Kerala General Knowledge (GK) Questions and Answers

1. What is the percentage of area of Kerala to the total area of India?
(A) 1.03% (B) 2.03% (C) 2% (D) 3%
Ans : (A)

2. The first recorded history of Kerala seems inside the inscriptions of–
(A) Bindusara (B) Raj Raja I (C) Pulkesin I (D) Ashoka
Ans : (D)

3. Who among the following is the only person from Kerala to become President of Indian National Congress?
(A) G. P. Pillai (B) C. Sankaran Nair (C) K. Madhavan Nair (D) Gopala Menon
Ans : (A)

4. In which year the First All Kerala Political Conference was held?
(A) 1920 (B) 1921 (C) 1922 (D) 1923
Ans : (B)

5. Which is the largest lake of Kerala?
(A) Asthmundi (B) Vembanand (C) Vembanattu (D) Sasthamkotta
Ans : (B)

6. Kerala receives highest rainfall during–
(A) South-West monsoon (B) North-East monsoon (C) Cyclones (D) None of these
Ans : (A)

7. Which one of the following is the first Wildlife Sanctuary of Kerala?
(A) Periyar Wildlife Sanctuary (B) Peppara Wildlife Sanctuary
(C) Neyyar Wildlife Sanctuary (D) Aralam Wildlife Sanctuary
Ans : (A)

8. Which is the biggest National Park of Kerala?
(A) Eravikulam National Park (B) Silent Valley National Park (C) Pampadam Sola (D) Anamudi Sola
Ans : (A)

9. Which type of coffee is mainly produced in Kerala?
(A) Arabica (B) Robusta (C) Liberica (D) All of these
Ans : (B)

10. Muvattupuzha Valley Irrigation Project was started in–
(A) 1981 (B) 1979 (C) 1974 (D) 1983
Ans : (C)

11. Which among the following is the largest reservoir in Kerala?
(A) Idamalayar Dam (B) Neyyar Dam (C) Parambikulam Dam (D) Mulampuzha Dam
Ans : (D)

12. Small Industries Development Corporation in Kerala was established in–
(A) 1968 (B) 1970 (C) 1972 (D) 1975
Ans : (B)

13. Which district of Kerala has the highest decadal growth rate?
(A) Thiruvananthapuram (B) Ernakulam (C) Malappuram (D) Kallam
Ans : (C)

14. What is the rank of Kerala in India in terms of Population?
(A) 12th (B) 13th (C) 11th (D) 14th
Ans : (A)

15. In which district of Kerala Jewish synagogue is situated?
(A) Kochi (B) Thiruvananthapuram (C) Kasargode (D) Palakkad
Ans : (A)

16. Which district of Kerala has the highest female literacy-rate?
(A) Kottayam (B) Pathanamthitta (C) Alappuzha (D) Thrissur
Ans : (B)

17. Which among the following places is not included under Kerala 'Special Tourism Zone'?
(A) Kovalam (B) Munnar (C) Thiruvananthapuram (D) Kumarakon
Ans : (C)

18. NH-47 connects Valayar to–
(A) Edappaly (B) Kaliyikkavia (C) Kundannur (D) Vallarpadam
Ans : (B)

19. Who laid the foundation of judicial system in Kerala?
(A) Colonel Thompson (B) Colonel Munro (C) Colonel Sieiman (D) Colonel Mackenzie
Ans : (B)

20. The famous Padmanabha Swami Temple is located at–
(A) Kottayam (B) Alappuzhoa (C) Kasargode (D) Thiruvananthapuram
Ans : (D)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *