) None of these (Ans : C)

13. Help Menu is available at which button ?
(A) End (B) Start (C) Turnoff
(D) Restart (E) None of these (Ans : B)

14. You can keep your personal files/folders in—
(A) My Folder (B) My Documents (C) My Files
(D) My Text (E) None of these (Ans : B)

15. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)—
(A) Supercomputer (B) Minicomputer (C) Laptop
(D) Server (E) None of these (Ans : D)

16. A Website’s main page is called its—
(A) Home Page (B) Browser Page (C) Search Page
(D) Bookmark (E) None of these (Ans : A)

17. Data that is copied from an application is stored in the—
(A) Driver (B) Terminal (C) Prompt
(D) Clipboard (E) None of these (Ans : D)

18. Changing an existing document is called ……… the document.
(A) creating (B) deleting (C) editing
(D) adjusting (E) None of these (Ans : C)

19. In a spreadsheet program the ………… contains related worksheets and documents.
(A) workbook (B) column (C) cell
(D) formula (E) None of these (Ans : A)

20. Which of the following is not an input device ?
(A) Keyboard (B) Monitor (C) Joystick
(D) Microphone (E) None of these (Ans : B)

21. Marketing is the combined study of—
(A) Buyer’s behaviour and consumer tasks (B) Product demand and Product supply
(C) Brand building and Publicity (D) Sales force abilities and customer responses
(E) All of these (Ans : A)

22. Effective Marketing helps in—
(A) Boosting the sales (B) Boosting the purchases (C) Boosting the demand and supply
(D) All of these (E) None of these (Ans : A)

23. Market size means—
(A) Size of the sales teams (B) Size of the company (C) Scope for profit
(D) Scope for marketing (E) None of these (Ans : D)

24. Market share means—
(A) Share Market (B) Sensex (C) Market changes
(D) Market demands (E) Share of business among pears (Ans : E)

25. Direct Marketing means—
(A) Face to face marketing (B) Over the counter marketing (C) Door to door marketing
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

26. A ‘Lead’ means—
(A) A buyer (B) A seller (C) Employee
(D) Employer (E) None of these (Ans : B)

27. DSA means—
(A) District Sales Authority (B) Direct Selling Agent (C) Distributor and Sales Agents
(D) Distributor and State Agent (E) None of these (Ans : B)

28. A DSA’s main function is—
(A) To boost customer contacts (B) To boost emails (C) To boost telemarketing
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

29. A ‘Prospect’ means—
(A) Company’s Prospectus (B) Company’s Memorandum of Association (C) A likely buyer
(D) A likely seller (E) None of these (Ans : C)

30. To ‘close a call’ means—
(A) To clinch the sales (B) To abandon the sales (C) To lose the business
(D) To annoy the customer (E) To exit from the sales team (Ans : A)

31. Good selling skill calls for—
(A) Patience (B) Perseverance (C) Persuasion
(D) Pursuit (E) All of these (Ans : D)

32. Marketing channels means—
(A) Delivery time (B) Delivery period (C) Sales outlets
(D) Purchase outlets (E) All of these (Ans : C)

33. Value added services means—
(A) Additional cost (B) Additional production (C) Additional staff
(D) Additional services (E) All of these (Ans : D)

34. A ‘Target Group’ means—
(A) Group of salesmen targeting the customers (B) Likely buyers (C) Group of products
(D) Group of companies (E) All of these (Ans : B)

35. ‘USP’ in Marketing means—
(A) Useful Sales Procedures (B) Useful Selling Propositions (C) Useful Sales Persons
(D) Used Sales Plans (E) Unique Selling Propositions (Ans : E)

36. ‘ATM’ stands for—
(A) Anywhere Marketing (B) Any Time Marketing (C) Any Time Money
(D) Automated Teller Machine (E) Automatic Timely Machine (Ans : D)

37. Market Plan is a—
(A) Selling process (B) Year-end-budget (C) Calendar
(D) Business document for marketing strategies (E) All of these (Ans : D)

38. Market segmentation means dividing—
(A) The market group into homogeneous groups (B) The market process into easy steps
(C) The sales teams into small groups (D) All of these (E) None of these (Ans : A)

39. ‘HNI’ means—
(A) Highly Non-interested Individuals (B) Highly Needy Individuals (C) High Networth Individuals
(D) Highly Negative Individuals (E) None of these (Ans : C)

40. Digital Marketing includes. Find the incorrect answer—
(A) Web advertisement (B) E-mail canvassing (C) Blogs
(D) SMS campaigns (E) Mobile alerts (Ans : C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *