SSC Stenographer Grade 'C' and 'D' Exam Solved Paper


Directions (Qs. 1 to 10) :
Some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and choose that as your answer (A), (B), (C). If there is no error, then (D) is the answer.

1. I am thinking (A) / to write (B) / my autobiography (C) / No error (D). (Ans : B)
2. Your sari (A) / is superior (B) / to mine (C) / No error (D). (Ans : D)
3. The Ganges has overflowed (A) / its banks (B) / and each of the four villages are flooded (C) / No error (D). (Ans : C)
4. What you (A) / do in the (B) / evenings? (C) / No error (D). (Ans : A)
5. Last night (A) / you returned (B) / lately (C) / No error (D). (Ans : C)
6. I felt sure (A) / he would die (B) / and that his money would go to his daughter (C) / No error (D). (Ans : A)
7. Dresses, skirts and children's clothing (A) / are advertised (B) / at great reduced prices (C) / No error (D). (Ans : C)
8. Vijay, having finished his paper, (A) / he (B) / left the examination hall (C) / No error (D). (Ans : B)
9. Two and two (A) / are equal to (B) / four (C) / No error (D). (Ans : D)
10. She wondered (A) / how was he going to manage (B) / if he couldn't get a job (C) / No error (D). (Ans : B)

Directions (Qs. 11 to 15) : In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

11. My father ………. home last week.
(A) left off (B) went back (C) made out (D) came down (Ans : B)

12. He. assented ………. my proposal.
(A) to (B) with (C) above (D) of (Ans : A)

13. I ………. home before she arrived.
(A) had left (B) left (C) have left (D) has left (Ans : A)

14. You will have to ………. Your mistakes.
(A) pay to (B) pay for (C) payoff (D) pay over (Ans : B)

15. The thieves ………. in a stolen jeep.
(A) made out (B) made up (C) made off (D) made over (Ans : C)

Directions (Qs. 16 to 20) : Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

16. Flatter
(A) hate (B) praise (C) love (D) estimate (Ans : B)

17. Fragile
(A) Weak (B) Durable (C) Lasting (D) Sturdy (Ans : A)

18. Unique
(A) Ordinary (B) Common (C) Unusual (D) Special (Ans : C)

19. Inevitable
(A) Optional (B) Necessary (C) Countable (D) Enviable (Ans : B)

20. Bondage
(A) Slavery (B) Fetters (C) Chains (D) Imprisonment (Ans : A)

Directions (Qs. 21 to 25) : Choose the word opposite in meaning to the given word.

21. Sterile
(A) Lively (B) Fertile (C) Plenty (D) Useful (Ans : B)

22. Prominent
(A) Prompt (B) Prolong (C) Insignificant (D) Prove (Ans : C)

23. Memory
(A) Reminder (B) Forgetfulness (C) Ignorance (D) Indifference (Ans : B)

24. Relish
(A) Tolerate (B) Refuse (C) Disgust (D) Relent (Ans : C)

25. Industrious
(A) Industrial (B) Lazy (C) Smart (D) Intelligent (Ans : B)

Directions (Qs. 26 to 30) : Four alternatives are given for the idiom/ phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

26. like wildfire
(A) Here and there (B) Slowly (C) Rapidly (D) Partially (Ans : C)

27. A Herculean task
(A) A task which requires little effort. (B) A task which requires a lot of patience.
(C) A task which requires enormous courage. (D) A task which requires great effort. (Ans : D)

28. To make light of
(A) to bring light into life (B) to treat as unimportant
(C) to make candles (D) to light a fire (Ans : B)

29. To look into
(A) to observe (B) to search (C) to peep (D) to investigate (Ans : D)

30. To egg on
(A) to urge (B) to advise (C) to ask (D) to warn (Ans : A)

Directions (Qs. 31 to 35) : In these questions, the 1st and the last parts of the sentences are numbered 1 and
6. The rest is split into four parts and named P, Q, Rand S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and select your answer accordingly.

31. 1. The Leeds University
P. a number
Q. offers
R. to international
S. of scholarships
6. students
(A) QRPS (B) RPSQ (C) QPSR (D) PQRS (Ans : C)

32. 1. Academicians
P. who have been involved in the debate
Q. including former Vice-Chancellors
R. that the legislation can help providing a uniform character
S. on a common university law, think
6. to the university bodies such as senate, syndicate etc.
(A) RQPS (B) SRQP (C) PSRQ (D) QPSR (Ans : D)

33. 1. There is
P. as the gift
Q. and love for humanity
R. no such thing
S. of brotherhood
6. in this world.
(A) RPSQ (B) PRSQ (C) QPRS (D) RSPQ (Ans : A)

34. 1. The World Health Organisation
P. the greatest villain
Q. has pointed out
R. is
S. that tobacco
6. in the history of humankind.
(A) QSRP (B) PQRS (C) QPRS (D) RPSQ (Ans : A)

35. 1. My friend's protest
P. a cry
Q. turned out to be
R. injustice
S. against
6. in the wilderness.
(A) PRQS (B) SRQP (C) QRSP (D) RQSP (Ans : B)

Directions (Qs. 36 to 45) : In these questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice:

36. We should meet all our needs.
(A) Our needs should be met. (B) All our needs are to be met by us.
(C) All our needs should be met by us. (D) All of us should meet our needs. (Ans : A)

37. The recently damaged roads are being repaired by them.
(A) They .repaired the recently damaged roads.
(B) They have repaired the recently damaged roads.
(C) They are repairing the recently damaged roads.
(D) The recently damaged roads were repaired by them. (Ans : C)

38. A method has been devised by them to solve this problem.
(A) They have devised a method to solve that problem.
(B) They have devised a method to solve this problem.
(C) They have solved the problem methodically.
(D) They have solved the problem by a method. (Ans : B)

39. She cannot manage the situation.
(A) The situation cannot be managed by her.
(B) The situation is unmanageable for her.
(C) Her situation cannot be managed.
(D) Managing the situation is not possible by her. (Ans : A)

40. The officer will convene a meeting of his subordinates.
(A) His subordinates will be convened for a meeting by the officer.
(B) The officer will convene his subordinates for a meeting.
(C) The officer would convene a meeting of his subordinates.
(D) A meeting of his subordinates will be convened by the officer. (Ans : D)

41. Our hosts treated us very kindly.
(A) We got kind treatment from our hosts. (B) We were treated very kindly by our hosts.
(C) We were kindly treated by hosts. (D) Our treatment was kind. (Ans : B)

42. Who painted the wall ?
(A) By whom had the wall been painted? (B) By whom was the wall painted ?
(C) By whom is the wall been painted? (D) By whom has the wall been painted? (Ans : B)

43. The ministry will have instructed the security agencies.
(A) The security agencies will have been instructed the ministry.
(B) The security agencies will have been instructed by the ministry.
(C) The instructions were given by the ministry to the security agencies.
(D) The instructions were taken by the security agencies from the ministry. (Ans : B)

44. He was given the details of his uncle's will by the lawyer.
(A) His uncle's will was given to him by his lawyer.
(B) The lawyer gave him the details of his uncle's will.
(C) His uncle's will and its details were given by the lawyer.
(D) The details of the will was given by his lawyer. (Ans : B)

45. Your little boy broke my kitchen window this morning.
(A) My kitchen window got broke by your little boy.
(B) This morning the kitchen window was broke by your little boy.
(C) My little boy broke your kitchen window this morning.
(D) My kitchen window was broken by your little boy this morning. (Ans : D)

Directions (Qs. 46 to 55) : A part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D).

46. Strangely enough, the candidates restricted themselves to small rallies and kept away from some rural areas.
(A) the candidates restricted theirselves
(B) the candidates were restricted to themselves
(C) the candidates have restricted theirselves
(D) No improvement (Ans : D)

47. The man who will score the maximum points, will carry the trophy.
(A) who scores the maximum points
(B) who the maximum points scores
(C) who would score the maximum points
(D) No improvement (Ans : A)

48. Japanese armies effort to destroy the Allied forces at Imphal and invade India, but were driven back into Burma.
(A) attempted to destroy (B) experimented to destroy
(C) strengthened to destruct (D) No improvement (Ans : A)

49. India is one of the most vibrant democracies of the world.
(A) brightest democracy (B) vibrant democracy
(C) lively democracies (D) No improvement (Ans : D)

50. He stopped to work an hour ago.
(A) worked (B) to have worked (C) working (D) No improvement. (Ans : C)

51. My teacher is the kinder of all.
(A) kind (B) kindly (C) kindest (D) No improvement (Ans : C)

52. The accident occurred in the centre of the road.
(A) middle (B) path (C) way (D) No improvement (Ans : A)

53. Hardly had I reached the station when the train started.
(A) then (B) than (C) since (D) No improvement (Ans : D)

54. He is wilful to help you.
(A) willingly (B) willing (C) wilfully (D) No improvement (Ans : B)

55. His father died when he was very young.
(A) broke down (B) passed away (C) took off (D) No improvement (Ans : B)

Directions (Qs. 56 to 65): A sentence has been given in Direct/ Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form and select your answer accordingly.

56. The stranger said, "Can you show me the way?"
(A) The stranger said whether I can show him the way.
(B) The stranger asked whether he could show me the way.
(C) The stranger asked whether I could show him the way.
(D) The stranger said that I could show him the way. (Ans : C)

57. "Do the staff have any problem ?" the manager asked.
(A) The manager inquired whether the staff have any problem.
(B) The manager inquired whether the staff have had any problem.
(C) The manager inquired whether the staff had any problem.
(D) The manager inquired whether the staff had any problem.(Ans : D)

58. She said to him, "Who are you ? Who are you looking for ?"
(A) She asked him who he was and who he was looking for.
(B) She questioned him who he was and who was he looking for.
(C) She asked him who was he and who was he looking for.
(D) She asked him who are you and who are you looking for. (Ans : A)

59. Shreyas said to his brother, 'Are you feeling better ?'
(A) Shreyas asked his brother if he was feeling better.
(B) Shreyas told his brother are you feeling better.
(C) Shreyas told that he was feeling better.
(D) Shreyas asked his brother are you feeling better. (Ans : A)

60. "Good Morning, Father !" Baby Kochamma would call out when she saw him.
(A) Baby Kochamma would call out to Father in the morning when she saw him.
(B) Baby Kochamma would tell him it was morning when she saw him.
(C) When Baby Kochamma saw him, she would wish the Father a good morning.
(D) Baby Kochamma would call Father when she saw him in the morning. (Ans : C)

61. "What a beautiful gift!" my friend said.
(A) My friend retorted that the gift was beautiful.
(B) My friend said that it is a beautiful gift.
(C) My friend explained that the gift was beautiful.
(D) My friend exclaimed. that the gift was beautiful. (Ans : D)

62. "Are there no prisons ?" asked Scrooge.
(A) Scrooge inquired about the status of prisons.
(B) Scrooge wanted to know if there were no prisons.
(C) Scrooge asked if there were prisons.
(D) Scrooge said if there were no prisons. (Ans : B)

63. He complimented that she had done very well. '
(A) He said to her, "Alas ! You did very well."
(B) He said to her, "Very good, she has done very well."
(C) He said to her, "How should you do so well ?"
(D) He said to her, "Very good, you have done very well !" (Ans : D)

64. She said that she really liked the furniture.
(A) "She really liked this furniture," she said.
(B) "She had really liked this furniture," she said.
(C) "I really like this furniture," she said.
(D) "I have really liked this furniture," she said. (Ans : C)

65. The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have solved the puzzle so quickly.
(A) "You ate a clever. That's why you solved the puzzle quickly," said the mother.
(B) The mother said, "How cleverly you solved the puzzle."
(C) The mother said, "You solved the puzzle very quickly!"
(D) "How clever of you to have solved the puzzle so quickly said the mother. (Ans : D)

Directions (Qs. 66 to 85) : In the following two passages, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer accordingly.

PASSAGE I
Man worked with his small tools until the advent of modern machinery ... (66) ... by steam and electricity. The small tools … (67) … defeat from the big machines, as ... (68) … hands had ... (69) ... to the hands … (70) … with tools. These machines operate only over large ... (71) ... of land and considerable … (72) ... are needed for their procurement and use. But if therefore we give up all ... (73) … saying that our peasantry cannot … (74) … them, it will simply mean ... (75) ... trouble.

66. (A) driven (B) moved (C) worked (D) controlled (Ans : A)
67. (A) agreed (B) acknowledged (C) allowed (D) permitted (Ans : B)
68. (A) free (B) weak (C) bare (D) strong (Ans : C)
69. (A) succeeded (B) produced (C) yielded (D) created (Ans : C)
70. (A) full (B) equipped (C) covered (D) painted (Ans : B)
71. (A) bits (B) pieces (C) tracts (D) divisions (Ans : C)
72. (A) sums (B) moneys (C) funds (D) costs (Ans : C)
73. (A) hope (B) expectation (C) intention (D) ambition (Ans : A)
74. (A) manage (B) afford (C) enable (D) inspire (Ans : B)
75. (A) asking (B) requiring (C) pleading (D) inviting (Ans : D)

PASSAGE II
Elephants are ... (76) ... in India and in Africa. The … (77) … elephant differs in some points … (78) … the Indian, being larger wilts ... (79) ... tusk and bigger ears. In fact, the two are considered to be different ... (80) ... In both countries, they live in … (81) … in the jungles and are naturally … (82) … animals that keep away from ... (83) … Elephants are fine advertisement for ... (84) ... for they live ... (85) ... on leaves, grass and roots.

76. (A) available (B) found (C) watched (D) observed (Ans : B)

77. (A) African (B) Korean (C) Malaysian (D) Chinese (Ans : A)

78. (A) on (B) by (C) from (D) with (Ans : C)

79. (A) larger (B) wider (C) long (D) longer (Ans : D)

80. (A) varieties (B) kinds (C) species (D) types (Ans : C)

81. (A) groups (B) herds (C) crowds (D) singles (Ans : B)

82. (A) ferocious (B) fearsome (C) shy (D) terrible (Ans : C)

83. (A) the world (B) the water (C) the cities (D) men (Ans : A)

84. (A) spiritualism (B) communism (C) vegetarianism (D) capitalism (Ans : C)

85. (A) entirely (B) partially (C) preferably (D) occasionally (Ans : A)

Directions (Qs. 86 to 100) : You have two brief passages with 5/10 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE I
In November 1918, he joined Sydenham College as a professor of political economics and worked there for two years. With his little savings, some help from the Maharaja of Kolhapur, and with a loan of five thousand rupees from his friend, Naval Bhathena, he left for England in 1920 to complete his studies in Law and Economics. He resumed his studies at the London School of Economics and kept his terms at Gray's Institute of Law. He turned his attention to the London Museum where the relics of the saintly and scientific thoughts are preserved, where the ruins of the antique world are displayed and where Karl Marx, Mazzini, Lenin and Savarkar had dug for knowledge and digested it. In the Museum, he poured over books from morning till evening. Time was an important factor with him. To save both money and time, he would go without lunch. After this, the second round of reading begins at his residence. The endless reading would go on till early morning. He told his room-mate that his poverty and want of time require him to finish his studies as early as possible.
During these studies in London for his academic eminence, he had not forgotten the real aim in his life. He could not for a minute forget the dumb faces of the untouchables in India. He took up this matter with the Secretary of State for India and also held discussions with Mr. Vithalbhai Patel in London. Neither he could forget the alien political realities of the nation. In a paper read before the Students Union and also in his famous thesis "The Problem of the Rupees", he exposed the hollowness of the British policies in India, which caused a stir in the academic world of London and Ambedkar was suspected to be an Indian Revolutionary.

86. Where did Dr. Ambedkar teach?
(A) London School of Economics (B) Sydenharn College
(C) London Museum (D) Gray's Institute of Law (Ans : B)

87. Dr. Ambedkar was a teacher of–
(A) Political Economics (B) Law
(C) Literature (D) Political Science (Ans : A)

88. Who amongst the following was Dr. Ambedkar's benefactor ?
(A) Raja of Kathiawar (B) Queen of England
(C) Raja of Kolhapur (D) Lord Gray (Ans : C)

89. Name Dr. Ambedkar's friend who helped him to go to England.
(A) Nawal Kishore (B) Karl Marx (C) Lenin (D) Naval Bhathena (Ans : D)

90. Why did Dr. Ambedkar try to finish his studies as early as possible ?
(A) due to illness (B) for lack of resources and time
(C) due to adverse climate (D) due to nostalgia (Ans : B)

91. What was Dr. Ambedkar's real aim in life?
(A) Upliftment of the downtrodden caste (B) Upliftment of his family
(G) Academic eminence (D) Successful career as a lawyer (Ans : A)

92. What was the core slogan raised by Dr. Ambedkar ?
(A) Self-awareness amongst the oppressed (B) Open revolt
(C) Pacification of the untouchables (D) Revolt of the oppressors (Ans : A)

93. Where did Dr. Ambedkar spend most of his time in London ?
(A) Courtrooms (B) India House (C) Royal Palace (D) London Museum (Ans : D)

94. How many year(s) did Dr. Ambedkar work as a teacher in India ?
(A) 1 year (B) 2 years (C) 3 years (D) 4 years (Ans : B)

95. What did Dr. Ambedkar expose in his thesis ?
(A) Marginality of the rulers (B) Infallibility of the British Rule
(C) Universal laws of brotherhood (D) Hollowness of the English policies in India. (Ans : D)

PASSAGE II
Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

96. According to the passage, what is signal?
(A) A form of communication used across long distances.
(B) The cultural perception of communication.
(C) A type of communication that interrupts the environment.
(D) A complicated form of communication to describe. (Ans : C)

97. Choose the correct statement–
(A) Speech is the most advanced form of communication.
(B) Speech is the real form of communication.
(C) Speech is the basis for communication to occur.
(D) Speech is dependent upon the advances made by inventors. (Ans : A)

98. Choose the most appropriate tide for the passage.
(A) Signs and signals (B) Gestural communication
(C) Speech variations (D) Means of communication (Ans : D)

99. Why were the telephone, radio and TV invented ?
(A) To provide new forms of entertainment.
(B) It was believed that signs, signals and symbols were obsolete.
(C) It was difficult to understand symbols.
(D) People wanted to communicate across long distances. (Ans : D)

100. This passage explains that……….
(A) Symbols are the easiest to interpret.
(B) Signals, signs, symbols and gestures are forms of communication.
(C) Significance of waving and handshaking is different in different cultures.
(D) Different cultures have different signs and symbols. (Ans : D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *