Public Administration Obj Multiple Choice Questions & Answers

( Previous Question No. 1 to 50 )
51. The Comptroller and Auditor General of India submits three reports to the Parliament/State Legislatures. Which one of the following reports does not come under that category?
(a) Audit Report on Finance Accounts (b) Audit Report on Appropriation Accounts
(c) Audit Report on Capital Accounts (d) Audit Report on Commercial and Public (Ans : c)

52. Which one of the following is not a characteristics of a government company?
(a) It has an audit board of its own (b) It is a body corporate
(c) It is owned by the State (d) Its employees are not civil servants (Ans : a)

53. Which of the following is not a constitutional commission?
(a) Finance Commission (b) Planning Commission
(c) Election Commission (d) Union Public Service Commission (Ans : b)

54. If the President wants to resign, to whom shall he address his letter of resignation?
(a) Chief Justice of India (b) Prime Minister of India
(c) Vice-President of India (d) Speaker of Lok Sabha (Ans : c)

55. How long can a minister remain in office without being member of parliament?
(a) For one full term of Parliament (b) For two years
(c) For six months (d) For three months (Ans : c)

56. To whom the Cabinet Secretariat does not keep informed of the major activities of the Government of India?
(a) President (b) Vice-President (c) Speaker of Lok Sabha (d) Prime Minister (Ans : c)

57. The Planning Commission was set up in March 1950. Which of the following was not then envisaged as its main objective?
(a) To raise standard of living (b) To open new opportunities for the people
(c) To raise per capita income (d) To remove disparity between rich and poor (Ans : b)

58. Who allocates the business to various Ministries and Departments in the Government of India?
(a) President’s Secretariat (b) Prime Minister’s Secretariat
(c) Parliament’s Secretariat (d) Cabinet Secretariat (Ans : d)

59. Which one of the following statements about the planning Commission in India is true?
(a) It is a constitutional body (b) It is a statutory body
(c) It has been created by an executive order (d) It is quasi-Judicial in character (Ans : c)

60. Which one of the following is not a function of the Planning Commission in India?
(a) Formulation of Plan (b) Execution of development plan
(c) Appraisal of plan progress (d) Making recommendations on policy and administration (Ans : d)

61. Which of the following is the largest committee of India Parliament?
(a) Committee of Petitions (b) Public Accounts Committee
(c) Estimate Committee (d) Committee on Public Undertakings (Ans : c)

62. To whom the Prime Minister is responsible?
(a) President (b) Lok Sabha (c) Rajya Sabha (d) Speaker of Lok Sabha (Ans : b)

63. Who prepares the Five-year plans at the National level?
(a) Finance Commission (b) State Government
(c) Lok Sabha (d) Planning Commission (Ans : d)

64. Who presides over the meetings of National Development Council?
(a) Prime Minister (b) Planning Minister (c) Vice-President (d) Cabinet Secretary (Ans : a)

65. Who appoints the Chairman and Members of Finance Commission?
(a) Chairman, Rajya Sabha (b) President (c) Finance Minister (d) Finance Secretary (Ans : b)

66. Which of the following is not a pubic enterprise?
(a) Public corporation (b) Departmental undertaking
(c) Government aided voluntary organization (d) Government company (Ans : c)

67. Who among the following has said that ‘company form of public enterprise is a fraud on the Indian Constitution’?
(a) Paul Appleby (b) A.D. Gorwala (c) Morarjee Desai (d) Asok Chanda (Ans : d)

68. Which one of the following recommended the setting up of a Finance Commission Cell in the Planning Commission?
(a) Administrative reforms Commission (b) Sri Krishna Commission
(c) Sarkari Commission (d) Chhagla Commission (Ans : c)

69. Which one of the following is the function of the Finance Commission?
(a) Preparation of the Central Budget (b) Assessing income-tax proceeds
(c) Determining the principles governing grants-in-aid to States (d) Exercising control over Government expenditure (Ans : c)

70. Which one of the following is not the functions of NDC?
(a) Review of National Plans (b) Review of Socio-Economic Policies
(c) Suggestions to achieve Plan Targets (d) Review of Union-State Relations (Ans : d)

71. Which one of the following bodies regularly reviews the progress of the Five Year Plans?
(a) National Development Council (b) Planning Commission
(c) Cabinet Secretariat (d) Union Cabinet (Ans : b)

72. Which one of the following Articles of the Constitution of India empowers the President to appoint comptroller and Auditor General of India?
(a) Article 148 (b) Article 149 (c) Article 150 (d) Article 151 (Ans : a)

73. Who discharges the duties of the office of President in case the vice-president as acting president also tenders his resignation?
(a) The Prime Minister (b) The Chief Justice of India
(c) The Chief Election Commissioner (d) The Attorney General of India (Ans : b)

74. Which one of the following is not the disadvantage of the Line-Item (Traditional) Budget?
(a) It does not help long-term planning (b) It does not relate to physical targets
(c) It encourages unhealthy competition for funds (d) It provides for control of expenditure (Ans : a)

75. Which one of the following is a common objective of the ‘Rule of Lapse’, ‘Sunset Legislation’ and ‘Zero-Based Budgeting’?
(a) Economy in expenditure (b) Legislative control
(c) Review and reauthorization of expenditures (d) Ensuring achievement of physical targets (Ans : c)

76. Which one of the following is not the occasion for criticising the administration in the Lok Sabha?
(a) General discussion on the budget (b) Voting on demands for grants
(c) Motion of thanks to the President (d) Discussion on the Finance Bill (Ans : c)

77. Which of the following is not true of Audit in India?
(a) It is Constitutional obligation (b) It looks into the question of merites of expenditure
(c) It investigates into the impropriety, wasterfulness or extravagance of expenditure (d) It is governed by an executive order (Ans : d)

78. Which one of the following does not form a part of the Budget?
(a) Review of public Finance of the previous year (b) Estimates of receipts and expenditure of the current year
(c) The actual receipts and expenditure of the previous three years (d) Proposals for meeting the requirements of the following year (Ans : c)

79. Which one of the following statements about ‘Audit’ is not correct?
(a) It adopts a fault-finding approach (b) It concerns itself with financial propriety
(c) It is concerned with adherence to rules, regulations and procedures (d) It critically examines income, expenditure and performance (Ans : a)

80. Which one of the following is not a primary function of the accounting system?
(a) To reveal financial conditions of the or ganisation (b) To protect those who handle funds
(c) To prevent necessary adjustment in expenditure (d) To help auditing (Ans : b)

81. Which Committee of Parliament in India examines the Audit Report of Comptroller and Auditor General?
(a) Estimates Committee (b) Committee on Public Undertakings
(c) Assurance Committee (d) Public Accounts Committee (Ans : d)

82. Dimock ejoins that a soundly conceived budget should have five major qualities. Which of the following does not find its place among than?
(a) Responsibility (b) Reliability (c) Comprehensiveness (d) Aggressiveness (Ans : d)

83. Which of the following functions is not the responsibility of the Central Budget Agency?
(a) Making adequate resources available (b) Ensuring proper utilization available
(c) Preparing new programmes for achieving governmental objectives (d) Evaluating the targets fixed and achieved (Ans : d)

84. If the financial administration is to become effective, which of the following principles could be dispensed with without much disadvantage?
(a) Responsibility (b) Accountability (c) Control (d) Expansion (Ans : d)

85. In which country trade unions are also associated with the work of audit?
(a) United States of America (b) Japan (c) Sweden (d) France (Ans : b)

86. Which Committee of Parliament in India examines the Audit Report of the Comptroller and Auditor General?
(a) Estimates Committee (b) Assurance Committee
(c) Public Accounts Committee (d) Committee on Public Undertakings (Ans : c)

87. Who prepares the ‘Combined Finance and Revenue Accounts’ of the Centre and State Governments?
(a) Public Accounts Committee (b) Comptroller and Auditor General of India
(c) Planning Commission (d) Audit and Accounts Department (Ans : d)

88. Who among the following has defined the civil service as a “Professional body of officials, permanent, paid and skilled”?
(a) Ogg and Zink (b) Herman Finer (c) L.D. White (d) W.F. Willoughby (Ans : b)

89. Which of the following does not concern the Union Public Services Commission?
(a) Recruitment (b) Classification of Services (c) Disciplinary matters (d) Promotion (Ans : b)

90. Which one of the following explains the concept of ‘Selection from within’?
(a) Selection of candidates through direct recruitment (b) Selection based on merit
(c) Selection through promotions (d) Selection based on seniority (Ans : c)

91. Who among the following said, “There can be no doubt that the standard of administration depends upon the caliber of civil servants who are appointed to these posts”?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Warren Hastings (Ans : a)

92. Which one of the following Committee was appointed by the UPSC in 1974 to go into the issue of recruitment and selection methods?
(a) A.D. Gorwala Committee (b) D.S. Kothari Committee
(c) Santhanam Committee (d) Joint Committee on Administrative Reforms (Ans : b)

93. Which of the following system is adopted for classification of higher civil services in India?
(a) Rank Classification (b) Position classification
(c) Unified Grading Structure (d) All of these (Ans : a)

94. On what equal basis, positions are grouped under ‘position classification’?
(a) Salary structure (b) Duties and Responsibility
(c) Seniority in services (d) Age (Ans : b)

95. Which one of the following is not a part of formal training?
(a) Prescribed syllabus (b) Lecture in the class
(c) Correspondence programme (d) Learning while working (Ans : d)

96. Which of the following to principles are appropriate for promotion?
(a) Merit and Educational level (b) Merit and Experience
(c) Merit and Seniority (d) Experience and seniority (Ans : c)

97. Which of the following is not an All-India Service?
(a) Indian Foreign Service (b) Indian Administrative Service
(c) Indian Forest Services (d) Indian Polices Service (Ans : a)

98. Who was the Chairman of the Fifth Pay Commission?
(a) Justice C. Rangarajan (b) Justice Pandiayan
(c) Justice Ahemedi (d) Justice Kuldeep Singh (Ans : b)

99. Which is the incorrect base of salary structure?
(a) Equal pay for equal work (b) Capability of the appointee
(c) Living Expenditure (d) Equal pay for all (Ans : d)

100. Which of the following principles is related to salary determination of civil servants?
(a) Demand and Supply (b) Merit
(c) Seniority (d) Merit-cum-Seniority (Ans : a)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *