CDS GK Solved Question Paper with Answer 2015


COMBINED DEFENCE SERVICES EXAM., 2015 (Held on 15-2-2015)
General Knowledge  Solved Paper  


( See Previous Questions No. 1 to 60 )
61. Information under the RTI Act, 2005 can be provided in respect of–
(A) National Security Council Secretariat (B) Assam Rifles
(C) Border Road Development Board (D) Border Road Organisation (Ans : D)

62. Who acts as the Chairman of the Chiefs of Staff Committee?
(A) The President of India in his capacity as the commander-in- chief (B) The Prime Minister
(C) The Defence Minister (D) The senior-most Chief of Staff (Ans : D)

63. Match List-I with List-Il and select the correct answer using the code given below the Lists–
List-I (Editor)
(a) S. A. Dange (b) Muzaffar Ahmed (c) Ghulam Hussain (d) M. Singaravelu
List-II (Journal/Newspaper)
1. Labour-Kisan Gazette 2. Inquilab 3. Navayug 4. The Socialist
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 2 3 1
(C) 1 2 3 4
(D) 1 3 2 4 (Ans : A)

64. Which of the following was / were connected primarily to the communist ideology?
1. Kirti Kisan Party
2. Labour Swaraj Party
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : C)

65. Which of the following statements is not true?
(A) The General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) had regulated global trade since 1947
(B) GATT was replaced by the World Trade Organisation (WTO) in 1995
(C) The Most Favoured Nation principle under GATT provided that preferential trading agreements reached with one country should be extended to other countries
(D) The WTO has been able to cover in its agreements the agriculture and textile sectors which are the principal concerns for the Least Developed Countries (LDCs) (Ans : A)


66. Which of the following is not a part of contemporary Indian foreign policy in relationships with its neighbours ?
(A) Look East policy for linking up with South-East Asia via Myanmar (B) Panchsheel
(C) Non-alignment (D) SAARC (Ans : C)

67. Consider the following statements–
1. The Nirmal Bharat Abhiyan is restructured into the Swachh Bharat Mission.
2. The Swachh Bharat Mission has two sub-missions-Union Territories and States.
Which of the statements given above is / are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

68. Which one of the following statements is correct?
(A) The President cannot pardon a person sentenced by a Court Martial
(B) The supreme command of the defence forces of the Union vests in the President, but its exercise has to be regulated by law
(C) A person awarded rigorous imprisonment cannot be compelled to do hard work as this would amount to violation of Article 23 of the Constitution of India
(D) The Armed Forces Tribunal Act, 2007 excludes the powers of the High Courts under Article 226 of the Constitution of India in relation to service matters of persons in the armed forces (Ans : B)

69. Demand for a commodity refers to–
(A) Desire for that commodity (B) Need for that commodity
(C) Quantity demanded of that commodity
(D) Quantity demanded at certain price during any particular period of time (Ans : D)

70. The interest of the British Government of India in Afghanistan in the nineteenth century came about in order to–
(A) make use of the natural resources of Afghanistan
(B) ensure that the Russian empire did not have an influence over Afghanistan
(C) increase the reach of the British Empire
(D) establish a monopoly over the markets of Afghanistan (Ans : B)

71. What was the common element among (i) G. D. Birla, (ii) Ambalal Sarabhai and (iii) Walchand Hirachand?
(A) They were leading members of the socialist movement in India (B) They were Indian industrialists
(C) They were nationalist leaders (D) All of the above (Ans : B)

72. Which of the following is not true for SAFT A (South Asian Free Trade Area) ?
(A) It is a step towards a South Asian customs union and common market
(B) The agreement came into effect in 2006
(C) The SAFTA is a trade liberalisation regime
(D) The SAFTA agreement takes precedence over any other agreement a member country may have with states outside SAFT A (Ans : D)

73. Which of the following is not a laid down principle of the Panchsheel?
(A) Mutual respect for each other's territorial integrity (B) Mutual non-aggression
(C) Mutual support for each other in world forum (D) Mutual non-interference in each other's internal affairs (Ans : C)

74. Which of the following statements is/ are correct?
1. 'Yudh Abhyas 2014' was an India-USA military exercise.
2. 'Yudh Abhyas 2014' was conducted in Himachal Pradesh.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : A)

75. An exceptional demand curve is one that slopes–
(A) downward to the right (B) upward to the right
(C) horizontally (D) upward to the left (Ans : B)

Directions-The following 4 (Four) items consist of two statements, Statement I and Statement II. You are to examine these two statements care-fully and select the answers to these items using the code given below–
Code :
(A) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(B) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(C) Statement I is true, but Statement II is false.
(D) Statement I is false, but statement II is true.

76. Statement I : India's offshore and deep sea fish catch is very poor considering the marine potential.
Statement II : Indian coast does not have many gulfs, bays, enstuaries and backwaters. (Ans : A)

77. Statement I : Tides are the rise and fall of sea levels caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun, and the rotation of the Earth.
Statement II : Earth rotates from the West towards the East once in 24 hours with respect to the Sun. (Ans : C)

78. Statement I : Sideral day is shorter than Solar day.
Statement II : The motion of the Earth in its orbit around the Sun is termed as revolution. (Ans : B)

79. Statement I : When a gun is fired it recoils, i. e., it pushes back, with much less velocity than the velocity of the bullet.
Statement II : Velocity of the re- coiling gun is less because the gun is much heavier than the bullet. (Ans : A)

80. In an observation, α-particles, β-particles and γ -rays have same energies. Their penetrating power in a given medium in increasing order will be–
(A) α, β, γ (B) β, γ, α (C) α, γ, β (D) β, α, γ (Ans : A)

81. The Earth without rotational movement would result into–
1. no sun-rise and sun-set. 2. no occurrence of day and night cycle. 3. only one season.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1,2 and 3 (Ans : B)

82. When hard water is evaporated completely by heating the white solid remains in the container. It may be due to the presence of–
1. Carbonates of Ca and Mg 2. Sulphates of Ca and Mg 3. Chlorides of Ca and Mg
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 1, 2 and 3 (C) 3 only (D) 1 and 3 only (Ans : B)

83. Which one among the following statements is correct?
(A) Prokaryotic cells possess nucleus
(B) Cell membrane is present both in plant and animal cells
(C) Mitochondria and chloroplasts are not found in eukaryotic cells
(D) Ribosomes are present in eukaryotic cells only (Ans : B)

84. A person standing 1 m in front of a plane mirror approaches the mirror by 40 cm. The new distance between the person and his image in the plane mirror is–
(A) 60 cm (B) 1.2 m (C) 1.4 m (D) 2.0 m (Ans : B)

85. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists–
List-I (Ocean current)
(a) Guinea current (b) Oyashio current (c) Canaries current (d) Kuroshio current
List-II (Location in Map)

Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 3 1 4
(C) 2 1 3 4
(D) 4 1 3 2 (Ans : B)

86. Which one among the following compounds has same equivalent weight and molecular weight?
(A) H2SO4 (B) CaCl2 (C) Na2SO4 (D) NaCl (Ans : D)

87. Which one among the following statements is not true for Mammals?
(A) They posses hair on the body (B) Some of them lay eggs
(C) Their heart is three chambered (D) Some are aquatic (Ans : B)

88. Arrange the following layers of atmospehre vertically from the surface of the Earth–
1. Mesosphere 2. Troposphere 3. Stratosphere 4. Thermosphere
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 1, 3, 4 (C) 2, 3, 1, 4 (D) 3, 4, 2, 1 (Ans : C)

89. A metallic plate sticks firmly on the mouth of a water vessel made from another metal. By way of heating, one can detach the plate from the vessel. This is because heat expands–
(A) the vessel only (B) both the vessel and the plate equally
(C) the vessel more than the plate (D) the vessel and contracts the plate (Ans : C)

90. Electricity is produced through dry cell from–
(A) chemical energy (B) thermal energy (C) mechanical energy (D) nuclear energy (Ans : A)

91. Which of the following statements is / are correct?
1. Professor Kamal Bawa was conferred with the Midori Prize (2014) for biodiversity for his research on climate change in the Himalayas.
2. Midori Prize is an annual international prize given to an individual for outstanding contribution to the conservation and sustainable use of biodiversity at global, regional or local levels.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 or 2 (Ans : A)

92. Which one of the following statements is not correct?
(A) The Central Government is empowered to issue a notification to specify any service in a State as a service of vital importance to the community
(B) Such a notification remains valid for six months
(C) Every command given by a superior officer casts a duty on all persons subject to the Army Act, 1950, the Air Force Act, 1950 or Navy Act, 1957 to obey the command when such a notification is in force
(D) The provisions of the Armed Forces (Emergency Duties) Act, 1947 are applicable in connection with vital services imposed in an emergency on the armed forces (Ans : B)

93. The Central Industrial Security Force is under the administrative control of which of the following ministries ?
(A) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises (B) Headquarters of the Integrated Joint Staff
(C) Ministry of Home Affairs (D) PMO (Ans : C)

94. Which of the following features of the State of Arcot in 18th century South India are correct?
1. The founders of the dynasty that ruled Arcot were Daud Khan Panni and Sa'adatullah Khan.
2. Arcot became the site of a protracted struggle between the English and Dutch East India Companies from the 1740s.
3. Decentralization was a key feature of the State of Arcot in the 18th century.
4. The other major State to emerge in South India at this time was Mysore.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 1, 2 and 4 (C) 3 and 4 only (D) 2 and 4 only (Ans : B)

95. Which of the following statements about the musical culture in 18th and 19th century North India is/ are not correct–
1. The period was marked by the growing eminence of Sadarang Neamat Khan who introduced the khayal form.
2. A large number of musicians moved out of regional centres to Delhi where they hoped they would receive more employment and patronage.
3. The period was marked by the formation of specific region based gharanas.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 1, 2 and 3 (C) 2 only (D) 2 and 3 only (Ans : C)

96. Which of the following is/ are not the characteristic(s) of the First Past The Post System (FPTP) ?
1. It is a majoritarian system where minorities are likely to remain unrepresented.
2. A candidate may win an election even if he / she gets less than the majority of the votes cast.
3. It generates proportionality between the votes cast and the seats won.
4. It always leads to a two party system and a stable and accountable government.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 3 and 4 (B) 1 and 2 (C) 2 and. 3 (D) 4 only (Ans : B)

97. Which of the following statements is/ are not true for the category of the Overseas Citizens of India (OCI) inserted by the amendment to the Citizenship Act of India in 2003 ?
1. It gives dual citizenship to Persons of Indian Origin (PIO) who are citizens of another country.
2. It gives Persons of Indian Origin (PIO) who are citizens of another country, an OCI card without citizenship.
3. It permits the OCI to vote in general elections in India.
4. It allows the OCI to travel to India without visa.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3 (C) 3 only (D) 2 and 4 (Ans : B)

98. Which of the following is/ are the objective(s) of National AYUSH Mission, approved by the Union Cabinet recently?
1. Improvement of A YUSH education through enhancement in the number of upgraded educational institutions.
2. Better access to A YUSH services through increase in the
A YUSH hospitals and dispensaries, availability of drugs and manpower.
3. Providing sustained availability of quality raw material for AYUSH system of medicine.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only (C) 1 only (D) 1 and 2 only (Ans : A)

99. Which of the following statement(s) with regard to the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 is/are correct?
1. The Act is applicable only to the States of Manipur, Tripura and Nagaland.
2. A person taken into custody under the above Act must be handed over to the officer-in-charge of the nearest police station with least possible delay.
3. An area can be declared as a disturbed area under the above Act only when the State Government is of the opinion that the use of the armed forces in aid of civil power is necessary to contain a dangerous condition in the concerned area.
Select the correct answer by using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 3 only (D) 2 only (Ans : A)

100. Indian coast Guard is–
(A) a branch of the Indian Navy
(B) an organization under the Central Board of Excise and Customs
(C) an organization under the Ministry of Defence
(D) a para-military force under the Ministry of Home Affairs (Ans : C)

101. Which of the following statements about the musical cultire in 18th and 19th century South India is / are correct?
1. Musical developments were spearheaded by the Arcot court.
2. Tanjavur replaced Madras as the cultural capital of classical music in the second half of the nineteenth century.
3. Three great composers, Tyagaraja, Diksitar and Syama Sastri experimented with the kriti form to set the foundations for modern Carnatic music.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 3 only (B) 2 only (C) 3 only (D) 1, 2 and 3 (Ans : D)

102. Which of the following statements about visual culture in 18th and early 19th century North India is / are correct?
1. Painters from Patna and Murshidabad flocked to Calcutta and produced water colours in the English mode.
2. Landscape and portraiture became extremely important at this time.
3. The artists Zayan-al-Din, Bhawani Das and Ram Das were adopted by the English East India Company to pro- duce albums of Indian birds and animals.
4. While Indians were influenced by European artistic styles, European artists did not visit regional courts.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only (C) 1, 3 and 4 (D) 4 only (Ans : A)

103. The power to decide the date of an election to a State Legislative Assembly rests with the–
(A) President of India (B) Chief Minister and his/her Cabinet
(C) Election Commission of India (D) Parliament (Ans : C)

104. Which among the following is not an aspect of Gender Mainstreaming (GM)?
(A) GM was established as a global strategy for achieving gender equality by the United Nations
(B) It was adopted in 1995 in the Beijing Platform of Action 
(C) It requires a review of government policy in all sectors for eliminating gender disparity
(D) GM was followed by the Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women (CEDAW). (Ans : D)

105. The 3rd Meeting of the SAARC Culture Ministers, convened in New Delhi on September 25, 2014, unanimously resolved–
1. to declare 2015-16 as the SAARC Year of Cultural Heritage.
2. that Bamiyan will be the SAARC cultural capital for 2015-16.
3. to promote SAARC culture online by launching a dedicated SAARC website on culture, with emphasis on digitization of rare manuscripts, rare books and other articles of intangible cultural value.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 2 only (Ans : C)

106. Which one among the following was not an outcome of the fifth BRICS summit held in Durban in South Africa in March 2013 ?
(A) Signing of two agreements on Extending Credit Facility in Local Currencies and BRICS Multilateral Letter of Credit Confirmation Facility
(B) Proclamation of establishment of BRICS-led New Development Bank
(C) Creation of a safety net through a Contingent Reserve Arrangement (CRA) among BRICS countries
(D) Setting up of BRICS Business Council and BRICS Think Tank Council (Ans : A)

107. Seeking to revive historic ties, the Indian Air Force has gifted a vintage Dakota Aircraft from its museum to (September 2014)–
(A) the Pakistan Air Force (B) the Bangladesh Air Force
(C) the Chinese Air Force (D) the Sri Lankan Air Force (Ans : B)

108. Which one of the following statements is incorrect?
(A) The Armed Forces Tribunal has the power to adjudicate disputes relating to conditions of service of persons subject to the Army Act, 1950
(B) Findings and sentences of court martial can be challenged before the Armed Forces Tribunal
(C) The Chairperson and members of the Armed Forces Tribunal shall be appointed only after consultation with the Chief Justice of India
(D) The Chairperson and members of the Armed Forces Tribunal can be removed only after consulation with the Chief Justice of India (Ans : D)

109. In recent plans, certain words/ phrases were used in the title of the plan along with 'growth'. They are–
1. Inclusive 2. Faster 3. More inclusive4. Sustainable 5. More sustainable
Which combination is true of the Twelfth Five Year Plan (2012-17)?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 4 and 5 (C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2 and 4 (Ans : C)

110. Which of the following statements about the social reformer, Raja Rammohan Roy, is false?
(A) Rammohan Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Permanent Settlement
(B) He studied both Vadantic Monism and Christian Unitarian- ism
(C) He translated the Upanishads into Bengali
(D) His first organization was the Atmiya Sabha, founded in Calcutta in 1815 (Ans : A)

111. Which of the following characteristics about the state of Travancore in 18th century Kerala is/are correct?
1. Travancore was ruled by Marthanda Varma from 1729 to 1758.
2. Travancore built a strong army and defeated the Dutch in 1741.
3. Travancore was an important centre of learning.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 2 only (C) 1, 2 and 3 (D) 1 only (Ans : C)

112. A Parliamentary Democracy is one where–
1. a balance of popular participation and elite rule takes place.
2. the government is responsible not to the public, but to the elected representatives.
3. the parliamentarians are delegated the responsibility of thinking and acting on behalf of their constituents.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 2 only (Ans : C)

113. Which of the following is not a central tenet of Socialism ?
(A) Historical Materialism (B) Dialectical Materialism
(C) Alienation and Class Struggle (D) Individual Freedom (Ans : D)

114. 'And Then One Day : A Memoir' is an autobiography of–
(A) Kamal Hasan (B) Shahrukh Khan (C) Naseeruddin Shah (D) Karan Johar (Ans : C)

115. Inclusion strategy does not focus on–
(A) reduction of inequality (B) reduction of poverty
(C) diversifying livelihood for tribal population (D) getting poorer countries closer (Ans : b)

116. When martial law is imposed, Parliament cannot make law in respect of which one of the following matters?
(A) Idemnity any person in respect of any act done by him in connection with the maintenance of order in the area where martial law was in force
(B) Parliament can by law validate any sentence passed when martial law was in force in the area
(C) A law of Parliament can validate forfeiture ordered when martial law was in force in the area
(D) Any act done under martial law can be validated by Parliament by law (Ans : D)

117. Uapri refers to which one of the following?
(A) A form of Marathi poetry that emerged during the Maratha period
(B) A category of tenancy tenure held under the Maratha regime
(C) A court official during Maratha rule
(D) A group of peasants who rebelled against their oppressive landlords under Maratha rule (Ans : B)

118. Which of the following is/ are the characteristic(s) of the Sannyasi and Fakir uprisings?
1. These uprisings refer to a series of skirmishes between the English East India Company and' a group of sannyasis and fakirs.
2. One reason for the uprising was the ban on free movement of the sannyasis along pilgrimage routes.
3. In the course of the uprisings in 1773, Warren Hastings issued a proclamation banishing all sannyasis from Bengal and Bihar.
4. Are contemporaneous with the Non-Cooperation Movement.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 1 and 3 only (C) 1, 2 and 3 (D) 2 and 4 only (Ans : C)

119. Which among the following features of a federal system is not found in the Indian Political System?
(A) Dual citizenship
(B) Distribution of powers between the Federal and the State Governments
(C) Supremacy of the Constitution
(D) Authority of the Courts to interpret the Constitution (Ans : A)

120. Which of the following is not true of Article 32 of the Indian Constitution?
(A) It gives the Supreme Court and the High Courts the power to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights
(B) It is included in Part-III of the Indian Constitution and is therefore, itself a Fundamental Right
(C) Dr. Ambedkar called it the 'very soul of the Indian Constitution'
(D) An aggrieved person has no right to complain under Article 32 where a Fundamental Right has not been violated (Ans : A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *