UIIC Assistant Previous Year Fully Solved Question Papers


United India Insurance Company (UIIC) Assistant exam of the year 2013 held on dated 3 January, 2013. We are giving 40 questions of English Language of this exam with answers.

Read other Solved Papers : General Knowledge | Computer Knowledge | Reasoning


Directions (1-5) : In each question below, four words printed in bold are given. One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (e) i. e. , ‘All correct’ as your answer.

1. The guessed took undue advantage of our hospitality and refused to leave.
(a) guessed (b) undue (c) advantage (d) hospitality (e) All correct (Ans : a)

2. As days passed by, the health of the old man gradually weakened.
(a) passed (b) health (c) gradually (d) weakened (e) All correct (Ans : e)

3. On seeing the ripe fruit kept in the bowl he could not resist the urge to take a byte out of it.
(a) bowl (b) resist (c) urge (d) byte (e) All correct (Ans : d)

4. He vondered how the lizard had managed to survive behind the wall for so many years.
(a) vondered (b) lizard (c) managed (d) survive (e) All correct (Ans : a)

5. It was a crowded flight and one of its passengers was a beautiful lady who had bordered with a lot of luggage.
(a) crowded (b) flight (c) passengers (d) bordered (e) All correct (Ans : d)

Directions (6-10) : Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the given questions.
(A) It was always breaking its string, sitting down on the tops of houses, getting stuck in trees and refusing to rise higher than a yard from the ground.
(B) As a result, they were obliged to fly day and night for a living and were never able to give any time to their children or to bring them up properly.
(C) Perhaps, they were very poor people, just made of newspaper and little bits of common string knotted together.
(D) I have often sat and thought about this behaviour of the kite and wondered who its father and mother
(E) It was the most tiresome kite in the world.

6. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) E (e) D (Ans : c)

7. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) D (e) E (Ans : a)

8. Which of the following should be the LAST (FIITH) sentence after rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) E (e) D (Ans : b)

9. Which of the following should-be the THIRD sentence after rearrangement ?
(a) A (b) B (c) C (d) D (e) E (Ans : d)

10. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) E (e) D (Ans : d)

Directions (11-20) : Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
King Harish loved his people and look after the affairs of the kingdom well. One day he and his minister Chandan took a stroll through the market. People were buying and selling and there were no beggars to be seen anywhere. The King was delighted to see the prosperity of his kingdom. He turned to Chandan and said, ‘I want to check firsthand how content my people are. Summon people from all walks of life to court. ‘ The next day, the king arrived at court and said, “As your king I want to know if all of you are happy. Do you have enough for your needs ?” The citizens looked at each other, thought and one by one came forward to say that their kitchens have enough food, their trade was going well, their wells were overflowing and the king had kept them safe. The king was pleased at this but Chandan had a frown and he whispered something to the king. The king was astonished but seeing Chandan was serious he turned to the court and made an announcement, “I am delighted you are all happy. Tomorrow I want all the happy people to gather at the gate of the royal garden. You have to enter the garden from the main gate, walk across and meet me by the gate at the rear of the garden. Each of you will be given a sack and you can pick whatever your heart desires. “ The crowd was excited as no one was usually allowed access to the king’s garden which was said to be filled with all kinds of beautiful and strange plants. The next day, everyone gathered at the gate of the palace garden well before time. At the appointed time the guards opened the gates and handed out sacks. Citizens began roaming around the garden and filled their sacks with the juicy apples, pomegranates, grapes and mangoes hanging from trees. But as they walked further into the garden they saw trees laden with gold and silver fruits. They began madly filling their sacks with these precious fruits. Everyone forgot that they had enough for their needs at home and the fruits they had picked earlier were thrown on the ground-forgotten and left to rot. Then with their sacks filled to the top the citizens made their way to the rear gate but they found a rushing stream blocking their path. The current was strong and as there were no boats, the only way to cross was to swim across. But how could they swim with laden sacks. All stood by the stream except one young man who simply abandoned his sack and swam across. Angry and unhappy the others refused to cross. The king was sad and said, “Yesterday all of you said you were happy but today you are distressed.” Turning to the young man who was smiling he asked, “Tell me why are you not sad?” “Sir, I picked some tasty fruits for my precious daughter but when I saw no other way across. I did not think twice about leaving these behind I am happy you let us wander around in your garden.”

11. Choose the word which is most nearly the opposite in meaning to the word SERIOUS given in bold as used in the passage.
(a) Minor (b) Unimportant (c) Joking (d) Acute (e) Slight (Ans : e)

12. What was Chandan’s reaction to the-people’s claim that they were happy?
(a) He suspected it wasn’t true and wanted to prove it to everyone.
(b) He was thrilled and urged the king to reward the people.
(c) He was jealous of their happiness and poisoned the king’s mind against them.
(d) He knew they were lying and had them punished severely.
(e) Other than those given as options. (Ans : a)

13. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word WELL given in bold as used in the passage.
(a) Much (b) Healthy (c) Glowing (d) Fine (e) Thriving (Ans : d)

14. Why were people happy to hear they could spend a day in the palace garden?
(a) hey were keen to spend the day with the king.
(b) They were starving and would get the chance to get exquisite fruits.
(c) It was an opportunity to rest and spend time with each other.
(d) They were curious to see the garden.
(e) Not clearly mentioned in the passage. (Ans : d)

15. Which of the following can be said about the young man ?
(A) He cared for his daughter.
(B) He was happy with his lot in life.
(C) He insulted and made a fool of the king.
(a) (A) and (B) (b) Only (A) (c) Only (B)
(d) (B) and (C) (e) All (A), (B) and (C) (Ans : b)

16. Which of the following is TRUE in the context of the passage?
(a) The king distrusted his subjects as they were dishonest.
(b) Chandan was more powerful and wiser than the king.
(c) The kingdom was prosperous because the king banished poor people.
(d) The king trusted Chandan and took his counsel.
(e) None of the given statements is true in the context of the passage. (Ans : e)

17. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word SERIOUS given in bold as used in the passage.
(a) Intensely (b) Incredibly (c) Wildly (d) Slowly (e) Laughingly (Ans : a)

18. Choose the word which is most nearly the opposite in meaning to the word STRANGE given in bold as used in the passage.
(a) Remarkable (b) Unseen (c) Exceptional (d) Artificial (e) Familiar (Ans : c)

19. Why did the people throw the fruits they had picked earlier?
(a) All are true
(b) They found that these were too heavy to take across the river.
(c) They realised that the king may be angry if he saw how greedy they were.
(d) They discovered that the fruit looked good but was rotten on the inside.
(e) They were tempted by something more valuable. (Ans : e)

20. Which of the following can be the lesson of the story?
(a) Intelligence is the greatest virtue.
(b) True happiness comes from within not from possessions.
(c) Think before you speak your mind, others may get into trouble.
(d) Be ambitious and aim for the best things in life.
(e) Nothing is given for free, everything has a cost. (Ans : b)

Directions (21-25) : Each question below has a blank, each blank indicates that something has been omitted. Choose the word that best fits the meaning of the sentence as a whole.

21. We don’t want to make your journey….. by making you sit next to someone with whom you are not comfortable.
(a) successful (b) unpleasant (c) favourite (d) worthy (e) tired (Ans : b)

22. All the children were….. as the school had announced an unexpected holiday.
(a) lone (b) ecstatic (c) joy (d) danced (e) requesting (Ans : b)

23. Since Momo’s hunger could not be satisfied, he….. to eat everything around.
(a) begins (b) started (c) commence (d) want (e) make (Ans : b)

24. The boy felt….. after along day’s work.
(a) tire (b) ached (c) exhausted (d) sleeping (e) home (Ans : c)

25. One day,….. serving dinner, the old man whose hands and legs shivered, split food on the table.
(a) since (b) how (c) while (d) then (e) for (Ans : c)

Directions (26-30) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with error as your answer. If there is no error, mark (e).

26. A fox watched a/(a) wild boar was sharpened/(b) his tusks on the/(c) trunk of a huge tree (d).
(a) A fox watched a (b) wild boar was sharpened (c) his tusks on the
(d) trunk of a huge tree. (e) All correct (Ans : b)

27. A fisherman had/(a) been fishing for/(b) along time but/(c) without luckily (d).
(a) A fisherman had (b) been fishing for (c) a long time but
(d) without luckily. (e) All correct (Ans : a)

28. The lazy grasshopper laughed/(a) at the little aunt/(b) as she was/(c) busy gathering food (d).
(a) The lazy grasshopper laughed (b) at the little aunt (c) as she was
(d) busy gathering food. (e) All correct (Ans : b)

29. In the olden days, the camel/(a) was considered/(b) the much handsome animals/(c) in the jungle (d).
(a) In the olden days-the camel (b) was considered (c) the much handsome animals
(d) in the jungle. (e) All correct (Ans : c)

30. The Oak tree always/(a) thought that it was/(b) much stronger than/(c) any other trees in the garden (d).
(a) The Oak tree always (b) thought that it was (c) much stronger than
(d) any other trees in the garden. (e) All correct (Ans : b)

Directions (31-40) : In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each number, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate word in each case.
Once the Wind and the Sun were quarrelling ...(31)... a petty issue. Both of them ...(32)… to be stronger …(33)... the other. At last they agreed to have a trial of strength. “Here comes a traveller. Let us see who can strip him of his cloak,” said the Sun. The Wind agreed and ...(34)... to take the first turn. He blew in the hardest possible way. As a …(35)... the traveller wrapped his cloak even more …(36)… around him. Then came the Sun, at first he shone very ...(37)... so, the traveller loosened his cloak from his neck. But then he shone brighter and brighter. The traveller ...(38)... hot. Before long he took off his cloak and put it in his bag. The wind had to ...(39)... his ...(4)...

31. (a) over (b) in (e) above (d) off (e) across (Ans : a)

32. (a) said (b) claimed (c) desire (d) privileged (e) state (Ans : b)

33. (a) then (b) more (c) than (d) by (e) them (Ans : c)

34. (a) picking (b) select (c) chose (d) resolve (e) willing (Ans : c)

35. (a) effect (b) circumstance (c) conclusiori (d) result (e) return (Ans : d)

36. (a) staff (b) deeply (c) slowly (d) directly (e) tightly (Ans : e)

37. (a) lighter (b) mildly (c) dim (d) heavy (e) softer (Ans : b)

38. (a) experiencing (b) loving (c) enjoyed (d) senses (e) felt (Ans : e)

39. (a) accept (b) ask (c) give (d) conquer (e) secure (Ans : a)

40. (a) give (b) belief (c) defeat (d) launch (e) include (Ans : c)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *