UPSC CDS General Knowledge Solved Question Paper 2015

UPSC Combined Defence Service Exam of the year 2014 held on dated 26-10-2014. We are giving best 50 questions of General Knowledge of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. Andaman and Nicobar Command is–
(A) a Command of the Indian Army
(B) a regional Command of the Indian Coast Guard
(C) an integrated theater Command operating directly under the Chiefs of Staff Committee
(D) a joint Command of the Indian Navy and the Indian Air Force (Ans : C)

2. Arihant is a–
(A) Multi barrel rocket launcher
(B) Airborne Early Warning and Control System
(C) Unmanned Combat Aerial Vehicle
(D) Nuclear-powered ballistic missile submarine (Ans : D)

3. Which one among the following is not a Command of the Indian Army?
(A) South-Western Command (B) South-Eastern Command
(C) Army Training Command (D) Central Command (Ans : B)

4. 'Project Seabird' is connected with–
(A) Greenfield naval base at West Coast of India
(B) Anti pirate operation at Somalia
(C) Indian Navy's island development project
(D) Shipyard in Kutch district, Gujarat (Ans : C)

5. Operation Kachhapa is an NGO initiative for the conservation of–
(A) Hawksbill turtles (B) Olive Ridley sea turtles
(C) Green turtles (D) Leatherback turtles (Ans : B)

6. Baiji oil refinery is located at–
(A) Iran (B) Iraq (C) South Sudan (D) Russia (Ans : B)

7. The way total output changes due to change in all inputs in same proportion is known as law of–
(A) Returns to scale (B) Diminishing returns
(C) Increasing returns (D) Constant returns (Ans : A)

8. A market in which there are large numbers of sellers of a particular product, but each seller sells somewhat differentiated but close products is termed as–
(A) Perfect competition (B) Monopoly
(C) Monopolistic competition (D) Oligopoly (Ans : C)

9. The value of all final goods and services produced by the normal residents of a country arid their property, whether operating within the domestic territory of the country or outside in a year is termed as–
(A) Gross National Income (B) Net National Income
(C) Gross Domestic Product (D) Net Domestic Product (Ans : B)

10. National product at factor cost is equal to–
(A) Domestic product + Net factor income from abroad
(B) National product at market prices – indirect taxes + subsidies
(C) Gross domestic product – depreciation
(D) National product at market prices + Indirect taxes + subsidies (Ans : B)

11. Which one among the following is not a source of tax revenue for the Central Government in India?
(A) Income tax (B) Customs duties
(C) Service tax (D) Motor Vehicle tax (Ans : D)

12. Which of the following does not form part of current account of Balance of Payments?
(A) Export and import of goods (B) Export and import of services
(C) Income receipts and payments (D) Capital receipts and payments (Ans : D)

13. Novak Djokovic, who won the Men's Wimbledon Tennis Open Tournament 2014, is from–
(A) Serbia (B) Spain (C) Switzerland (D) England (Ans : A)

14. The technique of inducing rain from cloud is called–
(A) Cloud computing (B) Cloud control
(C) Cloud engineering (D) Cloud seeding (Ans : D)

15. The upper and lower portions in common type of bi-focal lenses are respectively–
(A) concave and convex (B) convex and concave
(C) both concave of different focal lengths (D) both convex of different focal lengths (Ans : B)

16. Tungsten is used for the construction of filament in electric bulb because of its–
(A) high specific resistance (B) low specific resistance
(C) high light emitting power (D) high melting point (Ans : D)

17. Inactive Nitrogen and Argon gases are usually used in electric bulbs in order to–
(A) increase the intensity of light emitted
(B) increase the life of the filament
(C) make the emitted light colon-red
(D) make the production of bulb economical (Ans : B)

18. In the phenomenon of dispersion of light, the light wave of shortest wavelength is–
(A) accelerated and refracted the most
(B) slowed down and refracted the most
(C) accelerated and refracted the least
(D) slowed down and refracted the least (Ans : B)

19. An oscilloscope is an instrument which allows us to see waves produced by–
(A) visible light (B) X-rays (C) sound (D) Gamma rays (Ans : C)

20. The distribution of electrons into different orbits of an atom, as suggested by Bohr, is–
(A) 2 electrons in the K-orbit, 6 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M -orbit
(B) 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 32 electrons in the M-orbit
(C) 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M-orbit
(D) 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 16 electrons in the M-orbit (Ans : C)

21. Graphite rods are used in atomic reactors as moderators for sustained nuclear chain reaction through nuclear fission process. In this process–
(A) the neutrons are made fast (B) the protons are made fast
(C) the neutrons are made slow (D) the protons are made slow (Ans : C)

22. For a harmonic oscillator, the graph between momentum p and displacement q would come out as–
(A) a straight line (B) a parabola (C) a circle (D) an ellipse (Ans : D)

23. Which one among the following is the generic name of the causal organism of Elephantiasis?
(A) Filaria (B) Microfilaria (C) Wuchereria bancrofti (D) Culex pipiens (Ans : C)

24. Which one among the following statements is not correct?
(A) Pulses are rich in proteins
(B) Milk is a rich source of Vitamin A
(C) Cereals are very poor source of carbohydrates
(D) Vegetables are rich source of minerals (Ans : C)

25. Which one among the following is the correct pathway for the elimination of urine?
(A) Kidneys, Ureters, Bladder, Urethra (B) Kidneys, Urethra, Bladder, Ureters
(C) Urethra, Ureters, Bladder, Kidneys (D) Bladder, Ureters, Kidneys, Urethra (Ans : A)

26. Which of the following parts are found in both plant and animal cells?
(A) Cell membrane, Chloroplast, Vacuole (B) Cell wall, Nucleus, Vacuole
(C) Cell membrane, Cytoplasm, Nucleus (D) Cell wall, Chloroplast, Cytoplasm (Ans : C)

27. ‘Garuda-V’, concluded recently, is a joint exercise between the Air Forces of India and–
(A) Japan (B) Canada (C) Russia (D) France (Ans : D)

28. Which of the following statements about Indian Judiciary is not correct ?
(A) The Constitution of India has not provided for double system of courts as in the United States
(B) The organization of the sub- ordinate judiciary in India varies slightly from State to State
(C) Every State in India has separate High Court
(D) The Supreme Court has issued direction to constitute an All India Judicial Service to bring about uniformity in designation of officers in criminal and civil side (Ans : C)

29. MONEX is associated with–
(A) Montreal experiment (B) Monetary experiment
(C) Lunar experiment (D) Monsoon experiment (Ans : D)

30. Which one of the following would have happened if the Himalayas did not exist?
(A) Monsoon rains would have taken place in winter months
(B) Coastal India would have experienced Mediterranean climate
(C) North Indian plain would have been much cooler in winter
(D) North western part of India would have experienced humid condition (Ans : C)

31. Collision-Coalescence process of precipitation is applicable to–
(A) clouds which extend beyond freezing level
(B) those clouds which do not extend beyond the freezing level
(C) all types of clouds (D) cumulonimbus cloud (Ans : B)

32. The Patola weave was traditionally done in–
(A) Pochampally and Kanchipuram (B) Surat and Patan
(C) Dacca and Benares (D) Benares and Paithan (Ans : B)

33. V. M. Dandekar and Neel Kanth Rath were well-known for their–
(A) study on the spread of the Green Revolution (B) advocacy of nuclear power
(C) advocacy of liberalization (D) study on poverty in India (Ans : D)

34. Marco Polo's trip to India (1271 AD) earned much fame in Europe on account of–
(A) his having discovered a safe route to India
(B) his having established amicable relations with many Kings of India
(C) his account of commercial, religious and social conditions in the East
(D) All of the above (Ans : D)

35. Which one among the following is a state-of-the-art acoustic sensor-based target training system developed by the CSIR for shooters of the Indian Army?

36. Which of the following was the theme of World Environment Day 2014?
(A) Green Economy. Does it include you?
(B) Think. Eat. Save
(C) Many Species. One Planet. One Future
(D) Small Islands and Climate Change (Ans : D)

37. Which one of the following types of pesticides is convenient to control stored grain pests?
(A) Systemic pesticides (B) Fumigants
(C) Contact poisons (D) Stomach poisons (Ans : B)

38. Which one among the following cattle breed produces highest amount of milk?
(A) Brown Swiss (B) Holstein (C) Dutch belted (D) Blaarkop (Ans : B)

39. Bagasse, a by-product of sugar manufacturing industry, is used for the production of–
(A) glass (B) paper (C) rubber (D) cement (Ans : B)

40. The main constituent of Gobar gas is–
(A) Ethane (B) Methane (C) Propane (D) Acetylene (Ans : B)

41. Which of the following is a good lubricant?
(A) Diamond powder (B) Graphite powder
(C) Molten carbon (D) Alloy of carbon and iron (Ans : B)

42. In Tritium (T), the number of protons (P) and neutrons (N) respectively are–
(A) 1 P and 1 N (B) 1 P and 2 N
(C) 1 P and 3 N (D) 2 P and 1 N (Ans : D)

43. When carbon dioxide is passed through lime water, the solution turns milky, but, on prolonged passage, the solution turns clear. This is because–
(A) the calcium carbonate for-med initially is converted to soluble calcium bicarbonate on passage of more carbon dioxide
(B) the reaction is reversible and lime water is regenerated
(C) the calcium bicarbonate for-med initially is converted to soluble calcium carbonate on passage of more carbon dioxide
(D) the initially formed insoluble compound is soluble in carbonic acid (Ans : A)

44. The form of carbon known as graphite–
(A) is harder than diamond
(B) contains a higher percentage of carbon than diamond
(C) is a better electrical conductor than diamond
(D) has equal carbon-to-carbon distances in all directions (Ans : C)

45. Which one among the following is an example of chemical change?
(A) The melting of an ice cube (B) The boiling of gasoline
(C) The frying of an egg (D) Attraction of an iron nail to a magnet (Ans : C)

46. Which of the following is not correct about Baking Soda?
(A) It is used in soda-acid fire extinguisher (B) It is added for faster cooking
(C) It is a corrosive base (D) It neutralizes excess acid in the stomach (Ans : C)

47. Chromium oxide in paints makes the colour of paint–
(A) Green (B) White (C) Red (D) Blue (Ans : A)

48. Which of the statements given below about the Mughal rule in India is false?
(A) Peasant communities were a united and homogeneous group
(B) There was an abundance of food grain
(C) The State encouraged those crops that brought in more revenue
(D) most regions produced two crops in a year. (Ans : A)

49. The Ghadar party, formed in the USA, was determined to start a revolt in India. Which among the following provinces did the party choose to begin its armed revolt ?
(A) Punjab (B) Bengal (C) United Provinces (D) Bihar (Ans : A)

50. The ruins of the Vijayanagara at Hampi were brought to light in 1800 by–
(A) Colonel Colin Mackenzie (B) Sir John Shore
(C) Andrew Fraser (D) John Marshall (Ans : A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *