The Code of Criminal Procedure 1973 Objective Q & A

1. An offence punishable with the imprisonment for a term exceeding two years relates to– (Utch. C.J. Exam)
(a) Summon case (b) Warrant case (c) Both (a) and (b) (d) None of these (Ans : b)

2. Object of investigation is– (Utch. C.J. Exam)
(a) To attest accused (b) To punish accused (c) To collect evidence against accused (d) None of these (Ans : c)

3. Which one of the following proceeding is known as judicial proceeding? (M.P.A.P.O.)
(a) Investigation (b) Inquiry and investigation (c) Inquiry and trail (d) Trail and investigation (Ans : c)

4. Warrant case means a case– (Chhat. J.S.)
(a) In which a police officer cannot arrest without warrant
(b) In which the court in first instance shall issue a warrant of arrest against accused
(c) Relating to an offence punishable with imprisonment for a term not exceeding 2 years
(d) Relating to an offence punishable with death or for life imprisonment or for a term exceeding two years (Ans : d)

5. Under which section of Cr. P.C., a police officer can arrest a person without an order from a Magistrate and without warrant? (Utch. C.J.)
(a) Section 42 (b) Section 40 (c) Section 51 (d) Section 41 (Ans : d)

6. Who can Commute sentence of imprisonment for life under the Code of Criminal Procedure? (U.P.A.P.O.)
(a) Appropriate Government (b) President of India
(c) Governor of State (d) Central Government (Ans : a)

7. Point out incorrect answer– (U.P.A.P.O.)
Requisites of a valid warrant are–
(a) It shall be n writing (b) It shall be signed by presiding officer of Court
(c) It shall bear seal of Court (d) It must state name of accused but address is not necessary (Ans : d)

8. Under which section of the Code of Criminal Procedure a proclamation for the person absconding may be issued? (U.P.A.P.O.)
(a) Section 83 (b) Section 82 (c) Section 81 (d) Section 80 (Ans : b)

9. Now under section 125 of Criminal procedure Code what payments per month can be ordered for maintenance? (M.P.A.P.O.)
(a) 50% on basis of salary of person (b) Upto Rs. 500
(c) Upto Rs. 3,000 (d) As Magistrate deems necessary in circumstances (Ans : d)

10. Which of the following cannot claim maintenance under section 125 of Criminal Procedure Code? (M.P.A.P.O.)
(a) Wife who cannot maintain herself (b) Mother or father who cannot maintain herself or himself
(c) Major married daughter who cannot maintain herself (d) Minor illegitimate daughter who cannot maintain herself (Ans : c)

11. First information report– (Utch. C.J. Exam)
(a) Relates to cognizable or non-cognizable offence (b) Is given to a Magistrate or Police Officer
(c) Relates prima facie to cognizable offence (d) May by given to District Magistrate (Ans : c)

12. Who among the following is authorized to record confessional statement under section 164 Cr. P.C.? (Utch. C.J. Exam)
(a) A Police Officer (b) An Executive Magistrate (c) A Judicial Magistrate
(d) Neither an Executive Magistrate nor a Judicial Magistrate (Ans : c)

13. What is true about, Court of Session ? (M.P.C.J.)
(a) It can take cognizance without commitment
(b) It cannot take cognizance without commitment
(c) It can take cognizance on recommendation of District Magistrate
(d) It can take cognizance if challan is put up by Superintendent of Police (Ans : b)

14. A was traveling from Bhopal to Jabalpur by Rajkot Jabalpur Express Train. At Itarsi A casued grievous hurt to B, who was resident of Jabalpur, where will case be tried? (M.P.A.P.O.)
(a) At Bhopal, from where A started his journey (b) At Jabalpur, of where B was resident
(c) At Itarsi, where A caused grievous hurt to B (d) At place, where M.P. High Court decides (Ans : c)

15. Which section of Cr. P.C. provides that a person once convicted or acquitted cannot be tried again for same offence? (Utch. C.J.)
(a) Section 304 (b) Section 300 (c) Section 321 (d) Section 302 (Ans : b)

16. Section 304, Cr. P.C. deals with–
(a) Protection to accused against double prosecution for the same offence (b) Legal aid to accused at state expanses
(c) Withdrawal from prosecution (d) Order to release on probation of good conduct (Ans : b)

17. At any time before judgement is pronounced, prosecution of any person may be withdrawn with consent of the court by– (M.P.C.J.)
(a) On whose instance the first information report was recorded (b) Investigating officer of case
(c) Public Prosecutor or Assistant Public Prosecutor Incharge of case (d) Person aggrieved by offence (Ans : c)

18. Whether an accused may be a competent witness in his defence? (M.P.C.J.)
(a) If he applies in writing on his own request (b) No
(c) With leave of Court of Session (d) With leave of High Court (Ans : a)

19. Power of the Supreme Court to transfer cases and appeals from one High Court to another High Court can be exercised on a application by which one of following– (U.P.A.P.O.)
(a) Registrar of concerned High Court (b) Attorney General of India
(c) Chairperson of Bar Council of India (d) Solicitor General of India (Ans : b)

20. The Magistrate by whom case is heard may award such compensation not exceeding– (M.P.C.J.)
(a) One hundred (b) Five hundred (c) Three hundred (d) One thousand (Ans : a)


Comments & Contact Form


Email *

Message *