SBI PO Model Question Paper with Answers 2016 | Set # 1

SBI PO General Awareness Model Question Paper Set # [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6

1. Which type of institution keeps information about the past credit history of customers?
(A) SEBI (B) Union Ministry of Finance (C) IRDA
(D) CIBIL (E) Reserve Bank of India (Ans : D)

2. Which of the following credit control methods regulated by the Reserve Bank of India is not a quantitative method?
(A) Bank Rate (B) Open Market Operation (C) CRR
(D) Repo Rate (E) Margin requirements (Ans : E)

3. Who, among the following, is the Chancellor of Germany?
(A) Angela Merkel (B) Helmut Kohl (C) Gerhard Schroder
(D) Helmut Schmidt (E) Willy Brandt (Ans : A)

4. Bad loans in banking terminology are generally known as –
(A) Prime Loans (B) Prime Asset (C) BPOs (D) CBS (E) NPAs (Ans : E)

5. When a bank is financing an “International Business” it in fact, is involved in which of the following?
(A) Micro Finance (B) Retail Banking (C) Core Banking
(D) Trade Finance (E) All of these (Ans : D)

6. Who amongst the following is the author of the book “Small is Beautiful” ?
(A) Ben Okri (B) Ernest Schumacher (C) Dominique Lapierre
(D) Gunter Grass (E) Sidney Sheldon (Ans : B)

7. Which of the following awards is given by an Indian organization?
(A) Normon Borloug Award (B) OSCAR Award (C) Ramon Mag-say-say Award
(D) Pulitzer Prize (E) Man Booker Prize (Ans : A)

8. Which of the following schemes/products launched by the banks to provide instant loan facility to the farmers?
(A) Kisan Credit Card (B) Krishi BimaYojana (C) Crop Loan Scheme
(D) Corporate Loan Scheme (E) None of these (Ans : A)

9. The cooperative movement in which of the following fields has achieved a great visible success in India?
(A) Milk production (B) Banking sector (C) Textile sector
(D) Cotton production (E) None of these (Ans : A)

10. The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of –
(A) 20 (B) 50 (C) 3,000
(D) 1,000 (E) 500 (Ans : C)

11. Which of the following is considered as the financial capital of India?
(A) New Delhi (B) Kolkata (C) Bangalore
(D) Ahmedabad (E) None of these (Ans : E)

12. Olympic games are organised after a gap of every –
(A) Two year (B) Three year (C) Four year
(D) Five year (E) Six months (Ans : C)

13. By which name was Kanyakumari formerly known?
(A) Cape Comorin (B) Tuticorin (C) Pulicat
(D) Muziris (E) Karikal (Ans : A)

14. How many languages are there in Indian currency?
(A) 2 (B) 6 (C) 12 (D) 17 (E) 22 (Ans : D)

15. What is the full form of IBSA?
(A) India, Brazil, South Africa (B) India, Bhutan, Sri Lanka (C) India, Brazil, Switzerland, Australia
(D) India, Britain, South Africa (E) India, Burma, Singapore (Ans : A)

16. Who, at present, is the External Affairs Minister of India?
(A) Arun Jaitley (B) Rajnath Singh (C) Sushma Swaraj
(D) Narendra Modi (E) Jaswant Singh (Ans : C)

17. International Standards on Combating Money Laundering and the Financing of Terrorism and Proliferation are framed by –
(A) KYC (B) FATF (C) TAP1 (D) ICOA (E) SWIFT (Ans : B)

18. The National Payment Corporation of India (NPCI) has launched a mobile based payment facility. This facility is known as –

19. Who, at present is the chairman of the State Bank of India?
(A) Ashwini Kumar (B) D.P. Singh (C) Seema Goyal
(D) Rajeev Rishi (E) Arundhati Bhattacharya (Ans : E)

20. “Yen” is the currency of –
(A) China (B) South Korea (C) North Korea (D) Taiwan (E) None of these (Ans : E)

21. Which of the following nations is found at the top of the ‘World’s Green Index’, compiled by various global agencies jointly?
(A) China (B) India (C) USA (D) Britain (E) Japan (Ans : B)

22. Rohan Bopanna who represented India in an international event is a –
(A) Billiards Player (B) Golf Player (C) Chess Player
(D) Table Tennis Player (E) Lawn Tennis Player (Ans : E)

23. As per the reports of the survey conducted by various agencies jointly, which of the following countries is adjudged as the ‘Most Favoured Nation’ for back office support to the world’s major multinationals?
(A) China (B) South Africa (C) Singapore
(D) India (E) None of these (Ans : C)

24. The ‘H1N1’ virus is responsible for the outbreak of which of the following in the world?
(A) AIDS (B) Swine Flue (C) Polio (D) T.B. (E) Chikungunya (Ans : D)

25. What does the letter ‘S’ denote in ‘AFSPA’ an abbreviation we very often see in newspapers?
(A) Slow (B) Special (C) State (D) Solid (E) Sovereign (Ans : B)

Model Question Paper Set # [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6


Comments & Contact Form


Email *

Message *