SSC CGL Tier-I General Awareness Solved Question Paper

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (Tier-I) Exam 2014 
General Awareness Solved Question Paper 

1. The word ‘Oikonomia’ means–
(A) Political Management (B) Fiscal Management
(C) Household Management (D) Individual Management (Ans : C)

2. The word ‘Economics’ is taken from which language ?
(A) German (B) English (C) French (D) Greek (Ans : D)

3. The famous economist Thomas Robert Malthus, in his views regarding population, is–
(A) optimistic (B) pessimistic
(C) partly optimistic and partly pessimistic (D) None of the above (Ans : A)

4. Non-insurable or uncertainty risk is–
(A) flood (B) change in the price of that commodity
(C) change in fashion (D) fire (Ans : A)

5. ‘Gold Bullion Standard’ refers to
(A) free coinage of gold (B) no restriction on import and export of gold
(C) gold coin as an unlimited legal tender (D) gold as the measure of value (Ans : C)

6. Laws made by the executive are called–
(A) Rule of Law (B) Administrative Law
(C) Delegated Legislation (D) Preferred Legislation (Ans : C)

7. Who regarded the second chamber as needless, useless and worse?
(A) Bentham (B) Seeley (C) Laski (D) MacIver (Ans : C)

8. The tenure of the Swiss President is–
(A) 4 years (B) 1 year (C) 3 years (D) 2 years (Ans : B)

9. Which of the following is a merit of the Presidential form of Government ?
(A) The fixed tenure of the executive gives it a great sense of stability
(B) It safeguards the liberty of the people
(C) It ensures speedy execution of policies (D) All of these (Ans : B)

10. The two chambers of the Swiss Federal Assembly are called–
(A) National Council and Council of States (B) Senate and House of Representatives
(C) House of Lords and House of Commons (D) None of the above (Ans : A)

11. Name the Italian traveller who visited the Vijayanagar Empite in 1420 A. D.–
(A) Nicolo de Conti (B) Abdur Razzaq (C) Domingos Paes (D) Edoardo Barbosa (Ans : A)

12. Which one of the following dynasties established an independent rule in Bijapur ?
(A) Qutb Shahi (B) Adil Shahi (C) Imad Shahi (D) Nizam Shahi (Ans : B)

13. Who among the following enjoyed the patronage of Sultans from Balban to Ghiyas-ud-din Tughlaq ?
(A) Zia-ud-din Barani (B) Amit Khusrau (C) Ibn Batutah (D) Badauni (Ans : B)

14. The Sufi movement originally started from–
(A) Lahore (B) Kabul (C) Persia (D) Delhi (Ans : C)

15. Humayun was driven out of Hindustan in 1540 A. D. after the battle of–
(A) Surajgarh (B) Kannauj (C) Chausa (D) Dourah (Ans : B)

16. Poly metallic nodules (also called manganese nodules) are found in concentrations–
(A) on lake beds (B) in beach sands (C) on continental shelves (D) in deep ocean beds (Ans : D)

17. Spot the odd item in the following–
(A) Bolson (B) Ox-bow lake (C) Meander (D) Delta (Ans : D)

18. Kandla port is located at–
(A) Gulf of Khambat (B) Gulf of Kutch (C) Kori Creek (D) None of the above (Ans : B)

19. Which of the following forests grows in waterlogged areas ?
(A) Deciduous (B) Coniferous (C) Mangrove (D) Evergreen (Ans : C)

20. Nag Tiba and Mahabharat ranges are included in–
(A) Greater Himalayas (B) Lesser Himalayas (C) Sub-Himalayas (D) Trans-Himalayas (Ans : B)

21. Pink mould is the common name for–
(A) Neurospora (B) Mucor (C) Aspergillus (D) Rhizopus (Ans : *)

22. The sleeping sickness is caused by–
(A) Entamoeba (B) Trypanosoma (C) Escherichia (D) Neisseria (Ans : B)

23. Haemolymph is observed in–
(A) Ascaris (B) Annelids (C) Arthropods (D) Echinoderms (Ans : C)

24. The virus without capsid but only with nucleic acids is called–
(A) Prion (B) Virion (C) Capsomere (D) Nucleoid (Ans : D)

25. The immunity caused by the B-lymphocytes is called–
(A) Cellular immunity (B) Humoral immunity (C) Sterile immunity (D) Acquired immunity (Ans : D)

26. Fungi that grow on bark are said to be–
(A) Coprophilous (B) Corticolous (C) Xylophilous (D) Saxicolous (Ans : B)

27. To an astronaut in space the sky will appear to be–
(A) Blue (B) Black (C) Violet (D) Red (Ans : B)

28. On a rainy day, small oily films on water show brilliant colours. This is due to–
(A) Refraction (B) Polarisation (C) Scattering (D) Dispersion
(Ans : None) : The Colours are produced due to the phenomenon of interference

29. Natural Radioactivity was discovered by–
(A) Henri Bacquerel (B) Enrico Fermi (C) Rutherford (D) Marie Curie (Ans : A)

30. Rainbow formation is due to–
(A) Ionisation of water droplets (B) Refraction and reflection of sunlight by water droplets
(C) Absorption of sunlight by water droplets (D) Diffusion of sunlight through water droplets (Ans : B)

31. CAD stands for–
(A) Computer Automatic Decode (B) Computer Aided Design
(C) Computer Automatic Design (D) Computer Aided Decode (Ans : B)

32. Unix Operating System is generally known as–
(A) Single User Operating System (B) Single User Application Program
(C) Multi User Operating System (D) General Application (Ans : C)

33. Combustion is a–
(A) Physical process (B) Chemical process
(C) Physical and chemical process (D) Biological process (Ans : B)

34. Which of the following is not a form of carbon ?
(A) Graphite (B) Charcoal (C) Soot (D) Hematite (Ans : D)

35. What is Dry Ice ?
(A) Ice cubes and saw dust (B) Ice cubes and salt
(C) Solid carbon dioxide (D) Liquid nitrogen (Ans : C)

36. The gas commonly used in advertisement sign-boards and decorative lights is–
(A) Hydrogen (B) Neon (C) Nitrogen (D) Chlorine (Ans : B)

37. Flow of blood in dorsal blood vessel of Earthworm is–
(A) Backward (B) Forward (C) Sideward (D) Downward (Ans : B)

38. Which of the following is biodegradable ?
(A) Iron nails (B) Plastic mugs (C) Leather belts (D) Silver foil (Ans : C)

39. Hyperplasia means–
(A) Excessive motility of muscle (B) Voracious eating
(C) Abnormal increase in number of cells (D) An increase in size of a cell (Ans : C)

40. The part of root involved in water absorption is–
(A) zone of cell division (B) zone of root hairs
(C) zone of elongation (D) zone of root cap (Ans : B)

41. Who is the Prime Minister of Australia ?
(A) Tony Abbott (B) Julia Gillard (C) Kevin Rudd (D) None of these (Ans : A)

42. Which is the parent country of Mobile giant "Nokia" ?
(A) Spain (B) Germany (C) Finland (D) Sweden (Ans : C)

43. Where was the joint G20 Finance and Labour Ministers Meeting held on 19 July, 2013 ?
(A) Moscow (B) London (C) New York (D) Paris (Ans : A)

44. Who holds the world record as the youngest person to climb Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal (B) Dicky Dolma (C) Santosh Yadav (D) Phu Dorjee (Ans : *) Malavath Poorna

45. Who was appointed as the Chairperson of the National School of Drama on 19 August, 2013 ?
(A) Amal Allana (B) Ratan Thiyam (C) Adly Mansour (D) Sasikumar Venkat (Ans : B)

46. To which channel did the International Olympic Committee sell the broadcasting rights for 2014 and 2016 Olympics?
(A) STAR India (B) Doordarshan (C) Set Max (D) Zee Sports (Ans : A)

47. Which is the largest man-made lake ?
(A) Gobind Sagar (B) Rana Pratap Sagar (C) Baikal (D) Wullar (Ans : D)

48. Who took oath as the President of Iran on 4 August, 2013 ?
(A) Mohammad Bagher Ghalibaf (B) Mahmoud Ahmadinejad
(C) Hassan Rouhani (D) Mohammad Bashir Ahmad (Ans : C)

49. Who was sworn in as the United States Ambassador to the United Nations by Joe Biden on 1 August, 2013 ?
(A) Zalmay KhaIilzad (B) Susan Rice (C) Rosemary DiCarlo (D) Samantha Power (Ans : D)

50. Who won the Rogers Cup Women’s Singles in Lawn Tennis in 2013 ?
(A) Maria Sharapova (B) Serena Williams (C) Victoria Azarenka (D) Agnieszka Radwanska (Ans : B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *