HPSSSB Clerk Exam (10+2) Solved Question Paper


HPSSSB Clerk (10+2) Exam Solved English Question Paper (Held on 23-4-2015)

Direction (Q. Nos. 1 to 5) : Out of the four given alternatives, choose the one which correctly stands for each expression.

1. Anything written in a letter after it is signed– 
(a) Posterity (b) Corrigendum (c) Postdiction (d) Postscript (Ans : d)

2. A small house with all rooms on one floor–
(a) Cottage (b) Bungalow (c) Castle (d) Flat (Ans : b)

3. A Short, usually amusing story about some real person or event–
(a) Antidote (b) Allegory (c) Anecdote (d) Short Story (Ans : c)

See Also : Himachal Pradesh Police Constable Solved Paper

4. A small enclosure for sheep, poultry etc–
(a) Sty (b) Cellar (c) Lair (d) Pen (Ans : d)

5. To cause troops to spread out in readiness for battle–
(a) Collocate (b) Deploy (c) Disperse (d) Align (Ans : b)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) : Choose the correct meaning of the idioms from the four given alternatives a, b, c, and d.

6. To keep one's head above water :
(a) To be cautious (b) To remain aloof
(c) To keep out of debt (d) None of the above (Ans : c)

7. To talk shop : 
(a) To talk reasonably (b) To talk about business or professional affairs
(c) To abuse someone (d) To talk nonsense (Ans : b)

8. to pay off old scores :
(a) To repay the old loan (b) To have one's revenge
(c) To settle a dispute (d) None of the above (Ans : c)

9. To fight sky of :
(a) Quarrels bitterly (b) By afraid of
(c) To avoid from a feeling of mistrust (d) None of the above (Ans : c)

10. To kick the bucket :
(a) To be badly injured (b) To die
(c) To quarrel (d) To meet with an accident (Ans : b)

Directions (Q. Nos. 11 to 15) : Choose the correctly spelt word from the given alternatives a, b, c, and d.

11. (a) Banediction (b) Benediction (c) Banidiction (d) Benidiction (Ans : b)

12. (a) Sluggurd (b) Slaggurd (c) Sluggard (d) Sluggord (Ans : c)

13. (a) Wreched (b) Wratched (c) Wretchted (d) Wretched (Ans : d)

14. (a) Consientious (b) Conscientious (c) Conscienteous (d) Concientious (Ans : b)

15. (a) Concession (b) Concetion (c) Conccesion (d) Concession (Ans : d)

Directions (Q. Nos. 16 to 18) : Choose the word which is synonym of the word (in meaning) printed in capital letters from the alternatives a, b, c, & d.

16. FABRICATED
(a) Genuine (b) Historical (c) Forged (d) True (Ans : c)

17. CHERISH
(a) Learn (b) Imitate (c) Revive (d) Hold dear (Ans : d)

18. INDIGENOUS
(a) Native (b) Normal (c) Natural (d) Internal (Ans : a)

Directions (Q. Nos. 19 to 21) : Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in capital letters from the alternatives a, b, c, & d.

19. SAVAGE
(a) Wild (b) Civilised (c) Untidy (d) Famous (Ans : b)

20. DIVIDE
(a) Defeat (b) Despair (c) Unite (d) Break (Ans : c)

21. BRIGHT
(a) Delicate (b) Dark (c) colourful (d) Pastel (Ans : d)

Direction (Q. Nos. 22 to 25) : Choose the correct preposition for the following fill in the blanks–

22. She must apologise.......... me.
(a) for (b) to (c) at (d) of (Ans : b)

23. Rohan is good.......... mathematics.
(a) in (b) for (c) at (d) on (Ans : c)

24. She has no taste.......... dance.
(a) in (b) for (c) of (d) at  (Ans : b)

25. She fell a prey.......... malaria.
(a) of (b) for (c) into (d) to (Ans : d)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *