100 Indian History Objective Questions for Competitive Exams

100 Indian History MCQ

1. Which one of the following regions did not constitute a separate suba (province) under Akbar ?
(A) Orissa (B) Bengal (C) Bihar (D) Awadh (Ans : D)

2. Which of the following statements about Bukka I of the Vijayanagar empire is not correct ?
(A) He instilled new vigour into Hindu Society (B) He renovated temples
(C) Under his fostering care Sayana wrote commentaries on Vedas (D) He adopted measures to uplift the Shudras
(Ans : D)

3. Sayana is associated with—
(A) The Chola Kingdom (B) Vijayanagar Kingdom
(C) Hoyasala Kingdom (D) Bahmani Kingdom
(Ans : B)

4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
List-I
(a) Accession of Aurangzeb (b) Promulgation of Mahzar
(c) Battle of Khanva (d) Accession of Akbar
List-II
1. 1527 A.D. 2. 1556 A.D.
3. 1579 A.D. 4. 1659 A.D.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 1 2
(C) 3 1 4 2
(D) 2 1 3 4
(Ans : B)

5. Consider the following statements about Kabir and Nanak—
1. Their ideas were drawn both from Bhakti and Sufi traditions.
2. They expressed the sentiments of rural masses.
3. They made strong plea for Hindu-Muslim unity.
4. Their followers founded religious communities.
Select your answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 1, 2, 3 and 4 are correct
(D) 1, 3 and 4 are correct
(Ans : D)

6. Arrange the following Chisti Saints in correct chronological order—
1. Sheikh Nizamuddin Aulia 2. Syed Muhammad Gesudaraz
3. Baba Farid Ganjshakar 4. Sheikh Nasiruddin Chirage-Delhi
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 4, 3, 2, 1
(C) 1, 3, 4, 2
(D) 3, 1, 4, 2
(Ans : D)

7. Which of the following Sultans assumed the title of Caliph himself ?
(A) Balban (B) Alauddin Khalji
(C) Qutbuddin Mubarak Shah Khalji (D) Mohammad bin Tughlaq
(Ans : C)

8. Which one of the following Sufi orders laid great stress on practicing mystic music ?
(A) Chisti (B) Suharawardi (C) Qadiri (D) Naqshbandi (Ans : A)

9. Who among the following Hindu Painters was sent by Jehangir to make a portrait of Shah Abbas I of Persia ?
(A) Basawan (B) Bishan Das (C) Dasrath (D) Manohar (Ans : B)

10. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar —Xerome Xavier (B) Aurangzeb —Edward Terry
(C) Shahjahan —Peter Mundi (D) Jehangir —Sir Thomas Roe (Ans : B)

11. In which year was the decree called ‘Mahzar’ issued during Akbar’s reign ?
(A) 1560 A.D. (B) 1572 A.D.
(C) 1576 A.D. (D) 1579 A.D. (Ans : D)

12. The ‘Razmanama’ which was compiled by several Persian scholars was a translation of—
(A) Panchatantra (B) Ramayana
(C) Mahabharata (D) Rigveda (Ans : C)

13. During the Mughal rule the Qazi-ul-Quzat was—
(A) Head of the Finance department (B) Censor of Public morals
(C) Chief judge of the empire (D) Incharge of charities (Ans : C)

14. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Akbar : Maan Bai (B) Aurangzeb : Udaipuri Mahal
(C) Jehangir : Manmati (D) Shahjahan : Jehan Ara (Ans : A)

15. Which was the chief or main region of copper mines in Mughal period ?
(A) Bengal (B) Rajasthan (C) Agra (D) Bihar (Ans : B)

16. Which of the following statements is correct about Shivaji ?
(A) His movement was supported by all the Maratha Watandars
(B) The smaller Watandars formed the back bone of his movement
(C) He abolished the Watandari system
(D) He did not fight with bigger Maratha Watandars (Ans : B)

17. Which one of the following was not included in the ‘Asta Pradhan’ of Shivaji ?
(A) Sumant (B) Majmudar (C) Vakiyanavis (D) Vakeel (Ans : D)

18. What was the rate of land revenue in the administration of Shivaji ?
(A) 2/5 portion of the yield (B) 1/2 portion of the yield
(C) 1/3 portion of the yield (D) 1/4 portion of the yield (Ans : A)

19. Why did Shivaji decide to collect ‘Chauth’ and ‘Sardeshmukhi’ ?
(A) To increase the source of income (B) To expand his territories
(C) To consolidate his political influence (D) Because of the opposition of Muslim rulers (Ans : A)

20. Consider the following statements.
Assertion (A) : Shivaji signed the Treaty of Purandar.
Reason (R) : He had lost all hopes of resistance to the Mughals.
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true (Ans : C)

21. When was Bombay transferred to the East India Company by Charles II ?
(A) 1662 A.D. (B) 1664 A.D.
(C) 1666 A.D. (D) 1668 A.D. (Ans : D)

22. Who of the following had said that Victory of Plassey was a victory of betrayal ?
(A) Orme (B) H. H. Dodwell (C) Lord Clive (D) P. E. Roberts (Ans : B)

23. Name the English man who tried to obtain from Akbar a Firman for trade in Gujarat ?
(A) Ralph Fitch (B) John Mildenhall (C) Sir Thomas Roe (D) Thomas Stephens (Ans : B)

24. The Dutch established their first settlement in Bengal at—
(A) Calcutta (B) Chinsura (C) Serampur (D) Balasore (Ans : D)

25. Who is credited with the following statement regarding the outbreak of the Revolt of 1857
“The Meerut outbreak was sudden and short-lived like a summer gale” ?
(A) S. N. Sen (B) S. B. Chaudhari (C) V. D. Savarkar (D) R. C. Majumdar (Ans : A)

26. When did the Marathas capture Salsette and Bassein from the Portuguese ?
(A) 1695 A.D. (B) 1713 A.D. (C) 1720 A.D. (D) 1739 A.D. (Ans : D)

27. The Diwani right of Bengal, Bihar and Orissa was obtained by the English East India Company under the treaty of—
(A) Alinagar (B) Faizabad (C) Allahabad (D) Benaras (Ans : C)

28. Find out the correct chronological order of the following events from the code given below—
1. Treaty of Amritsar 2. Fourth Anglo-Mysore War
3. Treaty of Lahore 4. East India Company’s alliance with Mewar.
Codes :
(A) 4, 1, 3, 2
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 3, 4, 2, 1
(Ans : B)

29. By which of the following treaties did the Peshwa accept the Subsidiary Alliance with the British ?
(A) Treaty of Purandhar (B) Treaty of Bassein
(C) Treaty of Salbai (D) Treaty of Surji Arjungaon (Ans : B)

30. Which of the following native states was first to conclude Subsidiary Alliance with East India Company ?
(A) Avadh (B) Mewar (C) Mysore (D) Hyderabad (Ans : D)

31. Who among the following historians has remarked that the Government of Bengal between the period 1765–1772 was a robber state ?
(A) G. W. Forrest (B) Lord Macaulay
(C) K. M. Panikkar (D) Nand Lal Chatterji (Ans : C)

32. On what ground was Avadh annexed into British Empire ?
(A) Doctrine of Lapse (B) Alleged misgovernment
(C) Failure to pay subsidy (D) Maintenance of relations with foreign powers (Ans : B)

33. Nearly one third of soldiers of the famous Bengal Army had their homes in—
(A) Punjab (B) Avadh (C) Bengal (D) Maharashtra (Ans : D)

34. Which one of the following native states was annexed by the British on the basis of the Doctrine of Lapse ?
(A) Avadh (B) Punjab (C) Jhansi (D) Mysore (Ans : C)

35. Match List-I with List-II and find out the correct answer from the codes given below—
List-I : (a) Theosophical Society (b) Prarthana Samaj
(c) Brahmo Samaj (d) Ram Krishna Mission
List-II : 1. Swami Vivekanand 2. Mrs. Annie Besant
3. M. G. Ranade 4. Ram Mohan Roy
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 4 1
(Ans : A)

36. Consider the following statements.
Assertion (A) : Tipu Sultan planted the tree of liberty at Seringapattam.
Reason (R) : The principles of French Revolution had made a deep impression on the mind of Tipu Sultan.
Select the answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
(Ans : A)

37. By the enactment of British Parliament when did the East India Company cease to be a trading Company ?
(A) 1784 A.D. (B) 1833 A.D. (C) 1813 A.D. (D) 1773 A.D. (Ans : B)

38. What is the correct chronological order of setting up of the following Commissions ?
1. Macdonell Commission 2. First Industrial Commission
3. First Fiscal Commission Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 1
(C) 2, 1, 3
(D) 1, 3, 2
(Ans : A)

39. In which of the following regions Mahalwari System of Revenue Settlement was introduced ?
(A) Bengal (B) Bombay (C) Madras (D) North Western Provinces (Ans : D)

40. Consider the following statements.
Assertion (A) : Despite initial victory the Sepoy Mutiny could not succeed in overthrowing the Raj.
Reason (R) : The rising middle class sided with Raj.
Select your correct answer from the code given below—
Codes :(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
(Ans : C)

41. Which part of India was most affected by the Revolution of 1857 ?
(A) Punjab (B) Maharashtra (C) Avadh (D) Madras (Ans : C)

42. Which of the following pairs connected with the Revolution of 1857 is correctly matched ?
Place of Revolt : Leader of Revolt(A) Kanpur : Rani Lakshmibai
(B) Jhansi : Nana Saheb
(C) Lucknow : Begum Hazrat Mahal
(D) Delhi : Tantiya Tope
(Ans : C)

43. Who among the following is remembered for the annulment of the Partition of Bengal ?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto (C) Lord Hardinge (D) Lord Chelmsford
(Ans : C)

44. When did Babu Kunwar Singh fight his last battle against the British ?
(A) September 1857 (B) November 1857 (C) February 1858 (D) April 1858 (Ans : D)

45. Kumaran Asan is associated with the social renaissance of—
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Andhra Pradesh (D) None of the above (Ans : A)

46. In which of the following Sessions of the Indian National Congress the ‘drain theory’ was formally accepted ?
(A) Benaras session, 1905 (B) Calcutta session, 1906
(C) Surat session, 1907 (D) None of the above (Ans : D)

47. Who among the following was the President of All India Trade Union Congress held at Nagpur ?
(A) Chaman Lal (B) Jawaharlal Nehru
(C) Krishna Menon (D) N. M. Joshi (Ans : D)

48. During which of the following period the Congress had best of relationship with the Muslim League ?
(A) 1906 – 1916 (B) 1916 – 1922
(C) 1922 – 1928 (D) 1928 – 1934 (Ans : B)

49. Who was the first Indian woman to preside over the Indian National Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur (B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Aruna Asaf Ali (D) Sarojini Naidu (Ans : D)

50. Which of the following American Journalists had criticized the state of women in British India and advanced the logic that so long as cruelties on women continue, the Indian males have no right to take and manage the governance of India in their hands ?
(A) Louis Fischer (B) Webb Miller
(C) Catherine Mayo (D) None of the above (Ans : C)

51. Consider the following events of Indian National Movement—
1. Gandhi Irwin Pact 2. Poona Pact
3. Karachi Session of Indian National Congress. 4. Individual Satyagraha
Select the correct chronological order of the events from the codes given below—
Codes :(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 4, 3, 2, 1
(Ans : A)

52. The book entitled ‘Springing tiger’ is a biography of—
(A) Bhagat Singh (B) Chandrashekhar Azad
(C) Subhas Chandra Bose (D) Shyamji Krishna Verma (Ans : B)

53. The venue of holding this Second Round Table Conference at London was—
(A) St. James Palace (B) Kingsley Palace
(C) Buckingham Palace (D) 10, Downing Street (Ans : A)

54. Lord Mountbatten as a Viceroy had conversed with following Indian leaders regarding the transfer of power—
1. Jawahar Lal Nehru 2. Sardar Vallabhbhai Patel
3. Mohammad Ali Jinnah 4. Mahatma Gandhi
Indicate the correct sequence of their conversation from the code given below—
Codes :(A) 1, 4, 2, 3
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 2, 1, 4
(D) 4, 3, 2, 1
(Ans : A)

55. All the hymns related to one of the following Gods are in one separate mandala or book of the Rigveda. Who is the God ?
(A) Agni (B) Varuna (C) Indra (D) Soma (Ans : D)

56. Match List-I with List-II and indicate the correct answer from the code given below—
List-I : (a) Mohenjodaro (b) Lothal (c) Surkotda (d) Harappa
List-II : 1. Pillared Hall 2. Bones of Horse 3. Cemetery R-37 4. Double Burial
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 1 4 2 3
(D) 2 1 3 4
(Ans : C)

57. The Harappan site, where the citadel and the lower town, both are fortified separately is—
(A) Harappa (B) Mohenjodaro (C) Kalibanga (D) None of the above (Ans : C)

58. From which country of the Asian Continent was Bogazkui inscription discovered ?
(A) India (B) Iran (C) Syria (D) Turkey (Ans : D)

59. The Rigvedic Bharatas are associated with—
(A) The Indus Valley (B) The Saraswati Valley
(C) The Sutlej Valley (D) The Parushni Valley (Ans : D)

60. With which of the following vedic sacrifices was the drink of Sura associated ?
(A) Agnistoma (B) Rajasuya (C) Sautramani (D) Vajapeya (Ans : C)

61. The Abhidhamma treatise Kathavatthu was written by—
(A) Mah-a kassapa (B) Mahinda (C) Milinda (D) Moggaliputta Tissa (Ans : D)

62. In the Pasupata religion Siva is said to be Lord of Pasu. Which one among the following stands for Pasu ?
(A) Lion (B) Bull (C) Parvati (D) Jiva (Ans : D)

63. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
List-I (Dhyani Buddhas)
(a) Aksobhya (b) Vairochana (c) Ratnasambhava (d) Amoghasiddhi
List-II (Vehicles)
1. Elephant 2. Snake 3. Horse 4. Garuda
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3
(Ans : A)

64. Which of the following is not a Buddhist Concept ?
(A) Astik-aya (B) Dharmakaya (C) Nirmanakaya (D) Sambhogakaya (Ans : A)

65. Who of the following is known as a Jain scholar ?
(A) Asvaghose (B) Hemchandra (C) Dharmakirti (D) Diwakaramitra (Ans : B)

66. How many modes of devotion (Bhakti) are mentioned in Bhagawatism ?
(A) Nine (B) Ten (C) Eleven (D) Eight (Ans : B)

67. In which of the following periods did ring wells come into prevalence for the first time ?
(A) Mauryan (B) Sunga (C) Kushan (D) Gupta (Ans : D)

68. Towards which of the following sects did Dasaratha had a leaning ?
(A) Buddhism (B) Jainism (C) Ajivakas (D) Lokayata (Ans : C)

69. Who among the following classical writers said that Chandragupta Maurya overran the whole of India with an army of six lac soldiers ?
(A) Herodotus (B) Pliny (C) Plutarch (D) Ptolemy (Ans : C)

70. Who among the following Mauryan rulers was killed by his Commander-in-Chief ?
(A) Dasaratha (B) Kun-ala (C) Samprati (D) Brihadratha (Ans : D)

71. Who of the following was responsible for the collection of taxes at the intermediate level of administration between the district and the village ?
(A) Gopa (B) Pulisa (C) Sthanika (D) Prativedaka (Ans : A)

72. The Kushans issued coins of—
(A) Gold only (B) Gold and Silver (C) Gold and Copper (D) Gold, Silver and Copper (Ans : D)

73. The gold coins of Gupta period were called—
1. Dinara 2. Dramma 3. Rupaka 4. Suvarna
Indicate the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 4 only
(B) 2, 3
(C) 1, 4
(D) 1, 2, 3, 4
(Ans : C)

74. Who had expressed the view that the cotton cloth worn by Indians had a brighter white colour than any cotton found elsewhere ?
(A) Alexander (B) Megasthenese (C) Nearchus (D) Pliny (Ans : B)

75. Which of the following ports were situated on the eastern coast of South India ?
1. Kaveripatnam 2. Korkai 3. Musiri 4. Tondi
Indicate the correct answer from the code given below—
Codes :(A) 1, 2
(B) 1, 2, 3
(C) 2, 3, 4
(D) 3, 4
(Ans : B)

76. The Vallabhi era is identical with—
(A) The Vikrama era (B) The Gupta era (C) The Harsha era (D) None of the above (Ans : B)

77. Who among the following Dharmasastra writers disapproved the custom of Sati declaring it as an act of suicide ?
(A) Angiras (B) Medhatithi (C) Usana (D) Visnu (Ans : B)

78. The rulers of which of the following dynasties were characterized by their metronymics ?
(A) Maurya (B) Sunga (C) Kanva (D) Satavahana Ans : (D)

79. According to Manu, a Brahamana was to be awarded higher punishment than the persons of other varnas for the offence of—
(A) The use of abusive language for the persons of other varnas
(B) Murder (C) Theft (D) Treason (Ans : C)

80. In which of the following ancient texts has it been said that the king was the ruler of all except Br-a hamanas ?
(A) Manu-Smriti (B) Yajnavalkya-Smriti (C) Vishnu Smriti (D) Gautama-dharmasutra (Ans : D)

81. Which one of the following statements is not correct about the social and cultural conditions in the post-Gupta period ?
(A) The number of land-grants increased (B) The number of castes increased
(C) The Central control increased (D) The tantric activities increased (Ans : C)

82. The transformation of the ancient Indian Society into Medieval society was brought about mainly by—
(A) the system of land-grants (B) the decline in the position of upper caste
(C) the increase in the religious activities (D) the decrease in surplus food production (Ans : A)

83. Which of the following towns were seen by Hiuen Tsang as almost deserted ?
1. Kapilvastu 2. Kusinagar 3. Sravasti 4. Tamralipti
Indicate the correct answer from the code given below—
Codes :(A) 1, 4
(B) 3, 4
(C) 2, 3
(D) 1, 2, 3
(Ans : D)

84. Which one of the following statements is not correct about the members of the various bodies responsible for Chola local selfgovernment ?
(A) They were elected by voting
(B) They were chosen by lot
(C) They must fulfil certain conditions to become members
(D) No person convicted for theft could become a member
(Ans : A)

85. Which one of the following assemblies protected the interests of traders under the Chola administration ?
(A) Mahasabha (B) Perunguri (C) Kuri (D) Nagaram (Ans : D)

86. Who among the following authors is known for his satires exposing the evils of contemporary society ?
(A) Ksemendra (B) Pravarsena (C) Sriharsa (D) Visakhadutta (Ans : A)

87. Which Chola king is credited with the first conquest of Maldives ?
(A) Rajaraja (B) Rajendra I (C) Rajadhiraja (D) Rajendra II (Ans : A)

88. Which of the following Indian Kings defeated Mohammad Ghori first ?
(A) Prithviraja Chauhan (B) Jayachandra (C) Vidyadhara Chandella (D) Bhima II (Ans : D)

89. The origin of which of the following ruling families has been described in the bardic literature from Vasisthas sacrificial pit at mountain Abu ?
1. Chahamana 2. Chaulukya
3. Paramara 4. Pratihara
Indicate the correct answer from the code given below—
Codes :(A) 1, 2
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4
(Ans : D)

90. The coins with the figure of Laksmi were issued by—
(A) Mohammad Ghori (B) Iltutmish (C) Mohammad Tughlaq (D) None of the above (Ans : A)

91. The Rajatarangini of Kalhana was composed in—
(A) The eleventh century (B) The twelfth century
(C) The thirteenth century (D) The tenth century (Ans : B)

92. Which of the following texts lays down rules for reconversion into Hindu fold of the Hindus forcibly converted into Islam ?
(A) Devala Smriti (B) Narada Smriti (C) Visnu Smriti (D) Yajnavalkya Smriti (Ans : A)

93. Consider the following statements regarding the history of Kashmir in the tenth century—
1. There were two rival groups in the court.
2. Queen Sugandha was deposed in 914 A.D.
3. Queen Didda did not curb the powers of the feudal land owners.
Indicate the correct statements from the code given below—
Codes :(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 3
(D) 1, 2, 3
(Ans : A)

94. Who among the following dharmasastra writers was a minister of the Gahadvala King Govindachandra ?
(A) Apararka (B) Chandesvara (C) Lakshmidhara (D) Vijnanesvara (Ans : C)

95. Ibn Batuta was a traveller from—
(A) Africa (B) Arab (C) China (D) Europe (Ans : A)

96. What was the maximum permissible rate of land revenue collection according to Shariat in early medieval India ?
(A) 20% of the produce (B) 25% of the produce
(C) 33% of the produce (D) 50% of the produce (Ans : D)

97. Who was the commander of Alauddin Khilji’s forces during his Deccan Campaigns ?
(A) Malik Kafur (B) Ainul Mulk Multani (C) Nusrat Khan (D) Ulugh Khan (Ans : A)

98. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below—
List-I : (a) Zia-uddin Barni (b) Ibn Batuta
(c) Abul Fazal (d) Nizamuddin Ahmad
List-II : 1. Tabqat-i-Akbari 2. Akbarnama
3. Tarikh-i-Firozshahi 4. Rehla
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 2 1
(D) 2 1 3 4
(Ans : C)

99. Which of the Sultans of Delhi abolished the ‘Zakat’ on grain ?
(A) Alauddin Khilji (B) Mohammad-bin-Tughlaq
(C) Firoz Shah Tughlaq (D) Sikandar Lodi (Ans : D)

100. Which Delhi Sultan levied the irrigation tax on the farmers for the first time ?
(A) Alauddin Khilji (B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Tughlaq (D) Firoz Tughlaq (Ans : D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *