Numerical Ability Questions and Answers for Bank Exams


Uttar Bihar Gramin Bank Office Assistant Exam
of the year 2012 held on dated 4-3-2012. We are giving 50 questions of Numerical Ability of this exam with answers. These questions are useful for upcoming government exams.

Directions– (Q. 1-25) What will come in place of the question-mark (?) in the following questions?

33 × 69 + 7722 = ?
(A) 6324 (B) 9563 (C) 7569 (D) 8526 (E) None of these (Ans : E)

2. √3136 =?
(A) 36 (B) 54 (C) 66 (D) 46 (E) None of these (Ans : E)

3. (595 + 62) » 73 = ?
(A) 9 (B) 6 (C) 8 (D) 7 (E) 5 (Ans : A)

4. 552/15 of 315/? = 23
(A) 421 (B) 330 (C) 504 (D) 205 (E) None of these (Ans : C)

5. 6666 – 666 – 66 = ?
(A) 5934 (B) 5943 (C) 5994 (D) 5933 (E) None of these (Ans : A)

6. 632 – 162 = ?
(A) 3796 (B) 3982 (C) 3969 (D) 3699 (E) None of these (Ans : E)

7. 39 × 13 + 326 = ?
(A) 957 (B) 653 (C) 833 (D) 745 (E) None of these (Ans : C)

8. (888 + 777) » 15 = ?
(A) 110 (B) 105 (C) 111 (D) 112 (E) 115 (Ans : C)

9. 6.36 + 33.6 + 66.3 + 6.36 = ?
(A) 112.62 (B) 114.67 (C) 102.62 (D) 113.26 (E) 114.32 (Ans : A)

10. 14 × 17 × 13 = ?
(A) 3596 (B) 3046 (C) 3094 (D) 3409 (E) 3265 (Ans : C)

11. ?/36 of 540/23 = 180
(A) 382 (B) 276 (C) 328 (D) 288 (E) None of these (Ans : B)

12. (6.1 × 1.6) – (3.6 × 2.1) = ?% of 22
(A) 10 (B) 12 (C) 11 (D) 19 (E) 13 (Ans : A)

13. 19% of 453 = ?
(A) 86.07 (B) 80.07 (C) 87.06 (D) 80.06 (E) None of these (Ans : A)

14. 27% of 400 = ?% of 180
(A) 60 (B) 65 (C) 62 (D) 64 (E) 63 (Ans : A)

15. 93 + 92 + 9 = ?
(A) 813 (B) 819 (C) 709 (D) 717 (E) None of these (Ans : B)

16. 81% of? = 13.77
(A) 18 (B) 19 (C) 17 (D) 15 (E) None of these (Ans : C)

17. 1615 »19=?
(A) 85 (B) 75 (C) 65 (D) 95 (E) None of these (Ans : A)

18. 67.69 + 22.33 = ? + 48.38
(A) 91.28 (B) 90.28 (C) 41.90 (D) 41.64 (E) 40.19 (Ans : D)

19. 756 –168 » 4 =?
(A) 714 (B) 713 (C) 712 (D) 718 (E) 716 (Ans : A)

20. (7256 + 286) – 1234 + 89 = ?
(A) 6397 (B) 7345 (C) 6219 (D)7542 (E) 1323 (Ans : A)

21. 256 + 321 – ? + 63 = 51
(A) 538 (B) 654 (C) 621 (D) 542 (E) 589 (Ans : E)

22. ? × 1246 + 89 = 420
(A) 60 (B) 70 (C) 20 (D) 30 (E) 50 (Ans : D)

23. 98304 – 6144 + 1536 =?
(A) 64239 (B) 93696 (C) 56942 (D) 71853 (E) 85262(Ans : B)

24. 194 + 782 – 566 =?
(A) 230 (B) 410 (C) 490 (D) 510 (E) None of these (Ans : B)

25. 29 × ? + 783 = 3306
(A) 78 (B) 89 (C) 85 (D) 87 (E) 82 (Ans : D)

26. 17 bottles of ink cost Rs. 612. How much will 81 bottles cost?
(A) Rs. 2,816 (B) Rs. 2,916 (C) Rs. 2,166
(D) Rs. 2,716 (E) None of these (Ans : B)

27. What will be the average of the following set of scores?
24,47,63,98,52,14,87
(A) 63 (B) 66 (C) 55 (D) 57 (E) None of these (Ans : C)

28. How much will a sum of Rs. 20,000 deposited at a rate of 11 % per annum for 11 years amount to at simple interest?
(A) Rs. 43,900 (B) Rs. 46,500 (C) Rs. 43,300
(D) Rs. 44,200 (E) None of these (Ans : D)

29. The sum of three consecutive even numbers is 132. What is the smallest number?
(A) 44 (B) 46 (C) 48 (D) 40 (E) 42 (Ans : E)

30. 'A', 'B' and 'C' are three consecutive odd integers such that seven times 'A' is 1 greater than six times 'B'. What is the value of C?
(A) 11 (B) 19 (C) 15 (D) 13 (E) 17 (Ans : E)

31. Rs. 22,100 amounted to Rs. 70,941 at a rate of thirteen per cent (simple interest). For how long was the money deposited ?
(A) 14 years (B) 13 years (C) 12 years
(D) 16 years (E) None of these (Ans : E)

32. A train covers a distance of 4800 kilo metres in 73 hours. What is the approximate speed of the train?
(A) 52 km/hr (B) 66 km/hr (C) 48 km/hr
(D) 71 km/hr (E) 82 km/hr (Ans : B)

33. 364 toffees are to be distributed among 14 children. If each child is entitled to a maximum of 25 toffees, how many toffees will be left over (considering that each child takes the maximum) ?
(A) 17 (B) 10 (C) 13 (D) 14 (E) 19 (Ans : D)

34. A positive number when multi-plied by 7 times itself is equal to 2187. What is the number?
(A) 7 (B) 3 (C) 11 (D) 9 (E) 13 (Ans : B)

35. How much will Rs. 5,000 approximately amount to if lent at a rate of 11 per cent for a year at interest compounded half yearly?
(A) Rs. 5,651 (B) Rs. 5,565 (C) Rs. 5,612
(D) Rs. 5,982 (E) Rs. 5,897 (Ans : B)

Directions
–(Q. 36-39) Study the following information carefully and answer the question given below–
Mohan's marks in Hindi, English, Science and Maths are in the ratio 53 : 67 : 83 : 31 respectively. He has scored 636 marks in Hindi. All the exams were of 1200 marks. How many marks did he get in science?
(A) 852 (B) 936 (C) 721 (D) 823 (E) 996 (Ans : E)

37. What is the overall percentage he scored in all the four subjects together?
(A) 45.2 (B) 58.5 (C) 59.3 (D) 47.9 (E) 65.1 (Ans : B)

38. What are his average marks?
(A) 812 (B) 702 (C) 765 (D) 867 (E) 752 (Ans : B)

39. What is his percentage in maths?
(A) 38% (B) 25% (C) 29% (D) 31 % (E) 33% (Ans : D)

40. The sum of two consecutive numbers is 157. What is their product?
(A) 6162 (B) 6233 (C) 6941 (D) 6789 (E) None of these (Ans : A)
41. 4 pens and 15 pencils cost Rs. 639. How much will 24 pen and 90 pencils cost?
(A) Rs. 3,704 (B) Rs. 3,980 (C) Rs. 3,850 (D) Rs. 3,690 (E) None of these (Ans : E)

42. What is 72 times 84 ?
(A) 6148 (B) 6050 (C) 6406 (D) 6048 (E) None of these (Ans : D)

43. Sujit invests 30 per cent of his monthly income in shares. If his investment in shares for a particular year is Rs. 261000, how much does he earn per month ?
(A) Rs. 87,900 (B) Rs. 98,500 (C) Rs. 72,500
(D) Rs. 69,200 (E) Rs. 89,500 (Ans : C)

44. The ages of a man and his son are in the ratio 2 : 1 respectively. If their average age is 36 years, what is the age of the son ?
(A) 26 years (B) 25 years (C) 27 years
(D) 24 years (E) 29 years (Ans : D)

Directions–(45-47) Study the following information carefully and answer the question given below–
A, B and C invested in a business in the ratio 21 : 19 : 30 respectively. A's investment was Rs. 1,323.

45. How much was the total investment of A, 8 and C ?
(A) Rs. 4,110 (B) Rs. 4,440 (C) Rs. 4,001
(D) Rs. 4,140 (E) Rs. 4,410 (Ans : E)

46. How much was B's investment?
(A) Rs. 1,971 (B) Rs. 1,197 (C) Rs. 1,791
(D) Rs. 1,917 (E) None of these (Ans : B)

47. By how much amount was C's investment greater than A's investment?
(A) Rs. 437 (B) Rs. 742 (C) Rs. 546 (D) Rs. 635 (E) None of these (Ans : E)

48. A grocer sells an article worth Rs. 687 at Rs. 1052. How much is his approximate profit percentage?
(A) 59 (B) 47 (C) 61 (D) 53 (E) 49 (Ans : D)

49. The floor of a hall that measures 19 metres breadth and 63 metres length has been tiled at a total cost of Rs. 47,880. What is the cost of tiling per square metre?
(A) Rs. 30 (B) Rs. 20 (C) Rs. 40 (D) Rs. 50 (E) Rs. 10 (Ans : C)

50. A train travels 4473 kilometres at a speed of 71 km/hr, in 67 hours. If every halt of the train was for 20 minutes, how many halts did the train take in the 67 hour journey?
(A) 11 (B) 15 (C) 13 (D) 12 (E) More than 15 (Ans : D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *